Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ponawiam pytanie do użytkowników wkładów Tarnavva, czy u kogokolwiek występuje to pocenie się wkładu.

Węglarz - "byłem" poprzez pierwsze rozpalenie użytkownikiem kilkudziesięciu :) wkładów różnych Tarnav(w, v v). Podobnie chyba jak Bagi69. Za każdym razem na tym "bezwładnym kawale żelistwa" dawał o sobie znać "punkt rosy", nawet jak drewno było suchutkie ... na to ma wpływ jeszcze kilka innych rzeczy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• 4 months później...
  • 3 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*

Witam,

Chciałbym odświeżyć wątek o wkładach kominkowych Tarnava.

Oferowany, jako nowość wkład o nazwie (jak w tytule) nie ma już deflektora, lecz czopuch uniesiony na "portkach" (2 oddzielne kanały w formie "bramy"). Wygląda na to, że producent tym posunięciem chce usunąć wadę starej wersji polegającej (podobno) na wyginaniu się deflektora oraz innych jego "przypadłościach". Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia eksploatacyjne z wkładem tej konstrukcji?

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 1 month później...

Mam pytanie dotyczące kratek. W obudowie czopucha mojej Tarnawki posiadam standardową kratkę konwekcyjną o wymiarach 50x17cm. Dodatkowo w domu zainstalowane są dwa kanały do DGP. Niestety do tej pory grawitacyjna dystrybucja ciepłego powietrza pozostawiała wiele do życzenia. Prawidłowo funkcjonowało ogrzewanie w przypadku otworu znajdującego się bezpośrednio nad kominkiem. Drugi kanał posiadający dwa wyjścia odpowiednio 1,5m i 3,5m w poziomie od kominka praktycznie nie spełniał swojej funkcji. W konsekwencji doprowadzało to do sytuacji gdzie parter domu był odpowiednio nagrzany (a nawet przegrzany) natomiast na poddaszu użytkowym utrzymywała się temperatura nawet 3st. Celsjusza niższa.

Ostatnio zrobiłem mały eksperyment: otóż zasłoniłem część wspomnianej kratki konwekcyjnej w obudowie kominka i zaobserwowałem trzy rzeczy

- znaczącą poprawę w wydajności DGP. Nawet ostatnia kratka zaznała ciepła, ale tam bez wyciągu mechanicznego się nie obędzie. Grunt, że dwa z trzech pomieszczeń dostają odpowiednią dawkę ciepłego powietrza,

- obniżenie temperatury na parterze, oczywiście z racji zmniejszonego przekroju wylotu powietrza. Dzięki temu dom jest równomiernie dogrzany i nie ma efektu szoku temperaturowego po przemieszczeniu się między piętrami,

- dłuższe spalanie drewna. I ten punkt trochę mnie nurtuje. Skoro pali się dłużej, to znaczy, że kominek nie oddaje ciepła tak jak przed modyfikacją. Czy przez to może nastąpić przegrzanie wkładu? Czy wystarczy odbiór powietrza przez DGP i mniejszą kratkę w obudowie?

Bardzo proszę o opinie czy można stosować takie rozwiązanie. Jeżeli tak, to od razu kupuję kratkę z żaluzją do obudowy i będę mógł w końcu regulować dystrybucję powietrza.

Amen:)

Mam pytanie dotyczące kratek. W obudowie czopucha mojej Tarnawki posiadam standardową kratkę konwekcyjną o wymiarach 50x17cm. Dodatkowo w domu zainstalowane są dwa kanały do DGP. Niestety do tej pory grawitacyjna dystrybucja ciepłego powietrza pozostawiała wiele do życzenia. Prawidłowo funkcjonowało ogrzewanie w przypadku otworu znajdującego się bezpośrednio nad kominkiem. Drugi kanał posiadający dwa wyjścia odpowiednio 1,5m i 3,5m w poziomie od kominka praktycznie nie spełniał swojej funkcji. W konsekwencji doprowadzało to do sytuacji gdzie parter domu był odpowiednio nagrzany (a nawet przegrzany) natomiast na poddaszu użytkowym utrzymywała się temperatura nawet 3st. Celsjusza niższa.

Ostatnio zrobiłem mały eksperyment: otóż zasłoniłem część wspomnianej kratki konwekcyjnej w obudowie kominka i zaobserwowałem trzy rzeczy

- znaczącą poprawę w wydajności DGP. Nawet ostatnia kratka zaznała ciepła, ale tam bez wyciągu mechanicznego się nie obędzie. Grunt, że dwa z trzech pomieszczeń dostają odpowiednią dawkę ciepłego powietrza,

- obniżenie temperatury na parterze, oczywiście z racji zmniejszonego przekroju wylotu powietrza. Dzięki temu dom jest równomiernie dogrzany i nie ma efektu szoku temperaturowego po przemieszczeniu się między piętrami,

- dłuższe spalanie drewna. I ten punkt trochę mnie nurtuje. Skoro pali się dłużej, to znaczy, że kominek nie oddaje ciepła tak jak przed modyfikacją. Czy przez to może nastąpić przegrzanie wkładu? Czy wystarczy odbiór powietrza przez DGP i mniejszą kratkę w obudowie?

Bardzo proszę o opinie czy można stosować takie rozwiązanie. Jeżeli tak, to od razu kupuję kratkę z żaluzją do obudowy i będę mógł w końcu regulować dystrybucję powietrza.

Amen:)

Jakimi rurami (kanałami) robiłeś DGP ? Jakiej wielkości są wyloty z DGP?

Wielkość wlotu dolnego do obudowy (nie interesuje mnie nawiew z zewnątrz

jesli jest)?

• 2 months później...

Witam;

Przymierzam się do zakupu wkładu Tarnava Professional Max Trendi 21 KW. Zamierzam ogrzewać dom o powierzchni 240m2 z zastosowaniem turbiny.

Wymarzyłam sobie obudowę marmurową - portal, do którego pasuje najbardziej wkład zupełnie płaski i jak najskromniejszy. Stąd pomysł na tarnava trendi a nie na przykład Tarnava Professional Max Perfekt 21 KW.

Mam jednak wielkie wątpliwości - rozumiem, że w modelu trendi pokrętła i popielnik są za drzwiczkami, czyli, żeby je przykręcić muszę otworzyć drzwiczki.

Czy to jest wygodne? Czy funkcjonalne? Proszę, doradźcie, kto ma trendi?

Rozumiem, że popielnik opróżnia się przy wychłodzonym (???) kominku. Ale czytałam w temacie, że pokrętłami ustawia się moc w momencie grzania. Czy schowane za drzwiczkami nie parzą?

Jeśli w praktyce dużo lepiej jest mieć te wszystkie "bebechy" na obudowie wkładu, to wybiorę ten Tarnava Professional Max Perfekt 21 KW, choć mniej pasuje do mojego portalu. Ale potrzebuję wiarygodnej opinii.

Pomóżcie proszę i wytłumaczcie - bo ja kobieta jestem... :))) i choć przeczytałam lwią część tematu, to nie jestem pewna, co zrobić.

Pozdrawiam serdecznie

Gość Konto usunięte_12*
Przymierzam się do zakupu wkładu Tarnava Professional Max Trendi 21 KW. Mam jednak wielkie wątpliwości - rozumiem, że w modelu trendi pokrętła i popielnik są za drzwiczkami, czyli, żeby je przykręcić muszę otworzyć drzwiczki.

Czy to jest wygodne? Czy funkcjonalne?

Ja kupiłem najmniejszą "tarnavkę" (12 kW) z rozmysłem w korpusie Professional Max (wszystkie pokrętła "na wierzchu"), bo uważam, że wygodniejsza (i bezpieczniejsza :yes:) jest regulacja dolotu powietrza przy zamkniętych drzwiczkach. Potwierdził to zresztą właściciel salonu kominkowego dodając przy okazji informację, że wkłady trendi i te drugie (zapomiałem nazwy :rolleyes:) nie były właśnie z tego powodu udane i aktualnie (choć cena identyczna) podlegają ...wyprzedaży :(

A do regulacji tego dolotu powietrza, otwierania rygli dociskowych szufladki na popiół i wyciągania tej szufladki dają w komplecie klucz z drewnianą rączką, więc parzyć nie powinno :D

A poza tym - co ci przeszkadzają te cztery małe gałki (i wąska szufladka) na wierzchu?;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

No właśnie nie wiem, czy nie będzie to brzydko wyglądało przy marmurowym portalu.

A ponadto dzisiaj kilka osób mi powiedziało, że wkłady tarnava są nieestetyczne i przy marmurze będą wyglądały brzydko. I żeby to mówili sprzedawcy komnków - a tu nie - zwykli ludzie.

I ktoś mnie namawiał na wkład Amelia lux 24 kw - ale akurat o tym modelu nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych opinii :(

Gość Konto usunięte_12*
I ktoś mnie namawiał na wkład Amelia lux 24 kw - ale akurat o tym modelu nigdzie nie mogę znaleźć wiarygodnych opinii :(

Skoro dla Ciebie WYGLĄD jest najważniejszy, to kup byle co (aby ładne), tylko w nim lepiej... nie pal ;)

Nie chodzi o to, że wygląd jest najważniejszy, ale jest też ważny.

Nie widziałam tarnavy osobiście i dlatego trudno mi ocenić, czy pasuje do marmuru, czy nie.

Czy rama szyby i widoczne wnętrze jest równe i gładkie? czy nie? wiem, że to pytania z serii tych niemądrych, ale w mojej miejscowości ni ma sklepu, który sprzedaje tarnavy, bo gdyby był, to po prostu pojechałabym tam i zobaczyła to coś.

Czy ktoś ma tarnavę w marmurze?

Ktoś mówił, że kiedyś tarnavy nie miały ładnego wyglądu, ale ja chciałabym mieć choć nadzieję, że dzisiaj już produkują piękne i gładkie :)

czy ktoś rozumie, o co mi chodzi?

• 4 weeks później...

Podaję moce nominalne Tarnav , które otrzymałem z działu technicznego firmy:

28 - 25,75 kW

21 - 18,37 kw

18 - 16,2 kw

17 - 15,92 kW

16 - 14,65 kW

14 - 10,27 kW

Mam jednak wrażenie, że są zawyżone. Oglądałem jednocześnie Tarnavę 21 a obok stał Dovre 2180 CBS różnica w wielkości znaczna na korzyść Dovre którego nominalną oszacowano na 15KW. Wielkość ma tu ogromne znaczenie bo w żeliwiakach trudno o niezwykłe nowinki podnoszące moc z powodów technicznych - one są po prostu odlewane w jednej formie. Wydaje się, że skręcany Dovre ma w tej materii większe pole manewru.

Te moce nominalne to chyba taki sam chwyt marketinfgowy jak moce maksymalne Tarnav. Nie znam się ale mój kolega który stawia kominki mówi że w Polsce temat norm jest nie do końca uregulowany (w przeciwieństwie do Niemiec czy Norwegii) i w zasadzie nie można tym mocom ufać.

Słuchajcie jestem użytkowinikiem Tarnavy 17 KW Comfort Perfect z turbina i dgp od 3 lat i powiem tyle - albo ja nie umiem palić albo notorycznie mam beznadziejne drewno (zawsze sezonuje przynajmniej rok) albo Tarnava nie jest taka świetna. Mam dom 120 m i tak do -10 stopni na dworze da się wytrzymać, przy ciągłym paleniu, w tej zimie jak było -20 to porażka 18 stopni to maks.

Ale przechodząc do konkretów, mam takie pytanie - czy któryś z użytkowników Tarnavy (obojętnie której) jest w stanie doprowadzić wkład do "czerwoności"?

Bo ja mam takie wrażenie, że ten wkład słabo się nagrzewa - mam porównanie, mój ojciec ma wkład (nie wiem nawet jaki, wygląda jak Dovre ale całkiem możliwe że to jakiś zwykły z marketu) i jak w nim zapali to do wkładu nie da się podejść po ok 30 minutach, szyba promieniuje jak szalona. Tymczasem moja tarnava (rozumiem jest cięższa to dłużej się nagrzewa) nawet jak ją puszczam przze 1,5 godz na full to nie dochodzi to takiego poziomu, nawet się do niego n ie zbliża. Z drugiej stronyh DGP grzeje bez zarzutu. I nie wiem może to taki typ kominkia że grzeje dobrze ten radiator na górze ale samym wkładem i szybą to raczej tak sobie? Co o tym myślicie - może mam coś źle zainstaloane?

Zakłada się, że 30% energii cieplnej wkładu oddawane jest przez szybę. Twój problem może mieć różne podłoże. Powiedz czy doprowadzasz powietrze pod wkład czy bezpośrednio do paleniska. Bo jeśli pod wkład to powietrze - 20 z pewnością go ochładza. Teoretycznie na 120m twoja tarnavka powinna dawać aż miło. Czy masz wyloty powietrza o odpowiednim przekrojem w obudowie , może za dużo energii transportujesz Dgp. Bo rozumiem, że problem stanowi zbyt niska temp. w pomieszczeniu w którym stoi kominek. Może zbyt wysokie obroty turbiny wysysają całą energię do pozostałych pomieszczeń. Jakość drewna ma znaczenie ale bez przesady, nawet mokre jak będzie palić się żywym płomieniem powinno śmiało dać odpowiednią temperaturę będzie po prostu większe zużycie. Ciekawe- może ten radiator rzeczywiście ma taką konstrukcję, że oddaje tyle energii, poza tym jest ta kurtyna powietrzna, która owiewa szybę co może zwłaszcza przy niskiej temp obniżać temp szyby.

Żywy płomień przy paleniu na full to połowa energii w komin. Do tego

niedosuszone drewno , którym nie da się palić inaczej. Poza tym w

każdym wkładzie palić trzeba inaczej. Może ojciec umie palić i ma

lepsze drewno ? Pogdybać możemy tylko.

mistrzem ognia może nie jestem ale pale juz kilka lat (6) w swoim i jeszcze wcześniej o rodziców ze 4 lata w kominku, poza tym miałem kiedyś inny wkład, tani jak sądze - dawał lepiej przez szybe i obudowe, z drugiej strony nie grzał innych pomieszczeń za bardzo tylko grawit ale to nie dawało wielkiego rezultatu, jeszcze z tym ojcem to powiem że czasem jak go proszę żeby mi popalił w domu bo np. na dwa dni wyjeżdzam to potem marudzi że mój kominek jest do dupy i sabo gerzeje :)

ale...

poczytałem ten wątek dokładnie i był forumowicz - laparia który wyłożył palenisko szamotem i ja to zrobiłem wczoraj - efekt piorunujący, kominek i szyba wyraźnie bardziej gorące i lepiej nagrzewa ale turbina odpala o wiele później (ok 40 minut) - ciekawe, poza tym jak załapie to gaśnie, włącza się i gaśnie az za krótymś razem łapie temp i chula jak złoto i kominek gorący - płomień prawie non stop fioletowy- i z kratek w pokojach daje czadu

mam pytanie do laparii (i do innych) - pisałes o modernizacji tarnavy za pomoca szamotu- możesz coś więcej napisac co zrobiłeś dokładnie , gdzie i czym i jakie są efekty?? byłbym bardzo wdzięczny

aha i czy są jakies takie możliwości zamiast płytek szamotowych jakieś włókno szamotowe albo zaprawa by taka warstwę sobie zrobić dopasowaną do mojegio paleniska bo te płytki to strasznie niewygodne, przy dokładaniu przewracają się itp.??? może któryś z forumowiczów podjąłby się zrobienia za kaske płytek na kszałt i wymiar do mojej tarnavy żeby i ładnie wyglądało i też było w miarę wygodne?

w każdymazie jestem wdzięczny i dziękuję Wam za opisywanie swoich doświadczeń bo dzięki temu znalazłem pewne rozwiązanie- szamot

pozdrówka

aha sory

doprowadzasz powietrze pod wkład czy bezpośrednio do paleniska. Bo jeśli pod wkład to powietrze - 20 z pewnością go ochładza.

doprowadzam pod wkład, jest rura 80 mm (wiem że za mała nieco) nie bezpośrednio wychodzi ok 40 cm pod wkładem

Czy masz wyloty powietrza o odpowiednim przekrojem w obudowie , może za dużo energii transportujesz Dgp.

wylowy w obudowie - chodzi o kratki? mam jeden taki poziomy większy i jeden na samej górze przy suficie malutki, do dgp mam dystrybutor

Bo rozumiem, że problem stanowi zbyt niska temp. w pomieszczeniu w którym stoi kominek. Może zbyt wysokie obroty turbiny wysysają całą energię do pozostałych pomieszczeń.

Tak dokładnie, teraz z tym szamotem nieco się polepszyło bo turbina póxniej sie uruchamia no ale rozumiem że bez szamotu tez tarnava nie powinna byc upośledzona

Czytałem podobny wątek o dodatkowym wyłożeniu tarnavy tylko chodziło chyba o wermikulit , ma lepsze właściwości akumulacji ciepła. Z pewnością taka dodatkowa pielucha podnosi temperaturę w palenisku, tylko czy konstrukcja wkładu to wytrzyma na dłuższą metę. Powód dla którego turbina włącza się później wynika z dodatkowej izolacji szamotem, po prostu korpus dłużej się nagrzewa do temp w której może oddać wystarczającą ilość ciepła do jej włączenia. Każdy pomysł dobry jeśli się sprawdzi, Tarnava jest dobra ale to nie szczyt technologii. Masz jedną kratkę do wylotu nagrzanego powietrza z obudowy bo druga na gorze to zapewne wentylacja komory dekompresyjnej. Z reguły do odprowadzania ciepła z obudowy stosuje się 3 jedna czołowa i dwie boczne o odpowiednich przekrojach może twoja jest za mała. Ponadto cudów nie ma, jeśli chłodzisz a musisz wkład powietrzem o temp -20 stopni lub nawet mniej to spada jego efektywność cieplna, bo to tak jakbyś otworzył okno podczas mrozu. Czy możesz regulować obrotami turbiny? Jeden z uznanych na tym forum fachowców Forest Natura nazwał Tarnavę kupą bezwładnego żeliwa czy jakoś w tym sensie zapewne jest w tym trochę prawdy. Edytowane przez fentanyl