Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy w odniesieniu do obiektów budowlanych, na których wykonanie nie jest wymagane pozwolenie, a jedynie zawiadomienie o rozpoczęciu robót (np. ogodzenie frontowe, mała altana) też obowiązuje konieczność powiadomienia o zakończeniu budowy ?
https://forum.murator.pl/topic/33231-zg%C5%82oszenie-rozpocz%C4%99cia-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia/

Nie - Art. 54. Prawa budowlanego: "Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji.

Zawiadomienie o zamierzonym terminie rozpoczęcia robót (tam gdzie wymagane jest pozwolenie na budowę) jest prawnie czymś innym niż zgłoszenie budowy (tam gdzie potrzeba pozwolenia).

po zakończeniu remontu dachu (jesień 2003) wysłałem faxem zawiadomienie o zakończeniu prac do PINB - kosztowało mnie to 1 telefon (do UM w celu zapytania się czy muszę to zgłaszać), i 1 telefon do PINB w celu zapytania się o numer faxu...

---

faktem jest że remontowałem dach - pani w UM powiedziała że od lata 2003 są nowe przepisy i UM nie zgłasza już do NB zakończenia robót - robi to inwestor...(nie wiem ile w tym prawdy ale nie wnikałem)

więc machnałem ręką i wysłałem faksem oswiadczenie o zakończeniu robót...

---

i mam świety spokój

---

PS. na remont dachu nie potrzebowałem pozwolenia na budowę...

---