Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kupilismy w castoramie i w ładeksie stryropian FS 20 do wylewek.

wczoraj przyszlo 2 wylewkarzy i obydwaj mowili ze ten styropian jest zwykly, nie utwrdzany. a na opakowaniu ma symbol FS 20. 20 na zielonym tle.

wiec mysle ze jest to wlansie ten co powinnien byc, chociaz rzeczywiscie nie jest on b. twardy.

czy ten Wasz FS 20 jest w dotyku b.twardy ?? :)))

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/

Styropian w określonej klasie ma określoną gęstopść. Zamiast dusić ręką lepiej weź 1 m3 styropianu i zważ. Waga powie ci jaka jest jego gęstość. Jeśli jest odpowiednia dla FS-20 to jest OK.
https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-641690

gęstosc styropianu nie idzie w parze z jego twardością

miałem podobnu problem i dałem do sprawdzenia kawałki styropianu 2 producentów o dziwo

FS15 prod Genderki był o 20 % twardszy od styropian FS15 ... producenta X - waga / gęstosc była podobna ( próby robili znajomi a laboratorium .. nacisk i spręzystość

różnica wynikała z wielkości ziaren tworzywa twardzy mial mniejsze uziarnienie, róznica był widoczna przez zalaniem posadzki, można było wyczuc gdzie jaki styropion lezy

na moje uwagi na temat styro hurtownia odpowiedziala ".... nas to nie interesuje oni mają atesty"

UWAGA: nie pracuję u producenta tyropianu, nie sprzedaje go, nie reklamuje, nie kupiłem Genderki ... ale inny dobrego producenta

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-644197

Posiadanie atestu to tylko prawo wprowadzenia towaru do obrotu. Nie ma to nic wspólnego z jakością wyrobu. Towar z atestem niespełniający wymogów spokjojnie można reklamować, jeśli mimo atestu to chłam.
https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-645013

miałem podobnu problem i dałem do sprawdzenia kawałki styropianu 2 producentów o dziwo

FS15 prod Genderki był o 20 % twardszy od styropian FS15 ... producenta X - waga / gęstosc była podobna ( próby robili znajomi a laboratorium .. nacisk i spręzystość

różnica wynikała z wielkości ziaren tworzywa twardzy mial mniejsze uziarnienie, róznica był widoczna przez zalaniem posadzki, można było wyczuc gdzie jaki styropion lezy

A jak sprawdziłeś jego twardość?

Czyżby styropian był wyjątkiem gdzie wzrost gęstości nie idzie w parze ze wzrostem twardości? Nawet biorąc na logikę to wzrost gęstości będzie zawsze powodował wzrost twardości - jednak odczucia mogą być subiektywne. Jeśli coś jest sprężyste to jest bardziej miękkie? Jeśli porównujemy dwa różne materiały to ok, ale przy dokładnie tym samym materiale wzrodt gęstości pociągnie za sobą wzrost twardości. Tak jest na pewno przy drewnie, tak też przy styropianie. DSkoro wyższe FS oznacza większą twardość, a zarazem FS jest równe masie 1m3 to wzrost FS pociąga za sobą wzrost masy i wzrost twardości. Mówisz, że widoczna była różnica w wielkości ziaren. Tu już masz odpowiedź. Większe ziarna nie będą miały takiej samej masy niż drobniejsze - pozostaną między nimi póste przestrzenie. Poza tym większe ziarna w styropianie są bardziej napęczniałe czyli mają mniejszą gęstość. Piszesz, że waga była podobna, ale nie taka sama. Różnica między FS15 a FS20 to tylko lub aż 5 kg na m3. Jaka wielka była próbka? Jaki był błąd tego pomiaru?

Włąśnie dla tego pisałem by ważyć 1m3. Tu nie będzie miejsca na błędy (pomijam wynikające z dokładności wagi.)

Twardość jest to właściwość ciał stałych polegająca na stawianiu oporu odkształceniom przy lokalnym nacisku na ich powierzchnię przez inne bardzo twarde ciało. Podczas pomiarów stosuje się wgłębnik z końcówką (zależnie od właściwości badanego ciała i użytej metody) o kształcie stożka, igły, piramidki lub kulki. W przypadku metali i polimerów termoplastycznych rejestruje się odkształcenie trwałe, to jest plastyczne. Stosunek siły działającej na wgłębnik do powierzchni powstałego odcisku jest miarą twardości (miano Pa). W przypadku elastomerów miarą twardości jest głębokość pogrążenia wgłębnika w badaną próbkę wyrażona w jednostkach skali aparatu pomiarowego.

Sprężystość jest właściwością polegającą na zdolności odkształcanego ciała stałego do powrotu do jego pierwotnej formy po zniknięciu sił powodujących odkształcenie.

Piszesz, że mieżyli sprężystość - w jakim celu?

I jeszcze jeden argument - styropian stosowany do ociepleń które nie podlegają naciskowi (np. ściany) ma małą gęstość. Im planujemy większą tym jego gęstość (FS) stosujemy większą. Jaki z tego wniosek? Że im większe obciążenia tym potrzebujemy styropianu o większej twardości co jest jednoznaczne z większą gęstością.

Jeśli gdzieś w moich wypowiedziach jest błąd logiczny to proszę o opis gdzie i jak być powinno.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-645017

bylam w kilku innychpunktach budowlanych i sprawdzalam twardosc styropianu FS 20 u innego producenta i jest mniej wiecej tak samo miekki.

i z tego co sie dowiedzialm wszyscy biora go pod wylewki.

wiec nie bede panikowala i szukala niewiadomo czego.

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-645462

A jak sprawdziłeś jego twardość?

dla 2 próbek jednakowa siła nacisku - wskaźnikiem było odkształcenie próbki

Czyżby styropian był wyjątkiem gdzie wzrost gęstości nie idzie w parze ze wzrostem twardości? Nawet biorąc na logikę to wzrost gęstości będzie zawsze powodował wzrost twardości - jednak odczucia mogą być subiektywne. Jeśli coś jest sprężyste to jest bardziej miękkie? Jeśli porównujemy dwa różne materiały to ok, ale przy dokładnie tym samym materiale wzrodt gęstości pociągnie za sobą wzrost twardości. Tak jest na pewno przy drewnie, tak też przy styropianie. DSkoro wyższe FS oznacza większą twardość, a zarazem FS jest równe masie 1m3 to wzrost FS pociąga za sobą wzrost masy i wzrost twardości. Mówisz, że widoczna była różnica w wielkości ziaren. Tu już masz odpowiedź. Większe ziarna nie będą miały takiej samej masy niż drobniejsze - pozostaną między nimi póste przestrzenie. Poza tym większe ziarna w styropianie są bardziej napęczniałe czyli mają mniejszą gęstość. Piszesz, że waga była podobna, ale nie taka sama. Różnica między FS15 a FS20 to tylko lub aż 5 kg na m3. Jaka wielka była próbka? Jaki był błąd tego pomiaru?

Włąśnie dla tego pisałem by ważyć 1m3. Tu nie będzie miejsca na błędy (pomijam wynikające z dokładności wagi.)

pizesz, że mieżyli sprężystość - w jakim celu?

wykonali próby standartowe dla przedstawienia wniosków, nie pytałem po co im to potrzebne

Jeśli gdzieś w moich wypowiedziach jest błąd logiczny to proszę o opis gdzie i jak być powinno.

wszystko się zgadza jeżeli chodzi o teorie fizyki i tutaj chylę czoło nad wnikliwościa odpowiedzi :o

postem chciałem tylko zrócic uwagę,e tańszy styro jest niestety efektem obniżenia jakości. Jeżeli chodzi o ocieplenie domu to znam takich co uzywaja 12 i takich co uzywają 20.

Dla produktów tzw masowych i tanich producenci idą na dalekie kompromisy kosztem jakości robiac wszystko oczywiscie zgodnie z normami .. normy posiadaja przedziały i czesto producenci dla obniżenia ceny stosuja dolne przedziały norm, biorac pod uwage odchylenia w czasie produkcji możemy jak np w przypadku styro zamiast FS20 otrzymac FS15 (FS20 dolny przedział normy+odchyłka produkcyjna=FS15z górnej cżęści normy)

w przypadku styropianu utrzymuje swoje gęstość i twardość nie idzie w parze- uzywając syro np na wylewki chodzi nam nie o gęstość ( ale tym się posługujemy) ale o wytrzymałośc na ściskanie ( twardzość) i spręzystosc ( umiejetność "powrotu do formy")

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-645649

gęstośc nie musi iść w parze z twardością.

Skrajny przypadek - nie do końca spieniony styropian nie będzie spoisty, a gęstość będzie miał.

Na twardość wpływa sposób połączenia ze sobą granulek .

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-646653

gęstośc nie musi iść w parze z twardością.

Skrajny przypadek - nie do końca spieniony styropian nie będzie spoisty, a gęstość będzie miał.

Nie musi czy w przypadku styropianu nie idzie?

Czy jeśli styropian jest nie do końca spieniony to czy może być nadmiernie spieniony? Poczytałęm sobie o technologii jego wyrobu i tak się teraz zastanawiam od czego zależy wielkość tych kuleczek? Uzywany do zabezpieczania np. sprzętu RTV na je bardzo małe i jest dużo twardszy niż fasadowa 15'stka?

Dyskusja robi się coraz ciekawsza.

https://forum.murator.pl/topic/33201-dlaczego-zakupiony-styropian-fs-20-jest-mi%C4%99kki/#findComment-646770