hankamaciek 10.05.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Wykonawca zaleca zamiane strpu Teriva na filigranowy - drozszy o ok 25% ale tanszy potem ( nie trzeba tynkowac sufitu). Z tego co wiem, niezbedny bedzie tu pewnie dzwig, ktory nie malo skasuje za prace. Prosze o Wasze opinie w tym temacie. Podobno strop jest popularny w Niemczech u nas juz mniej. Czy nie jest to czasem pojscia na latwizne przez wykonawce?Czy jest to moze praktyczna rada. Co w ogole z tym stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 11.05.2005 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 nikt z was nie ma filigrana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 11.05.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja mam, ale i tak go trzeba było otynkować, bo widać było łączenia płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.05.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 nikt z was nie ma filigrana? Pojedyncze osoby na grupie mają. Jest to dosyć żadki strop w budownictwie jednorodzinym właśnie ze względu na cene. Ja prawdopodobnie będe miał ten strop, ale niestety nie bardzo mam wybór. Pozdr. zlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.05.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja mam, ale i tak go trzeba było otynkować, bo widać było łączenia płyt. Czym go stemplowałeś? Drewnianymi stemplami, czy wypożyczałeś jakieś systemowe podpory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 11.05.2005 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 podobno wystarczy gladzia tylko, a na laczeniach ta siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.05.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 podobno wystarczy gladzia tylko, a na laczeniach ta siatka Podobno zależy to od: a) firmy, która robi płyty b) jakośći położenia Niektórzy nażekali na forum/p.m.b ,że płyty się kruszyły, były z wżerami - więc ciężko czegoś tego nietynkować. Poza tym koszt tynku <> 25% kosztu terivy, więc chyba nie powinien być to argument za. zlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 11.05.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Też mam. Właściwie jedyny argument to nieco większa szybkość - można zrobić w 2 dni (łącznie z zalewaniem). Mi na tym parametrze najbardziej zależało - bo budowałem zimą (zalanie stropu 6 grudnia). Natomiast odnośnie tynkowania - nawet jak położenie stropu jest zrobione bardzo dobrze (u mnie było) tynkowanie jest wskazane. Bez tynkowania nie da się zrobić tak by łączeń nie było widać. W najlepszym wypadku, patrząc pod światło będzie widać różnicę w fakturze. Koszt tynku maszynowego u mnie był ok. 20,5 zł/m^2. Po prostu sobie policz. Ale w to, że obejdzie się bez tynkowania - to za bardzo nie wierz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 11.05.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ja mam, ale i tak go trzeba było otynkować, bo widać było łączenia płyt. Czym go stemplowałeś? Drewnianymi stemplami, czy wypożyczałeś jakieś systemowe podpory? Podpory systemowe - takie metalowe z regulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 11.05.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Podpory systemowe - takie metalowe z regulacją. Dużo kosztowało Cię wynajęcie? Jak długo trzeba było je zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 11.05.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ceny nie znam - miałem wykonawcę na całość. A podpory stały jak należy 4 tygodnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 11.05.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Mam taki strop w swoim domu (D09a).Producent zapewnił dostawę i montaż płyt.Nie musiałem się martwić ani o podpory, ani o dźwig, ani o dostawę betonu. Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie. Sufity były szpachlowane cienką warstwą gładzi w celu wyrównania drobnych porów (3 worki MultiFinish Knaufa - jeśli dobrze pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 12.05.2005 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 i nie jest tak bardzo drogi. Terive wyliczyli mi na 7000 netto(172m2), tutaj przyjmujac ok 50/m daje 8600 - ale juz mniej stali dodatkowo - bo juz czesc jest. Dzwig potrzebny i tu i w Terivie do belek, z tym tynkiem faktycznie mozna troche wyrownac roznice - atut - pewnie szybkosc i bezpieczenstwo,brak koniecznosci szalowania jak przy monolicie i martwienia sie o klawiszowanie jak przy Terivie. Kazdy ma plusy i minusy. Licze ze z betonem ok 4400, stala ok 2000, dzwigiem ok 1000 wyjdzie ok 16000 - czas pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Po co w Terivie żuraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hankamaciek 12.05.2005 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 moj wykonawca mowil ze belek sam by nie wciagal od terivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flowera 10.05.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Mam taki strop w swoim domu (D09a). Producent zapewnił dostawę i montaż płyt. Nie musiałem się martwić ani o podpory, ani o dźwig, ani o dostawę betonu. Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie. Sufity były szpachlowane cienką warstwą gładzi w celu wyrównania drobnych porów (3 worki MultiFinish Knaufa - jeśli dobrze pamiętam). witaj jaki jest producent tego stropu ? Dzieki z góry pozdrawiam flowercia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 ja mam filiogranszybko przede wszystkim na czym mi zalezało kosztował mnie (razem z robocizna) ok 160 zł /m2 (netto) (warszawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 11.05.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Tomik_B: Dzięki zastosowaniu tego stropu można było zrezygnować ze słupka podpierającego podciąg przy schodach. Sam podciąg został ukryty w stropie. to nie dzięki tej, a nie innej technologii, to sposobie projektowania co można uzyskać i przy innych stropach a co do filigranu, to zależy kto daje i jakiej jakości zdażały sie przypadki spadania tynków z filigranów hanka&maciek wykonawca to chyba po prostu leń i rzeczywiście jest ot dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 11.05.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 ... witaj jaki jest producent tego stropu ? Dzieki z góry pozdrawiam flowercia Firma miała zakład produkcyjny w okolicach Krosna Odrzańskiego. Z tego, co wiem, to już nie produkuje stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts