rrmi 11.05.2005 02:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Zakladam ten temat , poniewaz lubie jesc. Malo jest czasu na gotowanie , wiec moze cos na szybko. Jak sobie radzicie i jezeli macie jakies fajne przepisy to moze sprobujemy. Ja od siebie dam cos jutro, zycze wszystkim smacznego i zebysmy nie byli grubsi niz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lawinia 11.05.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Najszybszy obiad dla mojej rodziny. KURCZAK W PORACH. MNIAM MNIAM Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, posypać jarzynką i poddusić na patelni. Pokroić por i wymieszać z kurczakiem. Poddusić. Dosypać curry wg uznania ile kto lubi. Na koniec zalać śmietaną. Podawać z ryżem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 robie podobnie , ale w moim wydaniu to sa kotlety . kroje piers , dodaje 3 jaja , por, curry, cukier , papryke , make ziemniaczana , sol pieprz i cebule . mieszam to potem na patelnie i jak kotlety, tzn. smaze. super, sprubuje tez twoje , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 11.05.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Sos pomidorowy z serem.*makaron (muszelki)*4 łyżki koncentratu pomidorowego*1/2 szklanki mleka*1 szklanka rosołu (kostka)*ser żółty 30 dag*2 ząbki czosnku*sól, cukier, pieprz*olej Czosnek posiekać i lekko zrumienić z dodatkiem oleju. Dodać pastę pomidorową, połaczyć z rosołem i mlekiem. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem. Ser wrzucić do sosu, odczekać chwilkę a potem połaczyć z makaronem.Mi smakuje.Życzę smacznego. http://olkalybowa.republika.pl/Gify/kuchnia__10_%5B1%5D.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.05.2005 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 mysle , ze ten sos jest lepszy od gotowego, bo to jak nie brac spagetti, dam przepis jeszcze na obiad w 10 min , czyli tyle ile sie makaron gotuje . wiec gotujemy makaron , w tym czasie myjemy krewetki , zdzieramy twarde ogonki. na patelni maslo , wrzucamy krewetki , oczywiscie rozowe czyli gotowane, na maslo , dodajemy czosnek , lyzeczke , taki z marynaty jest dobry do tego , posiekany, za kilka minut , jak sie tak podgotuja na tym masle dodajemy jakis gotowy sos , nie wiem jakie sa teraz sosy , ale ma byc bialy sos , tu sie nazywa sos alfredo , moze w polsce jakos inaczej , ma pewnie miejsce w sklepie kolo sosow do spagetti, podgrzac krewetki z tym sosem na patelni , wymieszac z makaronem . posypac parmezanem. moja rodzina sie tym zajada, gorzej jak ktos nie lubi krewetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.05.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Przepis na szybko.Czas realizacji ok. 20 min.Danie z patelni ( konieczna duza ) dla 2-3 osób. Skladniki:zupa prezydencka ( mrozonka )2 kawalki kielbasy przecier pomidorowyolej, przyprawy ( do smaku ) Kielbasa pokrojona w kostke, rzucona na patelnie, przesmazona kilka minut ( nie za mocno !), dodajemy zupe, przykrywamy, idziemy wypic piwo z goscmi, wracamy i kiedy zaczyna szybko odparowywac woda, dodajemy przecier, przyprawiamy, mieszamy nie dopuszczajac do przypalenia.Po odparowaniu wody na stól !SMACZNEGOMDJ Moze to byc Danie Prezydenckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.05.2005 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 z tym piwem to moj maz sie ucieszy , a mozesz mnie oswiecic co wchodzi w sklad tej mieszanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.05.2005 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 W skład mieszanki piwa wchodzi: woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże piwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.05.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Na szybko: mieso mielone podsmażyć na patelni mieszając, dodać mrożone warzywa (mieszanka meksykańska, leczo) podsmażyć, zalać sosem pomidorowym, doprawić ziołami np. prowansalskim. Piwo można pić w trakcie smażenia, ale proszę nie zapominać o zaproszonych gościach Podawać z makaronem. Dla wprawionych czas przygotowana 10 min. Dla amatorów 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.05.2005 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 oj tomek1950, pytalam o mieszanke prezydencka, o ile dobrze zrozumialam ,aTy o piwie, Twoj przepis wyglada tez jak poprzednie na taki jakie lubie , szybko tanio i skutecznie , ale co wy macie z tym piwem to ja nie rozumiem , wciaz pytam meza , a on mowi , ze im wiecej go pytam to on tym wiecej pije tego , no nie napisze czego, bo chcialam cos brzydkiego napisac. Ale nikt nie pisze czy ten moj przepis z krewetkami pasuje , a jest naprawde super , moj maly synek tak polowe paczki makaronu z cala resza dodatkow zjada . Synek nie taki jednak maly , za tydzien w piatek 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 12.05.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 rrmi, mój przepis jest sprawdzony. Twój mąż, jeśl chodzi o piwo, zachowuje się jak najbardziej prawidłowo. Przepis z krewetkami wypróbuję. Szybki jest też z łososiem wędzonym. Podsmażasz tatara z łososia wędzonego (Carrefour) na oliwie, trochę ziółek + śmietanka - jeśli musisz dbać o linię 12 %. Podawać z makaronem "al dente" PYCHA Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.05.2005 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 ogloszenie. temat jest moj , wiec prosze o piwie tu nie pisac . Widze , ze mam juz na kilka dni z glowy. Bede probowac. Piszcie jeszcze .nigdy nie wiadomo kiedy komu bedzie cos na szybko trzeba ugotowac . Wyobrazcie sobie , ze przychodza goscie , wy mowicie , zaraz cos zrobie do jedzenia , tylko musze do muratora zajrzec , oni obrazeni wychodza, a wy co niektorzy oczywiscie wypijacie sami te kilka piw , po czym zgarniacie cale jedzenie. No dobra z tym piwem zartowalam............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.05.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Zupa prezydencka oparta jest na kapuscie, a co innego Nie pamietam, trzeba by w sklepie poczytac.... Uwaga podaje inny przepis, na danie niepracowite, b. smaczne, b. syte, podaje sie z ryzem. Skladniki na 2-3 osoby piers z kurczaka ( podwójna ), 2 smietany ( 250 ml ) 18%, 2 zupy cebulowe Knorr ( duze, w torebce ) ryz, ogóreczki. Czas rezlizacji ok. 60 minut. Piers kroimy w kawalki ( tak na jeden kes ), zupe mieszamy dokladnie ze smietana, zalewamy w naczyniu zaroodpornym pod zamknieciem .... i wstawiamy do piekarnika ( jakies 220 stopni ). Wstawiamy wode na ryz, gotujemy ryz. Idziemy pic wino z goscmi Kiedy czujemy zapach lekkiego przypieczenia ( ale warto w miedzyczasie skontrolowac ze 3 razy stan potrawy ), baczymy czy aby miesko doszlo, a i susz z torebek, nabral miekkosci, by w zebach nie chrzescil Ogóreczki i ryz na stól szybko podajemy i owe naczynie co zaru nijakiego sie nie boi na stól ( nie zapominajac o podstawce ) takoz z potrawa upichcona gosciom milym serwujemy. Calosci dopelnia wytrawne wino czerwone. Smacznego J PS W przypadku gdy sos stanie sie za bardzo gesty, mozna go odrobina mleka rozrzedzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 15.05.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 To ja dorzucę mój ulubiony sposób na kurczaka. Całego kurczaka opłukać, przyprawić, jak kto lubi. Do teflonowej (koniecznie) brytfanny wsypać odpowiednią ilość surowego ryżu, na ryżu ułożyć kurczaka, zalać wodą, nasypać wegety i do piekarnika. Przygotowanie trwa 5 minut. Czekać na danie trzeba trochę dłużej, tyle ile musi piec się cały kurczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.05.2005 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Wiesz JOLANA to chyba jest ten kurczak poza konkurencja , taki przeboj jak dla mnie , bo naprawde nic nie trzeba robic, dzieki . Do tej pory probowalam , Twoj pierwszy przepis . Jest dobry , podobny smakowo do mojego, podanego ponizej . Jutro bede probowac albo to od TOMKA1950, ale nie z piwem (to nie jest zlosliwe), albo cos od Jerzysia. Smacznego moi drodzy na niedzielny obiadek. A co do wina? oj chlopacy , chlopacy...ja to lubie mocne trunki , A Wy tak mi tu z winem czy piwem, hahahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 16.05.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 hej mam pytania: jerzysio: rozumiem że mięsko pokrojone zalewamy mieszanką zupy cebulowej ze śmietaną? jolana: przepis prosty jak budowa cepa ale dlaczego ja się o nim dopiero teraz dowiaduję jakże on mi życie ułatwi powiedz mi tylko czy ryż zalewamy wodą do pełnego przykrycia czy ciut więcej? zimną czy wrzątkiem? Pozdrawiam założycielkę wątku i zapodających te wspaniale proste przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Dobrze wymieszany susz zupy cebulowej z duzej torebki ze smietana J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 16.05.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Ja moze podam przepis nie taki szybki, ale pyszny i bardzo łatwy. (Porcja na cztery osoby, w razie wiekszej ilości osób sładniki zwiększać proporcjonalnie) 2 torebki ryżu po 100 gPierś podwójna z kurczaka8 pieczarek1 puszka ananasa1 puszka czerwonej fasolki1 puszka kukurydzy1 puszka groszku1 papryka czerwonażółty serprzyprawy- oregano, bazylia, curry, i co kto lubi Ryż gotujemy, pierś pokrojoną w małe kawałki podsmażamy z czosnkiem i cebulą, pieczarki też, ananasa kroimy w małe kawałki, paprykę też, wszystkie składniki ze sobą mieszamy, doprawiamy przyprawami, wrzucamy do naczynia zaroodpornego, posypujemy tartym serem i wrzucamy do piekarnika na 30-40 min. Jemy popijając białym schłodzonym winem. Pyyycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.05.2005 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Akurat dzis skorzystam Aniu z Twojego przepisu , bo akurat mam wszytko, zycze wiec sobie smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 16.05.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 hej mam pytania: jolana: przepis prosty jak budowa cepa ale dlaczego ja się o nim dopiero teraz dowiaduję jakże on mi życie ułatwi powiedz mi tylko czy ryż zalewamy wodą do pełnego przykrycia czy ciut więcej? zimną czy wrzątkiem? Zalewamy zimną wodą, w ilości około 2,5 raza więcej niż ryżu,...albo na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.