Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie kominkarz zaproponował zrobienie takiego szczelnego doprowadzenia powietrza do Tarnawy i nazwał to "portkami". Stwierdził, że bez tego to nie da się dobrze eksploatować kominka. Nie bardzo mu wierzyłem, ale teraz... to taaaak. Zdecydowana większość "fachowców" kominkowców bagatelizuje takie rozwiązanie "bo po co ?"

Pozdrawiam

W moim kominku też są takie "portki" do Tarnawy. A z wylewki wystawała rura fi 110. Dodatkowo z prawej strony kominka jest odgałęzienie rury jako czerpnia powietrza z zewnątrz do salonu (obok w otwartej kuchni jest piec atmosferyczny co i cwu.

Te portki to sami szyliscie czy to sa te za 300PLN orginalne?

Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz :

- niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku.

- fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy.

Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz :

- niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku.

- fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy.

no tak...

już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza)

może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego????

Powiedział bym, że to nie sama Tarnawa, ale jej wysoka cena pasuje do kafli, które też są drogie.

Zaleta kafli nie polega na estetyce tylko na akumulacji ciepła, wydłużającym czas grzania (tak jak to jest w piecach kaflowych w starych domach).

"Nowoczesna" konstrukcja obudowy kominka wiąże sie z wyłożeniem wnętrza obudowy materiałem izolującym termicznie, aby obudowa wykonana ze zwykłych materiałów nie nagrzewała się.

Jednakże gdy żar w kominku stygnie przestaje grzać.

Do zabudowy kaflowej pasują wymiary Tarnavy oraz jej "pancerna konstrukcja" gwarantujaca wiele lat palenia bez koniecznosci wymiany wkładu. Z innych firm oferujących wkłady " KAFLANE" polecam Spartherm, Hajduk, Rueeg oraz Brunner. MOżliwe jest dopasowanie kafli do wielu wkładów w tym typowych FRANCUZÓW ale wymaga to doboru kafli o nietypowych wymiarach np 23x27 , 23x29 . Czy kfle są drogie?? Zestwa kafli od ok 2 tys zł ... podobny do ceny prostego zestawu z piaskowca. KOminek wykonany z kafli jest ciepły i przeciwnie jak obudowy zimne [piaskowiec,marmur] grzeje długo po skonczonym paleniu. ZAWORY dopuszczające tlen do wkładu musza mieć pewna nieszczelność , zabezpieczają przed zaczadzeniem. Analogicznie szybry kominkowe też sa z 10 % "luzem". Pozdrawiam Darek B

• 1 month później...

Postawiłem już pół jednego komina ( wentylacja x3 + kwasówka do gazu) teraz mam się brać za komin do którego podłączę kominek Tarnava recza jasna 16/18 (jescze nie zamówiłem)

I Proszę o podanie przekroju komina odprowadzającego spaliny.

II czym wykończaliście: kamianka, stal???