Barrtekus 10.05.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 bry a co tam, wybieram dopiero projekt ale juz mysle o wielkosci salonu dla nie wtajamniczonych to to miejsce gdzie bedziemy siedzieć jeszcze na betonie ale juz palic w kominku a potem bedzie pewnie wszystko tak jak nalezy - czyli deski na podlodze, stol obiadowy, kanapa itp.... dom ma byc dla 2+2 przy czym 180 mwk to max powierzchnia (ale to chyba ma drugorzedne znaczenie w tej kwestii) chociaz generalnie zawsze ma znaczenie pierwszorzedne P.S. "Stara Maui" - piękna shanta wlasnie plynie z glosnikow howgh Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.05.2005 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 U mnie w projekcie (jeszcze nie buduję, tylko rozmyślam ): - salon 31,3 (9) - jadalnia 16,4 ( - kuchnia 11,5 (6) - hall 6,6 (4) http://republika.pl/gabm_pachoccy/parter.jpg W projekcie tym obiektywnie patrząc metraż pomieszczń salon, kuchnia, jadalnia jest za duży o ok. 6-7 m2. Pozdr.MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 co komu i ile , ile tzn kasy i potrzeby posiadania powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 11.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Wszytsko zależy przede wszystkim od tego ile masz kasy W drugiej kolejności od potrzeb, a te zależą od tego co w tym salonie dokładnie będzie i jaki ma on kształt. U mnie np. będzie salon 20-21m2 i jadalnia 9-10m2 jedno otwarte na drugie. Za ciasne jest niedobre, za duże też. A najgorsze jest takie na które Cię nie stać. Ja wolę mniejszy i tańszy dom, który dam radę wykończyć niż ogromne przestrzenie które urządze za 10 lat. Oczywiście są pewne minimalne powierzchnie dla mnie, poniżęj których nie zejdę. Dla rodziny 2+2 dom 180m2 imho jest za duży. Ja będę budował 140m2 pow. użytkowej + garaż (dom z poddaszem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 11.05.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Jeśli, jak piszesz, salon ma spełniać podwójną rolę salonu (pokoju dziennego) i jadalni (stół obiadowy) to radzę nie schodzić z powierzchnią poniżej 30 m2 a myślę, że optymalnie jest około 35m2 (tak my sobie zaplanowaliśmy i wygląda - na planie - świetnie) J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 stuk , ja mysle , ze 18m2 nie jest za duzy dla 2+2, moze byc za drogi , ale nie za duzy . podoba mi sie jak piszesz , ze budujesz 140m2 , bo cie na taki stac , bardzo rozsadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 12.05.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 stuk , ja mysle , ze 18m2 nie jest za duzy dla 2+2, moze byc za drogi , ale nie za duzy . podoba mi sie jak piszesz , ze budujesz 140m2 , bo cie na taki stac , bardzo rozsadnie Thx! Choć co do tej wielkości to poszedłbym krok dalej i powiedział tak - nie miałbym nic przeciwko większemu domowi, gdybym miał na taki kasę, ale tylko pod warunkiem odpowiedniego zaplanowania powierzchni. Biorąc pod uwagę domy z poddaszem - na dole salon, jadalnia, kuchnia itd. mógłbym mieć trochę większe. Także przestrzeń gospodarczą. Ale na poddaszu mam 3 pokoje o sensownych powierzchniach (sypialnia rodziców, dwa pokoje dla dzieci o pow. 12m2 użytk. a 16m2 podłóg). Dużą garderobę, dużą łazienkę, przestronny korytarz, umożliwiający wygodną komunikację i dodatkowy mały pokój gościnny (a jest też gabinet na parterze). Dla rodziny 2+2 na poddaszu nie potrzeba mi więcej, bo to już zbytek który trzeba tylko ogrzewać sprzątać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts