Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

Nasza ulubiona temperatura to 18-20C wiec jest o.k. Gdy po poludniu napale, to dosc szybko mam cieplo i znowu 19 - 20C.

Przy takiej temperaturze bym zamarzł. :)

A ja przy wyzszej udusiłbym sie. Dlatego mam GWC i sciane 3W, aby latem nie miec nawet w upał cieplej niz 23C

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cd. Śmierdziło w całym domu, wypalało się wszystko co miało się wypalić: farba, sylikony itp. Mam DGP ( 6 rur ). Po około 0,5 godzinie zmierzyłem temperaturę w najdalszym odcinku ( ok. 6m ) w wylocie rury: było 50 stopni! Pokój ten był nieogrzewany wcześniej ( brak kasy na grzejniki ) i w pokoju 20 m.kw. było ciepło 18 stopni. Kominek jest podłączony technicznie w 100%, pozostało mi TYLKO zabudowa. Jestem bardzo zadowolony. Montaż kominka wraz z wyczystką trwał ok. 7 godzin.

Koszt wszystkich materiałów ( bez DGP ) + robocizna całość fakturowana - ok. 5.000 zł.

P.S. Gdzie można kupić tanio SUCHE drewno liściaste?

Wiem że temat kominków był wałkowany wielokrotnie ,przeczytałem chyba wszystkie posty ale nie znalazłem wiele informacji dotyczących drzwiczek. Dzwoniłem dzisiaj do Tarnawy i otrzymałem informacje że zaczeli produkować kominek 18 Kw z półokrągłą szyba ale uszczelnienie drzwiczek jest wykonane jakąś tasmą a nie jak w innych wkładach frezowane i szlifowane czy jakoś tak. Mam pytanie co o tym sadzicie. Czytałem wiele pochlebnych opinii na temat tych kominków ale tu jest coś noweg. Może ktoś kto ma drzwi w ten sposób uszczelniane coś powie na ten temat

Mam pow. użytkowej ogrzewanej ok.150 m.kw. na dwóch poziomach.

Kuchnia, jadalnia i salon bez drzwi jako jedno pomieszczenie ( 2 rury to ogrzewają ) to ok. 70 m.kw.; gabinet ( 1 rura ) to 15 m.kw. Na poddaszu są ogrzewane 3 pomieszczenia ( po 1 rurze ) razem ok.55 m.kw. Reszta to korytarze i schody. Wszystkie rury DGP są fi 150 i jest ich 6 sztuk. Najdłuższa ma ok.6,5 m długości. Komin ma wkład z kwasówki i ma długość 8,5 m. Ma oczywiście wyczystkę wraz z rurką na skropliny. Przekrój komina dymowego wynosi 14x28 cm, przez co wkład musiał być eliptyczny ( zwiększyło to koszt wkładu i wyczystki do ok. 1.800zł ). Wyczystka spowodowała, że kominek "odjechał" mi od ściany na 70 cm licząc do ściany drzwiczek.

Zapomniałem podać, że ściany są 3-warstwowe z maxa z 2x5 cm styropian. Razem z tynkami ( tradycyjne cementowo-wapienne ) to ich grubość jest ok.50 cm. Wysokośc pomieszczeń będzie ( nie mam jeszcze posadzek ) 2,70 m.

Przez te pierwsze dni bardzo uważnie obserwuję pracę kominka. Potwierdzam w większości uwagi i pochlebne opinie z poprzednich postów.

W projekcie miałem 16 kW JOTULA HARMONY ale zrezygnowałem ze względu na cęnę! Nie był on też turbo, dopiero wersja 18 kW nie pobierała do paleniska powietrza z salonu.

Kominek rozpalam bardzo szybko i łatwo, wystarczy dosłownie kilka suchych drzazg i sucha podpałka grilowa. Cug też jest super. Po kilku minutach od rozpalenia przymykam dodatkowe wloty powietrza. Oczywiście mam w podłodze doprowadzone specjalną rurą ( fi 110 ) powietrze z zewnątrz bez żadnego szybra. Drzwiczki są bardzo szczelne, i przy prawidłowym wypoziomowaniu kominka same się domykają i lekko zasysają. Na wszystkie pytania odpowiem, jeżeli będę miał tylko chwilę żeby wejść na te strony. Jestem wszystkim wdzięczny za wcześniejsze posty, które pomogły mi podjąć taką decyzję.

Mam taki problem: mam tarnavę 16kW Exclusive podłączoną do komina z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz za pomocą tzw.portek.

Sprawa polega na tym że po napaleniu w kominku rozszczelniają się drzwiczki od wkładu tzn widać prześwit między korpusem (przy zimnym wkładzie tej nieszczelności nie widać),a drzwiczkami.

Pytanie jak uważacie czy powinienem wkład reklamować, czy ta nieszczelność może zagrozić np. zaczadzeniem, czy dać sobie spokój. Wkład jest na razie nie obudowany i nie mieszkam jeszcze w tym domu, ale jeśli miałbym robić jakieś ruchy to teraz.

Ale ktoś jest złośliwy.... Skoro jestem wywołany do odpowiedzi... Jeszcze nigdy nie słyszałem od klientów o takim rozszczelnieniu a Tarnav zamontowałem bardzo bardzo dużo . Najlepiej zaprosic firme gdzie był kupiony wkład niech ocenią . Nasi klienci zawsze maja pełny serwis i jak komuś "dymiło i nie paliło " to jechaliśmy nawet w NIEDZIELE by ..... odkecić dopływ tlenu do spalania. Napewno lepiej zgłaszać reklamacje natychmiast po zobaczenia niepokojących objawów . W tym przypadku wkład jest bez obudowy wiec bedzie bez kosztów dodatkowych. Problem z reklamacjami maja ci co kupili wkład gdzieś na końcu świata "bo był rabat 5% " ale to ryzyko powinni wczesniej skarkulować ..... Mam propozycje jesli "traper " jest z Warszawy lub okolic to prosze o kontakt podjade i zobacze Darek B http://www.kominki.xip.pl 046 8578217 wieczorem

Oczywiście że tak, jak myślisz po co oni chwalą się że drzwi i korpus są indywidualnie szlifowane co daje absolutną szczelność- eliminując zastosowanie uszczelki?

Ktos pisal na forum, ze tarnava zaczyna lub wypuscila model z tradycyja uszczelka. Moze wlasnie dlatego, ze sa problemy ze szczelnoscia.

Mam taki problem: mam tarnavę 16kW Exclusive podłączoną do komina z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz za pomocą tzw.portek.

Sprawa polega na tym że po napaleniu w kominku rozszczelniają się drzwiczki od wkładu tzn widać prześwit między korpusem (przy zimnym wkładzie tej nieszczelności nie widać),a drzwiczkami.

Pytanie jak uważacie czy powinienem wkład reklamować, czy ta nieszczelność może zagrozić np. zaczadzeniem, czy dać sobie spokój. Wkład jest na razie nie obudowany i nie mieszkam jeszcze w tym domu, ale jeśli miałbym robić jakieś ruchy to teraz.

Nieszczelnosc chyba nie moze grozic zaczadzeniem a wrecz przeciwnie. Jak zabardzo ograniczymy doplyw swiezego powietrza to wtedy grozi wydzielanie czadu. Mnie w dziecinstwie uczono, zeby nie za szybko zakrecac piec kaflowy. To jest takie cos a raczej bylo do ogrzewania, troche podobne do kominkow tylko bez szyby. Stosowalo sie jak jeszcze nie bylo centralnego . :D

Tarnava jest bez szybra i cały czas ma ciąg kominowy otwart dodtkowo wokół szyby jest kieszen z TLENEM . Ruch gazów jest taki że powstaje podciśnienie na styku frontu z korpusem . Nawet jesli delikatny front zapracuje od intensywnego palenia to gazy spalinowe pozostaną we wkładzie . Tu przemyślana konstrukcja całego wkładu pokazuje swje plusy . Co bedzie gdy wkład z zamknietym szybrem straci szczelność na froncie -przepali lub przetrze uszczelki??? Napewno błedne jet myslenie że jak nakładziecie drewna i zamkniecie odbiór spalin to bedzie to ekonomiczne spalanie . Spalanie to reakcja gwałtownego utleniania... pozdrawiam Darek B http://www.kominki xip.pl