Gość 12.05.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 1) ruszt + wełna + płyta GK 2) przykleić styropian + zrobić zbrojenie 3mm kleju + siatka. Malować farbą natomiast te dwa przepisy to praktycznei przepisy na zupe grzybowa zdecydowanie odradzam- chyba ze pod pojeciem "zbrojenie" kryje sie jakas magiczna zapora dyfuzyjna szegolnie pierwszy przepis bardzo ciezko strawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 do tomka : wez sie ode mnie ... leszczu do pozostalych: mowie powaznie ocieplenie od wewnatrz to ostatecznosc dla tych co wlasnei maaj jakies zabytkowe elewacje np z piaskowca i nie maja pozwolenia na ruszanie tej elewacji w takim ukladzie pozostaje im tylko albo grzac na maxa albo ocieplic od wewnatrz- ale to zadanie bardzo trudne i w sumie nikt nie da gwarancji ze sie powiedzie Kiedyś sobie zawitałem na taką budowę - konkretnie kamienica remontowana , przystosowywana na potrzeby TBS. Konserwator Zabytków oczywiście nie pozwolił docieplić z zewnątrz więc ktoś to "zaprojektował" od wewnątrz....więc jak sobie wszedłęm i zobaczyłem jak to łądnie styropian jest a na nim g-k to grzecznie się spytałem majstra kiedy kończą to ja na grzybki przyjdę...ten nieco już poczerwienionu zaczął wykrzykiwać,że to Pan projektant takk wymyślił i będzie "git"....a było tak ,że ekipy kończyły malowanie wnętrz a grzybek włąśnie zaczynał "szaleć" na ościeżach - ogólnie bardzo ładny efekt dekoracyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 a co? projektanci sie nei moga mylic? dobrze ze sa ubezpieczeni..... a tak powaznie to w warzawie na bartyckiej jest taki zaklad gosc sie nazywa T. Brzeczkowski http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/forum.asp- tu go mozna czesto spotkac i pogadac chetnie wyskakuje z numeru komorki on sie przechwala ze on ma sztuke ocieplania od wewnatrz opanowana do perfekcji i ze tylko od wewnatrz praktycznie ociepla co sie da on nie uznaje ocieplen od zewnatrz taka odchylka zawodowa ale moze faktycznei jest dobry pogadac nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan badura2 12.05.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Lełon z tym Panem Brzeczkowskim byscie pasowali do siebie jak ulał ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.05.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Pan Brzęczkowski potrzebuje jeszcze paru lat edukacji i wyzdrowienia z wstydliwej choroby (głowy). Najlepiej jakby się foliami odizolował sam siebie od forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 13.05.2005 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 IMHO te dwie wypowiedzi: Sp5es o chorobie i Jana Badury o pasowaniu doskonale sie uzupełniają ! :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 leszczu jestes i tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 13.05.2005 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 leszczu jestes i tyle..... A ty jesteś leon ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 13.05.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 surfi, niestety co do fizyki budowli to leon jest przed Tobą o co najmniej 2 lata świetlne. Co oczywiście nie oznacza, że z budową również. do budulca: nie zauważyłem,żebyś się wypowiadał w temacie.Nie widzę też błędu w moich spostrzeżeniach. Szansa na brak grzyba na murze dociśniętym "płaszczem leona" wydaje się mizerna. A jeśli chcesz coś wnieść do dyskusji - słuchamy - mów. ... lub giń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 13.05.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 surfi:napisałem już na ten temat tyle, że to wszystko przypomina już zdartą płytę. Jeśli masz ochotę możesz przejrzeć moje wcześniejsze posty.Pozwolę sobie przyjąć rolę biernego obserwatora. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 13.05.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 leon znasz zjawisko - to tłumacz - to jest forum tzw "wymiany"... Przed czym ma chronić szczelna przegroda styropian+folia ? Bo sciana nadal bedzie przemarzać - ale już nie będąc dogrzewaną (czytaj dosuszaną),czy nie tak? To dosuszanie, o którym piszesz niesie ze sobą więcej szkody niż korzyści. Wynika to między innym z faktu, że powietrze o temperaturze pokojowej zawiera w sobie o wiele więcej pary wodnej( w stanie gazowym ) od tego na zewnątrz ( szczególnie zimą, gdy na dworze mróz). Część tej pary wodnej wchłoną ściany i ze względu na różnicę ciśnienia parcjalnego , spowodowaną różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz , będą ją transportowały w głąb muru. Łatwo sobie teraz wyobrazić obszar muru, gdzie para wodna osiągnie temperaturę punktu rosy i będzie następowało tam wykraplanie - tym większe, im więcej rozgrzanej pary wodnej będzie miało kontakt z wychłodzoną ścianą. W momencie, kiedy odizolujemy termicznie feralną ścianę od wnętrza, jej temperatura i wilgotność będzie się zmieniała w takt zmian pogodowych. I o to nam chodzi, bo wychłodzone ( zmrożone) powietrze zewnętrzne, mimo wilgotności względnej 80 - 90 % ma w 1 m3 obiętości kilka czy nawet kilkanaście razy mniej pary wodnej od tego wewnątrz i nawet jeśli dojdzoe do kondensacji, to będzie ona na dużo niższym poziomie ilościowym. Tak rozumując, należałoby użyć styropianu, bo jest on izolacyjny cieplnie i prawie wcale nienasiąkliwy, a więc nie wchłaniałby w siebie ewentualnej wilgoci - w przeciwieństwie do wełny. Odseparowana ściana w miesiącach letnich dosychałaby i jakoś by to było. Nie pisze nic o foliach, bo sie na nich nie znam i prawde m ówiąc jakoś mi nie pasują - chociaż nie wiem czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 wy tu jezyki strzepicie a oland temat olal i juz sie nie interesuje zagadnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oland 13.05.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Nie olalem tematu;). Dopiero dzisiaj dostalem maila ze ktos cokolwiek odpowiedzial na forum. Dziekuje za wszystkie posty, chociaz szczerze mowiac jestem jeszcze glupszy niz przedtem. Daliscie mi jednak pare watkow ktore mozna pociagnac i sprawdzic. Tak na marginesie to w akt Muratorze jest temat docieplen od wewnatrz. Reklamuja jekas plyte "klimatyczna". Chronia niby przed wszystkim( nie wiem ryko jak to sie ma do fizyki ). Moze ktos ma jakies doswiadczenia z tym tematem. Dodam jeszcze ze koszt tego jest calkowicie nieciekawy i oscyluje w granicach 130 zl za m2. Pozdr., i jeszcze4 raz dzieki za odzeew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts