Teska 04.02.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Moi znajomi maja Tarnawe...wrrr jest obrzydliwy w wygladzie a to tez przeciez jest wazne..i przy mocy 10 kw niestety maja beznadziejnie zimno, nie sa zadowoleni. ale to ich opinia..fakt wyglada brzydko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 29.07.2003 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Trnawa ma stylistycznie różne fronty i trzy wielkości palenisk 12,16,18 KW. Ostatniorobili z szybą po łuku i odlewane z brazu [litego nie powlekane a odlewane] Mam tarnawe u siebie i jak ona żle oddaje ciepło to ja się wypisuje z takiej bezinteresownej wymiany doświadczń. Po kilku minutach jest bardzo gorąca. Takiego srodka jak tarnawa to niema ją inne wkłady . Jedno ale ....ale zeby było ciepło to opał musi być w kazdym wkładzie a nie w koszyku obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.07.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Chciałem kupić Tarnawę i nie byłem pewny... teraz mam okazję zobaczyć ją w realu, bo sąsiad ma taki wkład. Tak, że przed zakupem mam okazję jeszcze potestować - sąsiad nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 31.07.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 My mamy Tarnawę. W styczniu była promocja Jotula ale znaleźliśmy Tarnawę i bardzo się z tego powodu cieszę. Zapłaciliśmy całe 300zł za podłączenie więc wyszło nam w sumie połowę tego co w Jotulu a wkład ma większą moc. Nie mieliśmy jeszcze suchego drewna więc paliliśmy stemplami. Było miło i cieplutko chociaż woda płynęła ciurkiem a szyba zrobiła się czarna. Wybraliśmy wkład z łukiem u góry. Są również wkłady proste i dzielone na różne sposoby. Ja uważam że jest bardzo ładny i po połowie sezonu jestem bardzo za. Więcej pytań do Sebastiana bo ja byłam od podziwiania a on od palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 31.07.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Tarnawa to firma producent kominów z kwasówki a wkłady wprowadzili na rynek niedawno są one wzorowane na Keedy ze szwecji . Tylko ze Keedy to same kasety a w polskich są rozbudowane ścianki i przezto mają wiekszą sprawność bo liczy sie droga jaką idą spaliny zanim trafią do komina . Jak ktoś niechce polskiego to niech kupi szwedzki ale cena razy dwa no i tylko kasety. Było pytanie o ten kwadrat u góry to takie dodatkowe zawirowanie spalin we wkładzie. Ta wiadomość o paleniu przez trzy doby to jakieś niedomówienie może palono bezprzerwy ale dokładano ? Nawet 8 godz. to bardzo długi okres jak na kominek. Paru moich znaiomych ma wkłady od kilku lat i wszyscy mówili że aby naprawde było duzo ciepła to dokładają co4-8 godzin bo drewno to energia a tu niema cudów są wkłady lepsze i gorsze ale bez dawki opału to sam wkład nie da ciepełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawpiwo 01.08.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Zgadzam się z Kubusiem.Posiadam Jotula, owszem żar w palenisku utrzymywany jest nawet przez 10h, jednak aby w wieksze mrozy mieć ciepło w domu to należy dokładać drzewo co 3-6 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.08.2003 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Witam.A może trzeba się "nauczyć" palić w kominku.Ja nie mam w domu żadnego "rarytasu" jeżeli chodzi o wkład a bez problemu jeden wsad drewna grzeje mi wydajnie 8-12 godzin w zależności od temp. na dworze. Mieszkanie też mam raczej nie z tych ciepłych.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 01.08.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Moi znajomi maja Tarnawe...wrrr jest obrzydliwy Faktycznie kupa. Ten z półokrągłą górą szyby jest jeszcze do przyjęcia. Reszta zasmuca. Ale dbałość większości polskich producentów o estetykę jest zerowa. Wydają mnóstwo kasy i czasu na przygotowanie procesu technologicznego, a nie zatrudnią projektanta, grafika, czy jakiegokolwiek gościa z elementarnym poczuciem estetyki. Jeśli mam przez następne kilka-naście-dziesiąt lat patrzeć na takie brzydactwo, to wolę (jestem zmuszony do kupienia czegoś innego - niestety droższego. Zbigh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 02.08.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Nie widziałem Tarnawy "na żywo" (jak większość dyskutujących) ale nie widzę w nich nic co uzasadniałoby twierdzenia że brzydkie itp. Ale coż o gustach się nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubus1 02.08.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 "Nauczyć" to można psa lub konia ale wkład albo ma budowe taką co odbiera dużo energi z paliwa albo jest tylko ozdobą z ładna niekoniecznie czystą szybą. Na tej zasadzie poco kupować piec gazowy o dużej sprawności skoro można go "nauczyć' żeby mało palił. W technice albo coś ma pewne parametry albo ich niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Darek B. 02.08.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Kominki Kornaka są jakie są ale o technice ich wykonania i dokładnści spasowania moge pisać całe tomy. Szkoda że ten producent pozostrał takbardzo w tyle za zmianami oczekiwań ze strony kupujacych. Majac wieloletnie dswiadczenie w wyknywaniu kominków i wieloletniej znaiomosci z Panem Kornakiem bardzo żałuje że niemoge oferować tych wkładów "z czystym sumieniem". Nawet dzisiejszego dnia miałm kilku kupujacych inne polskie wkłady , decyzje podjeli po wizycie w Adamowicach . właśnie to spasowanie wkładów ich dobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.08.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Moi znajomi maja Tarnawe...wrrr jest obrzydliwy Faktycznie kupa. Ten z półokrągłą górą szyby jest jeszcze do przyjęcia. Reszta zasmuca. Ale dbałość większości polskich producentów o estetykę jest zerowa. Wydają mnóstwo kasy i czasu na przygotowanie procesu technologicznego, a nie zatrudnią projektanta, grafika, czy jakiegokolwiek gościa z elementarnym poczuciem estetyki. Jeśli mam przez następne kilka-naście-dziesiąt lat patrzeć na takie brzydactwo, to wolę (jestem zmuszony do kupienia czegoś innego - niestety droższego. Zbigh A ja oglądałem obudowaną tarnawę 14 kW z dzieloną szybą - stała międzu jotulami, więc myślałem że to jeszcze jeden jotul. Z błędu wyprowadziła mnie sprzedawczyni. Nie miałem zastrzeżeń co do wyglądu tego wkładu i na 90 % taki właśnie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 02.08.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 A ja oglądałem obudowaną tarnawę 14 kW z dzieloną szybą - stała międzu jotulami, więc myślałem że to jeszcze jeden jotul. Z błędu wyprowadziła mnie sprzedawczyni. Nie miałem zastrzeżeń co do wyglądu tego wkładu i na 90 % taki właśnie kupię. Jak napisał Pawel - o gustach się nie dyskutuje. Jeśli się podoba, to brać i się cieszyć. Pozdrawiam Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 02.08.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Kominki Kornaka są jakie są ale o technice ich wykonania i dokładnści spasowania moge pisać całe tomy. Szkoda że ten producent pozostrał takbardzo w tyle za zmianami oczekiwań ze strony kupujacych. Majac wieloletnie dswiadczenie w wyknywaniu kominków i wieloletniej znaiomosci z Panem Kornakiem bardzo żałuje że niemoge oferować tych wkładów "z czystym sumieniem". Nawet dzisiejszego dnia miałm kilku kupujacych inne polskie wkłady , decyzje podjeli po wizycie w Adamowicach . właśnie to spasowanie wkładów ich dobiło. A kto to Kornak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Zbych 102 03.08.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Widziałem Tarnawy i ta nowa z szba po łuku bardzo mi przypasowała. Jest zupełnie inna od pozostałych,taka delikatniejsza o ciekawej ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Igor z Piaseczna 03.08.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Kupiłem wkład tarnawy 18kw retro brąz po pierwszym paleniu jestem zachwycony, ciepła doje mnustwo i poważnie zaczynam myśleć o dystrybucji ciepła do wszystkich pomieszcze. Tempo spalania drewna jest bardzo wolne a wkład stajesię goracy po kilku minutach, opowieści że jesti dlugo zimna to bajka. Po takim pierwszym paleniu mam pewność że napewno niepękają " bo są z jednego kawałka". Po wizytach w wielu punktach z wkładami nasłuchałem sie wielu opowieści o tarnawie że jest niestaranie wykonana i taka prymitywna a to co zobaczyłem przekonało mnie że to poprostu bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata1 15.10.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Czy ktoś z was używa kominków TARNAWA ? Jeśli cokolwiek wiecie na ich temat dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 15.10.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 W czym problem?Mam zamiar go kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata1 15.10.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Ja też, ale mam trochę cykora. Nie wiem czy wierzyć w te ich kW, nikt nie podaje takiej mocy. No i czy ten monolit wytrzyma ?A z drugiej strony to mi się podobają i cena jest ok.OBŁĘD !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata1 15.10.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Ja też, ale mam trochę cykora. Nie wiem czy wierzyć w te ich kW, nikt nie podaje takiej mocy. No i czy ten monolit wytrzyma ?A z drugiej strony to mi się podobają i cena jest ok.OBŁĘD !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts