Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak będziesz próbował z imbirem to polecam wersję paradną ...sama wymysliłam :oops: :D .

Kawałek wędzonego łososia albo szyneczki, takiej też fajnie uwędzonej pokrojone w kosteczkę nakładamy na talerz i zalewamy zupą..

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-846567
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmmm, zupkę Jerzysiowo-Edziową muszę spróbować. :D Brzmi kusząco. Choć wg moich standardów to dzieeeeeń roboty! :wink:

 

rrmi - sposób babuni, żeby mięsko szybko miękło:

 

przed pieczeniem polać/natrzeć wódką. Smaku nie zmienia, ale kruszeje. :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-846590
Udostępnij na innych stronach

...no dobra, a teraz naprawdę b. szybka w przygotowaniu zupa - mus.

Mrożonkę ( np. warzywną ) zmiksować na pył, dodać:

- kostkę rosołową

- śmietanę ( min. 0,5 l )

- serek topiony ( zwykły nie smakowy 3 szt. )

- całość uzupełnić wodą i przyprawić

Gotować ok. 15 - 20 min.

Podawać zez tymi kuleczkami, co to ptysiowe siem nazywają..

Smacznego

J

 

oj ja uwielbiam zupy-kremy :D

a rzeczywiscie najszybciej robi sie z mrozonek, tylko ze ja od razu gotuje mrozonke w wywarze z kostki i dopiero potem miksuje, potem tylko doprawic, chwile pogotowac i gotowe :)

najlepsza oczywiscie brokulowa - doprawic galka muszkatalowa

zamiast groszku mozna tez dac drobniutkie grzanki z bulki

ja sera zazwyczaj nie daje (mniej tuczace :wink: )

jak ktos lubi to mozna tez dodac odrobine koziego - zaostrza smak

 

teraz sezon na dynie - zupa krem - boska :D

dynia uduszona z cebula (troche zeby zaostrzyc smak), wywar z kostki - zmiksowac - doprawic, troche smietany lub nie jak kto woli

na to prazone platki migdalow

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-846724
Udostępnij na innych stronach

Wow! Ile wcieleń zupy dyniowej! :o

 

U mnie w domu gotuje się ją w dwóch garnkach - bo tak skrajne tradycje rodzinne. W jednym z mlekiem zamiast wody i cukrem (:-?), w drugim na kostce rosołowej i tę przy podaniu uzupełnia się ogromną ilością drobno posiekanej natki pietruszki (tak prawie pęczek na talerz). Ta druga nie tylko smakowita, ale tez niezwykle atrakcyjna kolorystycznie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-846836
Udostępnij na innych stronach

Witajcie łasuchy :)

 

Dorzucę i ja swoją małą patelenkę ;)

 

Małe co nieco na ciepło:

 

dwie piersi z kurczaka....pokroić w plasterki.....obsmażyć na maśle....dosypać ziół prowansalskich....sól...pieprz...wedle uznania....troszkę poddusić......na koniec wyłączyć gaz....odczekać chwikę.....i polać dobrą! śmietaną....chwilę pomieszać....żeby wszystko sie połączyło :)

 

Naprawdę dobrze smakuje....z gotowanymi brokułami...jak je poleje się tym sosikiem ;)

 

Ummmmm.....troszkę się rozmażyłem :oops: 8)

 

Pozdrawiam

Marc

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-847430
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...

Podciągam z tematem na jesienne wieczory.

 

Apple Crumble

 

Do żaroodpornej miski wrzucić pokrojone jabłka bez skórki, tak np. na głebokość 5 cm, mogą być z cynamonem. Na to warstwa samej kruszonki (czyli zimne masło utarte szybko w palcach z cukrem i mąką na takie grudki nieregularne). Niezagładzać, tylko taką trochę potarganą tę kruszonkę o średniej grubości 1 cm zostawić. Do pierkarnika aż się zrumieni (ok 0,5h).

 

Podawać gorrrrrące, nakładać łyżką do miseczek, na wierzch można sporą łyżkę lodów waniliowych każdemu polożyc.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-884000
Udostępnij na innych stronach

rrmi, znam to w uncjach, podaję więc też próbę przeliczenia na gramy:

 

6 oz (170g) mąki

3 oz (85g) masła (lub margaryny)

2 oz (56g) cukru

 

Ale dokładność nie jest kluczowa.

 

Za to zapomniałam poprzednio napisać, że jabłka lepiej jeśli są lekko obgotowane i że całość wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika.

 

Tę ilość robię na naczynie o średnicy 23 cm, które jabłkami napełniam do ok. 5 cm głębokości - nie mam pojęcia ile one ważą :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-887898
Udostępnij na innych stronach

zupka meksykańska:

1/2 kg wołowiny zmielonej

1 puszka pomidorów

1 puszka kukurydzy

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka białej fasoli

sos sojowy

koncentrat pomidorowy

tabasco

czosnek

1 cebula

A robimy tak:

mięsko + posiekanš cebulę podsmażamy i wrzucamy do gara

do tego dodajemy wszystkie puszki ( bez odcedzania)+ koncentat pomidorowy+ doprawiamy i wcinamy miam miam :D

czas przygotowania 20 min.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-888263
Udostępnij na innych stronach

Spaghetti:

1 papryka w kostkę + 1 posiekana cebula - podsmażyć dodać 3 zmiażdźone ząbki czosnku+ vegeta/ kucharek , bazylia, papryka w proszku , pieprz + koncentat pomidorowy+ 3 łyżeczki mąki (zrobić zasmażkę) i wszystko rozprowadzić zagotowaną wodą

 

ugotowany makaron posypać startym żółtym serem i polać sosem

smacznego!!!!

ok. 20 min

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-888273
Udostępnij na innych stronach

dzieki Bratki juz mi jasniej , bede probowala w sobote :p

 

accola ta meksykanska dobrze wyglada , a nie myslisz , ze zamiast zmielonego miecha dac w malych kawalkach? :p

 

mieso do spagetti to mozna chyba dodac :D :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-888404
Udostępnij na innych stronach

dzieki Bratki juz mi jasniej , bede probowala w sobote :p

 

accola ta meksykanska dobrze wyglada , a nie myslisz , ze zamiast zmielonego miecha dac w malych kawalkach? :p

 

mieso do spagetti to mozna chyba dodac :D :D

 

Meksykańska z kawałakmi mięsa też będzie ok. To świeży przepis i na razie próbowałam tylko z mielonym. Następnym razem zrobie z kurczakiem. A zupa naprawdę pyszna i świetnie rozgrzewa:).

A mięso do spaghetti czemu nie, ale ja w tej wersji nie dodaje.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-888519
Udostępnij na innych stronach

"Gyros" po polsku

Pierś z kurczaka lub indyka pokroić w paski ok 1,5 cm można też w kostkę. Wrzucić wszystko do sosu (oliwa z oliwek plus przyprawa do gyrosu wymieszana z oliwą). Wrzucić wszystko na patelnię obsmażyć na lekki złoty kolor. Do tego dodać pół szklanki piwa (resztę wypić) i zalać śmietanką lub śmietaną można dodać kostkę warzywną jeśli za mało słone.

 

Sałata po francusku

 

Sałatę lodową poszarpać na kawałki i przyrządzić sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego (ten ciemny) łyżeczka musztardy koniecznie z gorczycą 1 lub 2 duże ząbki czosnku.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/33264-gotowanie-na-szybko/page/5/#findComment-890137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...