araman 21.12.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Karol N . A jak to rozpoznać czy po zapachu na zimno? I czy jest to cały czas czy z czasem się wyśmierdz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 21.12.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Turbina Dospel 510m3/h + 30mb termoflexów + 6 mb spiro + 5 amenostatów + złączki+ trójniki, taśma itd 1580 pln (brutto). Rury , amenostaty średnica 150mm. Kupowałem w Poznaniu - przedstawiciel DARCO DOSPELA i innych od wentylacji. Co do zapachu z rur mysle ze to sprawa czasowa kwestia wypalenia ...sprawdze kiedyś tam w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 21.12.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Turbina Dospel 510m3/h + 30mb termoflexów + 6 mb spiro + 5 amenostatów + złączki+ trójniki, taśma itd 1580 pln (brutto). Rury , amenostaty średnica 150mm. Kupowałem w Poznaniu - przedstawiciel DARCO DOSPELA i innych od wentylacji. Co do zapachu z rur mysle ze to sprawa czasowa kwestia wypalenia ...sprawdze kiedyś tam w praktyce A u mnie smierdza nadal jak sie nagrzeja. Mimo, ze grzeje na dobre juz cala jesien no i teraz. Smierdza i smierdza. To przez ten olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 21.12.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Do połączenia kominek <> turbina nie stosuje się połaczen termoflex (tych ocieplanych rur) do tego połączenia stosuje się aluminiowe rury tzw "spiro" A czym grozi zastosowanie rur ocieplonych? Bo jakoś nie zauważyłem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 21.12.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 W instrukcji od turbinki (karcie gwarancyjnej ) wyraźnie zaznaczono że do połączenia turbina <> kominek nie wolno stosować rur ocieplanych np termoflexów. Nie napisali dlaczego... - jeszcze dokładnie sprawdzę w domku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastus2 21.12.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 A teraz nieco z innej beczki pytanko, ale caly czas w temacie Tarnavy i kominków: Jak dlugo nagrzewacie dom, jezeli spadnie Wam temperatura bo niegrzaliscie, gdyz byliscie przez dzien w pracy, wyjechaliscie na dzien, itd. Chetnie poczytam i skonfrontuje teraz z moimi doswiadczeniami. Bo ja zamieszkuje dom po czesci (tzn. troche w domu, troche na starym mieszkaniu) i czasem jak nie ma mnie 24 godziny i nie grzeje kominkiem, to mi sie wydaje ze zbyt wolno sie nagrzewa. No i troche zimno jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 21.12.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Jestem ciekawy ile cię ksztowały te elementy i gdzie kupowałeś Ja za turbinę z by-pass + filtr metalowy( kaseta)+ 5 mb rury termoflex + regulator obrotów + opaski+ przepustnica zapłaciłem 1000 zł brutto Turbina 510m3 + filtr + 20 m termoflex (125 mm) + taśma 50 mb do 150 stopni + 10 m rury spiro (125 mm) = 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 21.12.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Sprzedawca twierdził że daje dobry rabat porównując z wypowiedziami to nie jest żle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 21.12.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 Karol N . A jak to rozpoznać czy po zapachu na zimno? I czy jest to cały czas czy z czasem się wyśmierdz? Trzeba chyba zapytac producenta albo sprzeawce z nadzieja, ze otrzyma sie uczciwa odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Gdzie w Warszawie i okolicach można obejrzeć Tarnavę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 23.12.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Tunia Czy kominek jest juz obudowany ja też postawię w rogu ale jeszcze nie mam koncepcji jak go obudować .Masz może jakieś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 23.12.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Własnie mi przywieźli Tarnavę Exclusive 16kW i mam pytanie odnosnie drzwi do wkładu.Jak się toto demontuje? Te bolce są luźno i wystaczy je wybić jakimś trzpieniem?Wymaga to jakiś wiekszych kombinacji? czy moze z racji szlifowanych drzwiczek lepiej tego nie ruszać? Muszę ten wkład wtaszczyć na piętro, więc sami rozumiecie - zdjęcie drzwi ułatwinieco dźwiganie (mam nadzieję) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.12.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 RYDZU ja u siebie wybiłem te bolce, najlepszy byłby wybijak bo jest twardy, bałem się że pękną obejmy, ale wybiłem bez problemu najważniejsze to dobrać młotek i siłę uderzenia w wybijak Przy wybijaniu wkład był na "plecach" Nie zazdroszczę Ci tachać tego po schodach na górę. POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 23.12.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Mam Comfort 16 kW od dwóch tygodni, jeszcze nie zabudowaną,ale jużz DGP grawitacyjnym 6-rurowym. Działa bez zastrzeżeń. Śmierdziało rzeczywiście w pierwszych dniach bardzo, teraz już nie. DGP miałem zrobione z rur fi 150 firmy KOSS. Firma COLOR (montażowa polecona przez Tarnavę) wymieniła mi wszystkie odcinki rur przy wkładzie ( po ok.3 metry ) na inne, ponieważ tamte były tylko maksimum do 150stopni C!!! Druga sprawa.Mogę Wam powiedzieć,że mam temperaturę na najdalszym odcinku(ok.7m) na poddaszu na wylocie przy suficie.. nawet 48 stopni (!). Rura ta wychodzi z przodu dystrybutora,gdzie jest najwyższatemperatura. Trzecia sprawa. Wkładam polana nawet 50-centymetrowe, oczywiście po skosie. Ponieważ mam drewno liściaste (akacja i brzoza) nie w pełnisuche, szyba kominka stała się b.szybko brudna i trudno ją jest mi "wypalić" z tego brudu. Wsad pali się na oszczędnym trybie 8 godzin.Czwarta sprawa. Wyczystka jest koniecznością. Przez nią kominek odjechał mi od ściany na 73 cm! Mam teraz lekkie kłopoty z obudowaniemgo kamieniem i płytami g-k.Piąta sprawa. Potrzebny był mi ten wkład z drzwiczkami prawymi (w ofercie są TYLKO lewe); firma wykonała mi go specjalnie z prawymi!Bez żadnych dopłat.Pozdrawiam wszystkich. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 23.12.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 Rydzu. Mój wkład ( Comfort 16 kW ) ważył 190 kg i na szczęście jego miejsce jest w salonie na parterze. Wtargaliśmy go na specjalnymwózku ( montażyści go mieli ) przez drzwi tarasowe we trójkę! Współczuję Ci. Jaki Ty musisz mieć solidny strop! Jak już go tam wtargacie to potem ok. 7 godzin montażu i po ptakach. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 24.12.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 rosa Interesuje Mnie jak masz doprowadzone powietrza do spalania, czy masz "portki" czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 24.12.2004 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Powietrze do spalania mam doprowadzone z zewnątrz ( czerpnia 50 cm nad gruntem ) w podłodze rurą PCV fi 110 bez szybra bezpośrednio do kominka poprzez kruciec w oryginalnym Tarnavy trójnożnym stojaku.Powietrze do dystrybutora ( też oryginalny Tarnavy ) jest zasysane z salonu, głównie spod spodu. Jeżeli chodzi o "portki" to rzeczywiście mam, ale wyżej tzn. na rurze dymowej. Jest to takie rozgałęzienie, które pozwala odrowadzać dym do komina i jednocześnie połączyć rurę kominową z wyczystką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 24.12.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Rydzu. Mój wkład ( Comfort 16 kW ) ważył 190 kg i na szczęście jego miejsce jest w salonie na parterze. Wtargaliśmy go na specjalnym wózku ( montażyści go mieli ) przez drzwi tarasowe we trójkę! Współczuję Ci. Jaki Ty musisz mieć solidny strop! Jak już go tam wtargacie to potem ok. 7 godzin montażu i po ptakach. Powodzenia. Stąd moje pytanie o demontaż drzwiczek:) - zawsze to jakaś ulga. Kominek ma stać na filarze 90x90 cm ciagnącym się od samych fundamentów. Co do transportu na górę mam pewną koncepcję - zobaczymy już w poniedziełek czy jest ona słuszna. A ustawianie i montaż będzie całkowicie we własnym zakresie - może potrwa dłużej, ale frajdy trochę będzie (no i ciut kasy zostanie w kieszeni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 24.12.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Rydzu. Fachowcy wzieli za cały montaż 350 zł. Uważam, że to niedrogo.Zrobili: 1. podłaczyli wyczystkę kompletną ( wraz z kuciem i murowaniem )2. montaż kominka ( trójnóg, dystrybutor, kominek)3. wymiana rur spiro na bardziej wytrzymałe4. podłączenie rury doprow. powietrze zewn.5. połaczenie 6 rur spiro do DGP6. ocieplenie dystrybutora7. odpalenieZadziałało z pierwszego kopa bez żadnych zastrzeżeń. Posprzątali po sobie. Nawet zabrali gruz ze sobą (?) !w ogóle cała ta impreza kosztowała mnie 5 tys. złotych.Wszystko fakturowane i z odpowiednimi gwarancjami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.12.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2004 Opal . Wkłady Tarnava do zobaczenia w Żabiej Woli k / Warszawy obecnie posiadamy na stanie 18kW Comfort oraz Retro, 16 kW Comfort,Retro, Exklusive , Prestige 14 kW Comfort 12kW Retro. 10kW ...czyli praktycznie cały asortyment . Czynne codziennie 9.00- 18.00 tel 046 8578217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts