Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

W przypadku wkładu kominkowego - w górną jego część. Tam nagromadzają się wszelkie substancje lotne i niedopalone części gazów.

Rozpalanie w Tarnavach poprzez otworzenie popielnika to tylko złudne wrażenie.

Pozdrawiam.

Zgoda, ale żeby mieć palne gazy to trzeba wytworzyć temperaturę tam gdzie jest drewno aby się one wytworzyły. I tu wydaje mi się że leży problem, szczególnie jeśli drewno niezbyt suche. Akurat sądzę że doprowadzenie powietrza do górnej części nie jest w tym przypadku problemem, ale zbyt niska temp tam gdzie się drewno zgazowuje. Dlatego myślę nad podzieleniem strumienia powietrza z zewnątrz na górny - regulowany fabrycznymi dwoma przepustnicami po bokach i dolny - dołożony i też regulowany jakimś zaworem czy przepustnicą. Bo jak podtrzymać zgazowanie drewna w dolnej części ?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

]Witam wszystkich,

proszę o odpowiedz czy podwójne drzwiczki do kominka są praktycznym rozwiązaniem, mam na mysli ten kominek:

http://www.tarnava.pl/index.php?grp=303&info=681

Ja od piątku palę w takim kominku, ale 18 KW. Można sobie usiąść przed otwartymi drzwiczkami i nie trzeba zabezpieczać dużej powierzchni przed kominkiem.

Działa rewelacyjnie. Przy otwartym popielniku jakby palony palnikiem, a gdy zamknę to regulacja nastepuje przez pokrętła. Mam portki, ale mąż musiał dociąć w nich otwór, aby pokrywał się z tymi we wkładzie

A grzeje rewelacyjnie.

:D :D

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie, przepraszam jeśli to pytanie już padło (żeby nie było szukałem :) ), ale jaka jest różnica w użytkowaniu wkładu Tarnava Comfort 14kW pomiędzy korpusem Perfekt a Universal? Czy ta "czapka" w perfekcie powoduje, że przy otwarciu drzwiczek nie wylatuje dym lub wylatuje go mniej? Z drugiej strony wkłady "bez czapki" przy tej samej mocy są większe.

Pozdrawiam

Andrzej

• 1 month później...
Witam . Na poczatku przepraszam . ale chwilowo nie mam polskich znakow . Mam dom o pow. 150 m2 i zamierzam zakupic model Imagine 15 kW . Kilka lat temu toczyla sie tu ozywiona dyskusja na temat doboru mocy kominka. Mam pytanie do uzytkownikow . jak z perspektywy czasu oceniaja standardowy dobor 1 kW na 10 m2 ?

• 2 weeks później...

Witam

W sierpniu pękła mi szyba panoramiczna w mojej Tarnavie Exclusive 16kW

Tak samoczynnie, w nocy.

Kominek nieużywany od marca, nawet nieotwierany (wcześniej palony przez dwa sezony).

Pękła od lewej dolnej śruby mocującej w górę w lewo.

Podejrzewam naprężenie na tej śrubie.

Zgłosiłem do Tarnawy.

Czy ktoś miał podobną sytuację?

Pozdrawiam

Darp

• 3 weeks później...
Witam

Proszę o pomoc. Mam Tarnavvę 18 kW. Przy paleniu w kominku odnoszę wrażenie że brakuje jej powietrza. Wszystko się "dusi". Kominek stoi na firmowym stojaku w rogu pokoju. Powietrze z zewnątrz rurą długości 1.5m. Macie jakieś patenty na dobre spalanie w tym wkładzie.

Mam podobny problem tylko w Tarnavie o mniejszej mocy. Również firmowy stojak, powietrze doprowadzone rurą fi 150mm o długości 4 metrów. Pierwszy sezon paliło się bardzo słabo ale myślałem że to z powodu mokrego drewna. Drugi sezon było troche lepiej ale również niezadawalająco. Też mam wrażenie że do kominka dopływa zbyt mało powietrza - kłody często się żarzą zaiast się palić. Różnica między przepustnicami całkowicie otwartymi a w połowie przymkniętymi jest bardzo mała.Lepeij pali się gdy chociaż nieznacznie uchylę popielnik. Czasami lepiej się pali jak zamknę jedną przepustnicę a drugą całkowicie otworzę. Ponadto zauważyłem, że gdy jest bardzo duży mróz -15 stopni pali się zdecydowanie lepiej i regulacja dopływu powietrza spełnia swoją rolę. Wydaje mi się że mam zbyt mały ciąg kominowy, albo jest przeszkoda w intalacji dopływu powietrza a właściwie w stojaku lub kominku. Robiłem doświadczenie i zdjąłem rurę doprowadzającą powietrze do stojaka i nie było istotnej poprawy w paleniu (zaznaczam że uchyliłem wówczas okno). Ciekawe czy ktoś jeszcze ma takie problemy z kominkiem i wie jak je rozwiązać ?

Zobaczymy co będzie w tym roku. Niestety budowa i kredyt spowodował że nie bardzo mam kasę żeby wołać fachowca.(może w przyszłym roku)

Witam,

Posiadam wkład tarnavvy 16kW.

Jaka powinna być wielkość kratek wlotowej oraz wylotowej w okapie, człowiek z działu technicznego tarnavvy powiedział że wystarczy 160x315, wydaje mi się trochę to za mało. Proszę o poradę doświadczonych wykonawców. Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami i każdy podaje coś innego.

domek ma ok 60m2 i jest zlabo zaizolowany (szyby pojedyncze, sciena skalda sie zx kamienia + 4styropianu i białej cegły,czyli ok 40cm), dach bez izolacji jak widać piętrowy

planowane sa okna PCV do kuchni jak i pokoju (te duze widoczne na zdjęciach)

foto domku:

http://i689.photobucket.com/albums/vv255/piotr__pit/dza.jpg

http://i689.photobucket.com/albums/vv255/piotr__pit/dza2.jpg

edti:

kopiliśmy ostatecznie wkład z Castoramy a ok 1500zł LA BRAISE 700.

po zapaleniu można po ok3 godz na gaciach chodzić, jeszcze nei obudowany jest :)

szyba nie brudzi sie za bardzo (efekt czystej szyby),jest szyber i deflektor, zresztą jak by ktos chciał cos sie zapytac na temat kominka LA BRAISE 700 to pisac na gg: 4815860:D odpisze tylko cierpliwości bo rzadko zaglądam na gadu gadu

drewno też kupujemy w Castoramie, nie wiem czy jest sezonowane, na noc jak wrzucę dwie średnie szczapy to po 5godzinach musze dorzucić kolejne 2-3 zeby było cieplo jak wstanę - ale to wina słabiuśkiej izolacji raczej - dom nie trzyma zbytnio ciepla jak na zewnątrz jest 0 stopni

ogólnie zadowoleni jestesmy, sasiad kupił ARONA (tylko te dwa sa do ciągłego palenia) no i u niego mało co widac przez ta szybe... moze to wina drewna bo kupił od kogos zaraz po zakupie kominka, albo nie myje.. nie wiem widziałęm tylko ze aron nie ma sznurka na okolo szyby i podczas palenia na szybie robia sie takie promienie skierowane do srodka szyby... az w koncu prawie nic nie widac po kilku godzinach.

natomiiast w LA BRAISE 700 smuzy sie równo (w dolnych rogach troche mocniej) tak do 1/3 wysokosci szyby.

tak ze praktycznie przez dosc długi okres widac ogień, myslalem ze bedzie gorzej i bedzie efekt carnej szyby ale jest ok jak za ta cene

zreszta o foty itp pytac na gg

foto starszego modelu i dane

http://www.ekkom.pl/wklady-kominkowe.php?art=522&t=15&pos=wklady-kominkowe

http://i689.photobucket.com/albums/vv255/piotr__pit/P161010_22140001_resize.jpg

http://i689.photobucket.com/albums/vv255/piotr__pit/P131010_21390001_resize.jpg

http://i689.photobucket.com/albums/vv255/piotr__pit/P061010_22020001_resize.jpg

Edytowane przez piotr__pit
zmiana adresu zjdiec

• 3 weeks później...

Witam Szanownych Tarnaviaków :)

Posiadam kominek z wkładem Comfort 16KW. Wkład jest szczelny, przy paleniu na "jedynce" i rozgrzanym wkładzie i kominie drzewo praktycznie się żarzy, od czasu do czasu pojawia się płomień. Kilka razy załadowałem dwa większe polana na noc, ale do rana nie było już żaru, natomiast żeliwo było lekko ciepłe - oceniam, że spalanie skończyło się po max 6 godzinach. Bałem się ładować "po dach" co pewnie znacząco wydłużyłoby czas spalania... Możecie powiedzieć w jaki sposób ładujecie i układacie drewno? Wzdłuż szyby czy może w poprzek? Może ktoś umieści zdjęcie? Baaaardzo mnie to ciekawi.

Jeszcze druga sprawa. Czy ktoś z Was pali brykietami? Jeżeli tak to jakimi?

Zamierzam zakupić na próbę takie coś http://allegro.pl/brykiet-drzewny-100-naturalny-buk-dab-dowoz-i1255673422.html

Czy wielkość kawałka brykietu ma znaczenie?

witam forumowiczów. zadałem sobie trud przeczytania całego forum odnośnie kominków i nie uzyskałem odpowiedzi na swoje bolączki, dlatego mam prośbę o poradę, zwłaszcza do Panów Bohusz i Forest jako fachowców: mam podłączony wkład Tarnav va 18kW PPZPOS do komina systemowego schiedel wysokość 5,5m przekrój 20cm,

wejście do komina pod kątem 45 z przekrojem 20cm, bez żadnych redukcji, wkład szczelny z zewn.doprowadzeniem powietrza rurą pcv długości 2,5m przekrój 11cm, wkład stoi na oryginalnym stojaku tarnawy. drewno mam sezonowane 2lata (brzoza, jesion, grab, dąb). żeby zachować temat to "czarna szyba" obowiązkowo jest po 2paleniach i kopcenie na salon przy dokładaniu obecne. kominiarzy było już dwóch do sprawdzenia ciągów, nawiewów, itp. jest ok, a nawet bardzo ok. serwisantów od wkładu też miałem już 2razy. męczę się z tym już 1,5 roku i ręce mi opadają na palenie w kominku (wszystkie tajniki rozpalania, podkładania, otwierania szyby na 3fazy, trzymania temp., itd. znam bo w domu rodzinnym kominek zawsze był). pali mi się tylko przy wysunietym popielniku i rozszczelnionych oknach (dwa szybry wkładu oczywiście odkręcone na max), gdy zamknę popielnik po godzinie palenia, ogień powoli zanika i zagazowuje się. próbowałem już wszystkiego, z pędzeniem powietrza suszarką do włosów do wlotu powietrza, dokładaniem 1m rury i strażaka na komin, podnoszeniem wkładu ze stojaka i sprawdzaniu kanałów wkładu włącznie. każdy kogo przyprowadzałem drapał się w głowę i głupiał. aż dziś pewien kominiarz polecił mi ponawiercać deflektor. rozumiem że stracę jeszcze 8letnią gwarancję na wkład ale w swej desperacji jestem zdecydowany to robić. i teraz pytanie do Was Kochani: czy to ma sens? i czy w przedniej czy tylnej części deflektora wiercić, żeby mi "dalej" obmywało powietrze szybę? pomóżcie proszę a będę się wdzięczył. marek

witam forumowiczów. zadałem sobie trud przeczytania całego forum odnośnie kominków i nie uzyskałem odpowiedzi na swoje bolączki, dlatego mam prośbę o poradę, zwłaszcza do Panów Bohusz i Forest jako fachowców: mam podłączony wkład Tarnav va 18kW PPZPOS do komina systemowego schiedel wysokość 5,5m przekrój 20cm,

wejście do komina pod kątem 45 z przekrojem 20cm, bez żadnych redukcji, wkład szczelny z zewn.doprowadzeniem powietrza rurą pcv długości 2,5m przekrój 11cm, wkład stoi na oryginalnym stojaku tarnawy. drewno mam sezonowane 2lata (brzoza, jesion, grab, dąb). żeby zachować temat to "czarna szyba" obowiązkowo jest po 2paleniach i kopcenie na salon przy dokładaniu obecne. kominiarzy było już dwóch do sprawdzenia ciągów, nawiewów, itp. jest ok, a nawet bardzo ok. serwisantów od wkładu też miałem już 2razy. męczę się z tym już 1,5 roku i ręce mi opadają na palenie w kominku (wszystkie tajniki rozpalania, podkładania, otwierania szyby na 3fazy, trzymania temp., itd. znam bo w domu rodzinnym kominek zawsze był). pali mi się tylko przy wysunietym popielniku i rozszczelnionych oknach (dwa szybry wkładu oczywiście odkręcone na max), gdy zamknę popielnik po godzinie palenia, ogień powoli zanika i zagazowuje się. próbowałem już wszystkiego, z pędzeniem powietrza suszarką do włosów do wlotu powietrza, dokładaniem 1m rury i strażaka na komin, podnoszeniem wkładu ze stojaka i sprawdzaniu kanałów wkładu włącznie. każdy kogo przyprowadzałem drapał się w głowę i głupiał. aż dziś pewien kominiarz polecił mi ponawiercać deflektor. rozumiem że stracę jeszcze 8letnią gwarancję na wkład ale w swej desperacji jestem zdecydowany to robić. i teraz pytanie do Was Kochani: czy to ma sens? i czy w przedniej czy tylnej części deflektora wiercić, żeby mi "dalej" obmywało powietrze szybę? pomóżcie proszę a będę się wdzięczył. marek

Jak tym sposobem pali się dobrze to może Masz zbyt szczelny dom. Połączenie stojaka z paleniskim jest szczelne "inaczej" ;) może być też coś z obudową, a wyciąg w kuchni? Masz nawiewniki do domu?