Filo 02.11.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 ... A na marginesie najtansza Tarnava jest za 1199. zł. Witam, A co to ? jak się nazywa ? Parametry? Wygląd ? Darku B, mam do ciebie pytanie dlaczego rozmiarowe odpowiedniki Tarnaw np. Hajduki mają nominalnie znacznie mniejszą moc grzewczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 02.11.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Witam! Model Tarnavy za 1199 zł to Comfort 10 kW wysokość czoła 500 mm, szerokość 562 mm, głębokość 490 mm, wylot spalin 160 waga 100 kg - niestety nie dysponuję foto tego modelu Następnym wkładem w kolejce jest Retro 12 kW za 1449 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 02.11.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Tarnawa stanowczo musi zaktualizować stronę internetową. A moce podawane są (chyba) szczytowe - lub dla spalania węgla. Moc ciągłą odczytać łatwo z parametru "zużycie drewna", wiedząc że 1 kg suchego drewna daje ok. 4 kWh. Od podawanych w katalogu mocy proponuję odjąć 4 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 02.11.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Moc z reguły podawana jest jako moc nominalna, tak więc chyba musisz dodać trochę kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.11.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Kominek Tarnawa PZPcośtam, ten z półokrągłą szybką, zresztą nieważne, one wszystkie mają tak samo. Dane techniczne: moc 16 kW, zużycie drewna 3 kg/h 3 kg drewna na godzinę, to 12 kW a nie 16, i to dopiero wtedy, gdy drewno jest porządne. Żeby było 16 kW, trzeba zużyć 4 kg drewna na godzinę. Ten kominek.. myślę że to potrafi, tyle, że będzie wtedy palił się krócej niż podawane w parametrach 10 godzin. W związku z tym nadal uważam, że podawana moc to moc maksymallna czy też szczytowa, czym się specjalnie nie przejmuję jako że obliczone zapotrzebowanie ciepła dla domku mam rzędu 7 kW. Tarnawka 16kW starczy, nawet jak naprawdę ma 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 03.11.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Potwierdzam jest to oficjalna cena w legalnej sieci dilerskiej. Tarnave 16kW PZEOS -Exclusive pokazaliśmy na Naszym stoisku podczas targów Muratora w Warszawie. Były to jedne z pierwszych EOS-ów jakie wyprodukowano i zdobły wielka popularność . To dziwne że forumowiczenic o tym modelu nie wiedzieli... Polecam kontakty z oficjalnymi przedstawicielami Tarnavy . A na marginesie najtansza Tarnava jest za 1199. zł. Przykro mi to stwierdzić, ale Tarnawa się nie popisała. Napisałem maila do Tarnawy na [email protected] 27 października z prośbą o przesłanie na maila listy oficjalnych dystrybutorów z okolic Starogardu Gd. Gdańska lub Tczewa i do tej pory cisza. Czyżby nie zależało im na nowych klientach, którzy są zainteresowani ich produktami??? A po waszych opiniach jestem prawie zdecydowany na wkład z Tarnawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 03.11.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 A nie lepiej przedzwonić? Ja już się przyzwyczaiłem, że większość firm nie odpowiada na maile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 03.11.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Secura dzięki za adres . Adres, z którego dostałem namiary i cennik wyrobów to [email protected]. Tym razem razem trwało to około 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 03.11.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Witam, Dzisiaj rozmawiałem z nowym marketingiem Tarnawy. Usłyszałem, że finalizują nową stronę WWW i za kilka dni powinna się pojawić w sieci. Generalnie cierpią teraz na "klęskę urodzaju" i muszą dopasować swoją sprzedaż i produkcję do popytu.Pytałem rówież o hermetyczne podłączenie dopływu powietrza do wkładów. W odpwiedzi usłyszałem, że są dwa otwory, do których klienci swoimi sposobami podpinają rury. Zasugerowałem aby do oferowanych akcesoriów dołączyli odpowiedni adapter ale chyba nie zyskałem zrozumienia bo usłyszałem, że nikt o to nie pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.11.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Dlaczego moc Tarnavy jest wieksza jak Hajduka . Hajduk podaje moce nominalne a Tarnava max. Tarnawa ma zupełnie inna budowe, obieg płomienia i dopalanie gazów drzewnych... ale to "długa opowieść". Co do sieci dilerskiej...."Ktoś" zabardzo starał sie o wilu przedstawicieli...dawali po dwa wklady z wielkim upustem . Efekt ? Nazgłaszało sie wiele "firm" pobrali po dwa i koniec... Obecnie weryfikuja liste dilerów. Lawina zamówień skutecznie ich "zasypała" i o stronie internetowej zapomnieli...Ten 10 kW jest toszke inny od pozostałych . Niestety nie moge dołaczyc "obrazków" ,forum ich nie łyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 04.11.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Secura dzięki za adres . Adres, z którego dostałem namiary i cennik wyrobów to [email protected]. Tym razem razem trwało to około 15 minut A mnie Pani Karolina odpowiedziała po 12 minutach. I twierdzi że podawane są moce nominalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.11.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 A mnie taki system sprzedaży wychodzi bokiem najpierw są obiecanki i zachwalanki następnie termin realizacji zmieniany bo coś tam wypadło bo Pani Marta zapomniała , a teraz właśnie jest nieuchwytna póżniej wielkie rozczarowanie po rozpakowaniu przesyłki (wcześniej trzeba zapłacić) gdyż jest niekompletna itd. Uważam że nie ma w tych wkładach nic takiego nadzwyczajnego aby były warte swojej ceny (wiele robi reklama) tak samo trzeba palić , i można to zrobić we wkładzie za 1600 jak i w tym za 3000. Natomiast jak zwiększył się popyt na rynku i wzrosła popularność to można klienta delikatnie mówiąć olać, oszukać, bo cóż tam jeden może nam zaszkodzić Pozdrowienia dla Pani Marty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 04.11.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 No to kup sobie zwykłą kozę na bazarze - będziesz mógł sobie pooglądać, sprawdzić czy jest kompletna, nie kupować koniecznie u p. Marty, termin realizacji natychmiastowy, no i przede wszystkim TANIĄ i bez narzutów bo i w takiej też przecież można palić.... Może lepiej pomyśl o kominku otwartym.Ciepełka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 04.11.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Secura! Chyba cię poniosło. Może to przez to, że to Twój dopiero 13 post na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 05.11.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Być może i mnie poniosło, byc może jest to mój 14 post - ale sądzę że nikt tuaj NIE SPRZEDAJE i chyba nie zamierza sprzedać kol. januszkowi wkładu. Dlatego też zaproponowałem możliwość kupna bezpośrednio u sprzedającego gdzie można wszystko sprawdzić na miejscu. Również myślę iż ten wątek ma za zadanie coś podpowiedzieć niezdecydowanym którą firmę wybrać (np. Tarnava - jak wskazuje tytuł wątku), gdzie jest taniej nawet o ok. 2 - 2,5 tys. zł. i można uzyskać podobny efekt jak w droższych markach. Pozdrówka dla stałych bywalców forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 05.11.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Secura właśnie to forum jest po to by opisać swoje spostrzeżenia dotyczące kominków Tarnavy. Popularność tej firmy wzięła się miedzy innymi z postów na tym forum. Jeżeli firma obrosła w piórka i zaczyna lekceważyć klientów to kilka takich postów jak januszka albo zmieni postawę firmy albo zmniejszy zainteresowanie firmą co w efekcie doprowadzi do tego samego. Natomiast Twoja sugestia dotycząca zakupu kozy świadczy że albo nie rozumiesz problemu albo jesteś osobiście zainteresowany obrotami tej firmy. Ja sam noszę się z zamiarem zakupu wkładu tej firmy ale po tego typu opiniach popartych własnymi spostrzeżeniami i przy niezmiennej postawie firmy, Tarnava będzie miała o jednego klienta mniej a ja uniknę niepotrzebnych stresów. Ostatecznie ciepło mogę się trzymać z innym wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Secura 05.11.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Osobiście nie jestem zainteresowany zakupem wkładu ( bo mam ), i wątpię czy Tarnava czyta tą grupę - a szkoda. Popularność wkładów wzrosła ze wzgledu na konkurencyjną cenę, jakość wykonania etc.Nie jestem w żaden sposób zainteresowany obrotami tej firmy (jak sugerujesz) bo nic z tego nie mam i mieć nie będę, lecz jedynie wyznaję zasadę że nie wszystko co jest polskie to musi być gorsze. Nie tylko ta grupa propaguje Tarnavę, ale również inne grupy dotyczące budownictwa - sprawdź. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 05.11.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 secura przeczytaj ten wątek kilka postów wcześniej a dowiesz się że ja już posiadam wkład właśnie z TARNAWY ale jeśli firma oszukałaby Cię (ba wręcz okradła) To inaczej byś mówił nie mam nic przeciwko wkładom ale firma z obecną polityką to zupełnie co innegonatomiat co do wkładów: to co w firmie zachwalają jako zaleta (masa wkładu u mnie 230kg)wg mnie jest wadą bo podczas rozpalania tak mnie więcej po 1/2 godzinie dotykam wkładu gołą ręką bez obawy że się oparzę w końcu nagrzać drewnem 18mm żeliwa wymaga czasu a całe ciepło w komin i sprawność wkładu jest chyba zdecydowanie na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierre 05.11.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Kupuję Tarnawę retro 18kW w firmie w Żorach. Cena - około 3000,-zł. Jest teraz tak ogromny popyt, że czeka się około 1 miesiąca. Rozprowadzenie powietrza będzie grawitacyjne. Najdłuższy kanał ma 12m, napiszę jak się sprawdza. Zamierzam też na jednym z kanałów zainstalować nagrzewnicę do boilera. Jest to podobne do chłodnicy samochodowej, tylko że działa odwrotnie. Powietrze doprowadzę od dołu kanałem 110mm. Po przeczytaniu postów na pewno założę jakąś przepustnicę, gdyby to faktycznie miało wychładzać pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 06.11.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Oczekuję włąśnie na wkład Tarnawa. Mam prośbę do Januszka - powiedz dokładnie czego nie dostałeś. Ewentualnie na co zwrócić uwagę przy odbiorze żeby się nie naciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts