Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROBOCIZNA STANU SUROWEGO A CHUDZIAK

Recommended Posts

A weź Ty z nim doprecyzuj zakres, bo jak widze chudziaka nie obejmuje, wykonania zbrojenia też nie, może i innych rzeczy, które Ty sie spodziewasz mieć za te pieniadze on nie zamierza wykonać. Masz jeszcze czas na renegocjacje.

U mnie wylał mi nawet tarasy i podjazd do garażu.

A ja myśle,że chudziak to etap stanu surowego. Inna sprawa to dalsza część posadzki -jak izolacja,a potem wylewka -to wykończeniówka. Ale chudziak to stan surowy, tak jak mury , które sie wykańcza ociepleniem i tynkiem na dalszym etapie.Sam mur musi jednak powstać, podobnie jak chuda posadzka. Takie jest moje roumowanie. Zresztą mój wykonawca ujął chudziak w cenie stanu surowego. Najlepiej, aby osoba, ktora bedzie wykonywać prace, określiła na papierze jaki dokładnie zakres wykona.Jeśli tego sie nie zrobi, można sie rozczarować, co mi sie przedarzyło w ubieglym roku. Nauczona porażką, każę sobie wszystko , krok po kroku objaśniać, i pisac to na kartce.To nie musi być umowa! Tylko zakres. :D

A ja myśle,że chudziak to etap stanu surowego. Inna sprawa to dalsza część posadzki -jak izolacja,a potem wylewka -to wykończeniówka. Ale chudziak to stan surowy, tak jak mury , które sie wykańcza ociepleniem i tynkiem na dalszym etapie.Sam mur musi jednak powstać, podobnie jak chuda posadzka. Takie jest moje roumowanie. Zresztą mój wykonawca ujął chudziak w cenie stanu surowego. Najlepiej, aby osoba, ktora bedzie wykonywać prace, określiła na papierze jaki dokładnie zakres wykona.Jeśli tego sie nie zrobi, można sie rozczarować, co mi sie przedarzyło w ubieglym roku. Nauczona porażką, każę sobie wszystko , krok po kroku objaśniać, i pisac to na kartce.To nie musi być umowa! Tylko zakres. :D

Ocieplenie ścian myśle, że nie wchodzi w zakres stanu surowego. Robi sie najczęściej po oknach.

Ocieplenie fundamentu tak.

Schody do domu tak.

Ścianki działowe tak.

Kominy, schody jak wylewane.

Taras zależy jaki jest czy lany czy układany.

Ja jeszcze wynegocjowałam odwodnienie.

Kanalizacja na gruncie tak.

Podpisałam umowę na stan surowy wg projektu.

Zobacz jak masz w swoim projekcie wykonanie stropu nad poddaszem. Czasami jest od razu przy wykonywaniu więźby.

U mnie robiony osobno i tego Wykonawca nie wliczył :evil:

pozwolę sobie trochę zboczyć ;) ten wątek na pokrewny (trochę) temat:

czy chudziak pod podłogi w postali 15cm betonu B15 zazbrojonego siatką (3mm, oczko 15x15cm) to nie za bogato przypadkiem? bo tak mam w projekcie, a znam ludzi co lali 10cm B10 bez zbrojenia, ekipa też mówi że mam w projekcie bogato...

jestem skłonny zmniejszyć grubość do 12cm (zbrojenie już kupiłem więc niech zostanie)

ps.

w kwestii chudziak vs stan surowy, to ja moim płacę za stan surowy jak właśnie wyleją chudziak

Do MLK:

W sprawie zbrojenia, mogę dodać, że w moim projekcie także jest przewidziane zbrojenie , ale nie 3mm co 15cm x 15, tylko stal 12mm! Postanowiliśmy z kierownikiem , że zbrojenie będzie rzadsze , bo pręt fi 10, i oczka co 30cm. Doszliśmy do wniosku, że konstruktor nie wymyślił sobie zbrojenia dla własnej przyjemności, więc nie mamy prawa ot tak sobie z niego zrezygnować. Może to kwestia gruntu? Jakieś obliczenia musiały wskazać na potrzebę zbrojenia posadzki.Fakt też, że mój dom będzie ciężki: łupek naturalny na dachu i elewacja z kamienia. Tak czy owak, każdy puka sie w głowe (łącznie z ekipą) gdy widzi takie zbrojenie...