Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STROP FILIGRANOWY

Recommended Posts

Wykonawca zaleca zamiane strpu Teriva na filigranowy - drozszy o ok 25% ale tanszy potem ( nie trzeba tynkowac sufitu). Z tego co wiem, niezbedny bedzie tu pewnie dzwig, ktory nie malo skasuje za prace. Prosze o Wasze opinie w tym temacie. Podobno strop jest popularny w Niemczech u nas juz mniej. Czy nie jest to czasem pojscia na latwizne przez wykonawce?Czy jest to moze praktyczna rada. Co w ogole z tym stropem

podobno wystarczy gladzia tylko, a na laczeniach ta siatka

Podobno :) zależy to od:

a) firmy, która robi płyty

b) jakośći położenia

Niektórzy nażekali na forum/p.m.b ,że płyty się kruszyły, były z wżerami - więc ciężko czegoś tego nietynkować.

Poza tym koszt tynku <> 25% kosztu terivy, więc chyba nie powinien być to argument za.

zlu

Też mam. Właściwie jedyny argument to nieco większa szybkość - można zrobić w 2 dni (łącznie z zalewaniem). Mi na tym parametrze najbardziej zależało - bo budowałem zimą (zalanie stropu 6 grudnia).

Natomiast odnośnie tynkowania - nawet jak położenie stropu jest zrobione bardzo dobrze (u mnie było) tynkowanie jest wskazane. Bez tynkowania nie da się zrobić tak by łączeń nie było widać. W najlepszym wypadku, patrząc pod światło będzie widać różnicę w fakturze.

Koszt tynku maszynowego u mnie był ok. 20,5 zł/m^2. Po prostu sobie policz. Ale w to, że obejdzie się bez tynkowania - to za bardzo nie wierz.

Pozdrawiam

Mam taki strop w swoim domu (D09a).

Producent zapewnił dostawę i montaż płyt.

Nie musiałem się martwić ani o podpory, ani o dźwig, ani o dostawę betonu. Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie. Sufity były szpachlowane cienką warstwą gładzi w celu wyrównania drobnych porów (3 worki MultiFinish Knaufa - jeśli dobrze pamiętam).

i nie jest tak bardzo drogi. Terive wyliczyli mi na 7000 netto(172m2), tutaj przyjmujac ok 50/m daje 8600 - ale juz mniej stali dodatkowo - bo juz czesc jest. Dzwig potrzebny i tu i w Terivie do belek, z tym tynkiem faktycznie mozna troche wyrownac roznice - atut - pewnie szybkosc i bezpieczenstwo,brak koniecznosci szalowania jak przy monolicie i martwienia sie o klawiszowanie jak przy Terivie. Kazdy ma plusy i minusy. Licze ze z betonem ok 4400, stala ok 2000, dzwigiem ok 1000 wyjdzie ok 16000 - czas pokaze

• 11 months później...
Mam taki strop w swoim domu (D09a).

Producent zapewnił dostawę i montaż płyt.

Nie musiałem się martwić ani o podpory, ani o dźwig, ani o dostawę betonu. Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie. Sufity były szpachlowane cienką warstwą gładzi w celu wyrównania drobnych porów (3 worki MultiFinish Knaufa - jeśli dobrze pamiętam).

witaj jaki jest producent tego stropu ?

Dzieki z góry pozdrawiam flowercia

Tomik_B:

Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie.

to nie dzięki tej, a nie innej technologii, to sposobie projektowania co można uzyskać i przy innych stropach

a co do filigranu, to zależy kto daje i jakiej jakości

zdażały sie przypadki spadania tynków z filigranów

hanka&maciek

wykonawca to chyba po prostu leń i rzeczywiście jest ot dziwne :o