sylvia1 16.05.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 dla dwóćh osób :2 piersi z kurczka, 3 duze cebule ( lub wiecej)przecier pomidorowy - 2 łyżki, curry pół opakowania, sól pieprz do smakujogurt naturalny ok 2 kubeczkówolej i masło pierś z kurczaka pokroić na paseczki cebule w półksiezyce poddusić na maśle zdjac z patelni podsmazyc kurczaka dodac cebule, curry przecier i poddusiz po chwilce dodać jogurt dusić do miękkosci miesa...podawac z ryzemsmaczengo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 16.05.2005 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Czyli wniosek nasuwa mi sie taki , ze najszybciej robi sie dania z kurczaka. EWUSIA -dziekuje za pozdrowienia .Nawet nie myslalam , ze mi sie tak ten watek przyda. A nie lubie gotowego jedzenia. Tu gdzie jestem chinczyk rozwozi takie pomyje , ze szkoda gadac. Nie to co dobra chiska restauracja w Polsce. Czekam na wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drbudzik 18.05.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ale zglodnialam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.08.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 "leniwe goląbki" farsz - jak do gołąbków (ryż, mięso, cebula, przyprawy), ale bez zabawy w zawijanie tylko, ukladany warstwami na zmiane z liśćmi kapusty w dużym płaskim garnku (nie trzeba ich parzyć, nie szkodzi jak się ponadrywają). Tak jak gołąbki podlać szklanką bulionu a z wierzchu odrobiną oliwy. Zrobione w naczyniu żaroodpornym wygląda jak tort i tak należy kroić. Przed końcem gotowania grubo posypać dużą ilością posiekanego kopru. Można odgrzewać, ale zawsze lepsze kiedy kapusta jeszcze ma jakiś kolor, a nie jest umęczoną burą szmatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.08.2005 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 calkiem dobrze brzmichociaz zawijanie mnie nie meczy to sprobuje jak napisaliscie(Bratki liczba mnoga?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.08.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Miło mi rrmi. No to do kompletu zupka chrzanowa na niespodziewanych a wytwornych gości: Kostkę bulionowa typu wędzonka rozpuścić we wrzątku dodać kilka łyżek tartego chrzanu (ilość do smaku bo rozne są, powinna być ostra, wyraźnie zagęszczona chrzanem). Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietany sporo. Już. No prawie Podawać z jajkiem na twardo i groszkiem ptysiowym, albo grzankami w kostkę z chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.08.2005 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 to sie mowi proste jak kilo drutu , ciekawe jak smakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.08.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 Jak... zupka chrzanowa Jak cos posredniego miedzy żurkiem, wielkanocną szynką z chrzanem, a zupą cytrynową, tylko ostrzejsze, choc chrzan traci sporo mocy w wysokiej temperaturze. Dobre. Może nie najpierwsza liga, ale nawet grymaśnicy nie odsuwają talerza. A wogole to fajny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.08.2005 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 fajny jak sie pojesc lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 21.08.2005 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2005 To i owszem. Ale przede wszystkim kryterium "szybkości" mnie ujmuje. Bo pracochłonnych przepisów/pomysłów/możliwości to są kilometry, a tu jest szansa na zgromadzenie kilkuminutowych. Bede go pewnie (ten wątek znaczy) czasem podbijać - moze dołączą następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 22.08.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 szybka zupa ceblowa:cebule(po 2 duże na 1 osobę) kroimy, w duzym garnku dusimy na niewielkiej ilości oleju lub maśła (nie przyweglic!). gotujemy wode na rosołek. miksujemy cebulke( taka końcówk,a nakręcana na robot) wlewamy rosołek (z kostki coby było szybciej). doprawiamy śmietanką i przyprawami, podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami zrobionymi w trakcie przygotowywania zupy. kurczak w sosie serowym..piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze (tak z 1 piersi ok 3 kawałki) lekko rozbijamy podsmażamy. zaelwamy śmeitaną i dodajemy pieprzu i startego sera zółtego...podajemy z warzywami...ja robię dłuzsza wersję czyli roladki z kurczka z serem w srodku efekt ten sam... makaron z sosem serowo-pieprzowymmakraon gotujemy w drugim naczyniu robimy delikatna zasmażke, doenije wlewamy mleko ( musi byc dosyć rzadkie) dodajemy duzy serek topiony śmeitankowy lub ementaler dodajemy sół i duzo peiprzu swiezo zmielonego, na koniec dodajemy ztarty ser zółty (dodaje smaczku lekko ostrzejszego i sos nie jest taki mdły) podajemy z makaronem lub z warzywami (np brokułami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 To i ja dołączę do szybkich dań:mrożona ryba ( np. panga)pokrojona w słupki włoszczyzna (najszybciej -mrożona, kupiona w sklepie)przyprawykasza np. mazurskado takiej wyższej patelni wkładamy rybę, posypujemy obficie warzywami (mrożonymi) i przyprawami ( takimi do ryb- ilość wg. uznania), po chwili wszystko puści sos, dusimy aż do momentu kiedy ryba nie jest surowa ( to trwa około 15-20 min) w tym czasie gotujemy kaszę ( z torebki) też około 20 minut. Danie polecił mi pewien starszy pan w kolejce w skelpie rybnym. Moje dziecko, które raczej nie przepada za rybami, akurat tym daniem się zajada. Podobnie łososiem z kaszą.Dzwonko łososia wędzonego ( nie takiego w plasterkach!), paczuszka kaszy np. mazurskiej , koper.Kaszę gotujemy, w między czasie łososia rwiemy w kawałeczki, dodajemy do ugotowanej już , ale gorącej kaszy, mieszamy z dużą ilością kopru. Życzę smacznego.Super wątek, biegnę do domu robić krewetki rrmipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 25.08.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Pseudo-raclette Trochę siermierżne, ale nie gorsze od oryginału tylko mniej efektowne wizualnie i dużo szybsze w czasie spożycia. 1. gotujemy dobrze umyte ziemniaczki w mundurkach, bardzo mlode i bardzo drobne (takie gotują się ok 15 min, zwłaszcza jak je zalać wrzątkiem) 2. Do żaroodpornej miski wrzucamy ser żółty (raclette jak jesteśmy rozrzutni, jak mniej to wędzony zamojski lub giżycki) pokrojony w plastry grube do 1 cm, w ilości ok. 150-200 gram na osobe. Ser wstawiamy do mikrofali na maxa az sie rozpusci. (to kilka minut tylko) 3. Podajemy gorrrrące z korniszonkiem lub inną smacznością w occie. (Uwaga, jak stygnie to twardnieje i jest malo jadalne. Lepiej kilkakrotnie nakladac na ziemniaczek po trochu z miski, nie od razu całą porcję) Ziemniaczków się nie obiera tylko zjada z łupinką. Można dodac posiekanego czosnku do sera. Danie jest wściekle sycące. Niektórzy na deser biorą rapacholin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 25.08.2005 23:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 fajne rzeczy gotujecie wyprobuje cebulowa na pierwszy rzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 26.08.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Makaron+ sos+ tuńczyk z puszki + kaparyprzepis na sos w garnku rozpuscic maśło dodac make zrumienić, dodać poł szklanki bulionu , poł szklnki mleka, serek topiony 100 g, mieszać trzepaczką aż sie zrobi sos, wlać to makaronu, dorzucić tuńczyka i kapary smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.08.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Podaje przepis na proste, aczkolwiek nieco pracowite jedzenie : Skład : 8 - pory, cebula ( w proporcji 1:1 - najlepiej średniej wielkości ) parówki ( min. 1 szt. na 1:1 ) olej, przecier pomidorowy, przyprawy, dobra gorzałeczka Czas przygotowania - ok. 30 min ( dla 4 osób ) Wrzucamy wódeczkę do zamrażalnika na maksa - kroimy pory i cebulę ( pory najlepiej przekroić wzdłuż i dokładnie umyć ) wrzucamy do gara z olejem i dusimy do miękkości ( 1-1,5 h ) Dodajemy przecier, przyprawy i na koniec dodajemy pokrojone parówki ( na 4 i nacinamy z obu stron na krzyż - WAŻNE ). Po 15 min. podajemy z pieczywkiem i dobrze zmrożoną wódeczką J Odgrzana potrawka smakuje jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 31.08.2005 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Jerzysio a ile tej wodeczki ma byc? butelka na lebka wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.08.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Czy zamiast wódeczki może byc inna kiełbaska? Bo wiem co w wymionach tzn w parówkach siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 31.08.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Przywołuję towarzystwo do porządku Miało być gotowanie na szybko! No to może... właściwie nie wiem jaką to ma nazwę Ale chodzi o: pierś z kurczaka lub schab pokrojone w kostę (ok. 2cm), mieszam z przyprawami, na które akurat mam ochotę (pieprz i sól obligoatoryjnie, wskazany czosnek, inne wg uznania) i łyżką wódki. I smażę BARDZO KRÓTKO, na bardzo ostrym ogniu. Tak żeby w środku jeszcze różowe były, a z wierzchu już brązowe lub co najmniej złote. Doskonale pasuje z odsmażonymi (na osobnej patelni) wczorajszymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, albo z frytkami z patelni, a w największym pośpiechu z chrupiącą bułeczką (może być z zamrażalnika, przez mikrofalę na toster). [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 31.08.2005 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 no to sie rozumie , ze szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.