Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady kominkowe firmy Tarnawa z Tarnowa

piot_L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierre napisał
Zamierzam też na jednym z kanałów zainstalować nagrzewnicę do boilera. Jest to podobne do chłodnicy samochodowej, tylko że działa odwrotnie.

Czy nagrzewnicę kupiłęś w Żorach ? Jaki jest koszt ?

Pozdrawiam :D

Na razie nie mam ani nagrzewnicy ani nawet kominka. Zostałem pinformowany, że firma Tarnawa nawet nie jest w stanie określić terminu realizacji. Podobno z powodu kłopotów z podwykonawcą zmniejszyli produkcję. Fatalna sprawa. Ludzie mi marzną na budowie.

Nagrzewnica też z Żor.

Ja też ogrzałem dom do 21 st. tylko nie wkładem ale drewnem w nim spalonym.

co do wcześniejszej wypowiedzi to chyba mam rację bo moc spalanego drewna nie jest jednakowa w czasie tylko zmienna

najpierw szybko rośnie a po upływie ok 1 godź spada i spada.

U mnie dzieje się tak, wtedy kiedy moc rośnie ta masa żeliwa rozgrzewa się, a następnie kiedy już już się zaczeło rozgrzewać to akurat moc spalanego drewna spada i znowu nie ma energii aby się dobrze rozgrzać.

to jedno

a drugie zauważcie że żeberka boczne są poziomo dzieje się tak dlatego że inaczej nie dałoby się ich zaformować (jeśli jest to monolit) natomiast każdy wie że dużo lepszy odbiór ciepła jest wtedy gdy żeberka są usytuowane pionowo (lepsza cyrkulacja powietrza)

efektem tego wszystkiego jest to że najcieplejszym elementem jest rura prowadząca do komina

stąd moja uawga że dużo ciepła idzie w komin, a nie jest kumulowane w żeliwie nawet nie pomaga ten kwadratowy otwór

jak wygaśnie to żeliwo wcale nie jest gorące (niestety)

kiedyś mialem taką przygodę

sprawdziłem wkład zimny szyba zimna jakieś 30 godzin po ostatnim dokładaniu drewna, otworzyłem bo chciałem wyczyścić szybę ( niestety brudzi się) czyszcze sobie a tu trzask patrzę a tam żar jeszcze jest dołożyłem drewna i rozpaliło się, i tak sobie myślę że utrzymyawnie żaru wcale nie daje energii cieplnej.

Jeszcze zależy ile tam masz tego żaru... ;) pewnie że takie resztki nic nie grzeją...

A co do poziomych żeberek... może i nie takie one głupie - jeśli tylko powietrze popłynie z nieco większą szybkością, będą powstawały zawirowania - oddawanie ciepła będzie lepsze niż przy gładkim laminarnym przepływie.

Wszystko się okaże.

Jeszcze wkład nie obudowany a DGP już pracuje - z wylotów rur coś ciepłego da się czuć...

W rejonie Warszawy Tarnave opluwano że: jeden odlew, poziome żeberka, brak szybra, polski odlew, co to za firma, szyba mała itd itp. My po dokładnum ogladnieciu uznaliśmy że warto promowac te wklady. Obecnie mamy pewne klopoty z dostawami zamówionych Tarnav , ale przeczekamy i napewno w nowym roku nadal bedziemy je oferować . Działamy na rynku od ponad dwudziestu lat i swoje decyzje o oferowniu takich a nie innych wkładów opieramy na doświadczeniu .

Dzwoniłem do Tarnowa. Termin realizacji - 6 tygodni. W salonie firmowym podobno zdemontowana i sprzedana wystawka.

Odlewnia nie wyrabia się z zamówieniami na wkład.

Tak że wkłady do odbioru po nowym roku.

Ciekawe co robili w lipcu? Wiadomo że popyt na węgiel przed zimą jest większy niż na wiosnę, a wczasy kupujemy w okolicy maja , a nie w październiku.

Aha i jeszcze coś. Pani w dziale sprzedaży powiedziała że u nich cena jest sztywna, a u przedstawicieli można coś utargować.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Na początku lutego zainstalowano mi ten wkładzik zgodnie z zaleceniami producenta.(Robiła to firma ze Zgierz z 25 letnią tradycją w budowie kominków).

Czekałem dwa tygodnie do pierwszego "pełnego" odpalenia kominka (czas na wiązanie zaprawy cementowej).

Pierwsze rozpalenie na brykieciku, wkład w dość krótkim czasie zaczął oddawać ciepło, brykiet dość szybko się spalał - zrobiło się przyjemnie.

17 lutego kupiłem drzewo 8 miesięczną brzozę do palenia, rozpalenie drzewa trwa dłużej, ale za to ładniej to wygląda i coś wtym kominku widać.

Zauważyłem dwie rzeczy które budzą u mnie niepokój:

1) Po domu z kratek od DGP czuć "zapach" palonego drewna( coś w rodzaju wędzarni)

2) na drzwiczkach od wkładu oraz na froncie obudowy i gałkach od regulacji dopływu powietrza pojawia się rdza( sprzedawca mówi, że wkład stał w zamkniętym pomieczeniu- i sam widziałem jak go montowali to rdzy widać nie było) czy to normalne w wkładzi za prawie 3kzł?

Nie wiem co mam zrobić bo wkład jest obudowany i trudno będzie go teraz wymienić na inny egzemplarz. :cry:

Witam!

Temat wkładów Tarnawy poruszany jest jeszcze na http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=185094&highlight=#185094

A co do zapachu z kratek to obojętnie jaki by się miało wkład i tak śmierdzi przez kilka pierwszych dni. Potem wszystko się wypala i jest OK.

Mój wkład też miał trochę rdzy bo stał na hali w której chyba kapało z dachu. Przy grubości ścianki chyba 1 centymetra ta ilość rdzy nic nie znaczy. Po pierwszych paleniach i kilkakrotnym przetarciu wszystko zniknie. Przynajmniej u mnie tak było. Z wkładu jestem bardzo zadowolony. Polę nim już całą zimę i nawet przy mrozach -15 stopni mogłem ogrzać cały dom. Mam wkład 14 kW i 130 m kw. do ogrzania.

Pozdrawiam!