Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

aha sory

doprowadzasz powietrze pod wkład czy bezpośrednio do paleniska. Bo jeśli pod wkład to powietrze - 20 z pewnością go ochładza.

doprowadzam pod wkład, jest rura 80 mm (wiem że za mała nieco) nie bezpośrednio wychodzi ok 40 cm pod wkładem

:confused: Bezpośrednio POD wkład ?

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tzn bezpośrednio, rura wychodzi ok 40 cm od wkładu w tej wnęce w której się zwykle trzyma drewno pod kominkiem ale nie sądzę że to przyczyna,

czasem ją zakręcałem i różnicy nie było

jeżeli chodzi o kratki to faktycznie mam tylko jedną taką co oddaje ciepło ale kratek nie będę już wstawiał bo w tym roku zmienię obudowę na ciepłą tzn z ceramiki,

dziś kominek pracuje drugi dzień na szamocie i tak samo dużo lepsza temp, szyba promieniuje, lepszy płomień itp

chciałem jeszcze raz spytać czy da się jakoś takie wyłożenie szamotowe bardziej profesjonalne i estetyczne zrobić/ zamówić niż powkładane cegły??

dzięki za wasze odpowiedzi

Witam

Można kupić gotowe płytki szamotowe. Ja kupowałem u Bohusza.

To użytkownik forum.Poszukaj na Alledrogo. U mnie w tej chwili wyłożony jest spód kominka szamotem. Mam też inne przeróbki. Wyciągnąłem deflektor. W jego miejsce założyłem płytę szamotową. Trochę cięcia ale da radę dopasować. Dorobiłem dwa elementy metalowe wyspawane z płaskownika w kształcie litery U. Deflektor zamontowałem bliżej szyby mocując go tymi elementami do wylotów powietrza na szybę. Wydłużyłem w ten sposób drogę do komina. Tarnavva ładnie pracuje jak chodzi na full. Szyba się nie brudzi i jest gitara.

pozdrawiam

laparia to jak wyślesz te fotki lub zarzucisz na forum ?

zauważyłem, że w różnych konfiguracjach różnie ten szamot działa, u mnie najlpeij to pracuje jak wyłożę boczne ścianki stojącymi płytkami, spód paleniska (w miejscu popielnika nie ma szamotu) oraz tylną ścianę i na przodzie deflektora małe kawałki płytek

w innych konfiguracjach jest trochę gorzej np jak dam tyle samo szamotu ale tylko na tylną ścianę

aha ten wkład mojego ojca to prawdopodobnie laudel 700 arena o mocy 14 kw oddaje chyba 2x więcej ciepła niz moja tarnava17 kw:D

ja teraz zastanawiam się nad odpowiednim, estetycznym wstawieniem szamotu do paleniska, w sklepie doradzono mi żebym kupił

pojedyncze ruszta żeliwne i je zespawał ewentualnie dociął i zespawał, może po prostu je odpowiednio ułożę, chodzi mi o to by coś te płytki trzymalo

pozdrawiam

Zwykło się przyjmować, że jeśli chodzi o najlepsze wkłady żeliwne to wybór powinien paść w kolejności na Jotula , Dovre i Tarnavę. Polski wkład Tarnava zbiera dużo pochlebnych opinii w różnych periodykach i w internecie. Wpływ ma na to unikalna konstrukcja wkładu (jednolity odlew) oraz duża grubość ścian wkładu 8mm. Duże wątpliwości budzi jednak moc urządzenia. Wybierając odpowiedni wkład do kubatury siłą rzeczy musimy kierować się jego mocą. Najrozsądniej jest swoje obliczenia oprzeć na mocy nominalnej. I tu pojawia się problem. Tarnava mocy nominalnej na swojej stronie nie podaje - dlaczego? Można oczywiście takie informacje zdobyć bez problemu. Na moje zapytanie mailowe dotyczące nominalnej dostałem następującą odpowiedź: 28 - 25,75 kW ,21 - 18,37 kW,17 - 15,92 kW,16 - 14,65 kW,14 - 10,27 kW ,18kW to 16,2kW . Jak widać moc maksymalna jest zbliżona do nominalnej. A teraz wartości Jotula i Dovre. Jøtul I 18 Panorama:Wydajność cieplna: Min 3 kW. Nom 15 kW. Max 22,5 kW .Dovre 2180 CBBS Wydajność cieplna: nominalna - 15 kW, maksymalna - 20 kW. Dodam ,że Dovre jest znacznie większy od Tarnavy 21KW. Wydaje się, że ten "Mercedes" polskiego rynku "żeliwniaków" prowadzi delikatnie mówiąc nieuczciwą grę marketingową. Oczywiście mogę się mylić i chętnie usłyszę wyjaśnienie lub sprostowanie. Edytowane przez fentanyl

Naturalnie miałem na myśli polskich producentów wkładów żeliwnych. Tak naprawdę nie wiem czy monolityczna konstrukcja bez uszczelek, którą chlubią się producenci jest lepsza od dobrze wykonanej żeliwnej spawanej jak Dovre i Jotul. Może są w Polsce producenci konkurencyjni dla obu Tarnaw, ale jakoś dość o nich cicho.

Witam.

Oczywiście mogę się mylić i chętnie usłyszę wyjaśnienie lub sprostowanie.

No a nie prościej było się spytać samego producenta skoro już dzwoniłeś, niż oczekiwać jakichś wyjaśnień w tym względzie tutaj ? Od kogo mają paść jakieś wyjaśnienia i sprostowania ?

Pozdrawiam.

To niezła myśl. Tylko czy odpowiedź będzie wiarygodna niby jak miałbym to sprawdzić każdy swego broni. Zresztą co mają powiedzieć, zapewne, że wg takiej to a takiej normy sprawdzali i tak wyszło. Poza tym jeśli nie czytają największego wątku poświęconego ich produktowi to zakrawa na arogancję.

Witam.

Poza tym jeśli nie czytają największego wątku poświęconego ich produktowi to zakrawa na arogancję.

Czy aby nie przeceniasz tego forum ... ? Chłopie ... zejdź na ziemię ... to jedno z dziesiątków takich w internecie ... :rolleyes:

Poza tym dlaczego nie mieli by się "tłumaczyć" importerzy Jotuli i Dovr'a ? No i dobre pytanie - z czego ?

Pozdrawiam.

Pewnie masz Forest rację w kwestii niepotrzebnego domagania się sprostowania bo niby od kogo. Jednak wątpliwości pozostają i chętnie usłyszałbym opinie dotyczące mocy Tarnavy. Czy uważacie, że jest coś na rzeczy, czy wszystko gra. Problem określenia mocy kominków jest w końcu ważny. Kupujący musi na czymś się oprzeć wybierając odpowiedni do potrzeb wkład. Ten problem nie dotyczy zapewne tylko Tarnavy. Piszę o niej bo ciągle chcę ją kupić, także nie piszę tak sobie. Mam w tym własny interes.

Naturalnie miałem na myśli polskich producentów wkładów żeliwnych. Tak naprawdę nie wiem czy monolityczna konstrukcja bez uszczelek, którą chlubią się producenci jest lepsza od dobrze wykonanej żeliwnej spawanej jak Dovre i Jotul. Może są w Polsce producenci konkurencyjni dla obu Tarnaw, ale jakoś dość o nich cicho.

Czy ktoś z zainteresowanych widział wkłady żeliwne spawane firm w/w, proszę podnieść palec do góry ,bo Ja nie. Pzdr.RiK

Dobrze, nie spawane a skręcane i uszczelniane masą silikonową lub czymś podobnym, jeśli to takie ważne. Konstrukcyjnie idea pozostaje ta sama są składane a nie odlewane w całości. Widzę, że SZ.P mają mało do powiedzenia na zadany temat, natomiast znajdują przyjemność w chwytaniu innych za słówka lub nieścisłości, które nie posuwają sprawy do przodu.

Gość Konto usunięte_12*
Widzę, że SZ.P mają mało do powiedzenia na zadany temat, natomiast znajdują przyjemność w chwytaniu innych za słówka lub nieścisłości, które nie posuwają sprawy do przodu.

Bo Szanowny Kolego wielu Znawców zalogowało się na tym Forum dla reklamy i jeśli coś piszą, to aby NIEWIELE lub NIC KONKRETNEGO nie napisać. Oni przecież żyją z tej wiedzy :p

W założeniu masz się do nich zgłosić z zamówieniem. I wtedy Cię "obsłużą" z największą (na ile ich stać :rolleyes:) starannością

A poza tym, jeśli ci chodzi o ostatnią wypowiedź Rikmena, to ja, choć nie jestem takim reklamującym się fachowcem, też odróżniam stal od żeliwa :D

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Bo Szanowny Kolego wielu Znawców zalogowało się na tym Forum dla reklamy i jeśli coś piszą, to aby NIEWIELE lub NIC KONKRETNEGO nie napisać. Oni przecież żyją z tej wiedzy :p

W założeniu masz się do nich zgłosić z zamówieniem. I wtedy Cię "obsłużą" z największą (na ile ich stać :rolleyes:) starannością :D

Tyż prawda oczywista

Żeliwo nie ma szans z konstrukcjami stalowymi. Szkoda czasu na debaty

o żeliwniakach, skoro dobry żeliwiak to żeliwniak z szamotem. A jak z

szamotem , to stal tańsza i logistycznie bezkonkurencyjna...

Tarnava to przereklamowana idea, która nie jest tak dobra, jak

próbują nam wmówić jej pasjonaci...

Żeliwo nie ma szans z konstrukcjami stalowymi. Szkoda czasu na debaty

o żeliwniakach, skoro dobry żeliwiak to żeliwniak z szamotem. A jak z

szamotem , to stal tańsza i logistycznie bezkonkurencyjna...

Tarnava to przereklamowana idea, która nie jest tak dobra, jak

próbują nam wmówić jej pasjonaci...

No właśnie spotkałem się z opinią, że wkłady stalowe mają nowocześniejszą konstrukcję wynikająca z łatwiejszej obróbki itp. Dziwi mnie jednak wysoka cena tych, które powszechnie uważane są za dobre np. Spartherm, Astroflamm. Czy stal jest droższa do żeliwa.