Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Niestety, jak się zorientowalem, większość Forumowiczów buduje domy bardzo proste, co wcale nie oznacza, że tanie. Po prostu siła przyzwyczajenia?! Nie ma miejsca na szaleństwa! Domy typu ELF, DRIADA czy PINOKIO z pracowni DOMINANTA, nie mówiąc już o MAGU czy GANDALFIE są po prostu zbyt nowoczesne.

Pozdrawiam!!!

• 1 month później...

sam nie wiem jak to się stało ze przegapiłem ten topik! :o

za dwa tygodnie planuję ruszyć z budową GUCIA (projekt podoba się nam więc zmian niedużo: trochę zwiększony kąt połaci dachowych + podniesiona ścianka kolankowa - wszystko po to aby na poddaszu nie było az tak ciasno)

Niestety na tym etapie nie bardzo mam co oceniac... :wink:

• 1 month później...

Ja niedługo rozpocznę budowę wg projektu NIZIOŁEK II biura projektowego DOMINANTA.

Jak to pewnie występuje w większości gotowych projektów wprowadziliśmy parę zmian, ale głównie na parterze domu. Poszerzono garaż o rozstaw krokwi (95cm), zamieniono miejscami pomieszczenie gospodarcze z WC (parter), w ten sposób uzyskano jeden komin, zlikwidowano taras, zyskując w ten sposób przestrzeń na jadalnię (może to duże słowo, ale będziemy chcieli wstawić tam stół z 6 krzesłami), ale należało wówczas albo pozostawić słupek podtrzymujący strop, albo przeliczyć belkę. Ze względu na chęć zyskania miejsca i stosunkowo niewielki koszt w stosunku do całości inwestycji zdecydowaliśmy się na przeliczenie belki i dodatkowy koszt (którego jak się później okazało wcale nie było - widocznie obliczenia nie były skomplikowane). Zamieniono również przednią ścianę z trój na dwu warstwową, pozbywając się klinkieru (powinno być taniej). Ewentualny wygląd zewnętrzny będziemy korygować grą kolorów na elewacji.

Z tego morał płynie taki - NIE oszczędzajmy na siłę. Coś, co początkowo wydaje się drogie, w miarę upływu może okazać się trwalsze, bądź milsze dla oka. My będziemy mieli Naszą przestrzeń.

Na piętrze zmienił się tylko układ kominu. Prawdopodobnie zostanie podniesiona ścianka kolankowa (tylko o jeden bloczek), ale ta sprawa jest jeszcze do zastanowienia.

Zawiodłem się tylko na schodach, sądziłem, że uda mi się wygospodarować i zabudować przestrzeń nad garażem i zaadaptować np. na gabinet, niestety schody są zbyt niskie i dalej wejść można by było tylko po drabinie. Szkoda. Nie chcieliśmy "tworzyć" przejść na piętrze, ponieważ zabrałoby to przestrzeń z pomieszczeń, a tego nie chcieliśmy. Powstanie w ten sposób antresola w garażu. Może będą tam graty, a może będę właśnie tam szukał wyciszenia ;-) Ze względu na "niskie" schody, nie da się również przesunąć np. WC pod schody. Chyba więcej mankamentów nie zauważyłem.

Jak będzie w praktyce czas pokaże. Nadmienię, że projekt wybrała żona, ponieważ ją urzekł. I tak jak to bywa z samochodami, to kobieta wybiera kolor, itp, czyli część wizualną, techniczne aspekty z reguły przechodzą na męża. Wierzę w kobiecą intuicje i wierze, że wszystko pójdzie dobrze.