Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ppp.j

Witaj , a może mógłbyś wrzucić troszkę zdjęć Twojej instalacji,i jeżeli to możliwe może też trochę opisów ( źródeł ) z których korzystałeś.

pozdrawiam.

Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale ponieważ minęły już dwa lata jak zamieszkałem w swoim domu, więc coraz rzadziej zaglądam na forum, co nie znaczy, że wszystko mam już wykończone. Fotki mojego kominka zamieściłem http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057-1680.htm. Jak tam wspomniałem więcej zdjęć i opis technologii zainteresowanym prześlę na priv. Śmiało pytajcie o szczegóły, bo mam ofotgrafowane wszystkie etapy, a jak coś będzie niejasne to zrobię następne fotki, oczywiście bez rozbierania kominka :wink: .

• 5 months później...

Witam wszystkich użytkownikw Tarnav(w),

http://www.tarnavva.com.pl/nowosci.php

Od kilku miesięcy pojawił się nowe modele 16 kW i 18 kW Tarnaw(vv)

z serii PPZ..

Mają nieco nowocześniejszą (cieńszą ) ramkę drzwiczek.

Jest ktoś kto może opisać swoje wrażenia z użytkowania tego modelu ? :o

• 1 month później...

Od pewnego czasu zauważyłem u siebie małą szczelinkę (nie przylegają drzwiczki) na krawędzi zawiasowej.Zmierzyłem szczelinomierzem i wyszło 0,4 mm.Nie mam pojęcia czy to efekt 1,5 rocznej eksploatacji czy tak było od poczatku.

Zgłosiłem fakt do Tarnavy i już po 2 dniach telefon że wymienią cały wkładzik!!

Wydawało mi sie ze to detal dopóki nie zadusiłem szybrem i ujrzałem dym z owej szczeliny.A swoja drogą to reakcja firmy jest szokująco szybka jak na polskie warunki.Mimo tej wpadki jestem szalenie zadowolony z tego zakupu.

Miał ktoś może podobny problem??Pozdrawiam

• 2 months później...
Witam Szanowne Grono, od niedawna jestem posiadaczem wkładu Tarnavva PPZPOS 16 KW / płaska szyba panoramiczna, z otworem, szufladą i przykręcaną rączką :) w zestawie mam również "portki" fabryczne - i pytanie: jaka jest maksymalna wysokość tych gwintowanych "nóżek" i czy mają jakąś blokadę przed wykręceniem? Nie sprawdziłem tego przed włożeniem na nóżki wkładu a teraz nie za bardzo mam jak sprawdzić... bo ciężka jest bestia a i doloty zasilikonowałem... Z góry dziękuję pomoc w tej materii.

• 2 months później...

Mam taki od 5 lat. Wydaje mi się praktyczniejszy, ponieważ nie otwieram przy dokładaniu drewna całej szerokości tylko jednej połówki i w ten sposób unikam podmuchu do pokoju. Ponadto przy czyszczeniu z przyszybia popiół opada mi tylko na cokół kominka a nie na podłogę. Zresztą co kto lubi ... bo mniej ognia widać itp. Może mniejszy ciężar szyby i nie opuści się na zawiasach też na plus.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Drodzy,

wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem kominka Tarnava Image 15 kW (ładny model z dużą szybą), po pierwszym paleniu mam parę obserwacji (kominek osadzony jest na oryginalnym stojaku i kanałem zewnętrznym powietrze doprowadzone jest bezpośrednio do kominka poprzez stojak):

- kominek przy rozpalaniu i otwarciu popielnika pięknie się rozpala, ciąg jest baaaardzo duży

- przy zamknięciu popielnika ogień szybko maleje - albo ogień jest malutki i intensywnie czerwony (pewnie mało tlenu) albo ogień przygasa i drewno się żarzy.

Moje pytanie: nie widzę różnicy w pracy kominka zarówno przy otwartych wlotach powietrza (pokrętła pionowe), jak i zamkniętych wlotach (pokrętła poziome.

Nie wiem, czy to jest spowodowane moim brakiem doświadczenia czy też błędnym kominkiem lub połączeniam ze stojakiem.

