pik33 06.11.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 (...) całe ciepło w komin(...) Czemu w komin? Nagrzewa ci żeliwo. W zamian jak wygaśnie, to ono jeszcze długo jest gorące i oddaje ciepło. To zaleta, a nie wada, według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruno 06.11.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 pierre napisał Zamierzam też na jednym z kanałów zainstalować nagrzewnicę do boilera. Jest to podobne do chłodnicy samochodowej, tylko że działa odwrotnie. Czy nagrzewnicę kupiłęś w Żorach ? Jaki jest koszt ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bubala 06.11.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 jestem tu tylko gosciem,więc nie wiem czy wolno,ale podam namiary na stronę którą znalazłam.Jest tam nowa oferta wkładów z Tarnawy i nowe nazewnictwo[/url]http://www.kominki-color.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.11.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 faktycznie dystrybutor ma aktualniejsza strone jak producent nie wiedzialem ze jest wersja Exclusive bis. Przymierzam sie to kupienia tego Exclusive kominka o mocy 14kw za cene ok 2600zł tyle zaoferowałmi dystrybutor w Lublinie,a jaka jest cena u Was pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2003 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 pierre napisał Zamierzam też na jednym z kanałów zainstalować nagrzewnicę do boilera. Jest to podobne do chłodnicy samochodowej, tylko że działa odwrotnie. Czy nagrzewnicę kupiłęś w Żorach ? Jaki jest koszt ? Pozdrawiam Na razie nie mam ani nagrzewnicy ani nawet kominka. Zostałem pinformowany, że firma Tarnawa nawet nie jest w stanie określić terminu realizacji. Podobno z powodu kłopotów z podwykonawcą zmniejszyli produkcję. Fatalna sprawa. Ludzie mi marzną na budowie. Nagrzewnica też z Żor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierre 07.11.2003 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jak zwykle zapomniałem się zalogować. To powyżej to moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.11.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 A ja wlaśnie kupilem Tarnawkę 16 KW PZPOSR i jedno co mnie zaskoczylo to niewielkich rozmiarów szyba.Stala akurat obok francuza z wielką szybą.No ale zobaczymy. Romek Rybnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 09.11.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Dzisiaj dogrzałem tarnawką dom do 21 stopni.. z dnia na dzień jest cieplej, ściany akumulują - przy okazji wyłażą wszystkie mostki cieplne... dobrze że jeszcze można je "załatać"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.11.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Ja też ogrzałem dom do 21 st. tylko nie wkładem ale drewnem w nim spalonym.co do wcześniejszej wypowiedzi to chyba mam rację bo moc spalanego drewna nie jest jednakowa w czasie tylko zmienna najpierw szybko rośnie a po upływie ok 1 godź spada i spada. U mnie dzieje się tak, wtedy kiedy moc rośnie ta masa żeliwa rozgrzewa się, a następnie kiedy już już się zaczeło rozgrzewać to akurat moc spalanego drewna spada i znowu nie ma energii aby się dobrze rozgrzać.to jedno a drugie zauważcie że żeberka boczne są poziomo dzieje się tak dlatego że inaczej nie dałoby się ich zaformować (jeśli jest to monolit) natomiast każdy wie że dużo lepszy odbiór ciepła jest wtedy gdy żeberka są usytuowane pionowo (lepsza cyrkulacja powietrza) efektem tego wszystkiego jest to że najcieplejszym elementem jest rura prowadząca do kominastąd moja uawga że dużo ciepła idzie w komin, a nie jest kumulowane w żeliwie nawet nie pomaga ten kwadratowy otwór jak wygaśnie to żeliwo wcale nie jest gorące (niestety)kiedyś mialem taką przygodę sprawdziłem wkład zimny szyba zimna jakieś 30 godzin po ostatnim dokładaniu drewna, otworzyłem bo chciałem wyczyścić szybę ( niestety brudzi się) czyszcze sobie a tu trzask patrzę a tam żar jeszcze jest dołożyłem drewna i rozpaliło się, i tak sobie myślę że utrzymyawnie żaru wcale nie daje energii cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 12.11.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Jeszcze zależy ile tam masz tego żaru... pewnie że takie resztki nic nie grzeją... A co do poziomych żeberek... może i nie takie one głupie - jeśli tylko powietrze popłynie z nieco większą szybkością, będą powstawały zawirowania - oddawanie ciepła będzie lepsze niż przy gładkim laminarnym przepływie. Wszystko się okaże. Jeszcze wkład nie obudowany a DGP już pracuje - z wylotów rur coś ciepłego da się czuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 No wiecie........ z Tarnawką na drugą stronę !!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 W rejonie Warszawy Tarnave opluwano że: jeden odlew, poziome żeberka, brak szybra, polski odlew, co to za firma, szyba mała itd itp. My po dokładnum ogladnieciu uznaliśmy że warto promowac te wklady. Obecnie mamy pewne klopoty z dostawami zamówionych Tarnav , ale przeczekamy i napewno w nowym roku nadal bedziemy je oferować . Działamy na rynku od ponad dwudziestu lat i swoje decyzje o oferowniu takich a nie innych wkładów opieramy na doświadczeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 16.11.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Dzwoniłem do Tarnowa. Termin realizacji - 6 tygodni. W salonie firmowym podobno zdemontowana i sprzedana wystawka.Odlewnia nie wyrabia się z zamówieniami na wkład.Tak że wkłady do odbioru po nowym roku.Ciekawe co robili w lipcu? Wiadomo że popyt na węgiel przed zimą jest większy niż na wiosnę, a wczasy kupujemy w okolicy maja , a nie w październiku.Aha i jeszcze coś. Pani w dziale sprzedaży powiedziała że u nich cena jest sztywna, a u przedstawicieli można coś utargować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.11.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Niestety wkłady zamawiane w listopadzie odbiór w styczniu . Czasami warto poczekać by mieć dobry wkład , to inwestycja na wiele lat... Dziwne że są tacy co wolą byle co aby tylko w tym roku.. A co robili w lipcu.... wysyłali Tarnavy na export.... Po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 18.11.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Panie Darku B. tak jak rozmawialiśmy chciałabym mieć porządny wkład kominkowy i dlatego poczekam, mam nadzieję, że doczekam się jeszcze w tym roku. Serdecznie pozdrawiam Pana i Pana Rodziców.Przyszła sąsiadka z Wycinek Os. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 18.11.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 w lipcu przyjmowali zamówienia już na wrzesieńtam cały czas jest taki termin oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Sprzedam Tarnava PZPOS 18 kW - prosta szyba - tel. 046 8578217. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kornet 04.01.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Za namiar na Tarnave w Żabiej Woli dziekuje FORUMOWICZĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxlodz 20.02.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Na początku lutego zainstalowano mi ten wkładzik zgodnie z zaleceniami producenta.(Robiła to firma ze Zgierz z 25 letnią tradycją w budowie kominków). Czekałem dwa tygodnie do pierwszego "pełnego" odpalenia kominka (czas na wiązanie zaprawy cementowej). Pierwsze rozpalenie na brykieciku, wkład w dość krótkim czasie zaczął oddawać ciepło, brykiet dość szybko się spalał - zrobiło się przyjemnie. 17 lutego kupiłem drzewo 8 miesięczną brzozę do palenia, rozpalenie drzewa trwa dłużej, ale za to ładniej to wygląda i coś wtym kominku widać. Zauważyłem dwie rzeczy które budzą u mnie niepokój: 1) Po domu z kratek od DGP czuć "zapach" palonego drewna( coś w rodzaju wędzarni) 2) na drzwiczkach od wkładu oraz na froncie obudowy i gałkach od regulacji dopływu powietrza pojawia się rdza( sprzedawca mówi, że wkład stał w zamkniętym pomieczeniu- i sam widziałem jak go montowali to rdzy widać nie było) czy to normalne w wkładzi za prawie 3kzł? Nie wiem co mam zrobić bo wkład jest obudowany i trudno będzie go teraz wymienić na inny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 20.02.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Witam! Temat wkładów Tarnawy poruszany jest jeszcze na http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=185094&highlight=#185094 A co do zapachu z kratek to obojętnie jaki by się miało wkład i tak śmierdzi przez kilka pierwszych dni. Potem wszystko się wypala i jest OK.Mój wkład też miał trochę rdzy bo stał na hali w której chyba kapało z dachu. Przy grubości ścianki chyba 1 centymetra ta ilość rdzy nic nie znaczy. Po pierwszych paleniach i kilkakrotnym przetarciu wszystko zniknie. Przynajmniej u mnie tak było. Z wkładu jestem bardzo zadowolony. Polę nim już całą zimę i nawet przy mrozach -15 stopni mogłem ogrzać cały dom. Mam wkład 14 kW i 130 m kw. do ogrzania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts