Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro nie wygląda gorzej niż jotul, znaczy pozytywne. I naprawdę jest to monolit. Nawet w Jotulu tu i ówdzie coś jest przykręcone na śrubę, ale nie w tarnawie. To dobrze wróży na trwałość.

A "szamotowce" (Spartherm i spółka) jakoś mi się nie podobały. Żeliwne robiły na mnie lepsze wrażenie.

Ten 14 kW z giętą szybą.. taki fajny malutki komineczek - piękna rzecz, naprawdę mi się podobał, żebym tylko wiedział że starczy mu mocy...

Wyślij e-maila do Tarnawy , że jesteś zainteresowany a pani z marketingu skontaktuje się z tobą i odpowie na pytanie czy wybrany wkład wystarczy. Proponowano nam też tam system DPG, ale już zdążyliśmy zamówić w Darko. Nie jestem specjalistą od kominków, ale na podstawie katalogu z Darko i wątku w forum /nie na tej stronie tylko o poradach/ zaprojektowałam system DPG do parterowego domu o pow. 120 m 2. Wszystkie te rury, wentylator itd. będą kosztowały około 1750 zł. Do tego dojdzie wkład Tarnawy- retro z dzieloną szybą , 14 kw za 2400 zł i na końcu izolacja rur taka, jak ją ktoś opisał we wspomnianym wątku. Obudujemy sami cegłą silikatową skalistą, której nam trochę zostało i klinkierem. Myślę, że koszt całości zamknie się w 5000-55000 zł.

Widziałam grawitacyjny system DPG w mieszkaniu kominkarza. Było to raczej niechlujnie zrobione, co nadwątliło moją wiarę w to, ze DPG to jakaś wiedza tajemna, i nie było w tych rurach żadnej filozofii. Pozdrawiam.

On 2002-10-21 14:26, Anonymous wrote:

Używam ten wkład od pazdziernika 2001 narazie bez obudowy i rozprowadzeń , paliłem w nim i dogrzewałem 100 m2 podczas prac wewnątrz.Myślę że średni czas pracy na 1 załaduku można określić na 7 godzin. Niewiem czy to dobry wynik ale po ok 8 godzinach

temperatura podnosi się z np 10 do 15 stC/bez DGP/ w domu partowym typu L największa odległosć od wkładu do termometru to 13 m .

Sam wkład zbudowany jest z bardzo grubego żeliwa które długo

utrzymuje ciepło njdłuższe zaobserwowane wypalenie do cna :

drewno buk tj od soboty start og 21 pełny załadunek stop wtorek g 17 jeszcze żażące kawałki /po ew. dołożeniu mógł dalej się

rozpalić/. Co o tym myślicie czy go obudowac czy wstawić np Spartehrm.PZDR > GMC

Obecnie jest obudowany z DGP przy -25 wewnątrz 19 tylko kominkiem

Zibi,

Jeszcze ich nie widziałem na żywo. W internecie wyglądają na tyle podobnie do innych, że ja ich nie odrzucam. Zalety wykonania z jednego odlewu i braku uszeczelki (konserwacja, wymiana, naprawa,..) sprawia, że bardzo poważnie się nad nim zastanawiam.

Ostation odwiedziłem znajomych, którzy mają od 5 lat wkład frnacuski. Palą często, przez szybe nic nie widac (bo im się nie chce czyszcić) tak, że wydaje się być drzwiczkami z żeliwa. Ale dalej ładnie wygląda i się komponuje z wnętrzem.

Wydaje mi się, że po zabudowie, kiedy widać TYLKO drzwi i ramę frontu ta cała siermiężność nie ma znaczenia bo jej nie widać !

Widziałem w realu - powtarzam się sprzed paru postów - 14 kW tarnawę z giętą szybą w obudowie. Ponieważ stała między jotulami, myślałem, że to jotul... :wink: Wyglądał ten kominek naprawdę ok i jeśli tylko się okaże że moc wystarczy to go po prostu zainstaluję. Jak nie, są takie same 16 i 18 kW, różnią się wymiarami.

Trochę sie obawiam, bo wiem jaka jest polska rzeczywistość.

Z wypowiedzi wcześniejszej dowiedziałem sie ,że firma jest od niedawna na rynku /chyba rok/. Z informacji o firmie na stronie internetowej wynika, że podstawowem celem firmy jest produkcja kominów ze stali chromowo -niklowej i chyba drzwiczek.Podejrzewam,że nie mają jeszcze doświadczenia w produkcji wkładów, tym bardziej, że są tam jakieś nowatorskie rozwiązania z opływem powietrza wokół szyby itd.Ciekawostką jest natomiast, że palą w nim polscy naukowcy ze stacji polarnej na Spitzbergenie. Tylko nie dopowiedziano, że mogli go oni otrzymać w ramach jakiejś akcji promocyjnej. Czarowanie gwarancją 10- letnią w polskich realiach, gdy firmy padają z dnia na dzień też mnie nie przekonuje.

Całe szczęście ,że do kupna wkładu mam jeszcze rok lub dwa, poczekam na wasze opinie.

Ja mam wkład z Tarnawy od listopada, jeszcze nie obudowany ale służył do podgrzewania domu w czasie robót w zimie. Kupiłem wkład bez popielnika, bo da się do niego bezpośrednio doprowadzić powietrze do spalania z zewnątrz. Dla mnie to ważne bo w domu będzie rekuperator. Zapłaciłem za niego niespełna 2,2 kzł (moc 14kW), a jedyna alternatywa na rynku to Jotul za min. 5 kzł (przy doprowadzeniu powietrza z zewnątrz). Przy ustawieniu dopływu powietrza na min. po 10 godzinach nie musiałem ponownie rozpalać

Empi gdzie doprowadza się powietrze? Jakie fi ma to doprowadzenie we wkładzie? Temat mnie interesuje bo własnie będę wykonywał takie doprowadzenie i jestem zainsteresowany wkładami Tarnawa. Wczoraj przysłali mi swój katalog ale nie ma tam zbyt wielu informacji. Dołączyli również wzór karty gwarancyjnej.

pozdrawiam

Dokładnie tak. W mojej Tarnawie od spodu są dwa prostokątne otwory ok. 40x110 do nich dorobiłem metalowe "przejściówki" na flex, potem trójnik i rura pcv 100 i na zewnątrz. Każdy kominkarz sobie z tym poradzi.

Popiołu jest dużo mniej bo leży sobie spokojnie na dnie wkładu i resztki drewna dokładniej się spalają. Wybieranie jest nieco kłopotliwsze, ale od listopada wybierałem go raz (palę od czasu do czasu)

PS. Jeśli chcecie o coś jeszcze zapytać to do usług, ale mam mało czasu na Internet w związku z tym cierpiliwości.

Pozdr.