Instalatorzy wczoraj delikatnie podcinali stojak, gdyż jedno pokrętło nie chciało się obracać.

Jaka u Was jest różnica przy paleniu przy otwartym i zakmniętym dolocie powietrza przy zamkniętym popielniku?

Witam

Posiadam Tarnavvę 18 kW. Moje obserwacje były podobne. Po rozpaleniu i przy otwartym (uchylonym) popielniku paliło się ładnie. Gdy zamknąłem popielnik i pokrętła były na full otwarte paliło się słabo i kopciło szybę. Przy zamkniętych pokrętłach paliło się jeszcze słabiej.

Moim zdaniem trzeba dorze rozgrzać kominek przy otwartym popielniku, rozgrzać komin. Dołożyć sporo paliwa i potem zaknąć popielnik.

U siebie mam szczelnie połączone powietrze zewnętrzne z kominkiem.

pozdrawiam

Jeśli drewno jest suche i ciąg kominowy wystarczająco dobry, to takie objawy przy Tarnavie występują tylko na samym początku, kiedy komin nie jest jeszcze rozgrzany. Ja zawsze przez pierwsze kilkanaście minut mam lekko wysunięty popielnik - tak z 0,5 - 1 cm. Po dobrym rozpaleniu i rozgrzaniu jeszcze przez 1-2h pokrętła zostawiam otwarte na maksa (są prawie pionowo).

Dopiero po dobrym rozpaleniu i rozgrzaniu czyli ok. 2h można dobrze wyregulować powietrze pokrętłami.

Z tego też powodu ja jak już rozpalę w kominku to nie wygasa w nim 2-3 tygodnie non stop. Wtedy nie ma tego problemu.

Tarnava to nie jest wkład "marketowy". Szyba nie jest czarna po paru godzinach palenia. Ja palę drewnem suchym, sezonowanym przynajmniej jeden sezon. Poza tym konstrukcja tego wkładu pozwala przez wiele dni palenia cieszyć się ładnym widokiem ognia i czystą szybą.

Ja w zimę w sezonie palenia czyszczę szybę raz w tygodniu - nie wygaszając wkładu. Rano po nocy kiedy nie ma ognia, tylko żar otwieram drzwiczki na parę minut na oścież, żeby się troszkę schłodziła. Następnie parę "psików" płynem do mycia szyb kominkowych, przetarcie ręcznikiem papierowym i tyle.

Potem przegarniam w kominku, dokładam drewien i pali się dalej...

• 2 weeks później...

witam.

proszę o poradę. chce kupić wkład i postawić w domu stan surowy żeby trochę pogrzać w ziemie coby mi instalacje nie zamarzły. dom 100m2 450m3. moje pytanie

jakiej mocy wkład wybrać i jakiej firmy coś do 2000pln. myślałem może o kaw-mecie. słyszałeś o nich? kratki też maja swoje kominki. poleć coś proszę!

i drugie pytanie czy opłaca się dać nad kominkiem kawałek rury ok 70cm i dopiero wejść do komina tzw radiatora co pozwoli dodatkowo odzyskać część ciepła ze spalin czy raczej wejść bezpośrednio nad kominkiem? i ostatnie pytanie czy dobrym pomysłem jest nie dawać izolacji w obudowie kominka tylko wykonać ją nie z drogich kafli ale z cegły szamotowej oklejonej potem kamieniem dekoracyjnym? podpowiedzcie coś ludzie!!!

• 2 weeks później...
Polecam model Image - 15 kW lub 21 kW - ma chyba największą szybę i najmniejszą ramkę. Wydaje mi się, iż ma uniwersalne zastosdowanie. Ja mam podobną kubaturę i kupiłem 15 kW (rózwnież ze względu na ścianę szerokości 94 cm przy której stoi) i jak na razie, jastem bardzo zadowolony. Za 4000 brutto mam wkład ze stojakiem, montażem, transportem i rurami do podłączenia. Model 21 kW ma dodatkowo wypustki do grilla.

• 3 weeks później...