echo 01.07.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 WKLADY TARNAVA,STOJAKI I PODEJSCIA WIDZALEM W FIRMIE ARTKOM Z GDANSKA 058 763-01-01 a niech to...... ja jestem z południa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 01.07.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Mnie kominkarz zaproponował zrobienie takiego szczelnego doprowadzenia powietrza do Tarnawy i nazwał to "portkami". Stwierdził, że bez tego to nie da się dobrze eksploatować kominka. Nie bardzo mu wierzyłem, ale teraz... to taaaak. Zdecydowana większość "fachowców" kominkowców bagatelizuje takie rozwiązanie "bo po co ?"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabogdan 01.07.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 TO NIE JEST TAK, ZE SIE BAGATELIZUJE, BYDUJAC DOM NIE ZROBILEM PODEJSCIA POWIETRZA (DOM BEZ PIWNICY) .TERAZ PO ROZMOWACH Z FACHOWCAMI OD KOMINKOW WIEM, ZE MOZE MI TOCHE BRAKOWAC POWIETRZA (KOMINEK 16KV POBIERA OK 8M3 POWIETRZA NA GODZINE ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.07.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 W moim kominku też są takie "portki" do Tarnawy. A z wylewki wystawała rura fi 110. Dodatkowo z prawej strony kominka jest odgałęzienie rury jako czerpnia powietrza z zewnątrz do salonu (obok w otwartej kuchni jest piec atmosferyczny co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.07.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Czy portki mają rozporek , żeby sterować kominkiem? Przepraszam za pytanko jeżeli głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.07.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Sterowanie jest nie w "portkach" tylko we wkładzie. Takie dwa "pokrętła" po obu stronach popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Sterowanie jest nie w "portkach" Przepraszam że sie wtrącam ale sterowanie jest w portkach zwłaszcza u facetów A tak na poważnie to tak jest jak pisze anna99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 01.07.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 W moim kominku też są takie "portki" do Tarnawy. A z wylewki wystawała rura fi 110. Dodatkowo z prawej strony kominka jest odgałęzienie rury jako czerpnia powietrza z zewnątrz do salonu (obok w otwartej kuchni jest piec atmosferyczny co i cwu. Te portki to sami szyliscie czy to sa te za 300PLN orginalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 01.07.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 To są portki za kilka złotych (koszt rury spiro). Muruje sie komorę (do której dochodzi rura z posadzki) a wychodzą dwie rury. A u mnie akurat trzy. Możesz to zobaczyć w moim fotoalbumie (odsyłacz w stopce, zdjęcia na 6 stronie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.07.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Dobra anna99 mam zapytanko.Jak bez portek połączyć czerpnię zewnętrzną jeżeli powietrze, które kominek ogrzewa jest z GWC, a czerpnia ma pobierać nie z GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 02.07.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz :- niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku.- fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.07.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz : - niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku. - fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy. no tak... już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza) może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.07.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Co wolicie, wyziębić kominek czy się zaczadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 02.07.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Co wolicie, wyziębić kominek czy się zaczadzić? Nikt nie pisze, że chce się zaczadzić. Chodzi o to, aby zamknąć dopływ zimnego powietrza, kiedy nie pali się w kominku. Po co ma ci wiać do domu niepotrzebnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 02.07.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 A ja nieco z innej beczki. Czy ktos zrobil nowoczesna obudowe Tarnawy? Z tego co czytam, to Tarnawa nadaje sie najlepiej do obudowania kaflami, a mi to nie za bardzo pasuje. Bardziej podobaja mi sie nowoczesne... Może jakieś foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.07.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Powiedział bym, że to nie sama Tarnawa, ale jej wysoka cena pasuje do kafli, które też są drogie.Zaleta kafli nie polega na estetyce tylko na akumulacji ciepła, wydłużającym czas grzania (tak jak to jest w piecach kaflowych w starych domach)."Nowoczesna" konstrukcja obudowy kominka wiąże sie z wyłożeniem wnętrza obudowy materiałem izolującym termicznie, aby obudowa wykonana ze zwykłych materiałów nie nagrzewała się.Jednakże gdy żar w kominku stygnie przestaje grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.07.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Do zabudowy kaflowej pasują wymiary Tarnavy oraz jej "pancerna konstrukcja" gwarantujaca wiele lat palenia bez koniecznosci wymiany wkładu. Z innych firm oferujących wkłady " KAFLANE" polecam Spartherm, Hajduk, Rueeg oraz Brunner. MOżliwe jest dopasowanie kafli do wielu wkładów w tym typowych FRANCUZÓW ale wymaga to doboru kafli o nietypowych wymiarach np 23x27 , 23x29 . Czy kfle są drogie?? Zestwa kafli od ok 2 tys zł ... podobny do ceny prostego zestawu z piaskowca. KOminek wykonany z kafli jest ciepły i przeciwnie jak obudowy zimne [piaskowiec,marmur] grzeje długo po skonczonym paleniu. ZAWORY dopuszczające tlen do wkładu musza mieć pewna nieszczelność , zabezpieczają przed zaczadzeniem. Analogicznie szybry kominkowe też sa z 10 % "luzem". Pozdrawiam Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysiu 04.07.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Darek, Ale mi sie kafle nie specjalne podobaja. Chodzi mi o to, czy można do Tarnawy zrobić jakaś nowoczesna zabudowe, np. z gipsokartonu. Masz może jeskies propozycje? Robiles może coś takiego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 08.08.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Postawiłem już pół jednego komina ( wentylacja x3 + kwasówka do gazu) teraz mam się brać za komin do którego podłączę kominek Tarnava recza jasna 16/18 (jescze nie zamówiłem) I Proszę o podanie przekroju komina odprowadzającego spaliny. II czym wykończaliście: kamianka, stal??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 08.08.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Ja do Tarnawy zamówiłem Schiedla Rondo 20 +W (zaprzyjaźniony kominiarz mówił, że to dobry pomysł - aby mieć spokój na lata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts