tunia 15.12.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Chemiku, ja się tylko zastanawiam czy te rury nie zazysają niepotrzebnie powietrza (chłodnego) ze szpar z dołu kominka i z kratek z boku kominka... i w ten sposób wydmuchiwane przez nie powietrze nie jest chłodniejsze.. mogę się oczywiście mylić.. szukam tylko właściwego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 15.12.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Witam! Chemiku, ja się tylko zastanawiam czy te rury nie zazysają niepotrzebnie powietrza (chłodnego) ze szpar z dołu kominka i z kratek z boku kominka... i w ten sposób wydmuchiwane przez nie powietrze nie jest chłodniejsze.. mogę się oczywiście mylić.. szukam tylko właściwego rozwiązania Może jeszcze raz. Przy grawitacyjnym DGP NIC nie zasysa. Nie ma tam wentylatora wyciągowego. Dlatego umieściłem (i tak jest na schematach) rury w najwyższym położeniu gdyż: 1. najcieplejsze powietrze unosi się i gromadzi w najwyższym miejscu. 2. mogę przez to odzyskać jeszcze część ciepła z rury spalinowej 3. odbierając najcieplejszcze powietrze z samej góry - pod komorą dekompresyjną - ograniczam jej nadmierne nagrzewanie To wszystko tyczy się grawitacyjnedo DGP bez dystrybutora. W innych przypadkach jest trochę inaczej. Natomiast nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o kratkach z boku kominka? Może masz na myśli wlot i wylot z komory dekompesyjnej??? A szpary z dołu kominka? Czy chodzi Ci o te trzy podłużne szpary obok pokręteł? Proszę o więcej informacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 15.12.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A co sądzicie o takim rozwiązaniu w odprowadzeniu ciepłego powietrza: Na kominek planuję załozyć dystrybutor z którego odchdzą 2 rury jedna do turbiny na strychu ok 4 mb druga na korytarz a miedzy dystrybutorem a obudową powstaje kolejna komora z któej ciepłe powietrze przez kratki wyprowadzę do salonu gdzie stoi kominek. Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz ,z turbiny planuje rozdzielić na 3-4 pomieszczenia. Kominek Tarnawa 18kw. Czekam na kominek i biorę się do roboty więc bede wdzięczny za wszystkie opinie tych co już palą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 15.12.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 A co sądzicie o takim rozwiązaniu w odprowadzeniu ciepłego powietrza: Na kominek planuję załozyć dystrybutor z którego odchdzą 2 rury jedna do turbiny na strychu ok 4 mb druga na korytarz a miedzy dystrybutorem a obudową powstaje kolejna komora z któej ciepłe powietrze przez kratki wyprowadzę do salonu gdzie stoi kominek. Mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz ,z turbiny planuje rozdzielić na 3-4 pomieszczenia. Kominek Tarnawa 18kw. Czekam na kominek i biorę się do roboty więc bede wdzięczny za wszystkie opinie tych co już palą. Zobacz tutaj: http://www.darco.com.pl/gfx/kominkowy/kominek_wzorcowy.htm Widac, ze mozna nawet grawitacyjne z mechanicznym rozprowadzeniem mieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 15.12.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 dzięki za odpowiedz myslałem aby doprowadzenie powietrza konwekcyjnego umiescis niżej aby opływało ściany kominka czy lepiej zrobic tak jak na rysunku a od dołu doprowadzc troche powietrza z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 16.12.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Ja też mam Tarnawę dzisiaj przywieźli z Tarnowa wygląda bardzo solidnie 18 kw z półokrągła szybą ponoć nowy wypust Tarnawy. Zobaczymy za kilka dni jak to będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.12.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Ja też mam Tarnawę dzisiaj przywieźli z Tarnowa wygląda bardzo solidnie 18 kw z półokrągła szybą ponoć nowy wypust Tarnawy. Zobaczymy za kilka dni jak to będzie działać 18kW z pólokragłą szybą - zaczeli już to robić? Ja ze względu na to zdecydowałem się na 16kW - bo cholernie nam się podobaja te półokrągłe drzwiczki ( A wolałbym 18 kW). Gdzieś wcześniej czytałem że drzwi są na uszczelkach a nie frezowane - prawda to? No i wieeelgachna prośba - ile kosztowało i czy masz jakąś fotkę tego wkładu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 17.12.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 dzięki za odpowiedz myslałem aby doprowadzenie powietrza konwekcyjnego umiescis niżej aby opływało ściany kominka czy lepiej zrobic tak jak na rysunku a od dołu doprowadzc troche powietrza z zewnątrz? Jeśli dasz powietrze z zewnątrz do ogrzewania pomieszczeń, to będzie ono zimne. Oczywiście ogrzeje się od kominka, ale w czasie niepalenia będzie Ci wychładzało dom - pomyśl o jakimś odcinaniu tego dopływu. Z drugiej strony, załatwia to sprawę czerpni powietrza do domu, szparami w oknach czy drzwiach raczej nie będziesz miał powietrza. Może to być dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 17.12.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 dzięki za odpowiedz myslałem aby doprowadzenie powietrza konwekcyjnego umiescis niżej aby opływało ściany kominka czy lepiej zrobic tak jak na rysunku a od dołu doprowadzc troche powietrza z zewnątrz? Na rysunku jest pomyslane aby to powietrze z zewnatrz bylo przeznaczone do spalania a nie do ogrzewania. Chociaz niektorzy producenci kominkow tak wlasnie propaguja, ze swieze powietrze ogrzewa sie i kieruje do pomieszczen np. Kornak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.12.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mam zdjęcia przesłane z Tarnawy Ale podaj mila bo jest to duzy plik to ci podeśle wieczorem jak będę w domu bo mam to na komputerze domowym. Cena też była przyzwoita ale fakturę też mam w domu. Kupiłem też dystrybutor, rurę i nóżki. Kominek ten wygląda troch inaczej niż 16 z giętą szybą . W 16 cały przód to drzwiczki a w 18 nie ,popielnik jest na wierzchu ,drzwi przylegają szczelnie jest uszczelka ,dookoła drzwi jest napływ powietrza do spalania. Komora do palenia jest ogromna-porównuje z wkładami metalowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.12.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 NIe wiem jak wstawiać cytaty. Karol N i Fett Może zastosować jakiś szyber który by zamykał dopływ powietrza kiedy nie będzie sią palić w kominku. A napływ powietrza do cyrkulacji planuję dać niżej ale będzie to powietrze z pomieszczenia które będzie opływać komorę spalania po bokach a napływ zzewnątrz zrobię w miarę szczelnie prosto do kominka, ale zostawię sobie mozliwośc dopuszczenia trochę tego powietrza także do powietrza cyrkulacyjnego. Może za dużo kombinuje ale tak ma natura a wiem ze z waszą pomocą już nie jeden pomysł został zrealizowany i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemcio13 17.12.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Witam Po dokładnym przestudiowaniu całego tu zawartego tematu, przyłanczam się do miłośników Tarnawy. Zastanawiałem się nad Stellą ale już teraz wiem . Jeśli chodzi o powietrze tou siebie mam zamontowaną studzienkę 30 m po za domem i rurami doprowadzone (2m) pod zemią do domu. Kominka jeszcze nie mam ale.. ( na dniach , a raczej miesiącach) będzie. Robie doświadczenie przy tem na zewnątrz -9C w budynku +10 powietrze wwiewane przez wentylator nie jest zimne. To moje obserwacje. Pozdrowienia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 17.12.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 dzięki za odpowiedz myslałem aby doprowadzenie powietrza konwekcyjnego umiescis niżej aby opływało ściany kominka czy lepiej zrobic tak jak na rysunku a od dołu doprowadzc troche powietrza z zewnątrz? Jeśli dasz powietrze z zewnątrz do ogrzewania pomieszczeń, to będzie ono zimne. Oczywiście ogrzeje się od kominka, ale w czasie niepalenia będzie Ci wychładzało dom - pomyśl o jakimś odcinaniu tego dopływu. Z drugiej strony, załatwia to sprawę czerpni powietrza do domu, szparami w oknach czy drzwiach raczej nie będziesz miał powietrza. Może to być dobry pomysł Witam! W sprawie doprowadzenia zimnego powietrza do ogrzewania polecam zapoznać się z wątkiem http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=273006&highlight=#273006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 17.12.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mam zdjęcia przesłane z Tarnawy Ale podaj mila bo jest to duzy plik to ci podeśle wieczorem jak będę w domu bo mam to na komputerze domowym. Cena też była przyzwoita ale fakturę też mam w domu. Kupiłem też dystrybutor, rurę i nóżki. Kominek ten wygląda troch inaczej niż 16 z giętą szybą . W 16 cały przód to drzwiczki a w 18 nie ,popielnik jest na wierzchu ,drzwi przylegają szczelnie jest uszczelka ,dookoła drzwi jest napływ powietrza do spalania. Komora do palenia jest ogromna-porównuje z wkładami metalowymi. Araman Ja mam 16-tkę, ciekawy jestem jak wyglada 18 produkowana przez moich ziomali. MOzesz mi tez podeslac zdjątka: [email protected] Wielkie dzieki z gory Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 17.12.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 NIe wiem jak wstawiać cytaty. Karol N i Fett Może zastosować jakiś szyber który by zamykał dopływ powietrza kiedy nie będzie sią palić w kominku. A napływ powietrza do cyrkulacji planuję dać niżej ale będzie to powietrze z pomieszczenia które będzie opływać komorę spalania po bokach a napływ zzewnątrz zrobię w miarę szczelnie prosto do kominka, ale zostawię sobie mozliwośc dopuszczenia trochę tego powietrza także do powietrza cyrkulacyjnego. Może za dużo kombinuje ale tak ma natura a wiem ze z waszą pomocą już nie jeden pomysł został zrealizowany i jest OK A jezeli chodzi o doplyw powietrza pod kominek, to ja mam doprowadzony z zewnatrz rurą spiro (mam piwnice wiec idzie sobie nia wlasnie). I na koncu tej rury jest taki wlasnie "szyberek", ktorym zamyka sie badz wpuszcza powietrze do srodka, wystarczy tylko siegnac reka pod kominek Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.12.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mam zdjęcia przesłane z Tarnawy Ale podaj mila bo jest to duzy plik to ci podeśle wieczorem jak będę w domu bo mam to na komputerze domowym. No to poproszę tutaj: [email protected] Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 17.12.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 I Ja poproszę o te zdiątka [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 17.12.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Ja także poproszę:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 17.12.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 araman Oczy mi wyszły i zaczołem się zastanawiać nad sprzedażą swojego wkładu 16kW szkoda tylko, że jest tam ta uszczelka i popielnik na wierzchum, ale ogólnie to super.Może dobrze że tego wkładu nie było na wiosnę bo chyba bym wogóle nie kupił wkładu jeszcze przez pare lat, miał bym problem który wybrać. PS Na jaką powierzchnię kupiłeś tą 18-stkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 17.12.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Też bym chciał zobaczyć zdjęcia: piotrpikulamalpapoczta.onet.pl - zamiast małpy wstaw @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts