Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

potrzebuje dobrej firmy warszawskiej , dostarczającej i wykonujacej CO i CWU do domu około 350 m.kw.niech sprzedadzą i doradzą -może JUNKERS,może Vaillant,może BUDERUS?może DieDietrich? i niech to dobrze zrobią.Znacie takich - napewno niektórzy z was juz są po tym etapie budowy - podzielcie się dobrymi kontaktami .Na stronach wymienionych firm jest wymienionych b.dużo autoryzowanych sprzedawców/instalatorów -ale jak to w życiu najlepszych trudno wybrac -proszę warszawiaków o "dobre" kontakty .napiszcie o swoich doswiadczeniach z wyborem " dobrej" firmy .

Nie mam OZC a Ci z którymi rozmawiałem to albo liczą 100W na m.kw albo 70 W na m.kw. nie patrząc na technologię ścian,usytuowanie budynku,okna,przegrody itp -czyli spory rozrzut w opiniach dostawców/wykonawców.piszcie na Forum lub na priv

https://forum.murator.pl/topic/33188-cocwu-warszawa-pochwalcie-si%C4%99-dobr%C4%85-firm%C4%85-wykonawcz%C4%85/

Witam.

Zapoznałem się z twoim problemem i chciałbym Ci doradzić w podjęciu decyzji. Przekonałem się, że firma, która podejmuje się zadania wykonania instalacji dokonuje doboru urządzeń w oparciu o projekt budynku. Ważne jest także aby odwiedziła budowę i zrobiła pomiary.

Ja jako klient poczułem się doceniony jako, że mogłem decydować o zmianach, które nie wpływały na moc urządzeń a dawały efekt wizualny.

Nikt nie narzucał marki urządzenia, że jest jedyny "najlepszy" a fachowo

doradził i omówił dostępne na rynku urządzenia. Z kilku firm, które odwiedziłem, całości zadania podjęła się firma z Karczewa. Trafiłem tam z polecenia i polecam jako najbardziej konkretną z tych, kóre odwiedziłem. Można tam kupić materiały lub zlecić wykonawstwo - dowolność w szerokim zakresie. U mnie się sprawdzili, zgodziłem z wykonawstwem i jeśli miałbym polecać to warto. Napewno nie przepłaciłem i nie żałuję tej decyzji jako że otrzymałem rękojmię i umowę na wykonawstwo .

Udostępniam telefon: (22) 780-71-09

dziekuję za odpowiedź.Jako ,że temat nie wywołał dużego odzewu wśród inwestorów ze stolicy -myślę ,ze większość ma niezbyt miłe doświadczenia w tej materii :cry: .Nadal liczę na wasze uwagi i doświadczenia z firmami od CO/CWU i prosze abyście polecili te godne uwagi.Ja spotykam się z opiniami "wystarczy 28 KW-obliczyliśmy","potrzebny będzie kocioł minimum 36KW-obliczylismy" inny podaje założyć 46KW z modulacją a kocioł sam dobierze sobie potrzebna moc w danej chwili- oczywiście wszyscy na podstawie wizji na budowie i wyliczeń zapotrzebowania.jak to było u was ?

Moje doświadczenie było takie, że po naczytaniu się jak ważny jest projekt i wszelkie obliczenia najpierw poprosiłem dwie firmy o przygotowanie całościowej koncepcji instalacji hydraulicznych z wyceną, dałem plany, powiedziałem co bym chciał. Wizji lokalnej nie robili, bo nie warto było wizytować stanu "0". Dostałem dwie dość szczegółowe wyceny z jakimiś szczątkowymi opisami, bez żadnych obliczeń. Kiedy spytałem jak obliczali zapotrzebowanie, usłyszałem, że według metrażu, z uwzględnieniem, że ściany są 3W. Co ciekawe, łączne wyceny na całość były dość zbliżone, ale rozrzut w poszczególnych katergoriach był b. duży np. jedna policzyła dużo więcej za zimną wodę, a druga za CO.

Po czym spotkałem starego znajomego, który kiedyś robił u mnie przebudowę instalacji i dostałem od niego wycenę o ponad 30% niższą niż tamte. Też bez obliczeń, na "hydraulicznego nosa".

I tak oto piękna teoria rozminęła się u mnie z praktyką. Nie mam zastrzeżeń do funkcjonowania moich instalacji, choć zimą kocioł chodził na sterowaniu ręcznym i czasami było za ciepło. Może miałem wiecej szczęścia niż rozumu :wink:

czyli projekt jednak by sie przydał -instalatorzy u mnie tez w duzym przybliżeniu podali podobne oferty cenowo-ale z duzym stopniem zaczernienia obrazu,mysle ,ze dla zmylenia sytuacji aby zostawic sobie duzy margines-dlatego jednak poszukuje projektanta CO a wtedy bedzie latwiej analizowac oferty instalatorów.czekam na wasze glosy na priv lub na forum.

ani wykonawcy ani projektanta? ani projektanta ?-co sie dzieje ?

elektryków,dekarzy,wylewkarzy mnóstwo pochwał a co sie dzieje z dobrymi instalatorami CO w stolicy ?