eniu 09.03.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Fentanyl elektryczny piec nie ma kratek, więc Twoje porównania są nietrafione. Tzw ciepły kominek z kratkami (a taki musisz mieć planując Tarnavę), grzeje tak samo szybko i tak samo wydajnie jak "ZIMNY" (). Rożnica jest w tym, że ten pierwszy gromadzi niezauważalną podczas palenia nadwyżkę w obudowie z cegieł. Dlaczego z cegieł? Bo jeśli nie planuje się wydajnego urządzenia do odzysku ciepła ze spalin, konstruowanie kominka z 3 cm płyt szamotowych to dla mnie "picuś glancuś"... Przy cegle na sztorc (6-7 cm) zgromadzisz już tyle ciepła, że różnica między obudową z płyt krzemianowych, a obudową z płyt szamotowych będzie zauważalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.03.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 (edytowane) Tutaj Eniu muszę się z Tobą zgodzić.Nawet zwróciłeś uwagę, że niedawno oprócz standardowego wykonawstwa w wymaganych sytuacjach obudów z płyt grubości 6 cm, wprowadziliśmy do oferty standardowe płyty wielkoformatowe o grubości 4,5,6 cm (OPRÓCZ 3 CM). Upraszcza i drastycznie przyśpiesza to wykonawstwo. Spokojnego dnia. Edytowane 9 Marca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 09.03.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 eniu - czyli reasumując, ciepły grzeje tak jak zimny + to co oddaje z akumulacji? czyli grzeje lepiej po prostu, tak?i jeszcze co masz na mysli ze 3 cm obuydowa rto picus glancus?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Obudowy 2-3 cm robi się jako płaszcz zewnętrzny budując komineklub piec z masą akumulacyjną wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 09.03.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 czekaj, no ja planuję z cegieł nie płytek czyli 6 cm - rozumiem, że tak będzie dobrze?płytki 3 cm wewnątrz paleniska powkładałem w taką jakby wkładkę - działa ok a dodatkowo chcę do kratek w obudowie powkładać wentylatorki ( na allegroszu są z termoczujnikiem) bo zauważyłem, że ta cała konwekcja bez turbo to słabo działa jak włącze wentylator (w którymś poście wcześniej dałem foty to go widać) to wtedy dopiero "konwekcja" pracuje i jest cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Obudowy 2-3 cm robi się jako płaszcz zewnętrzny budując kominek lub piec z masą akumulacyjną wewnątrz. Eniu raczej by trzeba było dopisać, kto i gdzie. Bo czytający może zrozumieć to jako jakąś ogólną informacje, że wszędzie i wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 10.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Zastrzegam, że nie jestem fachowcem od zabudowy swoje doświadczenia czerpię z doświadczeń budowy jednej, którą wykonałem samodzielnie(działa) oraz z lektury forum i innych periodyków powszechnie dostępnych. Daleko mi z pewnością do wiedzy kolegów, którzy zawodowo tym się zajmują, mając jednocześnie doświadczenia praktyczne i możliwość szkoleń. Jednak pewne wnioski nasuwają się w sposób oczywisty, a to forum służy min. swobodnej wymianie spostrzeżeń i doświadczeń, dlatego Dawidos zastanów się i nie podejmuj pochopnie decyzji, zima ma się ku końcowi masz czas ,poczytaj wątki o zabudowach . Moim zdaniem, żeby koszt porządnej ciepłej zabudowy się zwrócił musi ona naprawdę odebrać sporo energii i ją skumulować. Ty masz system Dgp, który fedruje całą masę ciepła na górę, zamontujesz wentylatorki na obudowie co dodatkowo wyciągnie kolejną porcję energii do pomieszczenia na dole, to czym chcesz nagrzać masę akumulacyjną jak np w zabudowie będziesz miał np. 40 stopni Celsjusza,bo to obliczyć trudno. Może zdarzyć się tak, że będziesz palił kilkanaście godzin a ona będzie zaledwie letnia i odda całe nagromadzone ciepło tak szybko, że nawet tego nie zauważysz a wydasz mnóstwo kasy. Idea ciepłej zabudowy jest rozwinięciem znanej od lat konstrukcji pieca kaflowego. Uniwersalizm nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Właściwie pytanie powinno brzmieć : Jakie warunki powinny być spełnione, żeby budowa ciepłej miała uzasadnienie ekonomiczne przy wysokowydajnej instalacji DGP. Edytowane 10 Marca 2012 przez fentanyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 10.03.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dopowiem jeszcze, że sam miałem pomysł umieścić bloczki magnezytowe takie jakie stosuje się w elektrycznych piecach akumulacyjnych ( można tanio kupić stare piece na alledrogo) bo trzymają ciepło rewelacyjnie ale muszą rozgrzać się do kilkuset stopni i chyba wkład nie dałby rady tego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 10.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 czekaj, no ja planuję z cegieł nie płytek czyli 6 cm - rozumiem, że tak będzie dobrze? płytki 3 cm wewnątrz paleniska powkładałem w taką jakby wkładkę - działa ok a dodatkowo chcę do kratek w obudowie powkładać wentylatorki ( na allegroszu są z termoczujnikiem) bo zauważyłem, że ta cała konwekcja bez turbo to słabo działa jak włącze wentylator (w którymś poście wcześniej dałem foty to go widać) to wtedy dopiero "konwekcja" pracuje i jest cieplej Te wentylatorki można by użyć do szybkiego nagrzania pomieszczenia z kominkiem i potem wyłączyć aby był czas na naładowanie akumulacji bo inaczej może się stać tak jak pisze fenatyl :"to czym chcesz nagrzać masę akumulacyjną jak np w zabudowie będziesz miał np. 40 stopni Celsjusza,bo to obliczyć trudno. Może zdarzyć się tak, że będziesz palił kilkanaście godzin a ona będzie zaledwie letnia i odda całe nagromadzone ciepło tak " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 10.03.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) chcę ciepłą obudowę od podgłogi do sufitu czyli sam wkład nagrzeje ją do wysokości czopucha a w czopuchu będzie radiator/turbodym na rurze spalinowej + to gorąco które jest teraz, a jest go sporo - dgp bierze z dystrybutora powietrze, dlatego tam ten wiatraczek dałem np teraz bo zauważyłem że w środku gorąco a to powietrze nie z bardzo chce wychodzić przez kratkę - stąd pomysł tych wentyli - będą używane tylko wtedy gdy będę musiał szybko dogrzaćaha kratki bym zrobił z żaluzjami że je można było zamknąć ma to sens? Edytowane 10 Marca 2012 przez dawidos108 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 10.03.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Rozumiem, że masz blaszany dystrybutor pod Dgp. W takim razie moim zdaniem jak najbardziej OK, osobny dystrybutor sporo zmienia. Jeśli poza nim jest duża nadwyżka ciepła, a jeszcze zamontujesz turbo-dym, który dodatkowo podniesie temp. wewnątrz czopucha - powinno być dobrze. Sam robiłeś dystrybutor bo nie widziałem w ofercie Tarnavy gotowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 10.03.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dopowiem jeszcze, że sam miałem pomysł umieścić bloczki magnezytowe takie jakie stosuje się w elektrycznych piecach akumulacyjnych ( można tanio kupić stare piece na alledrogo) bo trzymają ciepło rewelacyjnie ale muszą rozgrzać się do kilkuset stopni i chyba wkład nie dałby rady tego zrobić. Witam! Dlaczego do kilkuset stopni? Do kilkudziesięciu nie można? Miałeś dobry pomysł. Szkoda, że nie zrealizowałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 12.03.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 nie robiłem sam, faceci którzy instalowali kominek to założyli wygląda jak specjalnie do tego wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hoot 02.04.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam, to ja mam pytanie, w dziedzinie kominków jestem laikiem, ale do salonu trzeba bedzie zamontować kominek, ukierunkowałem się na tarnave tylko teraz jakiej mocy, ogrzewanie głowne w domu będzie gazowe+ podłogówka prawie w całym domu, salon bedzie miał ok 40 metrów kwadratowych, a kominek ma nas wspierać w trudnych (mroźnych chwilach), z racji tego ze czas głównie bedziemy spedzać z rodziną w salonie , to chciałbym zeby kominek nie tylko pełnił funkcję dekoracyjną ale również dawał miłe ciepło, jaką moc wybrać 10-12-14kw, proszę o pomoc w doborze kominka myślałem o 12 kw proffesional max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.04.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 jaką moc wybrać 10-12-14kw, proszę o pomoc w doborze kominka myślałem o 12 kw proffesional max Chyba Tarnava 10-tek nie robi(?) Czy chcesz ogrzewać TYLKO ten salon? Żadnego systemu DGP dla pozostałych pomieszczeń? Jeśli tylko na salon, to ta 12-tka na pewno wystarczy Sam kupiłem właśnie taki (12 kW Image Professional Max). Niedługo będą mi go instalować. Mój "salon" ma 20 m2, ale mam też system DGP do ogrzewania jeszcze dwóch pomieszczeń na parterze (ok. 20 m2 i trzech pomieszczeń na piętrze (ok. 45 m2). Zatem łącznie do ogrzania - ok. 85 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hoot 03.04.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A faktycznie moze 10-tek, nie robi, tak będe ogrzewał tylko salon, bez żadnego DGP., podziel się kosztami jak będzie po wszystkim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.04.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) podziel się kosztami jak będzie po wszystkim. A o jakich kosztach myślisz? Bo na razie (poza zakupem wkładu i pozostałych materiałów) nie są u mnie duże. System DGP montowałem sam (kanały płaskie z DARCO). Podobnie w dolocie powietrza do spalania (w fabrycznym stojaku) wykonałem sobie dodatkowy "szyberek" do odcinania tego powietrza, aby nie ziębiło podczas "postoju" (obawa przed "poceniem" się wkładu). Dla lepszego odzysku ciepła u znajomego ślusarza wykonałem nietypowy radiator o większej ilości żeberek spawanych spoiną ciągłą (a więc nie punktową, jak "mają" te marketowe ), skróciłem nóżki stojaka (zbyt nisko zamontowany trójnik komina) i wykonałem wahliwe stopki (te fabryczne z Tarnavy stały "na kant" ) - wszystko za jedyne 170,- zł. Pozostało wykonać dystrybutor (tym razem znajomy, niedrogi blacharz - wg mojego rysunku). Montaż wkładu - w przyszłym tygodniu a potem samodzielna obudowa z płyt Super Isol (tylna ściana już zamontowana). Pozdrawiam Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hoot 07.04.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Koszty, czyli za co zapłacisz jeżeli przyjdzie ci montować ekipa kominek, , bo jak wnioskuje z postu powyżej, dużo rzeczy robisz sam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 07.04.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 sobieradek może jakaś fotorelacja Twojej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.04.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) sobieradek może jakaś fotorelacja Twojej pracy? Nie wiem, czy obserwatorom starczyłoby cierpliwości, bo robiąc to po raz pierwszy (i pewnie ostatni ) bardzo mi się ta praca "ślimaczy". Nie chciałbym też niepotrzebnie się denerwować słuchając uszczypliwych uwag i docinków tutejszych zawodowych "dojadaczy" Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts