Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

Jednak ja pogodze was ..... mam wkłady z firm Tarnava oraz Tarnawa... do wyboru ..do koloru... zobaczenia i kupienia. Dodatkowo wszelkie materiały konieczne do budowy ciepłego i ekologicznego kominka . Darek B Zabia Wola k/ Warszawy 022 4998586 http://www.kafle-kominki.pl

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam do was pytanko z toche innej beczki ;)

otorz czy montujac takie monstrum o mocy powiedzmy 18 kW - czy przy tym da sie w ogole siedziec?

bylem u kumpla ma koze 2 kW i trzeba bylo uciekac jakies 4 metry od kozy bo zar taki ze wlosy palilo ;)

to jedno pytanie

a teraz drugie- czy wlasnie planujac kominek czysto rekreacyjny ma to sens, lub czy jest w ogole mozliwe stosowac takie smiki po 18 kW

czy to sie sprawdzi- bez zadnego dodatkowego rozprowadzania ciepla?

i pytanie ostatnie na razie- ta moc podawana np 18 kW- czy to jest moc jaka kominek jakos tam oddaje do pomieszczenia?czy tez jest to moc wytworzona, ale np 50 % z tego moze isc w komin?- ma ktos tu jakies rozeznanie?- bo to dla mnei wazne pytanie....

Odnośnie mocy - przy 18 kW (tyle mam) można spokojnie "wysiedzieć" przy kominku (zwłaszcza z boku) ;-) Moc mozna dość płynnie regulowć. Podejrzewam że to jest trochę tak jak z silnikami - moc podawana jest mocą przy konkretnej ilości obrotów więc silnik powiedzmy 100 KM pracuje często z mocą 5 KM. Natomiast ciężko silnikiem o mocy 50 KM osiągnąc moc 100 KM. ;-)

Co do tego jak liczą tą moc dla kominków to niestety nie wiem.

Pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich użytkujących i montujących wkłady Tarnavy.

Poświęciłem pół nocy na przeczytanie całego tematu, ale nie znalazłem wsród wypowiedzi żadnej informacji na temat wkładu Tarnava Retro 12 kW. Jest to model o wąskim a wysokim froncie. Szyba płaska zwieńczona u góry w formie półokręgu. Bez popielnika. Czy ktoś uzytkuje ten model wkładu, proszę o wszelkie opinie i uwagi.

Myślę o zastosowaniu wkładu 12 kW ze względu na niewielką powierzchnię do ogrzania. Mieszkanie w kamienicy 62 m kw (około 190 m sześciennych). Dwa pokoje, kuchnia, łazienka, korytarz. Sądze że większa moc nie będzie mi potrzebna.

Z góry dziękuję za wypowiedzi.

osobiście nigdy nie montowałem takiego wkładu ale jakość 100% wady to wygląd wg mnie nadaje się jako narożny ze względu na pokrętła z boku

wymiary paleniska troche małe

występuje tylko w wersji retro - przy małej szybie część ognia jest zasłonieta - myśle że nikt z tarnavy tego nie przeczyta :lol:

polecam 14kw jest trochę droższy ale i praktyczniejszy,a co do mocy nie ma obaw dołożysz mniej drewna i po problemie

Narożny - słuszna uwaga, planowana lokalizacja to właśnie narożnik pokoju (w tym miejcu jest zlokalizowany komin po piecu kaflowym).

Właśnie kwestia wymiarów jest bardzo zaskakująca. Oglądałem go w salonie kominkowym i porównywałem z modelami 14 kW. Optycznie pojemność komory w tym 12 kW jest większa niż w 14 kW. Nawet sprawdzałem wymiary w katalogu.

12kW 14kW

wysokość czoła: 570 mm 457 mm lub 475 mm

szerokość: 562 mm 580 mm

głębokość: 490 mm 460 mm

Oglądałem go dokładnie i pomimo wąskiego frontu jest stosunkowo głęboki. Sprzedawca polecał mi go też ze względów wizualnych. Ma najwyższą szybę (według mnie większą niz 14) w wyniku czego ładnie prezentują się płomienie, końcówki płomieni (podobno bo sam nie widziałem). Pozatym ma się ładnie prezentować w stosunkowo wąskich obudowach narożnych w nowoczesnym stylu.

Witam,

Czy ktoś stosował wodny wymiennik ciepła na czopuch spalinowy wkładu z DGP? Coś a'la http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60842136

Tarnawa też ma coś podobnego, ma to moc około 5 kW. Myślę czymś takim zasilić 2 grzejniki drabinkowe w łazienkach, podłogówkę w kuchni oraz piwnicznym salonie. Proszę o opinię...

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
Kochani Czytam i czytam te wszystkie wątki o Tarnavie. Coraz bardziej mi się podoba. Ale w mojej okolicy nie ma dystrybutora. Jeden był krótko i zwinął interes. Natomiast wszyscy co sprzedają wkłądy i obudowy, montują etc na temat kominków Tarnava przekonują mnie jak to to żeliwo pracuje przy grzaniu, a jak łatwo to może to pęknąc, etc.etc. Na tekst o 10 letniej gwarancji patrzą na mnie jak na debila z dziwnym uśmieszkiem. Jak to jest w rzeczywistości? Czy komuś rzeczywiście pękł ten wkład. Szukałem na forum ale jakoś nie mogę znależć.

Nasz wkład ma dopiero niecały rok. Ale przezył już palenie na maksa, 3 czy 4 ekipy budowlane które lokowały w jego wnetrzy różne dziwne przedmioty, słuzył jako grill etc.

Nic złego z nim sie nie dzieje, napewno po raz kolejny bym kupił ten sam wkład.

Czy czytając w gazecie artykuł o tym ze zepsuł sie samochód, zakładasz że wszystkie auta tej marki się psuja? Napewno się zdarzyło, że komus pękł ten wkład, tak samo jak pekaja wkłady francuskie czy norweskie. Nie ma rzeczy niemozliwych.

Pozdrawiam

Jestem autoryzowanym przedstawicielem Tarnavy . Zakupiono u nas wiele Tarnav od 10 kW do 18kW reklamacji na wkłady miałm 3 .... w tym dwie na rygiel " bo sie urwał ' oraz na szczelność -dokładność przylegania fasady [ wymieniono cały wkład] . Jak na te wszystkie lata z Tarnawą/Tarnavą to te "3 razy" to jest poprostu NIC. Pozdrawiam Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Jestem autoryzowanym przedstawicielem Tarnavy . Zakupiono u nas wiele Tarnav od 10 kW do 18kW reklamacji na wkłady miałm 3 .... w tym dwie na rygiel " bo sie urwał ' oraz na szczelność -dokładność przylegania fasady [ wymieniono cały wkład] . Jak na te wszystkie lata z Tarnawą/Tarnavą to te "3 razy" to jest poprostu NIC. Pozdrawiam Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Czy Możesz dokładniej wyjaśnić, o co chodzi z tą szczelnością fasady?

Masz na myśli szczelność samego korpusu, czy może drzwi?