echo 03.02.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Dzięki, dzięki... Wszelkie inne materiały dot grawitacyjnego DGP mile widziane... Po raz kolejny musze to powiedzieć: To forum to wielka skarbnica wiedzy i świetne źródło pomocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 03.02.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Tunia,u mnie też kilka razy trochę wyciekło takiej cieczy przez otwory wlotowe. Ja palę w kominku już od ponad roku. Kominkiem zaczęłam dogrzewać dom w styczniu ubiegłego roku a wyciekanie zaoserwowałam gdzies we wrzesniu, kiedy znów zaczęłam dogrzewać dom, ale nie regularnie. Obecnie, kiedy palę codziennie nic takiego (przynajmniej jak na razie) się nie dzieje. Może to u Ciebie też minie.Pozdr. Amber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 03.02.2005 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 tunia - nie wiem o co chodzi z tą cieczą. Aż się u siebie przyjrzę czy czegoś nie widać. Palę kilka miesięcy, regularnie i na razie nic takiego nie zauważyłem. Odnośnie klamki - to chyba też ktoś na forum miał podobną przygodę. Reklamacje uznano "od ręki". Odnośnie spadającej płyty - to już zupełnie nie wiem o co chodzi. Mam sam 18 kW. Szyna przytrzymująca płytę ma po co najmniej 1 cm z każdej strony. Więc nie wyobrażam sobie jak to mogłoby się tak rozszerzyć by płyta spadała. Co do urwania - jak by się urwało to byłby jakiś kawałek żeliwa - przecież nie wyparowało. Może płyta była za mało wsunięta? (te szyny są krótkie) - wtedy mogło ją drzewo przesunąć trochę do przodu, jak huśtawka przednia część opuściła się, następnie zsunęła z szyn do przodu w kierunku szyby, a jak już cała się wysunęła - upadła na drewno. A jak ono się wypaliło - leżała płasko na popiele jak by się tam znalazła po prostu spadając z góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziółko 04.02.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Bardzo proszę o pomoc.Wyjaśnijcie mi w jaki sposób prawidłowo powinna być zamontowana rura doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz. Jaki powinna mieć przekrój, czy na zewnątrz może to być kratka w ścianie (jak ją potem ewentualnie zabezpieczyć?), czy też wystający z gruntu grzybek. Czy naprawdę ma znaczenie, na jaki kierunek świata rura jest skierowana?Ponieważ jestem w tym temacie mało zorientowana, a obawiam się, że fachowiec chce mi kit wcisnąć proszę o podpowieć jak to powinno wyglądać.Ziółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 04.02.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Ja dałem rurę fi 110 kanalizacyjna pod chudziaka z wyjściem na stronę wschodnią.Później słyszałem opinię, że powinna jednak wychodzić na zachód. Ale czy to aż tak bardzo ważne? Ważne na pewno jest to, że kominek będzie czerpał powietrze z zewnątrz a nie z salonu.Kominek zamierzam kupić Tarnawe i ową rurę wychodzącą kolankiem z chudziaka chce podłączyć rurą spiro ze stojakiem pod Tarnawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 04.02.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 ziółko - strona świata chyba nie ma takiego znaczenia. Chyba teoretycznie najlepiej jest z tej strony z której wieją najczęściej wiatry (u mnie i chyba u większości jest to zachód). Ja mam od południa bo z tej strony było mi najwygodniej. Nie mam z tego powodu żadnych kłopotów (palę od kilku miesięcy). Do Tarnawy 110 spokojnie wystarcza. W muratorze polecają większe przekroje - myślę że nie zaszkodzi większy przekrój – może inne wkłady potrzebują - tylko pytanie po co więcej płacić. Słyszałem zarówno o kratce w ścianie jak i o zagięciu do góry i zrobieniu grzybka. Sam mam grzybek. Jeśli jesteś na etapie fundamentów to lepiej puścić w pod chudziakiem. Jeśli kominek jest przy ścianie zewnętrznej i późniejszy etap - możesz po prostu przejść przez ścianę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 04.02.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Ja mam identycznie jak echo, rura 110 na wschód, w ścianie 60cm nad gruntem. Rura idzie w ścianie w dół od strony salonu, potem poniżej ok. 50cm pod podłogą i wychodzi tuż przy kominku. Wszystkie zmiany kierunku są b.łagodne. Na zewnątrz kratka z b.gęstą siatką (owady).Mam Tarnavę Comfort 16kW. Rozpala się bez problemu; wysunięcie popielnika rzeczywiście pomaga, tak samo jak lekkie otwarcie drzwiczek na początku. Pomaga też odsunięcie popiołu z otworów w ruszcie nad popielnikiem; należy pamiętać,że nigdy nie usuwamy popiołu w 100% z rusztu, chronimy ruszt w ten sposób przed zbyt szybkim wypalaniem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziółko 07.02.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Bardzo dziękuję za informację. Teraz na pewno nie dam się zrobić "w konia".Ziółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 07.02.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 ziółko daj odpowiedni zapas wystającej rury z podłogi. Pamiętaj o przyszłych posadzkach i o tym,że do niej trzeba będzie się podczepić (ok.8cm) z rurą spiro. Drugi koniec rury spiro łączysz z końcówką wlotu tego powietrza do paleniska. Z doświadczenia radzę Ci bardzo dobrze uszczelnić obydwa końce rury fi 110, bo budowlańcy mają różne pomysły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 11.03.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 A czy ktoś z Was montował szyber do Tarnavy ?Mi powiedzieli, że nie trzeba. Jednak jak palę w kominku i mam zamknięte wloty powietrza to cug jest i tak bardzo duży. Zastanawiam się czy takowy założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.03.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Mnie też informowali, że Tarnawa jest tak szczelna, że nie trzeba. Znów o pomoc poprosimy użytkowników Tarnawy . Czy szyber jest potrzebny do Tarnawy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 11.03.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 U mnie Tarnawa 16kW stoi na oryginalnym stojaku. Doprowadzenie powietrza będzie kanałem prostokątnym pod wylewką stropu. Co do szybra to wydaje mi się, że konieczny nie jest bo jak zakręcę całkiem dopływ powietrza to ogień praktycznie momentalnie gaśnie. Śliwiok - może masz niedomkniety, albo nieszczelny popielnik? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.03.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Wielu "poprawiaczy konsultujacych ze szwagrem" zakłada szyber wrecz domaga sie szybra " bo wszyscy tak mają " . Niestety po zainstalowaniu szybra Trnava zaczyna brudzić szybe i czasami "szwagier ekspert od kominków" zapomina że przy zamknietym szybrze otwarty wkład dymi na pomieszczenie . Jest to autemtycznie sprawdzony patent przez jednego z naszych klientów. Potem są pretensje że dymi że brudzi szybe " a miało byc tak pieknie". To właśnie obieg powietrza we wkładzie daje czysta szybe odpowiednie spalanie i brak gazów spalinowych w ponieszczeniu.. Wielu producentów wkładów z szybrami daje zabezpieczenie aby front był otwarty dopiero po otwarciu szybra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.03.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Przy nowoczesnych kominach systemowych ciag jest tak wielki że konieczne jest instalowanie regulatora ciagu kominowego. Spadający deflektor: jak masz za wielki ciąg kominowy nakładziesz pełno drobnego drewna i uchylisz popielnik to po pewnym czasie deflektor tłucze jak szalony. Sprawidziłem to na własnej budowie jak szybko ratowałem dom od zamarzniecia w ostatnie swieta. Podobnie miał nasz znajomy gdy do Tarnavy dodał szyber i palił drbnymi ścinkami ze stolarni , powstał gaz drzewny i walneło ...oj walneło ... Deflektor spadł a szyba w drobiazgi.. Generalnie szybry maja sporą nieszczelność ale bywaja i takie 100% szczelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 11.03.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Rydzu, Mam (tak jak Ty) Tarnavę 16 KW podobnie podłączoną. Na początku, gdy paliłem mokrym drewnem (dębem )rzeczywiście po zakręceniu wlotu powietrza ogień wręcz gasł. Teraz palę suchą brzozą i po zakręceniu dopływu ogień bucha aż miło. Tyle tylko, że zbyt dużo ciepła idzie w komin. Popielnik otwieram tylko przy rozpalaniu i raczej jest szczelny. Darek B. Komin mam z cegły, murowany około 10 m. Nie konsultowałem tego "ze szwagrem". Próbuję tylko rozgryźć to na zdrowy rozum. Jeśli nie szyber to jak to ciepło zatrzymać ?U mnie jak przystawię rękę do szyby w odległości około 20 cm to czuć, że grzeje. Jak ją odsunę do 70cm - echo . Coś jest nie tak. Tylko co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.03.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Jesli masz 10 m komina z cegły o sporym przekroju to ciąg kominowy jest ogromny. Kominiarze maja odpowiednie aparaty do pomiaru ciągu . Jesli ciąg jest za wielki to najlepsze jest zastosowanie regulatora . Takie regulatory dopuszczaja powitrze do komina , jest to nowość ale sprawdzona na innych rynkach. Szyber w Tarnavie to naprawde kiepskie rozwiązanie bo jest to wkład bez uszczelki . A czym jest zwieńczony ten komin i jaką ma powierzchnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.03.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Kominki z nawiewami na szybe maja mniejsza temperature . Dla wiekszości jest to kapitalna zaleta : miej ciepła działa na podłoge , bezpieczniej dla małych dzieci . Zawsze polecam ciepłe obudowy wtedy cieplo odczówalne jest wieksze cały kominek promieniuje ciepelkiem ale nie parzy. Wieksze szyby daja wiecej ciepła ale im mniejsza szyba tym wieksza sprawność paleniska ... Coś za coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.03.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 W sobte rodzice wrócili z imprezy u znajomych gdzie usłyszeli że budowny przez nas kominek z wkładem Tarnava ostatni raz był odpalany trzy miesiące temu. Poczatkowo bardzo sie zmartwili że może coś sie niepodoba w kominku , sprawa ma jednak inne wyjasnienie : od trzech miesiecy pali sie N O N S T O P !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 14.03.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Darku, Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące komina, to jest tak : - komin niczym nie jest zwięczony. Dziura na końcu i tyle.- przekrój komina nie jest jakiś olbrzymi - chyba 14x14 cm Jaki jest koszt takiego regulatora i gdzie się to montuje ? A swoją drogą dziwne, że nikt z użytkowników Tarnavy nie założył szybra. Coś w tym musi być. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 17.03.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Ja założyłem, bo mam 10m komin 14x24 (czy coś takiego) i jak miałem taką małą kozę (zanim kupiłem kominek) bez jakielkolwiek regulacji ro od ciągu zaczynała dostawać wibracji a huczało jak w jakimś odrzutowcu. Szyber niewiele kosztuje, a zawsze można go po prostu nie zamykać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts