sta28 26.02.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Prędzej Ci... serce pęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.02.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Kochani,żeby ułatwić wam dyskusję wklejam wzorcowy kominek.Myślę, że teraz wszystko będzie jaśniejsze. http://www.darco.com.pl/gfx/kominkowy/kominek_wzorcowy.jpg Ja ten schemat traktuje jako podstawę Biblii kominkowej. Holender pierwszy raz widzę tą blachę - dystrybutor - w numerze specjalnym muratora "Kominki i Sauny" nic o tym nie ma - tylko wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 26.02.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Płyta jest wewnątrz wkładu - gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 26.02.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Płyta jest wewnątrz wkładu - gratis patrze na zdjęcia i widze że w 16 i 18 kW Tarnawach wkład od góry ma kształt ostrosłupa i w nim jest otwór do komina - okrągły i romboidalny otwór - czy ten romboidalny otwór to wyjście z pierwszej komory grzewczej wg wspomianego wyżej schematu? Ale w 14 kW Tarnawie wkład kominkowy jest płaski od góry - zatem nie ma w nim gratisowej płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.02.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 W numerze specjalnym brak wielu informacji .... Ten rab we wkładzie Tarnava to taki rozbijacz struminia gazów dodatkowe zawirowanie zwiekszajace czas pozostania gorących gazów spalinowych we wkładzie oraz lepszy rozkład ciepła na bokach czopucha.. Kiedyś gdy Tarnave znali nieliczni a Pan Ryszard osobiscie robił dostawy do powstającej sieci dilerów zobaczył u nas wkład Spartherm z takim "czymś " i zadał pytanie : Darek a co to jest ? ..[ małe wyjaśnienie ] ...Dobre to ma sens... . Po paru tygodniach przyjechał z nowym modelem 16kW i dumnie powiedział : I MY MAMY ! To poprawia sprawność wkładu ..... Jak powstała osiemnastka [ 18kW] ?? Nasze miłe Panie lubia wieksze...szyby wiec wkład powiekszone uzyskując wiekszy widok ognia. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 26.02.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Tak blacha dystrybutor do Tarnavy jest w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 26.02.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Rozumiałem, ze chodzi o "blachę" -płytę wewnątrz wkładu, ktoś pisał że ma z nią problemy. Jeśli chodzi o dystrybutor to wygląda on tak:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40057&start=660 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 26.02.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Czy ktoś mierzył jaka jest temperatura w przewodach DGP za dystrybutorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 27.02.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Jakie dostaliście rabaty na swoje wkłady od cen katalogowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 02.03.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 jak napiszę ile to i tak mi nikt nie uwierzy ale dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzleg 02.03.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 BOGUS66 napisz poprostu ile masz do zapłacenia i za jaki wkładMoże inni skorzystają jeśli to nie tajemnica ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 03.03.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 BOGUS66 napisz poprostu ile masz do zapłacenia i za jaki wkład Może inni skorzystają jeśli to nie tajemnica ....? Jestem za. Mi proponują 25% rabatu od ceny katalogowej za Comfort 18 kW i nie wiem czy to juz dobrze czy jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIKO 05.03.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Tak sobie przeglądam posty nt Tarnawy i coraz więcej argumentów "za".Z drugiej jednak strony klub użytkowników kominkow z płaszczem wodnym też wychwala zalety swoich urządzeń wytykając wady dgp.Napiszcie proszę jak to jest z:1)"komfortem cieplnym" i2)brudzącymi się ścianami.Czy rzeczywiście pokoje nadają się do malowania po sezonie grzewczym(zwłaszcza przy kratkach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIKO 05.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Jeszcze pytanko do J-1942 .Myślałem, że dołożenie wymiennika do cwu do kominka z dgp to mój mało realny wymysł,a ty dodajesz jeszcze legalett!!.Czy są jakieś firmowe elementy wymiennika do tarnawy.A może ktoś użytkuje już podobny system i ma doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 05.03.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Z drugiej jednak strony klub użytkowników kominkow z płaszczem wodnym też wychwala zalety swoich urządzeń wytykając wady dgp. Jeszcze nie jestem praktykiem i na razie mam rozpracowany dość dokładnie temat ode strony teoretycznej. W tym roku rozpoczynam praktykę. Zdecydowałem się na DGP, bo uważam, że by było ciepło w domu to musi być ogrzane powietrze. Spostrzeżenie dość trywialne, ale nie wszyscy biorą to pod uwagę. Jeżeli ogrzewamy powietrze to, po co ciepło z gazów spalinowych przekazywać do wody cyrkulacyjnej i następnie ogrzewać powietrze. Jedna niepotrzebna wymiana ciepła więcej. Jednocześnie z dostarczaniem ciepła wprowadzamy do domu świeże powietrze i to jest następny istotny powód. Na początku budowy bardzo poważnie rozważałem tylko ogrzewanie nadmuchowe, ale z uwagi na brak sprawdzonych systemów w Polsce przesiadłem się na podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 05.03.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Tez sie przyłącze do pytania o te rabaty. I gdzie załatwiacie - bezpośrednio w Tarnawie czy u dystrybutora na miejscu? Może ktos kupowal na Mietowej w Poznaniu i pochwali sie ile dostał I pytanie o brudzenie sie ścian. widze, ze wilu forumowiczow robi jasne sciany wokol kominka... czy to ma sens? Ja na razie planuje fiolet (coby brudu nie było widac ). Podzielcie sie opiniami A z innej beczki - na jakim etapie budowy najlepiej montowac kominek i robic kanały dgp? Bo obudowato wiadomo, ze przy wykonczeniu i po kilku palaeniach w kominku - i własnie ile palić przed obudowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 08.03.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 dystrybutorzy dostają ok 40%co urwiesz to twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 08.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 tarnavy używam od końca listopada, większość twierdzi, że palenie w kominku jest takie proste, może jestem mało zdolny ale dopiero teraz tak naprwdę nauczyłem się palić (przynajmniej tak mi się wydaje).bez obudowy wkładu paliłem ok miesiąca, teraz jest zabudowny, ale nie wykończony, w tym czasie były dwie poprawki, ale wyłącznie na moją prośbę (zmiany estetyczne), już wiem że musi być trzecia.Jak tak się popatrzy na kominek to przychodzą różne pomysły i ten, który już miał być ostateczny (wygląd) wymaga drobnych poprawek. (może to ja jestem taki niezdecydowany)DGP - mam wyprowadzone rury na poddasze i teraz wiem, że gdybym pomyślał o tym przed budową byłoby dużo łatwiej i lepiej.Teraz trudno jest sprowadzić wylot powietrza na dół, nad podłogę. Zostają anemostaty.Ostatnie moje przemyślenia to poprowadzenie dgp w podłodze kanałami płaskimi i wyloty pod oknami. Ja już tak nie zrobię. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 08.03.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 DGP - mam wyprowadzone rury na poddasze i teraz wiem, że gdybym pomyślał o tym przed budową byłoby dużo łatwiej i lepiej. Teraz trudno jest sprowadzić wylot powietrza na dół, nad podłogę. Zostają anemostaty. Ostatnie moje przemyślenia to poprowadzenie dgp w podłodze kanałami płaskimi i wyloty pod oknami. Ja już tak nie zrobię. Niestety. A dlaczego pod oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 09.03.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 A dlaczego pod oknami? A dlaczego nie?Jeśli montuje się grzejniki pod oknami (oknami traci się więcej ciepła niż przez ścianę) to i dgp również może być. Ciepło unosi się i tworzy kurtynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts