Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trnawa ma stylistycznie różne fronty i trzy wielkości palenisk 12,16,18 KW. Ostatniorobili z szybą po łuku i odlewane z brazu [litego nie powlekane a odlewane] Mam tarnawe u siebie i jak ona żle oddaje ciepło to ja się wypisuje z takiej bezinteresownej wymiany doświadczń. Po kilku minutach jest bardzo gorąca. Takiego srodka jak tarnawa to niema ją inne wkłady . Jedno ale ....ale zeby było ciepło to opał musi być w kazdym wkładzie a nie w koszyku obok.

My mamy Tarnawę. W styczniu była promocja Jotula ale znaleźliśmy Tarnawę i bardzo się z tego powodu cieszę. Zapłaciliśmy całe 300zł za podłączenie więc wyszło nam w sumie połowę tego co w Jotulu a wkład ma większą moc. Nie mieliśmy jeszcze suchego drewna więc paliliśmy stemplami. Było miło i cieplutko chociaż woda płynęła ciurkiem a szyba zrobiła się czarna. Wybraliśmy wkład z łukiem u góry. Są również wkłady proste i dzielone na różne sposoby. Ja uważam że jest bardzo ładny i po połowie sezonu jestem bardzo za. Więcej pytań do Sebastiana bo ja byłam od podziwiania a on od palenia :D

Tarnawa to firma producent kominów z kwasówki a wkłady wprowadzili na rynek niedawno są one wzorowane na Keedy ze szwecji . Tylko ze Keedy to same kasety a w polskich są rozbudowane ścianki i przezto mają wiekszą sprawność bo liczy sie droga jaką idą spaliny zanim trafią do komina . Jak ktoś niechce polskiego to niech kupi szwedzki ale cena razy dwa no i tylko kasety. Było pytanie o ten kwadrat u góry to takie dodatkowe zawirowanie spalin we wkładzie. Ta wiadomość o paleniu przez trzy doby to jakieś niedomówienie może palono bezprzerwy ale dokładano ? Nawet 8 godz. to bardzo długi okres jak na kominek. Paru moich znaiomych ma wkłady od kilku lat i wszyscy mówili że aby naprawde było duzo ciepła to dokładają co4-8 godzin bo drewno to energia a tu niema cudów są wkłady lepsze i gorsze ale bez dawki opału to sam wkład nie da ciepełka.

Witam.

A może trzeba się "nauczyć" palić w kominku.

Ja nie mam w domu żadnego "rarytasu" jeżeli chodzi o wkład a bez problemu jeden wsad drewna grzeje mi wydajnie 8-12 godzin w zależności od temp. na dworze. Mieszkanie też mam raczej nie z tych ciepłych.

Pozdrawiam.

Moi znajomi maja Tarnawe...wrrr jest obrzydliwy

Faktycznie kupa. Ten z półokrągłą górą szyby jest jeszcze do przyjęcia. Reszta zasmuca. Ale dbałość większości polskich producentów o estetykę jest zerowa. Wydają mnóstwo kasy i czasu na przygotowanie procesu technologicznego, a nie zatrudnią projektanta, grafika, czy jakiegokolwiek gościa z elementarnym poczuciem estetyki.

Jeśli mam przez następne kilka-naście-dziesiąt lat patrzeć na takie brzydactwo, to wolę (jestem zmuszony ;-) do kupienia czegoś innego - niestety droższego.

Zbigh

"Nauczyć" to można psa lub konia ale wkład albo ma budowe taką co odbiera dużo energi z paliwa albo jest tylko ozdobą z ładna niekoniecznie czystą szybą. Na tej zasadzie poco kupować piec gazowy o dużej sprawności skoro można go "nauczyć' żeby mało palił. W technice albo coś ma pewne parametry albo ich niema.

Gość Darek B.
Kominki Kornaka są jakie są ale o technice ich wykonania i dokładnści spasowania moge pisać całe tomy. Szkoda że ten producent pozostrał takbardzo w tyle za zmianami oczekiwań ze strony kupujacych. Majac wieloletnie dswiadczenie w wyknywaniu kominków i wieloletniej znaiomosci z Panem Kornakiem bardzo żałuje że niemoge oferować tych wkładów "z czystym sumieniem". Nawet dzisiejszego dnia miałm kilku kupujacych inne polskie wkłady , decyzje podjeli po wizycie w Adamowicach . właśnie to spasowanie wkładów ich dobiło.

Moi znajomi maja Tarnawe...wrrr jest obrzydliwy

Faktycznie kupa. Ten z półokrągłą górą szyby jest jeszcze do przyjęcia. Reszta zasmuca. Ale dbałość większości polskich producentów o estetykę jest zerowa. Wydają mnóstwo kasy i czasu na przygotowanie procesu technologicznego, a nie zatrudnią projektanta, grafika, czy jakiegokolwiek gościa z elementarnym poczuciem estetyki.

Jeśli mam przez następne kilka-naście-dziesiąt lat patrzeć na takie brzydactwo, to wolę (jestem zmuszony ;-) do kupienia czegoś innego - niestety droższego.

Zbigh

A ja oglądałem obudowaną tarnawę 14 kW z dzieloną szybą - stała międzu jotulami, więc myślałem że to jeszcze jeden jotul. Z błędu wyprowadziła mnie sprzedawczyni. Nie miałem zastrzeżeń co do wyglądu tego wkładu i na 90 % taki właśnie kupię.

A ja oglądałem obudowaną tarnawę 14 kW z dzieloną szybą - stała międzu jotulami, więc myślałem że to jeszcze jeden jotul. Z błędu wyprowadziła mnie sprzedawczyni. Nie miałem zastrzeżeń co do wyglądu tego wkładu i na 90 % taki właśnie kupię.

Jak napisał Pawel - o gustach się nie dyskutuje. Jeśli się podoba, to brać i się cieszyć.

Pozdrawiam

Zbig

Kominki Kornaka są jakie są ale o technice ich wykonania i dokładnści spasowania moge pisać całe tomy. Szkoda że ten producent pozostrał takbardzo w tyle za zmianami oczekiwań ze strony kupujacych. Majac wieloletnie dswiadczenie w wyknywaniu kominków i wieloletniej znaiomosci z Panem Kornakiem bardzo żałuje że niemoge oferować tych wkładów "z czystym sumieniem". Nawet dzisiejszego dnia miałm kilku kupujacych inne polskie wkłady , decyzje podjeli po wizycie w Adamowicach . właśnie to spasowanie wkładów ich dobiło.

A kto to Kornak?

Gość Igor  z Piaseczna
Kupiłem wkład tarnawy 18kw retro brąz po pierwszym paleniu jestem zachwycony, ciepła doje mnustwo i poważnie zaczynam myśleć o dystrybucji ciepła do wszystkich pomieszcze. Tempo spalania drewna jest bardzo wolne a wkład stajesię goracy po kilku minutach, opowieści że jesti dlugo zimna to bajka. Po takim pierwszym paleniu mam pewność że napewno niepękają " bo są z jednego kawałka". Po wizytach w wielu punktach z wkładami nasłuchałem sie wielu opowieści o tarnawie że jest niestaranie wykonana i taka prymitywna a to co zobaczyłem przekonało mnie że to poprostu bzdury.

• 2 months później...