Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, palimy na razie drewnem (deskami) odpadowym z budowy skrzyń dla podzespołów i palet (tak to się podobno fachowo nazywa), część z niego mamy zmagazynowane w dość wilgotnej piwnicy i może przez to drewno wydziela te soki.. same deseczki są czyściutkie i raczej nie są niczym impregnowane, nie wiem natomiast czy są z drewna liściastego czy iglastego.

drewno iglaste nie jest zbyt dobre do palenia w kominku, choć sam spalam też to co zostało po budowie a na noc wkładam buczyne i brzozę ale wszystko jest suche. Palenie mokrym drzewem jest zabujcze dla komina i kominka. Mam bardzo przykre doświadczenia z kominem w kr\tórym sąsiad palił mokrym drzewem. Po kilku latach wylewa się z niego śmierdząca kleista maź której nie mozna niczym usunąć. Jeżeli juz musisz palić tym drzewem to może wyrzuć je na dwór aby wiatr je osuszył

A czym najlepiej i najszybciej czyścić? Ostrzegał mnie montażysta, żebym uważał na te środki i nie zamaczał sznura w szybie bo .... skracam jego żywotność! Czy to prawda?

Szybko i skutecznie np. płynem do mycia szyb kominkowych "TOO-TAK BRODNICA" :D A że cholerstwo zżera brud piorunem to i pewnie na sznur też uważać trzeba ...

A czym najlepiej i najszybciej czyścić? Ostrzegał mnie montażysta, żebym uważał na te środki i nie zamaczał sznura w szybie bo .... skracam jego żywotność! Czy to prawda?

Ja czyszcze specjalnym preparatem do kominkow "DIAVOLINA - superszyba"....500 ml kosztuje ok 26 zł (chyba ten kupiłem w Castoramie). Ale faktycznie jest niezły 1-2 min. i mozna scierką wycierać do sucha... i szyba jest prawie jak nowa :D

a u nas znów jaja.. jak berety.. chociaż nie wiem czy to śmieszne..

wracam wczoraj po pracy do domu.. a tu niespodzianka.. deflektor leży sobie na ruszcie zamiast wisieć u góry (wsunięty pod wlot do rury kominowej)... zastanawia mnie jak to możliwe że SPADŁ!! ?? I co by było gdyby spadł na szybę?

dodam że ostatni załadunek (nie duży) miał miejsce ok 4 godzin przed moim przyjściem i raczej nie było możliwości by zbyt długie polana go podważyły czy coś takiego..

myślę, że może wkład tak się rozszerzył... ale żeby aż tak?? i co będzie jak on sobie już teraz tak zawsze będzie spadał?? czy to się nadaje na reklamację? czy Wam się też dzieją takie cuda z Tarnawką?? :evil:

Wiesz, palę codziennie od kilku miesięc i raz mi się zdarzyło że ta blacha się zsuneła. Wynikało to nie z rozszeżenia sie wkładu tylko z ułożenia polan. Ciężko to opisać słowami ale spróbuję.

Otóż układam polana tak że z tyłu jedno jest wzdłuż wkładu. Na to idą prostopadle to tego polana inne kawałki drewna. Czasami w kilku warstwach. Czyli polana są wyżej w środku wkładu i obniżają się w kierunku szyby.

Otóż w omawianym przypadku polana w głębi wkładu tak były wysoko że podniosły do góry wewnętrzną krawędź blachy. Jak drewno się częściowo wypaliło to niestety bardziej przy drzwiczkach przez co ten koniec jeszcze bardziej się opuścił a ten głębszy - podniósł. I płyta zsunęła się na szybę.

Nic się nie stało - szybie też.

Nie wiem czy w Twoim przypadku było podobnie czy nie.

Pozdrawiam

u mnie było to nieco inaczej.. tzn. deflektor spadł prosto w dół, jakby urwało się to 'coś' w co jest wsunięty... leżał sobie potem na żarze... trzeba było oczywiście kominek zgasić i poczekać kilka godz aż wystygnie..

powracam wątkiem do tej cieczy, która wydobywa nam się z kominka, szczególnie przy porannym rozpaleniu.. zauważyliśmy- przy zaświeceniu latarką, że pomiędzy wewnętrzną a zewnętrzną częścią wkładu (mam nadzieję, że wiecie która to część, bo nie wiem jak ją inaczej opisać), w środku, po ściankach coś spływa- jakby farba... i ona chyba właśnie skraplając się w górnej części spływa na szybę, a z boków - poprzez otwarte wloty powietrza (pewnie zamknięte też) spływa pod kominek, zalewając przy tym marmur i brzydko pachnąc..

już nie wiem co myśleć... palimy tarnavą od ponad 2 miesięcy ... w tym czasie klamka sama się urwała, deflektor spada niczym ufo, a czarna ciecz zalewa i zabrudza wkład, szybę i obudowę... jakiś pech czy co?? :x

A znaliście patent z popielnikiem w Tarnavie (ja mam exclusive 16) i jak się wysunie popielnik to się "turbo" włącza - przydatne szczególnie przy rozpalaniu.

Ja poznałem ten patent dzieki lekturze forum jakiś czas temu - jeszcze wtedy wkładu nie miałem.

Turbo - fajna sprawa szczególnie przy rozpalaniu i po dołożeniu do kominka :).

Na wiosnę chcę zakupić i zamontować Tarnawę 14 kW. Teraz chciałbym zrobić rozprowadzenie ciepłego powietrza DGP do 5 pokoi na poddaszu (przewodami okrągłymi oraz tymi 15x5cm).

Otrzymałem wycenę z jednej firmy, która handluje Tarnawą i omal z krzesła nie spadłem :evil:

Czy macie jakieś instrukcje wykonania grawitacyjnego DGP lub zdjęcia z wykonawstwa???? - myslę, czy aby nie zrobić tego samemu

Jak masz czas i chęci to zrobisz sam. Zajrzyj: http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/archiwum_praktyka.php są tam archiwalne numery "Przewodnika budowlanego" w pdf. 8/2002 jest o obudowie kominka, 01/2003 o DGP. Prawdę mówiąc, sam jeszcze tego nie "przestudiowałem" :oops: ale rozprowadzenie (5x15) do czterech pomieszczeń na poddaszu i tak sam zrobiłem (przed wylewkami). A obudowa przedemną :D