laparia 26.10.2010 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 To jest jak klocki lego. Układasz spód a później boki. Jak ułożysz będzie dobrze tylko trzeba pamiętać żeby wyłożyć jak największą część paleniska. Ja nie mam wyłożonej całości tak dokładnie widać żeliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 26.10.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Witam! Przy wyborze materiału na izolację paleniska wkładu musicie pamiętać, że te dwa najczęściej rozważane - tzn. szamot i wermikulit, są zupełnie innymi materiałami. Różnią się przede wszystkim przewodnością - wermikulit jest 10-krotnie lepszym izolatorem. Używając zatem jednego lub drugiego uzyskuje się zupełnie inne warunki pracy.Jeżeli chodzi o wkłady, w których producent nie przewidywał izolacji, płytki szamotowe wydawałyby się bezpieczniejsze - nie podniosą znacząco temperatury czopucha. Wermikulit na pewno podwyższy bardziej jakość spalania. Ma on też jedną znaczącą zaletę - jego rozszerzalność jest praktycznie równa rozszerzalności stali. Jest więc teoretycznie możliwe mocowanie do korpusu. Szamotu przykleić oczywiście się nie da - pozostaje montowanie kształtowe. Płyty wermikulitowe posiadają jeszcze jedną właściwość - przy pierwszym rozgrzaniu wykazują jednorazowy skurcz na poziomie nawet do 1,5%. Najlepiej więc surowe spasować ciasno i mocować docelowo po wygrzaniu. Płytek szamotowych lepiej bardzo ciasno nie spasowywać.Oprócz standardowych płytek szamotowych o wymiarach 230x114x32 są dostępne na rynku większe płyty, z których można by wykonać całe lub przynajmniej duże fragmenty ścian bez dzielenia w pionie. Bezpieczna minimalna grubość takich płyt to 30 mm.Dopasowane płyty izolacyjne można też oczywiście wykonać samemu z betonu ogniotrwałego, ale to już temat dla zapaleńców. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.10.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Fajnie Wojtku, że obszerne wyjaśniłeś różnicę między tymi dwoma materiałami.Ja z swojej strony mogę jedynie zasugerować aby paleniskach w wkładach z tego tematu wykładać płytkami szamotowymi.Nie wiem jednak jak to się ma do gwarancji tych wkładów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 26.10.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Dobrze że jeszcze nie kupiłem wermikulitu. Zostanę przy szamocie. Wydaje mi się że producent nie będzie w stanie stwierdzić w przypadku awarii powodu uszkodzenia. po prostu wyciągnę szamot.Bohusz możesz napisać jakie muszą być spełnione warunki aby dopalały się powstałe gazy. Czy można to zaobserwować wzrokowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.10.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Fajnie Wojtku, że obszerne wyjaśniłeś różnicę między tymi dwoma materiałami. Ja z swojej strony mogę jedynie zasugerować aby paleniskach w wkładach z tego tematu wykładać płytkami szamotowymi. Nie wiem jednak jak to się ma do gwarancji tych wkładów... Bohusz czy twoja sugestia, że lepiej wykładać palenisko szamotem, odnosi się tylko do palenisk żeliwnych? A co z wkładami stalowymi, lepszy będzie do wyłożenia takiego paleniska, szamot czy wermikulit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.10.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Czy spalanie jest prawidłowe widać to po dymie z komina, a właściwie w sytuacji optymalnej braku dymu z komina... Wojtek wyjaśnił jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy szamotem, a wermikulitem. Są wkłady stalowe bez wyłożonych palenisk ceramiką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 26.10.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Czy jeśli spowoduję że powietrze owiewające szybę trafi nad palące się drewno warunki do spalania się polepszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guzie 26.10.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 hej. użyłem 16 płytek szamotowych do wyłożenia mojego wkładu 18kW, zostawiłem trochę prześwitu przy popielniku. jest więcej niebieskiego płomienia i wyraźnie wyższa temperatura, ale nadal muszę wysuwać popielnik i rozszczelniać okna na czas ok.1,5h, aż do porządnego zajęcia się ogniem całości drewna. w przeciwnym wypadku szyba pobrudzi się. tak więc wraz zamykam popielnik właściwiew momencie dopalania się (w połowie całego cyklu). w takim przypadku szyba jest jakby przykurzona, ew. przyczernione lub fioletowawe są narożniki szyby -na 4 palenia można zaakceptować.laparia u Ciebie lepiej niż u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 27.10.2010 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 U mnie też jak całość zajmie się ogniem zamykam popielnik. Może nie w połowie palenia. Raczej na początku. Szyba brudzi się dopiero przy końcu palenia jak się wszystko dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioW 05.11.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Cóż 3 lata z Tarnavką i to mi wystarczy.Wkład moze i solidny ale.....Kompletnie nieprzemyslany żle roziązane doprowadzenie powietrza brak materiału akumulujacego ciepło (niska temp.komory spalania) i to wszystko prowadzi do kiepskiej wydajności a mam od niedawna możliwość porównania z wkładem którego nazwy nie wymienię bo zostane posadzony o rekalmę i róznica w wydajności jest tak dramatyczna że Tarnavka wylatuje z obudowy jak najszybciej bedzie to mozliwe.Ilośc drewna jaką trzeba dorzucać do Tarnavaki aby osiagnąć ten sam efekt co w nowo zamontowanym u mego ojca wkładzie jest szokująco nieproporcjonalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 13.11.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 wypowie sie ktos na temat ktora firma lepsza? ta z V czy V V ? czy moze to bez znaczenia bo obie dobre.... prosze o komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 13.11.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 czytajac o waszych problemach z rozpalaniem,niska temperatura paleniska, wykladaniem szamotem, wierceniem dziur, brakiem szybra....coraz mniej mam ochote na Tarnave czy Tarnavve. Rozwazam 18K z jednej lub z drugier firmy. Odnosze wrazenie, ze za wydane 4tys + wcale nie tani stojak, mozna by oczekiwac czegos wiecej od wkladu. Coraz bardziej sklaniam sie ku zakupowi wkladu z ceramika. Kolejna rzecz ktora mnie przeraza, to moj komin- sama cegla otwor 25 x 25cm wysokosc cos kolo 9m, cos mi sie zdaje ze ekonomiczne to nie bedzie ( bez szybra). Co sadzicie? Nakierujcie mnie tez z ktorej firmy kupic (pomijam walory estetyczne) chodzi mi o rozwiazania techniczne. Firma VV ma podobno udoskonalenia, prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.11.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 czytajac o waszych problemach z rozpalaniem,niska temperatura paleniska, wykladaniem szamotem, wierceniem dziur, brakiem szybra....coraz mniej mam ochote na Tarnave czy Tarnavve. Rozwazam 18K z jednej lub z drugier firmy. Odnosze wrazenie, ze za wydane 4tys + wcale nie tani stojak, mozna by oczekiwac czegos wiecej od wkladu. Coraz bardziej sklaniam sie ku zakupowi wkladu z ceramika. Kolejna rzecz ktora mnie przeraza, to moj komin- sama cegla otwor 25 x 25cm wysokosc cos kolo 9m, cos mi sie zdaje ze ekonomiczne to nie bedzie ( bez szybra). Co sadzicie? Nakierujcie mnie tez z ktorej firmy kupic (pomijam walory estetyczne) chodzi mi o rozwiazania techniczne. Firma VV ma podobno udoskonalenia, prawda to? Super Komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 18.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Apropo TARNAVY jak by ktoś chciał to niech sie zastanowi...Mam i chwaliłem.. słowo " chwaliłem " będzie kluczowe.W listopadzie zgłosiłem reklamację i jakie było moje zdziwienie ( tu na plus) ze za dwa dni będzie specjalista......Z tym że do dnia dzisiejszego ŻADNEGO SPECJALISTY NIE BYŁO... A JA ZGŁASZAŁEM USTERKE KILKA RAZY.. Za każdym razem słyszę że oddzwonia... i CICHO...Więc mimo początkowego zadowolenia... drobne usterki pozbawiły mnie radości z posiadanego wkładu a postawa firmy dobiła całości w oczekiwaniu na serwisanta..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.01.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Apropo TARNAVY jak by ktoś chciał to niech sie zastanowi... Mam i chwaliłem.. słowo " chwaliłem " będzie kluczowe. W listopadzie zgłosiłem reklamację i jakie było moje zdziwienie ( tu na plus) ze za dwa dni będzie specjalista...... Z tym że do dnia dzisiejszego ŻADNEGO SPECJALISTY NIE BYŁO... A JA ZGŁASZAŁEM USTERKE KILKA RAZY.. Za każdym razem słyszę że oddzwonia... i CICHO... Więc mimo początkowego zadowolenia... drobne usterki pozbawiły mnie radości z posiadanego wkładu a postawa firmy dobiła całości w oczekiwaniu na serwisanta..................... Nawet Mercedes ,bez sprawnego serwisu ,to do d..y auto..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.01.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Możesz napisać co się stało z wkładem że wezwałeś serwis. Ja też wzywałem ale przyjechali naprawdę szybko. Choć do samego wkładu mam zastrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 19.01.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Możesz napisać co się stało z wkładem że wezwałeś serwis. Ja też wzywałem ale przyjechali naprawdę szybko. Choć do samego wkładu mam zastrzeżenia. szyba nie przylega szczelnie dołem i bierze powietrze ... troche irytuje bo pali sie wsumie ostro i nie mozna bardzo zdusić ; samo domknięcie szwankuje ..ale wuglada tak jakby mieli jakąs wade.. juz gdzies na forum o tym było... Pani zreszta pytałą czy szybka jest nieszczelna. I domkniecie popielnika..... nie działa. I tu kolejna nieszczelnosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.01.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 To faktycznie irytujące. Trzeba dzwonić i może jakieś pisemko skreślić. Jeśli chodzi o szybę to może wystarczy wymienić sznur. Natomiast faktycznie słyszałem że drzwiczki po dłuższym paleniu potrafią się deformować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 19.01.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 hm.. ty nie ma sznura... te drzwiczki sa pasowane .. i idealnie przylegały.... kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 19.01.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Zgadza się. Pisałeś że odstaje przy szybie. Szyba jest na sznurek. Napisz jak się ta sprawa zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts