Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bry

a co tam, wybieram dopiero projekt ale juz mysle o wielkosci salonu 8)

dla nie wtajamniczonych to to miejsce gdzie bedziemy siedzieć jeszcze na betonie ale juz palic w kominku :p a potem bedzie pewnie wszystko tak jak nalezy - czyli deski na podlodze, stol obiadowy, kanapa itp....

dom ma byc dla 2+2 przy czym 180 mwk to max powierzchnia (ale to chyba ma drugorzedne znaczenie w tej kwestii) chociaz generalnie zawsze ma znaczenie pierwszorzedne :)

P.S.

"Stara Maui" - piękna shanta wlasnie plynie z glosnikow

howgh

Bartek

Wszytsko zależy przede wszystkim od tego ile masz kasy :D

W drugiej kolejności od potrzeb, a te zależą od tego co w tym salonie dokładnie będzie i jaki ma on kształt.

U mnie np. będzie salon 20-21m2 i jadalnia 9-10m2 jedno otwarte na drugie.

Za ciasne jest niedobre, za duże też. A najgorsze jest takie na które Cię nie stać.

Ja wolę mniejszy i tańszy dom, który dam radę wykończyć niż ogromne przestrzenie które urządze za 10 lat. Oczywiście są pewne minimalne powierzchnie dla mnie, poniżęj których nie zejdę.

Dla rodziny 2+2 dom 180m2 imho jest za duży. Ja będę budował 140m2 pow. użytkowej + garaż (dom z poddaszem).

stuk , ja mysle , ze 18m2 nie jest za duzy dla 2+2, moze byc za drogi , ale nie za duzy . podoba mi sie jak piszesz , ze budujesz 140m2 , bo cie na taki stac , bardzo rozsadnie

Thx! :)

Choć co do tej wielkości to poszedłbym krok dalej i powiedział tak - nie miałbym nic przeciwko większemu domowi, gdybym miał na taki kasę, ale tylko pod warunkiem odpowiedniego zaplanowania powierzchni. Biorąc pod uwagę domy z poddaszem - na dole salon, jadalnia, kuchnia itd. mógłbym mieć trochę większe. Także przestrzeń gospodarczą. Ale na poddaszu mam 3 pokoje o sensownych powierzchniach (sypialnia rodziców, dwa pokoje dla dzieci o pow. 12m2 użytk. a 16m2 podłóg). Dużą garderobę, dużą łazienkę, przestronny korytarz, umożliwiający wygodną komunikację i dodatkowy mały pokój gościnny (a jest też gabinet na parterze). Dla rodziny 2+2 na poddaszu nie potrzeba mi więcej, bo to już zbytek który trzeba tylko ogrzewać sprzątać itd.