iga9 10.02.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 No to powoli przekonuje sie, ze 18KW mi nie zaszkodzi nawet przy moich 130m2. Tym bardzie ze dla mnie normalna temperatura do egzystencji w domu do 24 stopnie Ale rowniez prosze o dalsze opinie uzytkownikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 10.02.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam 120 m domu i ładną 18. Jestem zadowolony. Dobrze pogadałem i za te same złociszcze co za 14 wyrwałem 18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubertus 11.02.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Jaką powierzchnię max. ew. kubaturę można ogrzać największym wkładem Tarnawa przy wykorzystaniu dgp + turbina? U mnie 250m2 parter+poddasze użytkowe, do tego Tarnava 18kW z DGP. Do -5C w calym domu srednio 21-23C (tylko w łazienkach od czasu do czasu włączają sie maty elektryczne). Później wszystko zależy od siły wiatru... jeżeli jest stusunkowo słaby to do -10... -14 C mam w całym domu od 20C-22C. Poniżej -15C musiałem dogrzewać konwektorami elektrycznymi, aby utrzymać temp. na poziomie 21C. Przy ostatnich mrozach (max -32C) bez konwektorów temp. spadała do 17-18C, więc trzeba było eletryką dokładac więcej. Tak jak pisał wiaterwiater palenie "na okrągło" nie oznacza 24 godzin. W zależnosci od temp. na zewnątrz okres ten sie wydłuża lub skraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.02.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 To muszę przyznać Hubertus, że te kominki sobie nieżle radzą. 250 m2 to spora pow. do ogrzania. Ale to też w dużej mierze zależy od budynku (ocieplenie, okna, wentylacja). To dgp to masz z turbiną? Ja się zastanawiam i szukam b. dobrego wkładu, bo do ogrzania mam 180 m2 z poddaszem (wys.pomieszczeń na parterze to ok. 3 m na poddaszu standart) + ewentualnie (choć nie koniecznie) garaż 36 m2, który jest przyklejony do domu. Dom jest jak sądze dobrze ocieplony- 20 cm styro, będzie reku z gwc no i kominek z gwc i turbiną. Mam nadzieję, że uda mi się to ogrzać. Alternatywą będzie oczywiście ogrzewanie podłogowe elektryczne. Nie wiem jaki wkład jakie firmy wybrać. Teraz biorę pod uwagę Jotula (b.drogi ) no i Tarnawę i ew. Fonte Flamme (Francja). Może coś doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubertus 12.02.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 To muszę przyznać Hubertus, że te kominki sobie nieżle radzą. 250 m2 to spora pow. do ogrzania. Ale to też w dużej mierze zależy od budynku (ocieplenie, okna, wentylacja). To dgp to masz z turbiną? Ja się zastanawiam i szukam b. dobrego wkładu, bo do ogrzania mam 180 m2 z poddaszem (wys.pomieszczeń na parterze to ok. 3 m na poddaszu standart) + ewentualnie (choć nie koniecznie) garaż 36 m2, który jest przyklejony do domu. Dom jest jak sądze dobrze ocieplony- 20 cm styro, będzie reku z gwc no i kominek z gwc i turbiną. Mam nadzieję, że uda mi się to ogrzać. Alternatywą będzie oczywiście ogrzewanie podłogowe elektryczne. Nie wiem jaki wkład jakie firmy wybrać. Teraz biorę pod uwagę Jotula (b.drogi ) no i Tarnawę i ew. Fonte Flamme (Francja). Może coś doradzicie? Tak, moje DGP jest z turbiną....inaczej w salonie z kominkiem pewnie byśmy się ugotowali, a w innych pokojach byłoby zimno Ale tak na poważnie....z kominka rurą powietrze jest doprowadzone na poddasze, gdzie jest właśnie turbina, za nia rozdzielacz (w sumie do 6 pomieszczeń). Myślę, że w Twoim wypadku nie powinno być problemów z ogrzaniem takiej powierzchni.... ewentualne braki można nadgonić elektyrką ... tak jak u mnie. W ostatnim tygodniu, kiedy to min. temp. na zewnątrz osiągnęła -9C poza kominkiem "chodziły" tylko maty w łazienkach i to tylko w po kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 12.02.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Witam, w sumie to pasuje mi Tarnawa i cenowo i użytkowo, ale od czasu do czasu miałby cżłowiek ochotę popatrzeć sobie w ogień niekoniecznie przez szybkę, stąd pytanie - czy da się w tych kominkach palić przy otwartych drzwiczkach? Jak z samym mechanizmem zamykania/otwierania, czy są dostępne rozwiązania takie jak w Jotulu (chodzi mi o "gilotynę" czy drzwiczki harmonijkowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 13.02.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Jak z samym mechanizmem zamykania/otwierania, czy są dostępne rozwiązania takie jak w Jotulu (chodzi mi o "gilotynę" czy drzwiczki harmonijkowe)? Nie ma szyb podnoszonych do góry, ani harmonijek. To co na stronie tarnawy wyglada na harmonijke (szyba dzielona na 4 pola) to sa tylko podwójne drzwiczki - ja mam coś takiego. pozdr. zlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 ja mam pewne zastrzeżenia co do samej konstrukcji Tarnawy Mianowicie nad paleniskiem jest tylko przymitywna blacha, która w dodatku pod wpływem temp. wygina się jak stara podeszwa. markowe kominki mają to lepiej rozpracowane. Śmiem twierdzić, że takie proste rozwiązanie pogarsza sprawność, bo spaliny b.łatwo uchodzą w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.02.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 jmarkowe kominki mają to lepiej rozpracowane. Na pewno mają lepiej rozpracowaną (wyższą) cenę A cała reszta jest dywagacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Zgadza się, dlategu kupiłem tarnawę, ale niższa cena tego usprawiedliwia, można było mimo wszystko to zrobić lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 13.02.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 czy do Tarnawy trzeba koniecznie kupować stojak czy mozna postawić wkład na cegłach na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 czy do Tarnawy trzeba koniecznie kupować stojak czy mozna postawić wkład na cegłach na przykład? Pustaki i w poprzek 2 profile stalowe prostokątne. Efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 13.02.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 ja mam pewne zastrzeżenia co do samej konstrukcji Tarnawy Mianowicie nad paleniskiem jest tylko przymitywna blacha, która w dodatku pod wpływem temp. wygina się jak stara podeszwa. markowe kominki mają to lepiej rozpracowane. Śmiem twierdzić, że takie proste rozwiązanie pogarsza sprawność, bo spaliny b.łatwo uchodzą w komin. Najlepiej jakby te spaliny zadomowiły się tam na stałe? A może zamontowałbyś szyber? bo mniej prymitywny od blachy! Nie wiem czy wogóle kumasz, o co tam chodzi, w tej Tarnavie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 13.02.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 czy do Tarnawy trzeba koniecznie kupować stojak czy mozna postawić wkład na cegłach na przykład? Można też samemu sobie zrobić tą podstawę (stojak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Piotrul ale fajnie że rodzisz jak zrobić kominek.... szkoda ze masz o tym mgliste pojecie. Te pustaki ..i efekt taki sam... dobre!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Piotrul ale fajnie że rodzisz jak zrobić kominek.... szkoda ze masz o tym mgliste pojecie. Te pustaki ..i efekt taki sam... dobre!!!!!!!!!!!!! No prosze specjalista Powiedz prosze jaki masz problem z tymi pustakami? Da pustaki 12cm równolegle( zewnetrzny wymiar mniejszy niż szerokość kominka) a na nich "ruszt" z dwóch profili, powietrze ma nieograniczony dostęp z każdej strony. Czego jeszcze nie rozumiesz? Mglistą to ty masz wyobraźnie.... skoro nie potrafisz sobie tego wyobrazić. Działa doskonale już 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.02.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 ja mam pewne zastrzeżenia co do samej konstrukcji Tarnawy Mianowicie nad paleniskiem jest tylko przymitywna blacha, która w dodatku pod wpływem temp. wygina się jak stara podeszwa. markowe kominki mają to lepiej rozpracowane. Śmiem twierdzić, że takie proste rozwiązanie pogarsza sprawność, bo spaliny b.łatwo uchodzą w komin. Najlepiej jakby te spaliny zadomowiły się tam na stałe? A może zamontowałbyś szyber? bo mniej prymitywny od blachy! Nie wiem czy wogóle kumasz, o co tam chodzi, w tej Tarnavie Hmm. To może lepiej wcale nie montować wkładu i pozostawić otwarty kominek wtedy na pewno ulecą. Poczytaj troszeczkę teorii zanim się weźmiesz za obrażanie kogoś. obejżyj dokładnie co jest (a właściwie czego nie ma) w tarnawie, i zkonfrontuj to z np. jotulem. jaką drogę przebywją spaliny zanim ulecą do komina w jednym i drugim kominku a wtedy możemy porozmawiać - merytorycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 13.02.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Darek B i piotrul nie wytaczajcie proszę najcięższych dział tylko opiszcie swoje za i przeciw. Jestem ciekaw jak widzicie rozwiązanie dopływu powietrza doprowadzanego z zewnątrz przewodem podziemnym. Przy stojaku wiem jest rura doprowadzająca powietrze do przedniej części tylko ta rura jest tak wyprofilowana, że jak świeże powietrze wychodzi pod kominem to trzeba robić łamańca by to połączyć. Osobiście uważam, że zrobienie takiego stojaka dla kogoś, kto ma tylko jedną lewą rękę nie powinno nastręczać problemów, ale jestem ciekaw opinii praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 13.02.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 piotrul Poczytaj troszeczkę teorii zanim się weźmiesz za obrażanie kogoś. A niby czym obraziłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.02.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Czytałem, ze aby dobrze wykorzystać ciepło wkladu kominkowego warto zbudować powyżej wylotu spalin ceglaną komorę akumulacyjną, przez którą przejdą spaliny rurą metalową wyposażoną w radiator. Tu powinno zgromadzić się sporo ciepła, które ma szansę zostać stopniowo odzyskiwane nocą i podczas naszej nieobecności.Jak prawidłowo powinno to zostać wykonane, żeby pożytek był największy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts