Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie dziękuję ppp.j. aby nie zapeszyć :)

Mam na razie tylko 2 problemy :(.

Pierwaszy to ten o którym pisał jacekot wyżęj, problem z otwieraniem drzwiczek. (dzisiaj rano myślałem, że przestawie kominek, ciągnąc za drzwiczki -(oczywiście z umiarem).

Drugi to brzoza - miała być sucha a jest jak się domyślacie mokrawa. [/b]

Nie dziękuję ppp.j. aby nie zapeszyć :)

Mam na razie tylko 2 problemy :(.

Pierwaszy to ten o którym pisał jacekot wyżęj, problem z otwieraniem drzwiczek. (dzisiaj rano myślałem, że przestawie kominek, ciągnąc za drzwiczki -(oczywiście z umiarem).

Drugi to brzoza - miała być sucha a jest jak się domyślacie mokrawa. [/b]

Jeśli masz Tarnavę, to masz do otwierania taki narzędź oraz wystający bolczyk po prawej stronie drzwiczek u dołu. Jak drzwi Ci się przykleją, wystarczy lekko tym narzędziem puknąć w ramkę drzwiczek dwa razy i się odklejają. Ciągnąc jest bardzo ciężko. Szkoda się męczyć.

Z czasem jak wkład i wszystkie farby na nim się powypalają przyklejanie się drzwiczek będzie zanikać.

Przyklejanie się drzwiczek które w Tarnavach są bardzo dobrze spasowane z obudową może występować z dwóch przyczyn.

*Jak wspomniał Rav może to być wypalanie się farby lub

*Powodem może być mokre drewno.

Ja w pierwszym roku też miałem mieć suche drewno a podczas palenia aż wyciekała przez drzwiczki smolista maź. To samo drewno po roku składowania jest już na tyle suche że brak wspomnianych efektów a i drzwiczki się nie przyklejają.

Wniosek - w oby wypadkach powinno ustąpić z czasem.

Jak to miło spotkać się z doświadczonymi "kominkarzami" :D .

Faktycznie pukanie pomaga, a i siła przyklejania też spada.

Z tym pukaniem to jest tak, że są takie rzeczy, których nigdzie nie wyczytasz. I taka wiedza jest najcenniejsza. Tak jak w tej anegdocie, jak stary hydraulik został wezwany do zepsutej instalacji której najwięksi młodzi wyjadacze serwisowi nie potrafili naprawić. Ten stanął przy plątaninie rurek, popatrzył, pomyślał... potem wziął młotek, puknął w jakieś miejsce i wszystko zaczęło działać.

Zapytany o zapłatę powiedział 508 zł. Płacący zapytał dlaczego tyle kasy za jedno puknięcie? A mistrz odpowiedział: za puknięcie to jest 8 zł. 500 zł jest za to, że wiedziałem gdzie puknąć... :D

Pozdr

Ja wszystkie rozprowadzenia zrobiłem ze zwykłych rur Spiro fi 100mm w newralgicznych punktach owijanych wełną mineralną i tylko jedna nitka która przebiega w wylewce zrobiona jest z prostokątnych kształtek obłożonych po bokach twardą wełną mineralną by styropian się nie stopił od ciepła. Funkcjonuje znakomicie. Do chwili obecnej jeszcze nie uruchamiałem ogrzewania gazowego, dogrzewam tylko kominkiem, jeden wsad na dobę (dom 180sqm, ściany BK36+12cm styr., Tarnava 18kW).

Witam Szanownych Forumowiczów,

Dzisiaj mam pytanie dotyczące turbiny - Chodzi mi o moc i producenta. Sytuacja wyglada następująco. od kominka prowadzi rura (jak dobrze pamiętam 200-ka, ale ręki nie dam) około 5-6 m i tu na strychu ma być turbina. Od niej odchodzą 150-tki do 5 pokoi. tak na oko, bo nie

mierzyłem średnio 5-6 metrowe. Będąc w sklepie przymierzałem się do turbiny Dospelowskie, ale sprzedawczyni odradzała mi, bo ponoć mają duże spadki wydajności.

Nie wiem czy było to podyktowane chęcię wciśnięcia droższej o 200 zł jakiejś francuzkiej maszynki.

Co o tym sądzicie i jaką turbinkę zastosować.

Jak w domu jest ciepło a na dworzu ziąb to mogą być problemy przy rozpalaniu. Ja jeszcze nie mam tarnawy ale takie problemy też się zdażają, wtedy, nie wiem czy można tak w tarnawie, ale wkładam zapaloną zwiniętą gazetę, najlepiej taką zwykłą nie ilustrowaną, jak najdalej do wylotu z pieca. To podgrzeje powietrze w kominie i zaraz podpal drewno w kominku. Ten wstępny ciąg zapewni Ci spalająca się zwinięta gazeta. Ten problem nazywa się chyba zimny komiin, czy coś takiego.

Witam wszystkich,mam pytanko czym przykleić wełnę Firerock do pyty G K

dzielącej komorę kominka od dekompresyjnej żeby nie opadła ,słyszałem ze można przykręcić,ale ja nie chciałbym robić otworów w foli aluminiowej

pozdrawiam

Ja przyklejałem klejem do wełny i dodam ze tak mocnego kleju jeszcze nie widzialem . Używałem różnych podczas budowy , ale ten był misstrzostwo swiata . Jak spadły mi na podłoge resztki gładzi , kleju mantażowego gipsowego do płyt KG lub kleju do płytek to odrywałem go od podłoża szpachelką , ale jak mi spadł ten klej od wełny i nie usunołem go na czas to musiałem skuwać go za pomoca młotka i przecinaka .

Ale możesz przecież przykręcić do karton gipsu wkrętami a te miejsca zakleić taśmą aluminiową do temperatury 350 stopni . Ta taśma jest dużo grubsza niż sama powłoka aluminowa na wełnie .

Ale ja robiłem jeszcze innaczej miałem wełne 3cm i robiłem kostrukcje z profili właśnie 3cm , wsywałem wełne w profile , trochę i nie trzeba było używać wkrętów .

• 2 weeks później...
Mamy sezon grzewczy to powiem jako użytkownik wkładu Tarnava18kW(kupionego 2,5 roku temu)Palenie suchym drewnem nie zdaje egzaminu,znika szybko mimo zamknięcia wszelkich pokręteł.Postanowiłam palić drewnem,które sezonuje się teraz na dworze(śnieg,deszcz na okrągło prawie).Rozpalam tylko suchym na to kładę prosto z "kupy"drewno,chwyci trochę ognia i zamykam wszystko.Ciepło aż miło wylatuje z otworów w ścianie.Przy kominku jak na plaży.Drewno pali się wolniej i jest o wiele cieplej.Wkład do ciągłego palenia więc bez przerwy teraz palimy.Jak przygaśnie wysuwam lekko popielnik na chwilę i znów zamykam.

Mamy sezon grzewczy to powiem jako użytkownik wkładu Tarnava18kW(kupionego 2,5 roku temu)Palenie suchym drewnem nie zdaje egzaminu,znika szybko mimo zamknięcia wszelkich pokręteł.Postanowiłam palić drewnem,które sezonuje się teraz na dworze(śnieg,deszcz na okrągło prawie).Rozpalam tylko suchym na to kładę prosto z "kupy"drewno,chwyci trochę ognia i zamykam wszystko.Ciepło aż miło wylatuje z otworów w ścianie.Przy kominku jak na plaży.Drewno pali się wolniej i jest o wiele cieplej.Wkład do ciągłego palenia więc bez przerwy teraz palimy.Jak przygaśnie wysuwam lekko popielnik na chwilę i znów zamykam.

Bardzo dziwne jest to co piszesz. Szczególnie zdanie, że palenie suchym drewnem nie zdaje egzaminu :o

Pierwszy raz słyszę, że w Tarnavie coś się szybko wypala i trzeba palić bardziej mokrym drewnem :o

Ja palę w Tarnawie już trzeci rok. Im drewno bardziej suche tym lepiej. Zdecydowanie lepiej i ładniej się pali (wszak dla mnie efekt kominka w salonie też jest ważny), szyba prawie się nie brudzi, podobnie wnętrze wkładu kominkowego oraz kominowego, zdecydowanie więcej energii cieplnej oraz zdecydowanie łatwiej i lepiej można wyregulować czas spalania.

A z tym wysuwaniem i zamykaniem popielnika to mnie zupełnie dobiłaś. Ciągłe palenie w kominku nie polega na tym, że siedzisz przy nim, patrzysz czy przygasa a jak przygasa to uchylasz popielnik, robisz piec hutniczy na chwilę i zamykasz znów... :o

Trzeba popracować nad techniką palenia, dobrać odpowiednie drewno, rozpalić, rozgrzać wkład i przewód dymowy, wyregulować a następnie tylko dokładać 3 razy na dobę i nic więcej nie ruszać...

no tak pisałam na skróty-wiadomo,że tak się nie pali.popielnik wysuwam jak dokładam drzewa ale nie co chwilę tylko jak się wypali.drewno ma się żarzyć a nie palić więc tak często nie ma potrzeby, jak piszesz 3razy na dobę ew.4 jak lubię ciepło.właśnie tak miałam na myśli-mam nadzieję,że mi to wybaczysz.no i to ciągłe palenie,przepraszam ale nie wrzucam bez przerwy do kominka chodzi o to,że cały czas pali się a raczej żarzy drewno bez wygaszania ale to na pewno rozumiesz.przepraszam za zamieszanie.

http://img205.imageshack.us/img205/5088/e1kerstbalksy1.gif pozdrawiam zimowo wszystkich użytkowników