Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd najlepiej kupić pustaki MAX ???????

Recommended Posts

Chciałabym sie poradzić z jakiej cegielni najlepiej kupić pustaki Max? Ceny są przeróżne, zapewne jakość także. Glina glinie nierówna, itd. Bardzo proszę o podzielenie sie swoimi doświadczeniami. Mam okazje kupić pustaki z Plecewic, ale nie jestem pewna, czy to dobry wybór???

Agnes2,

zobacz pod opcją "szukaj". Jakiś czas temu było to bardzo dokładnie omawiane. Wiem, bo sama będę budować z max-a i czytam na ten temat wszystko, co się da. :wink:

O ile mnie pamięc nie myli, to chwalono max-a z Plecewic, Markowicz, Kozłowic, Krotoszyna i Olsztyna. Dobry był tez ten z Biegonic, ale ostatnio dowiedziałam się w hurtowni, że Biegonice padły. Nie polecano Harasiuków, Leiera i Wienerbergera.

pozdrawiam

koks

kupiłem Plecewice kl 150 poryzowane. Są poprostu zajebiste. Bardzo wytrzymałe, równe i ciepłe (l=0,43). Zrzucalem je nawet z balkonu i nie pekały. Cegielnia jest uczciwa - chciałem kupić w styczniu kl 150 a oni mi powiedzieli, że w chwili obecnej ze względu na temperature nie ma mozliwości wypalenia cegły tej klasy. Poczekałem aż zrobiło się ciepło i wypalili. Uczciwośc też się liczyu Polecam.

Dzieki za rady. Zdecydowałam sie na Plecewice. Idąc za waszą wskazówką, przeszukałam dodatkowo forum. Cegielnia ta ma dobre notowania.Mają nawet stronę internetową. Dziwi mnie tylko fakt, jak bardzo ich cena różni sie od ceny, jaką oferuje mi za te same pustaki skład budowlany. Gdybym chciala kupić bezpośrednio w cegielni , płaciłabym ok. 25% DROŻEJ, niż w hurtowni.Dziwne, co?

Skład ma odpowiedni rabat za obroty i jest o wiele cenniejszym Klientem dla proucenta niż inwestor, który, wybaczcie, ale to prawda, kupuje i żegna się z firmą. Skład bierze dużo i ciągle ( jak jest dobry ), więc zazwyczaj ma o wiele lepsze warunki niż "indywidualista".

Często więc o wiele lepiej kupić w składzie niż u wytwórcy.

pozdr.

pokar

• 1 month później...