Zdun Darek B 08.08.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Zakończenie komina najlepiej strażak - zabespiecza przed wiatrem i deszczem ,poprawia ciąg kminowy. Fakt iz wykonujemy zabudowy z kafla to tylko potwierdzenie Ze wkłady Tarnava maja odpowiednia żywotność i w zabudowy " na pokolenia " są idealne . Oczywiście obudowac można wszystkimi dostepnyjmi materiałami : piaskowcen, marmurem , stala czy najtańszym "gipskartonem" . Wiele Tarnav jest obudowanych bardzo nowocześnie typ obudowy to kwastia gustu , polecam Tarnave ze wzgledu na jej zalety : jest trwała i ekonomiczna jak piec grzewczy. Pozdrawiam Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperado 08.08.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2004 Przez przypadek odkryłem nowego dystrybutora wkładów Tarnawa w Warszawie - UL. Hetmańska 23 tel 0226105010. Mają je od ok. 2 miesięcy-praktycznie wszystkie modele + rury kominowe.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.08.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Strażak (zwany czasami kogutem) montowany jest w prosty sposób przez nasunięcie na rurę.Doradzono mi, abym wstrzymał się z jego kupnem bo może okazać się że wspomaganie ciągu (przy rozpalaniu) jest niepotrzebne, bo bez strażaka ciąg jest dostateczny, zaś w drugiej fazie grzania i tak redukujemy dopływ powietrza, a zbyt duży ciąg skróci nam czas grzania.Po wypróbowaniu kupiłem zamiast strażaka blaszany daszek stożkowy "kapelusz wietnamski". Tyle, że nie jest tak efektowny jak strażak.Strażak b. dobry jest na wylocie rury spalinowej przy kotle gazowym z palnikiem atmosferycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terska 11.08.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Desperado masz rację są tam wszystkie modele w cenie od 2735 do 4958 z elementami brązu. Sprzedawca podaje, że są to ceny producenta. Jedno ale ... to jest na Młodnickiej 52C (wejście od Żołnierskiej) chyba, że to ktoś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperado 11.08.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 TERSKA - faktycznie adres na fakturze jest inny od adresu sklepu, ale telefon jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.08.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Rysiu - zobacz moją obudowę, nie potrafię powiedzieć, czy jest nowoczesna, czy nie (mnie się podoba). Jest wykonana z płyt, cegieł klinkierowych, a ściany boczne są z otynkowanego betonu komórkowego.http://www.piotrpikula.republika.pl/foto_kominek.htmNie mam też żadnego zamknięcia dopływu powietrza do spalania. Po co? W lecie temperatura wcale nie jest niska, a w zimie palę w kominku. Mimo krótkiego komina nie mam problemów z ciągiem, nawet przy rozpalaniu w zimie. Ale jeśli ktoś jest uparty to może nałożyć na czerpnię powietrza kratkę wentylacyją z zamykaniem i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xymenn 12.08.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Ze zdjęć wynika, że potawienie prostego kominka nie jest sprawą trudną. Skąd więc te wysokie ceny za robociznę ? Nie znając się na tym sam chyba w 3 dni bym to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 13.08.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Nie przesadzałbym, że w trzy dni, ale też bardzo trudne to nie jest. Drogie są materiały wykończeniowe, np. piaskowiec za 400-500 zł/m kw. Na pewno liczą też sobie za wiedzę, choć czytałem tutaj już o poprawianiu po "fachowcach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 18.08.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Mam pytanko do WAS: na jakiej wysokości kominkarze podłączali u wasze wkłady do konina. Sprawa pilna! Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 19.08.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 U mnie podlaczyli "Tarnavke" na wysokosci 190 cm. Jest takze lekko przesunieta w bok o 50 cm. A to efekt zawalenia roboty przez majstrow na etapie budowania... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 23.08.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Ja mam na podobnej wysokości (oczywiście od ziemi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.08.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz : - niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku. - fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy. no tak... już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza) może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego???? Robicie jakiś szyber do przewodu doprowadzającego powietrze do kominka aby ograniczyć dopływ powietrza lub zapobiec wyziębianiu pomieszczenia gdy nie palicie w kominku. Jesli tak to jak i gdzie????? PILNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.08.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz : - niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku. - fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy. no tak... już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza) może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego???? Robicie jakiś szyber do przewodu doprowadzającego powietrze do kominka aby ograniczyć dopływ powietrza lub zapobiec wyziębianiu pomieszczenia gdy nie palicie w kominku. Jesli tak to jak i gdzie????? PILNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gienio 23.08.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Czy możecie dystrybutora Rarnawy z okolic Torunia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gienio 23.08.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Oczywiście, czy moęcie polecić ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gienio 23.08.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Napiszę jescze raz - ostatni. Poszukuję sprawdzonego dystrybutora Tarnawy z okolic Torunia. UFF - teraz chyba bezbłędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 24.08.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Moim zdaniem istotnym jest nie sposób wykonania "portek" (które jednak nie powinny być szczelnie przyłączone do 2-uch otworów napowietrzających), lecz : - niezawodna konstrukcja przepustnicy powietrza (zamykanie dopływu powietrza dopływającego rurą z zewnątrz, aby nie wyziębiać kominka i kominu). Brak na rynku. - fakt, że portki i przepustnica będą zamknięte w obudowie kominka, bez możliwości łatwego dostępu dla ewentualnej naprawy. no tak... już nawet myślałem, żeby przerobić jakiś szyber ciągu kominowego poprzez jakieś uszczelnienie "klapki zamykającej": przyspawanie okrągłeko kawałka blachy lub coś podobnego tak aby można zamknąć dopływ powietrza do kominka w razie potrzeby; nigdzie nie widziałem takiej oryginalnej przepustnicy do kominków (doprowadzenie powietrza) może ktoś widział, lub zrobił sobie coś podobnego???? Czy ktoś ma takie rozwiązanie??? Robicie jakiś szyber do przewodu doprowadzającego powietrze do kominka aby ograniczyć dopływ powietrza lub zapobiec wyziębianiu pomieszczenia gdy nie palicie w kominku. Jesli tak to jak i gdzie????? PILNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek159 24.08.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Jakiej średnicy rurami robicie rozprowadzenie DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 25.08.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Jakiej średnicy rurami robicie rozprowadzenie DGP U nas rury byly grube (juz ich nie widac, bo zabudowane) Ale sadze, ze to jakies 200 mm przekroju glownej rury, pozniej do pokoi sie rochodzily i powietrze pchane bylo mniejszymi - 100 mm. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 26.08.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Jakiej średnicy rurami robicie rozprowadzenie DGP Ja mam cztery rury fi=125 z kominka rozprowadzone do poszczególnych pomieszczeń (grawitacyjne). Jeszcze nie wiem czy zda egzamin. Zobaczymy, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts