Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiedzi...jak się z nimi "skumać".

Recommended Posts

To zależy jakich masz sasiadów bo ja ma jednych starszych dziadziusiów i nie wyobrażam sobie rozmowy z nimi ( brak tematu), natomiast drudzy sasiedzi to co innego, ludzie w moim wieku i już teraz widać że będzie z nimi fajnie sie gadać a z trzecimi sąsiadami to nie gadam bo im podkupiłem działkę i są bardzo obrażeni :lol:

pozdro

A po co sie bratac? Ja wybralem uprzejme współistnienie na dystans. Obok jest strzeżone osiedle, które generalnie uważa się za oazę lepszą, odgrodzoną wysokim parkanem od plebsu i strzeżoną. Jest też samotny dom - sąsiad jest hałaśliwy. Nieraz chcialem mu nastukać. Ale się uprzejmie kłaniam.

A moim zdaniem , właśnie zachowanie dystansu ma sens. Jak za mocno będziesz się kumał z sąsiadem , to w pewnym momencie stwierdzisz że masz go zbyt wiele wokół swoich spraw, a wtedy pozbycie się takiego natręta grozi śmiertelnym " obrażeniem " się . Lepiej pozostać na etapie " dzień dobry , ładną mamy pogodę prawda ?? " i to wystarczy

:D :D :D

A moim zdaniem , właśnie zachowanie dystansu ma sens. Jak za mocno będziesz się kumał z sąsiadem , to w pewnym momencie stwierdzisz że masz go zbyt wiele wokół swoich spraw, a wtedy pozbycie się takiego natręta grozi śmiertelnym " obrażeniem " się . Lepiej pozostać na etapie " dzień dobry , ładną mamy pogodę prawda ?? " i to wystarczy

No tez jestem tego samego zdania, choc mam fajna sasiadke ktora czasem karmi mojego psa, jak wyjezdzam i czasem jak do niej ide z jakims interesem to mnie zaprasza na kawe, ale jakos specjalnie to nie staram sie z nia zaprzyjaznic, zeby sie tak intensywnie odwiedzac.

Mamy zamiar po przeprowadzce, zaprosić ich na przysłowiową "kawkę". Będziemy mieszkać na wsi....nie jest to jeszcze osiedle...więc myślimy o tych w zasięgu wzroku...

Czy wy to robiliście?? Ja odrazu się "pochwalę" że generalnie bardzo chętnie bym coś takiego zorganizował....

Radziłbym aby ta kawka był z dystansem, taka badawcza, skromna i krótka

pisane tutaj też było o zbyt natarczywych sąsiadach w następstwie właśnie takich kawek.

ja uwazam, ze zaproszenie ich na kawe to dobry pomysl. Wies rzadzi sie swoimi prawami szczegolnie kiedy ktos nowy sie w niej pojawia. Lepiej miec tam przyjaciol niz wrogow, a czesto na wsi jest tak skoro nie chcesz mnie poznac to jestes do mnie nastawiony anty, szczegolnie dotyka to przybylych z miasta. Dystans jesli sie zachowuje ( tak jak mowia tutaj niektorzy ) nie sluzy, miejscowi odbieraja to jako poczucie wyzszosci nad nimi. Czuja, ze nie moga sie z Toba rownac bo jestes z miast (chociaz juz mieszkasz na wsi). A jak wypijesz z nimi nie tylko kawke ale cos mocniejszego to jestes swoj gosc, mozesz liczyc na pomoc, a ta czesto sie przyjadaje. Zobacza co sie u Ciebie za plotem dzieje kiedy Ciebie nie bedzie a przede wszystkim bedzie Ci sie milo zylo bo wszyscy beda Cie witac z daleka a nie unikac i obgadywac po katach.

A z klopotliwym sasiadem mozna sobie poradzic wykazujac odrobine inteligencji i probu zrozumienia drugiego czlowieka.

Pozdrawiam Mieszczuch zamieszkujacy coraz czesciej Wies.

Prawda – wieś rządzi się innymi prawidłami ... wiem coś o tym , bo wstecz lat temu kilkanaście jako pani z miasta postrzegana byłam. 8) O kumach zza płota nie myślałam, że na gościnę czekają... :roll: – do głowy by mi nie przyszło ... wychowana w duchu anonimowości, gdzie „dzień dobry”- to szczyt spoufalenia ... :roll: by kogoś w swoje izby prosić. I brak obeznania odbił się – odpowiednią łatką ... 8) to przywilej kumoszek na płotkach wiszących -–na początku bardzo mi to dokuczało ...ale obecnie jestem hmm... „ swoja” :wink: czyli wsiowa ? :lol: I też z daleka krzyczę do postaci sztachetopodobnych słowa typu: ładna dziś pogoda , jak tam zdrówko Pani Nowakowa, ? ...Pięknie zakwitły te bzy u pani – Pani Kowalska, pani to ma rękę jak bozie kocham... No i jak tam noga? Już nie boli panie Tymczok? Itd..itd... Swój to swój :lol: ..heheh tyle, że ja nadal nic o nikim nie wiem :wink: - a oni o mnie wiedzą wszystko – albo i więcej niż ja sama .... 8) :lol:

Z tą kawką to byłym ostrożny, o ale w ostatecznści dla dobra sprawy i dobrosąsiedzkich stosunków można zaryzykować.

Natomiast odradzam wszelkiego rodzaju grile, piwka, tudzież insze wódeczki. Takie rzeczy powodują już pewne sąsiedzkie "zobowiązania" np. do rewizyt, albo czegoś w rodzaju robimy grila to może wypadało by ICH zaprosić. Dobre sąsiedztwo nie jest złe, ale na DYSTANS

moj jeden sasiad jest skarbem (przynajmniej jak na razie).

od samego momentu dzialki staje przy plocie - pogada, opowie o gruntach, historii itp.

od samego poczatku oferowal prad, wode.

jak brakuje mi 'pod reka' drabiny, mlotka - zawsze uzyczy.

dal nam deske do kibla ;) oferowal daszek na kibel....

nie narzuca sie; spoglada czesto na dzialke jak nas nie ma itd.

generalnie - dobre oko.

zawsze odpowiada, ze pieniedzy nie chce - kiedys sie piwka napijemy ;)

piwko woze juz od miesiaca w bagazniku i czekam na odpowiednia chwile-jak bedzie dobra pogoda, sasiad bedzie mial wolna chwilke itd.

nikt z nas (ani on, ani my) - nie narzuca sie drugiemu.

'z ludzmi trzeba zyc' (oczywiscie z tymi, z ktorymi sie da) ;)