araman 17.12.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Nie wiem dokladnie jaką mam powierzchnię ale jeżeli odrzucę garaż, kotłownie, łazienke na parterze to bedzie jakieś 200 m2. Nie wiem czy wystarczy ale chcę rozprowadziś powietrze do 4 pomieszczen na górze( z dystrybutorem) jak to wyjdzie????? A kominek mi się podoba i uszczelka też chyba nie bedzie problemem. Dostałem maila od Pani z Tarnawy z radami co do montażu kominka i zaleca aby pierwsze odpalenie zrobić kiedy kominek stoi ale jeszcze nie jest obudowany ponieważ farba jaką jest pokrywany utrwala się po dobrym nagrzaniu ( Pamiętacie wątek o odpadaniu farbu z drzwiczek) a i wszystkie nieprzyjemne zapachy znacznie szybcie się ulatniają. Była o tym gdzies na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 17.12.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Araman - dzięki za zdjęcia. Wkład jest ładny, podoba mi się mała ramka drzwi, szkoda że klamka z innej parafii. Jak znam życie, to odpalisz go zaraz po postawieniu! Ja tak miałem - myślałem, że po postawieniu zabieramy się do omawiania szczegółów obudowy, ale teść od razu powkładał rury spalinowe i po 10 minutach już oglądałem sobie ogień we własnym domu. Co ciekawe, rury spalinowe nie były niczym uszczelnione, a dym leciał tylko tam, gdzie powinien - jakiś grzeczny był, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 17.12.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Pewnie że odpale. Ta klamka na zdjęcach jest z innej parafii w rzeczywistości wygląda to inaczej ( zdjęcia są z produkcji) u mnie ma inny kształt i tego srebrnego jest mniej i wygląda przyzwoicie . Sugerowałem w Tarnawie aby dali mi taką zwykłą nie niklowaną ale wyszło inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 18.12.2004 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Araman Czy pani z Tarnavy pisała coś o odległości wkładu od obudowy? Co jeszcze radziła w związku z montażem. Interesuje mni jeszcze jakie maksymalnej długości zmieszczą się polana i wymiary szyby w świetle. PS Prawie trzecia w nocy a ja myślę o tej 18 - stce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 18.12.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 PS Prawie trzecia w nocy a ja myślę o tej 18 - stce Myslę że wielu z nas (facetów) mysli o 18-tkach A wracając do tematu kominków - mnie sie też cholernie spodobał. (Araman - dziękuję za przesylkę z fotkami) W poniedziałek miałem zamawiac 16kW - i teraz mam zgryza. Na szczeście mamy jeszcze cały dzień na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 18.12.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Araman.Witam i bardzo proszę również o fotki.[email protected]Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 19.12.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Araman.Witam.Dzięki za fotki. A jaka jest cena tego wkładu?Pozdrawiam.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 20.12.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Araman.Czy Twój wkład jest z TarnaVy czy tarnaWy?Pozdrawiam.Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.12.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Witam.Dla wszystkich zainteresowanych: Nazwa renomowanego w tej chwili producenta monolitycznych wkładów żeliwnych - Tarnava, nic wspólnego z powyższym wkładem nie ma, zainteresowanym proponuję po prostu "wykonanie telefonu" do źródła, czyli Tarnavy."Ktoś" po prostu wykorzystuje w sposób nie całkiem ładny obecną koniunkturę na tego typu wkłady i tęże firmę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 20.12.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Czy możecie przyblizyć o co tu chodzi z tymi literkami W i V w nazwie firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 20.12.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Nie bardzo to wszystko rozumię wg Forest-Natura ktoś tu naciąga . Mam rozumieć że zostałem nabity w butelkę kupujac ten kominek? Na szczęście konstrukacja jest solidna a cena dobra . I jeszcze jedno- ktoś tu zaczyna mieszać??????!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 20.12.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Wklady o których większość Forumowiczów się wypowiada (comfort, retro, itd) to wkłady z TARNAVY z miejscowości Jastrząbka Nowa.Natomiast TARNAWA to inny producent z miejscowości Tarnów.Pozdrawiam.Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 20.12.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Wklady o których większość Forumowiczów się wypowiada (comfort, retro, itd) to wkłady z TARNAVY z miejscowości Jastrząbka Nowa. Natomiast TARNAWA to inny producent z miejscowości Tarnów. Pozdrawiam. Grzesiek. No to kto w końcu robi te kominki? TARNAVA http://tarnava.strefa.pl/ jest z Jastrząbki Nowej koło Tarnowa. Kominki mają nazwy Comfort, Exclusive, Prestige. Mają wielu autoryzowanych dystrybutorów. TARNAWA http://www.tarnawa.com.pl jest z Tarnowa. Kominki mają nazwy PZP, PZPG, itd. Na stronie www nie podaje dystrybutorów. Jedni i drudzy mają monolit żeliwny i szybę bez uszczelek oraz dają 10 lat gwarancji. Czy to są dwaj różni producenci, czy też może tak naprawdę TARNAWA tylko sprzedaje TARNAVY i nawet nie jest autoryzowanym dystrybutorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 20.12.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Wg mnie kominek jest jeden, jeden jest producent, a firma z jakichś powodów jest podzielona: jedna robi wkłady (ta przez "v"), druga całą resztę.Kiedyś stosowano tylko te nazwy PZP, te Comforty i inne są stosowane od niedawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 20.12.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Przezukałem internet są dwie firmy różniące się literką . Kominki są prawie identyczne. pewnie jest tak jak pisze przedmówca . ciekawe co na to producent przez W. biorę telefon ( ale to jest tylko ciekawość mój kominek jest OK i nieważne czy zrobiony przez W cy V) myślę że czas przejśc do innych ciekawych wątków i skończyć z biciem piany( choć sam jej trochę ubiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 20.12.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2004 Wg mnie kominek jest jeden, jeden jest producent, a firma z jakichś powodów jest podzielona: jedna robi wkłady (ta przez "v"), druga całą resztę. Kiedyś stosowano tylko te nazwy PZP, te Comforty i inne są stosowane od niedawna. Na 3 stronie niniejszego wątku jest trochę wyjaśnień w przedmiotowym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 21.12.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 NIe ma co kruszyc kopi o te literki. ma pytanie dotyczące DGP.Wczoraj przywiozłem całe to ustrojstwo. Na obudowie turbiny pisze że rura termoflex nia może być tosowana do doprowadzania powietrza od kominka o turbiny. Czy ktos moze to wyjaśnić a jak jest uwas zrobione doprowadzenie powietrza do turbiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 21.12.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Jeszcze nie mam DGP dopiero przytaszczyłem do domku rury amenostaty turbine itd ....Do połączenia kominek <> turbina nie stosuje się połaczen termoflex (tych ocieplanych rur) do tego połączenia stosuje się aluminiowe rury tzw "spiro" sprzedawane w 3m oddcinkach ściśniete do 1 m. DARCO ma je w swojej ofercie. 1metr fi150 mm cena netto około 5,9 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 21.12.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Jeszcze nie mam DGP dopiero przytaszczyłem do domku rury amenostaty turbine itd ....Do połączenia kominek <> turbina nie stosuje się połaczen termoflex (tych ocieplanych rur) do tego połączenia stosuje się aluminiowe rury tzw "spiro" sprzedawane w 3m oddcinkach ściśniete do 1 m. DARCO ma je w swojej ofercie. 1metr fi150 mm cena netto około 5,9 zł Jako uzupelnienie. Ponoc przy produkcji sipro uzywa sie do chlodzenia olej lub wode. W tym pierwszym wypadku rury nagrzane smierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 21.12.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Widzę że jesteśmy na tym samym etapie .Mam rozumieć że od dystrybutora do turbiny dasz spiro a dalej termoflex czy odejdziesz spiro od dystrybutora i przejdziesz na termoflex, ja od dystrybutora do turbiny ma z 5 metrów i skoro nie można podłączać termoflex do dystryburora to zastanawiam się na sposobem drugim. Jestem ciekawy ile cię ksztowały te elementy i gdzie kupowałeśJa za turbinę z by-pass + filtr metalowy( kaseta)+ 5 mb rury termoflex + regulator obrotów + opaski+ przepustnica zapłaciłem 1000 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts