Mki1719508566 23.02.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 aha sory doprowadzasz powietrze pod wkład czy bezpośrednio do paleniska. Bo jeśli pod wkład to powietrze - 20 z pewnością go ochładza. doprowadzam pod wkład, jest rura 80 mm (wiem że za mała nieco) nie bezpośrednio wychodzi ok 40 cm pod wkładem Bezpośrednio POD wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 23.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 tzn bezpośrednio, rura wychodzi ok 40 cm od wkładu w tej wnęce w której się zwykle trzyma drewno pod kominkiem ale nie sądzę że to przyczyna,czasem ją zakręcałem i różnicy nie byłojeżeli chodzi o kratki to faktycznie mam tylko jedną taką co oddaje ciepło ale kratek nie będę już wstawiał bo w tym roku zmienię obudowę na ciepłą tzn z ceramiki,dziś kominek pracuje drugi dzień na szamocie i tak samo dużo lepsza temp, szyba promieniuje, lepszy płomień itpchciałem jeszcze raz spytać czy da się jakoś takie wyłożenie szamotowe bardziej profesjonalne i estetyczne zrobić/ zamówić niż powkładane cegły??dzięki za wasze odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 24.02.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 WitamMożna kupić gotowe płytki szamotowe. Ja kupowałem u Bohusza.To użytkownik forum.Poszukaj na Alledrogo. U mnie w tej chwili wyłożony jest spód kominka szamotem. Mam też inne przeróbki. Wyciągnąłem deflektor. W jego miejsce założyłem płytę szamotową. Trochę cięcia ale da radę dopasować. Dorobiłem dwa elementy metalowe wyspawane z płaskownika w kształcie litery U. Deflektor zamontowałem bliżej szyby mocując go tymi elementami do wylotów powietrza na szybę. Wydłużyłem w ten sposób drogę do komina. Tarnavva ładnie pracuje jak chodzi na full. Szyba się nie brudzi i jest gitara.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 24.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 laparia - dzięki wielkie, a czy mółbys wrzucic na forum lub na priva poglądowe foto wnętrza twojego wkładu? tak dla orientacji, rozumiem że bokcznych ścianek nie masz już wyłożonych szamotem?[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 24.02.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Nie bocznych na razie nie wykładałem żeby był lepszy odbiór ciepła. Ale nie wiem czy nie wrócę do tego rozwiązania. Zastanawiam się na wyłożenie wermikulitem . Nie wiadomo czy sam wkład wytrzyma. Co do zdjęć postaram się zrobić i wyślę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 28.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 laparia to jak wyślesz te fotki lub zarzucisz na forum ? zauważyłem, że w różnych konfiguracjach różnie ten szamot działa, u mnie najlpeij to pracuje jak wyłożę boczne ścianki stojącymi płytkami, spód paleniska (w miejscu popielnika nie ma szamotu) oraz tylną ścianę i na przodzie deflektora małe kawałki płytekw innych konfiguracjach jest trochę gorzej np jak dam tyle samo szamotu ale tylko na tylną ścianęaha ten wkład mojego ojca to prawdopodobnie laudel 700 arena o mocy 14 kw oddaje chyba 2x więcej ciepła niz moja tarnava17 kw:Dja teraz zastanawiam się nad odpowiednim, estetycznym wstawieniem szamotu do paleniska, w sklepie doradzono mi żebym kupił pojedyncze ruszta żeliwne i je zespawał ewentualnie dociął i zespawał, może po prostu je odpowiednio ułożę, chodzi mi o to by coś te płytki trzymalo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 03.03.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) Zwykło się przyjmować, że jeśli chodzi o najlepsze wkłady żeliwne to wybór powinien paść w kolejności na Jotula , Dovre i Tarnavę. Polski wkład Tarnava zbiera dużo pochlebnych opinii w różnych periodykach i w internecie. Wpływ ma na to unikalna konstrukcja wkładu (jednolity odlew) oraz duża grubość ścian wkładu 8mm. Duże wątpliwości budzi jednak moc urządzenia. Wybierając odpowiedni wkład do kubatury siłą rzeczy musimy kierować się jego mocą. Najrozsądniej jest swoje obliczenia oprzeć na mocy nominalnej. I tu pojawia się problem. Tarnava mocy nominalnej na swojej stronie nie podaje - dlaczego? Można oczywiście takie informacje zdobyć bez problemu. Na moje zapytanie mailowe dotyczące nominalnej dostałem następującą odpowiedź: 28 - 25,75 kW ,21 - 18,37 kW,17 - 15,92 kW,16 - 14,65 kW,14 - 10,27 kW ,18kW to 16,2kW . Jak widać moc maksymalna jest zbliżona do nominalnej. A teraz wartości Jotula i Dovre. Jøtul I 18 Panorama:Wydajność cieplna: Min 3 kW. Nom 15 kW. Max 22,5 kW .Dovre 2180 CBBS Wydajność cieplna: nominalna - 15 kW, maksymalna - 20 kW. Dodam ,że Dovre jest znacznie większy od Tarnavy 21KW. Wydaje się, że ten "Mercedes" polskiego rynku "żeliwniaków" prowadzi delikatnie mówiąc nieuczciwą grę marketingową. Oczywiście mogę się mylić i chętnie usłyszę wyjaśnienie lub sprostowanie. Edytowane 3 Marca 2012 przez fentanyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Tarnava mercedesem ? Ta opinia to fantazja, brak wiedzy, czy po prostu ciąg dalszy "nieuczciwego marketingu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 03.03.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Naturalnie miałem na myśli polskich producentów wkładów żeliwnych. Tak naprawdę nie wiem czy monolityczna konstrukcja bez uszczelek, którą chlubią się producenci jest lepsza od dobrze wykonanej żeliwnej spawanej jak Dovre i Jotul. Może są w Polsce producenci konkurencyjni dla obu Tarnaw, ale jakoś dość o nich cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 03.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Może z tymi mocami to jak w dowcipie o kupnie używanego samochodu. Na pytanie kupującego jaki jest przebieg, sprzedawca odpowiada : a jaki Pan chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.03.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam. Oczywiście mogę się mylić i chętnie usłyszę wyjaśnienie lub sprostowanie. No a nie prościej było się spytać samego producenta skoro już dzwoniłeś, niż oczekiwać jakichś wyjaśnień w tym względzie tutaj ? Od kogo mają paść jakieś wyjaśnienia i sprostowania ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 03.03.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 To niezła myśl. Tylko czy odpowiedź będzie wiarygodna niby jak miałbym to sprawdzić każdy swego broni. Zresztą co mają powiedzieć, zapewne, że wg takiej to a takiej normy sprawdzali i tak wyszło. Poza tym jeśli nie czytają największego wątku poświęconego ich produktowi to zakrawa na arogancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.03.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam. Poza tym jeśli nie czytają największego wątku poświęconego ich produktowi to zakrawa na arogancję. Czy aby nie przeceniasz tego forum ... ? Chłopie ... zejdź na ziemię ... to jedno z dziesiątków takich w internecie ... Poza tym dlaczego nie mieli by się "tłumaczyć" importerzy Jotuli i Dovr'a ? No i dobre pytanie - z czego ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 03.03.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Pewnie masz Forest rację w kwestii niepotrzebnego domagania się sprostowania bo niby od kogo. Jednak wątpliwości pozostają i chętnie usłyszałbym opinie dotyczące mocy Tarnavy. Czy uważacie, że jest coś na rzeczy, czy wszystko gra. Problem określenia mocy kominków jest w końcu ważny. Kupujący musi na czymś się oprzeć wybierając odpowiedni do potrzeb wkład. Ten problem nie dotyczy zapewne tylko Tarnavy. Piszę o niej bo ciągle chcę ją kupić, także nie piszę tak sobie. Mam w tym własny interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 03.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Naturalnie miałem na myśli polskich producentów wkładów żeliwnych. Tak naprawdę nie wiem czy monolityczna konstrukcja bez uszczelek, którą chlubią się producenci jest lepsza od dobrze wykonanej żeliwnej spawanej jak Dovre i Jotul. Może są w Polsce producenci konkurencyjni dla obu Tarnaw, ale jakoś dość o nich cicho. Czy ktoś z zainteresowanych widział wkłady żeliwne spawane firm w/w, proszę podnieść palec do góry ,bo Ja nie. Pzdr.RiK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 04.03.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dobrze, nie spawane a skręcane i uszczelniane masą silikonową lub czymś podobnym, jeśli to takie ważne. Konstrukcyjnie idea pozostaje ta sama są składane a nie odlewane w całości. Widzę, że SZ.P mają mało do powiedzenia na zadany temat, natomiast znajdują przyjemność w chwytaniu innych za słówka lub nieścisłości, które nie posuwają sprawy do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.03.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Widzę, że SZ.P mają mało do powiedzenia na zadany temat, natomiast znajdują przyjemność w chwytaniu innych za słówka lub nieścisłości, które nie posuwają sprawy do przodu. Bo Szanowny Kolego wielu Znawców zalogowało się na tym Forum dla reklamy i jeśli coś piszą, to aby NIEWIELE lub NIC KONKRETNEGO nie napisać. Oni przecież żyją z tej wiedzy W założeniu masz się do nich zgłosić z zamówieniem. I wtedy Cię "obsłużą" z największą (na ile ich stać ) starannością A poza tym, jeśli ci chodzi o ostatnią wypowiedź Rikmena, to ja, choć nie jestem takim reklamującym się fachowcem, też odróżniam stal od żeliwa Edytowane 4 Marca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.03.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Bo Szanowny Kolego wielu Znawców zalogowało się na tym Forum dla reklamy i jeśli coś piszą, to aby NIEWIELE lub NIC KONKRETNEGO nie napisać. Oni przecież żyją z tej wiedzy W założeniu masz się do nich zgłosić z zamówieniem. I wtedy Cię "obsłużą" z największą (na ile ich stać ) starannością Tyż prawda oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Naturalnie miałem na myśli polskich producentów wkładów żeliwnych. Tak naprawdę nie wiem czy monolityczna konstrukcja bez uszczelek, którą chlubią się producenci jest lepsza od dobrze wykonanej żeliwnej spawanej jak Dovre i Jotul. Może są w Polsce producenci konkurencyjni dla obu Tarnaw, ale jakoś dość o nich cicho. Żeliwo nie ma szans z konstrukcjami stalowymi. Szkoda czasu na debaty o żeliwniakach, skoro dobry żeliwiak to żeliwniak z szamotem. A jak z szamotem , to stal tańsza i logistycznie bezkonkurencyjna... Tarnava to przereklamowana idea, która nie jest tak dobra, jak próbują nam wmówić jej pasjonaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 04.03.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Żeliwo nie ma szans z konstrukcjami stalowymi. Szkoda czasu na debaty o żeliwniakach, skoro dobry żeliwiak to żeliwniak z szamotem. A jak z szamotem , to stal tańsza i logistycznie bezkonkurencyjna... Tarnava to przereklamowana idea, która nie jest tak dobra, jak próbują nam wmówić jej pasjonaci... No właśnie spotkałem się z opinią, że wkłady stalowe mają nowocześniejszą konstrukcję wynikająca z łatwiejszej obróbki itp. Dziwi mnie jednak wysoka cena tych, które powszechnie uważane są za dobre np. Spartherm, Astroflamm. Czy stal jest droższa do żeliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts