Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowanie na szybko


Recommended Posts

dla dwóćh osób :

2 piersi z kurczka,

3 duze cebule ( lub wiecej)

przecier pomidorowy - 2 łyżki,

curry pół opakowania, sól pieprz do smaku

jogurt naturalny ok 2 kubeczków

olej i masło

 

pierś z kurczaka pokroić na paseczki

cebule w półksiezyce poddusić na maśle zdjac z patelni podsmazyc kurczaka dodac cebule, curry przecier i poddusiz po chwilce dodać jogurt

dusić do miękkosci miesa...

podawac z ryzem

smaczengo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli wniosek nasuwa mi sie taki , ze najszybciej robi sie dania z kurczaka. EWUSIA -dziekuje za pozdrowienia .Nawet nie myslalam , ze mi sie tak ten watek przyda. A nie lubie gotowego jedzenia. Tu gdzie jestem chinczyk rozwozi takie pomyje , ze szkoda gadac. Nie to co dobra chiska restauracja w Polsce. Czekam na wiecej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...

"leniwe goląbki"

 

farsz - jak do gołąbków (ryż, mięso, cebula, przyprawy), ale bez zabawy w zawijanie tylko, ukladany warstwami na zmiane z liśćmi kapusty w dużym płaskim garnku (nie trzeba ich parzyć, nie szkodzi jak się ponadrywają). Tak jak gołąbki podlać szklanką bulionu a z wierzchu odrobiną oliwy. Zrobione w naczyniu żaroodpornym wygląda jak tort i tak należy kroić. Przed końcem gotowania grubo posypać dużą ilością posiekanego kopru. Można odgrzewać, ale zawsze lepsze kiedy kapusta jeszcze ma jakiś kolor, a nie jest umęczoną burą szmatką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Miło mi rrmi.

 

No to do kompletu zupka chrzanowa na niespodziewanych a wytwornych gości:

 

Kostkę bulionowa typu wędzonka rozpuścić we wrzątku dodać kilka łyżek tartego chrzanu (ilość do smaku bo rozne są, powinna być ostra, wyraźnie zagęszczona chrzanem). Doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietany sporo.

 

Już.

 

No prawie ;)

 

Podawać z jajkiem na twardo i groszkiem ptysiowym, albo grzankami w kostkę z chleba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybka zupa ceblowa:

cebule(po 2 duże na 1 osobę) kroimy, w duzym garnku dusimy na niewielkiej ilości oleju lub maśła (nie przyweglic!). gotujemy wode na rosołek. miksujemy cebulke( taka końcówk,a nakręcana na robot) wlewamy rosołek (z kostki coby było szybciej). doprawiamy śmietanką i przyprawami, podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami zrobionymi w trakcie przygotowywania zupy.

 

kurczak w sosie serowym..

piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze (tak z 1 piersi ok 3 kawałki) lekko rozbijamy podsmażamy. zaelwamy śmeitaną i dodajemy pieprzu i startego sera zółtego...

podajemy z warzywami...

ja robię dłuzsza wersję czyli roladki z kurczka z serem w srodku efekt ten sam...

 

makaron z sosem serowo-pieprzowym

makraon gotujemy w drugim naczyniu robimy delikatna zasmażke, doenije wlewamy mleko ( musi byc dosyć rzadkie) dodajemy duzy serek topiony śmeitankowy lub ementaler dodajemy sół i duzo peiprzu swiezo zmielonego, na koniec dodajemy ztarty ser zółty (dodaje smaczku lekko ostrzejszego i sos nie jest taki mdły) podajemy z makaronem lub z warzywami (np brokułami)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja dołączę do szybkich dań:

mrożona ryba ( np. panga)

pokrojona w słupki włoszczyzna (najszybciej -mrożona, kupiona w sklepie)

przyprawy

kasza np. mazurska

do takiej wyższej patelni wkładamy rybę, posypujemy obficie warzywami (mrożonymi) i przyprawami ( takimi do ryb- ilość wg. uznania), po chwili wszystko puści sos, dusimy aż do momentu kiedy ryba nie jest surowa ( to trwa około 15-20 min) w tym czasie gotujemy kaszę ( z torebki) też około 20 minut. Danie polecił mi pewien starszy pan w kolejce w skelpie rybnym. Moje dziecko, które raczej nie przepada za rybami, akurat tym daniem się zajada.

Podobnie łososiem z kaszą.

Dzwonko łososia wędzonego ( nie takiego w plasterkach!), paczuszka kaszy np. mazurskiej , koper.

Kaszę gotujemy, w między czasie łososia rwiemy w kawałeczki, dodajemy do ugotowanej już , ale gorącej kaszy, mieszamy z dużą ilością kopru. Życzę smacznego.

Super wątek, biegnę do domu robić krewetki rrmi

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pseudo-raclette

 

Trochę siermierżne, ale nie gorsze od oryginału tylko mniej efektowne wizualnie i dużo szybsze w czasie spożycia. :)

 

1. gotujemy dobrze umyte ziemniaczki w mundurkach, bardzo mlode i bardzo drobne (takie gotują się ok 15 min, zwłaszcza jak je zalać wrzątkiem)

 

2. Do żaroodpornej miski wrzucamy ser żółty (raclette jak jesteśmy rozrzutni, jak mniej to wędzony zamojski lub giżycki) pokrojony w plastry grube do 1 cm, w ilości ok. 150-200 gram na osobe. Ser wstawiamy do mikrofali na maxa az sie rozpusci. (to kilka minut tylko)

 

3. Podajemy gorrrrące z korniszonkiem lub inną smacznością w occie. (Uwaga, jak stygnie to twardnieje i jest malo jadalne. Lepiej kilkakrotnie nakladac na ziemniaczek po trochu z miski, nie od razu całą porcję)

 

Ziemniaczków się nie obiera tylko zjada z łupinką.

 

Można dodac posiekanego czosnku do sera.

 

Danie jest wściekle sycące. Niektórzy na deser biorą rapacholin :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis na proste, aczkolwiek nieco pracowite jedzenie :

Skład :

8 - pory, cebula ( w proporcji 1:1 - najlepiej średniej wielkości )

parówki ( min. 1 szt. na 1:1 )

olej,

przecier pomidorowy,

przyprawy,

dobra gorzałeczka 8)

Czas przygotowania - ok. 30 min ( dla 4 osób )

Wrzucamy wódeczkę do zamrażalnika na maksa

- kroimy pory i cebulę ( pory najlepiej przekroić wzdłuż i dokładnie umyć )

wrzucamy do gara z olejem i dusimy do miękkości ( 1-1,5 h )

Dodajemy przecier, przyprawy i na koniec dodajemy pokrojone parówki

( na 4 i nacinamy z obu stron na krzyż - WAŻNE ).

Po 15 min. podajemy z pieczywkiem i dobrze zmrożoną wódeczką :roll:

J

 

Odgrzana potrawka smakuje jeszcze lepiej 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy zamiast wódeczki może byc inna kiełbaska? Bo wiem co w wymionach tzn w parówkach siedzi :evil: :o :oops: :wink: :roll: :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przywołuję towarzystwo do porządku :wink: Miało być gotowanie na szybko! :)

 

No to może... właściwie nie wiem jaką to ma nazwę :-? Ale chodzi o: pierś z kurczaka lub schab pokrojone w kostę (ok. 2cm), mieszam z przyprawami, na które akurat mam ochotę (pieprz i sól obligoatoryjnie, wskazany czosnek, inne wg uznania) i łyżką wódki. I smażę BARDZO KRÓTKO, na bardzo ostrym ogniu. Tak żeby w środku jeszcze różowe były, a z wierzchu już brązowe lub co najmniej złote.

 

Doskonale pasuje z odsmażonymi (na osobnej patelni) wczorajszymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, albo z frytkami z patelni, a w największym pośpiechu z chrupiącą bułeczką (może być z zamrażalnika, przez mikrofalę na toster). [/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...