Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

Zakończenie komina najlepiej strażak - zabespiecza przed wiatrem i deszczem ,poprawia ciąg kminowy. Fakt iz wykonujemy zabudowy z kafla to tylko potwierdzenie Ze wkłady Tarnava maja odpowiednia żywotność i w zabudowy " na pokolenia " są idealne . Oczywiście obudowac można wszystkimi dostepnyjmi materiałami : piaskowcen, marmurem , stala czy najtańszym "gipskartonem" . Wiele Tarnav jest obudowanych bardzo nowocześnie typ obudowy to kwastia gustu , polecam Tarnave ze wzgledu na jej zalety : jest trwała i ekonomiczna jak piec grzewczy. Pozdrawiam Darek B

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Strażak (zwany czasami kogutem) montowany jest w prosty sposób przez nasunięcie na rurę.

Doradzono mi, abym wstrzymał się z jego kupnem bo może okazać się że wspomaganie ciągu (przy rozpalaniu) jest niepotrzebne, bo bez strażaka ciąg jest dostateczny, zaś w drugiej fazie grzania i tak redukujemy dopływ powietrza, a zbyt duży ciąg skróci nam czas grzania.

Po wypróbowaniu kupiłem zamiast strażaka blaszany daszek stożkowy "kapelusz wietnamski". Tyle, że nie jest tak efektowny jak strażak.

Strażak b. dobry jest na wylocie rury spalinowej przy kotle gazowym z palnikiem atmosferycznym.

Rysiu - zobacz moją obudowę, nie potrafię powiedzieć, czy jest nowoczesna, czy nie (mnie się podoba). Jest wykonana z płyt, cegieł klinkierowych, a ściany boczne są z otynkowanego betonu komórkowego.

http://www.piotrpikula.republika.pl/foto_kominek.htm

Nie mam też żadnego zamknięcia dopływu powietrza do spalania. Po co? W lecie temperatura wcale nie jest niska, a w zimie palę w kominku. Mimo krótkiego komina nie mam problemów z ciągiem, nawet przy rozpalaniu w zimie. Ale jeśli ktoś jest uparty to może nałożyć na czerpnię powietrza kratkę wentylacyją z zamykaniem i po problemie.

Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz :

- niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku.

- fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy.

no tak...

już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza)

może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego????

Robicie jakiś szyber do przewodu doprowadzającego powietrze do kominka aby ograniczyć dopływ powietrza lub zapobiec wyziębianiu pomieszczenia gdy nie palicie w kominku.

Jesli tak to jak i gdzie?????

PILNE

Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz :

- niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku.

- fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy.

no tak...

już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza)

Robicie jakiś szyber do przewodu doprowadzającego powietrze do kominka aby ograniczyć dopływ powietrza lub zapobiec wyziębianiu pomieszczenia gdy nie palicie w kominku.

PILNE

no tak...

Czy ktoś ma takie rozwiązanie???

PILNE