Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z deskami z jesionu????

duduś

Recommended Posts

Poszukuję informacji na temat wyglądu ( na dużej przestrzeni) i użytkowania desek lub parkietu z jesionu Boję się zaryzykować tak jasnego koloru mimo że b. mi się podoba a mam do położenia ok. 60 mkw w jednej przestrzeni ,poza tym jest on trochę "łaciaty" więc nie wiem jak na tak dużej podłodze bedzie się prezentować .Może ktoś ma zdjęcia

jeśli nie kupisz sortowanego, drogiego białego jesionu będziesz mieć totalną pstrokaciznę. Ja kiedyś, do swojego pierwszego mieszkania kupiłam jesion. Porażka! podłoga była prawie w całości dwubarwna - większość poszczególnych klepek była w połowie słomkowa a w połowie brązowa. Część przebraliśmy i te ciemne wrzuciliśmy do małego pokoju - tam wyszło ładnie, bo ciemny jesion ma bardzo ciekawy kolor, ale w "salonie" klęska. Największy problem był z dobraniem mebli i dodatków, bo tak żywa podłoga gra pierwszoplanową rolę, i każdy nowy element wystroju potęguje wrażenie pstrokacizny. Dlatego ja nie polecam.

Kupilam jesion selekt-przebrany,wyglada super.Jesion kolor wyglada fatalnie,bo zlewa sie w jedna mase.

Na innych pietrach polozylam jesion przemyslowy-super.Trezba tez pamietac o zabezpieczeniu odpowiednim podkladem,zeby jesion nie zczerwienIAL DO CZEGO MA TENDENCJE.kROPLA WODY WYLANA NA SUROWE DREWNO WYBARWIA SIE OD RAZU NA CZERWONO,opsss wcosnelo mie sie

Też mam parkiet jesionowy, kolorowy. Przed położeniem przebraliśmy go tak, że na dół domu (część reprezentacyjna) poszły klepki z podłużnym układem słoi i w zbliżonym kolorze. Reszya poszła na górę domu. Wyszło świetnie, a góra wcale nie pstrokata.

To również zasługa podkładu, który u mnie położono. Lekko "wybielił" klepki i "uspokoił" kolor.

Tylko lakier dałam kiepski - ekologiczny. Teraz żałuję bo trochę za miękki.

Drewno jesionowe, jak mawiają fachowcy ma jeden z ładniejszych układów słoji i kolorów. Wygląda pięknie, naturalnie i jest twardym drewnem. Jeżeli bym tylko miał dostę i możliwości to bym sobie zrobił podłogę jesionowa w salonie.

Szkoda, że jesion (jako gatunek) zaczął zamierać na terytorium Polski. Pewnie w przyszłości będzie go mniej.

• 4 weeks później...

Mam parkiet z jesionu tzw. II kl, czyli jasny, ale nie jednobarwny, pomalowany lakierem matowym na powierzchni całego domu ( oprócz łazienek i kuchni) wygląda super. Polecam. Nie podobał mi się natomiast jesion jednobarwny, wygląda moim zdaniem jak panele, bardzo sztucznie.

Iskra