oleklu 09.09.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jeśli podasz tu nie umię wkleic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 09.09.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Kasiu, a który jaką moc bierzecie? I który model? Dominika Cześć Dominikams, Nic dużego. Chyba 14kW Comfort. Zwykły wkład z płaską szybą. Pozdrawiam KasiaR A może się skrzykniemy i weźmiemy wkłady razem i wspólnie wynegocjujemy lepszą cenę za "hurt"? Co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleklu 09.09.2005 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 i ja jestem za dzwońcie - macie szanse do końca września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 12.09.2005 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 stojak widziałem ale po co wydawać dodatkową kasiorkę jak zostało jeszcze trochę bloczków, cegieł i tym podobnego dobytku Zrobię solidną podstawę tylko o jakiej szerokości ? A tak na marginesie przedstawiciele handlowi zawsze proponują oryginalne elementy , ciekawe dlaczego ??? Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleklu 12.09.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 zawsze jest wybór -ja oczywiście bede chwalił stojak oto zaletywkład stoi stabilnie bo stojak ma trzy nogi (żeliwo lubi "pracować")można regulować wysokość powietrze swobodnie obiega wkład odbierając skutecznie ciepłoczas ustawienia na stojaku a na bloczkach jes 20 razy szybszy,a zarazam tańsza robociznapowietrze do spalania jest doprowadzone bezpośrednio do wkładu(unika się dyskomfortu spowodowanego zimnyn powietrzem)dopływ tego powietrza reguluje sie przy wkładzie pokrętłami(unika sie dodatkowych kosztów kratek z żaluzjami lub anemostatów)wkład można postawić na stojaku podpiąć do komina i użytkować bez zrobienia obudowy bo bezwzględu na jej kształt rura doprowadzajaca powietrze ma swoje miejsce a wad oprócz ceny ok 230 -300 zł nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistrz Yoda 12.09.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Ma jeszcze jedną wadę - podłączenie (do rury z powietrzem) jest pod niewygodnym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 12.09.2005 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Ma jeszcze jedną wadę - podłączenie (do rury z powietrzem) jest pod niewygodnym kątem. Zgadza się - jest pod kątem. Ale czy ten kąt jest niewygodny to już sprawa dyskusyjna - najczęściej rura wychodzi z podłogi więc wykonanie zakrętu 45 stopni z rury elastyczej nie stanowi problemu. A ja u siebie zmieściłem na tym opdcinku jeszcze przepustnicę sterującą przepływem powietrza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistrz Yoda 12.09.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Ma jeszcze jedną wadę - podłączenie (do rury z powietrzem) jest pod niewygodnym kątem. Zgadza się - jest pod kątem. Ale czy ten kąt jest niewygodny to już sprawa dyskusyjna - najczęściej rura wychodzi z podłogi więc wykonanie zakrętu 45 stopni z rury elastyczej nie stanowi problemu. A ja u siebie zmieściłem na tym opdcinku jeszcze przepustnicę sterującą przepływem powietrza. Pozdrawiam Czy Tarnava ma jeszcze jakieś inne "sterowanie" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.09.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 A czy rurę stojaka koniecznie trzeba łączyć z wylotem powietrza z podłogi tak by był to zamkniety odcinek (obieg)? Czy nie wystarczy, że powietrze z zewnątrz wpływa tylko sobie pod kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleklu 13.09.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 zawsze jest wybór nie musisz łaczyć ale zimne powietrze dostanie się do komory i szybciej wychłodzi wkład-zmniejszy sprawność układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.09.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Bez podstawy łaczyliśmy powietrze rurami spiroaluminiowymi fi 80 zawsze jednak pamietajac aby odcinek doprowadzajacy tlen pod wkład był długi [ musi złapac ciepło , inaczej grozi szok termiczny !!!! ] Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 13.09.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Bez podstawy łaczyliśmy powietrze rurami spiroaluminiowymi fi 80 zawsze jednak pamietajac aby odcinek doprowadzajacy tlen pod wkład był długi [ musi złapac ciepło , inaczej grozi szok termiczny !!!! ] Darek B http://www.kafle-kominki.pl To ja poprosze o więcej szczegółow na temat "szoku termicznego". Czy chodzi ci o to, że wkład kominkowy będzie owiewany przez zimne powietrze w miejscu przyłączenia doprowadzenia? Przecież nie nagrzejasz wkładu do 150 st. i nie dmuchniesz na niego z głupia frant powietrzem o temp -20 st? Nie bardzo rozumiem Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.09.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Temp + 250 * na ściankach wkładu to "normalka" w srodku jest ok +650 * . Jeśli doprowadzisz tlen o temp np -20* bezposrednio na goracy wkład to żeliwo moze peknać . Takie "razy" przerabiali dilerzy pewnej firmy [ wkłady żeliwne teoretycznie OK ] gdzie doprowadzenie było zbyt krótkie . Ta podstawa ma podgrzać powietrze zanim wejdzie ono do paleniska. Podobnie jest we wkładach stalowych np Spartherm , Hajduk . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mistrz Yoda 13.09.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Czy Tarnava ma jakieś sterowanie, jeśli tak to jakie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 13.09.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Temp + 250 * na ściankach wkładu to "normalka" w srodku jest ok +650 * . Jeśli doprowadzisz tlen o temp np -20* bezposrednio na goracy wkład to żeliwo moze peknać . Takie "razy" przerabiali dilerzy pewnej firmy [ wkłady żeliwne teoretycznie OK ] gdzie doprowadzenie było zbyt krótkie . Ta podstawa ma podgrzać powietrze zanim wejdzie ono do paleniska. Podobnie jest we wkładach stalowych np Spartherm , Hajduk . Darek B http://www.kafle-kominki.pl DarekB: Ale jak chcesz "nagle" doprowadzić zimne powietrze do rozgrzanego wkładu, wcześniej skąd brałeś powietrze do spalania? Nie z doprowadzenia z zewnątrz? Jakiś rozkład temperatury mus isię w obudowie wkładu ustalić (wolnozmiennie). Ponadto nawet jak ogrzejesz powietrze do temp pokojowej (czyli o 40 st) to zmienisz różnicę temperatur z 290st do 250st czyli o 16% - to taka wielka różnica dla wkładu?! Popraw mnie jeżeli się mylę. Nie żebym się czepiał ale mam zamiar instalować u siebie taki zestaw (Tarnawa 14kW + magiczne doprowadzenie przez podstawę + wymiennik ciepła zintegrowany z fundamentem Legalett). Raczej zbyt długich połączeń nie planowałem i chcę sobie to jakoś w głowie poukładać, żeby wiedzieć jaki jest mechanizm tego "szoku termicznego" - wtedy będę wiedział jak się przed tym bronić Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.09.2005 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Proponuje proste doswiadczenie . Spawdz jak działa na człowieka róznica temp 40* . Jedz tam gdzie ciepło np do EGIPTU i przejdz " na golasa " z temp +50* do klimatyzowanego pomieszczenia z +10* . Po powrocie do kraju proponuje wyskocz z pokoju o temp +20* na mróz -20* ..... róznica temp tak jak w egipcie ale EFEKT inny ... Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 14.09.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Poradźcie proszę, czy jeśli powietrze do kominka dostarczane jest z zewnątrz szczelną rurą pod wkład, to czy jeszcze w dole obudowy powinienem zakładac kartki, służące do czerpania powietrza z pomieszczenia, mój fachowiec powiedział, że tak trzeba bo lepsza jest wymiana powietrza (kominek Tarnava na stojaku firmowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleklu 14.09.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 tak Twój fachowiec ma racje-to powietrze z pomieszczenia ma obiegać wkład kominkowy.czytaj wyżej darekb dokładnie to opisał dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 14.09.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dzięki. Przeraża mnie tylko ta ilośc widocznych na obudowie kratek. Obudowa dość prosta: na dole pod wkładem kratka (lub dwie) na dopływ pow z pomieszczenia, Ponad wkadem duża kratka do wylotu ciepłego powietrza, a na górze kratka (lub dwie) w komorze dekompresyjnej. Na dodatek u mnie dojdzie jeszcze kratka pionu wentylacyjnego bo dziura jest w ścainie ponad wkładem i musze rurą przeprowadzić dostęp do obudowy. Moje pytanie jest takie: czy wystarczy jedna kratka na wlot powietrza z pomieszczenia (umieszczona na dole obudowy) i jedna w komorze dekompresyjnej? Bo chyba nie warto rezygnowac z tej komory...Aha w Tarnavie są takie pokrętła do regulacji dopływu powietrza. Czy one nie wystarczą, jeśli kominek stoi na ich stojaku, dokad płynie powietrze tymi kanałami od pokreteł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleklu 14.09.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Teoria teorią,a w rzeczywistości obowiązują inne prawa.już muszę opuścic kompa .zadzwoń to wytłumacze- jest trochę klikania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts