Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Pytanie o rure spalinowa - uszczelnienie. Kupilem razem z Tarnava standardowy zestaw rur:

redukcje

odcinek pionowy

kolanko

kawalek prosty.

Jak to podlaczyc, tak aby bylo dobrze - chodzi o uszczelnienie?

Rury beda sie wydluzac i jesli bedzie polaczone na sztywno - na pewno gdzies pusci - pewnie peknie zaprawa w kominie (tam mam dziure kwadratowa).

Jak to "fachowo" powinno byc zrobione?

Czytalem juz o jakichs rozetkach, ale nie wiem o co to.

Pozdrawiam

Mirek

Dotarłem do dystrybutora tarnavy w Wawie na Pradze, a właściwie to właściciel firmy przyjechał na moją budowę. Porozmawialiśmy sobie o wkładach i możliwościach negocjacji cen, w sumie udało mi się przekonać go do możliwości zaopatrywania kilku budów jednocześnie w wklady i doszliśmy do poziomu: -12% od cen katalogowych. Jeżeli są chętni to zapraszam do współpracy.

Fajnie, że Ci się podoba.

Koszty:

1. beton na nogi - nie mam pojęcia ile tego wlałem, można przyjąć, że nie więcej niż 0,4 m szesc. betonu, liczmy go po 200 zł/m więc wychodzi 80 zł :)

2. drut zbojeniowy, stalowe kanały w betonie - tu też nie wiem, bo miałem to na budowie po porzednich pracach, przyjmę 20 zł

3. szalunki, gwoździe, inne - pomijam

No to mamy nogi do postawienia kominka za 100 zł

Cegła klinkierowa kosztowała ok. 200 zł (razem z tymi półkami z boku)

Beton komórkowy na ściany kosztował 46 zł (z tego 20% mi zostało).

Wełna mineralna 200 zł

Taśma klejąca 150 st i 350 st. 100 zł

2 płyty gipsowe (ogień) 60 zł

4 profile U - chyba 35 zł

kratki 70 zł

tynk, gips, farba - nie potrafię tego powiedzieć, ale rzucę cenę 50 zł

Jeśli czegoś zapomniałem to, na pewno, ktoś to tutaj zauważy i wtedy dopiszę.

Razem: 861 zł. :)

Dotarłem do dystrybutora tarnavy w Wawie na Pradze, a właściwie to właściciel firmy przyjechał na moją budowę. Porozmawialiśmy sobie o wkładach i możliwościach negocjacji cen, w sumie udało mi się przekonać go do możliwości zaopatrywania kilku budów jednocześnie w wklady i doszliśmy do poziomu: -12% od cen katalogowych. Jeżeli są chętni to zapraszam do współpracy.

Mik99, ja chyba bym był zainteresowany. Ten rabat jest atrakcyjny. Kiedy chcesz podjąć ostateczną decyzję ?