Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowanie na szybko


Recommended Posts

....ilość wódeczki na osobotalerz jest nielimitowana 8)

......

potrawa nazywa się "parówki w porach" i powstała w czasach kryzysowych, kiedyć dostępu do lepsiejszego wyrobu nijakiego nie było :(

...a gwoździem potrawy są paróweczki które pod wpływem ciepła ( a po wcześniejszym nacięciu ) rozchylają się na końcach tworząc zabawny kształt :roll:

 

...nie proponujem dawania towaru po 3,99 pln/kg tylko zdecydowanie lepszy, a co do kiełbaski - proszę eksperymentować :o

 

J

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kurczak egzotyczny

Piers kroimy w paseczki i smazymy na oleju jak się podsmazy dodajemy ananasa i brzoskwinie z puszki (pokrojone w kostkę).

Zalewamy smietaną i troche dusimy. Przyprawiamy pieprzem i sola

Podajemy z ryzem

 

Parówki znakomite

Parówki wieprzowe w sztucznym flaku obieramy i kroimy w plasterki. Podsmazamy troche cebuli i dozucamy parówki, nastepnie dorzucamy groszek z puszki i przecier pomidorowy troche wody żeby był sos. Przyprawiamy sola i pieprzem.

Podajemy z makaronem (duze formy)

 

SMACZNEGO

 

Przepraszam, że nie podaje ilości ale nie znoszę przepisów i wszystko robie na oko. :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pstraga wypatroszonego

a. kupić

b. posolić, popieprzyć, skropic cytryną, wsadzic mu do brzucha gałązki kopru (lub innego ziela) i łyżeczke masła

c. zawinąć w folię aluminiową

d. rzucić na grila na 10 do 20 minut z jednej strony i tyleż z drugiej

 

zjeść ze smakiem - mozna tez z grzankami i z sałatką jaką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Makaron z brokułami (danie dla wegetarian i nie tylko)

 

 

1. Ugotować makaron (może być spagetti, muszelki, świderki...).

 

2. Na osolony wrzątek wrzucić mrożone brokuły, pogotować chwilę (nie mogą być za miękkie).

 

3. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić rozgnieciony czosnek, na to wrzucić odcedzone brokuły, podsmażyć jeszcze chwilkę razem.

 

4. Wymieszać makaron z brokułami, dodać pieprz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Makaron z brokułami (danie dla wegetarian i nie tylko)

 

 

1. Ugotować makaron (może być spagetti, muszelki, świderki...).

 

2. Na osolony wrzątek wrzucić mrożone brokuły, pogotować chwilę (nie mogą być za miękkie).

 

3. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić rozgnieciony czosnek, na to wrzucić odcedzone brokuły, podsmażyć jeszcze chwilkę razem.

 

4. Wymieszać makaron z brokułami, dodać pieprz.

 

 

Reniu, jadłam to u koleżanki - to jest poezja! :)

Mozna jeszcze parmezanem posypac, ale i bez jest rozpustnie dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak lubisz slodkie, to weź czarną gorzko-czekoladową polewę do ciast, rozpuść w grubej miseczce w mikrofali (kamionka, albo gruby fajans), i podaj w towarzystwie pokrojonych w kostke owocow - gruszki, cytrusy, jabłka (banany dla mnie juz za slodkie, ale niektorzy moga lubic). Kawalki owoca na widelec i lekko unurzac w czarnym i gorrrrącym. Smacznego :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze? Może, ale na krótko. :D

 

Widziałaś kiedyś Gruszki pięknej Heleny z mleczną czekoladą? Wist jest w kontapunkcie. A przy tym gorzka czekolada wcale nie jest gorzka tylko troche mniej mdla niz mleczne, troche bardziej nasionami kakaowca smakuje. Natomiast polewy mają i tak sporo cukru. Moim zdaniem wiecej niz czekolady, ale wolniej tężeją, wiec do tego celu dobre.

 

Zawsze możesz rozpuścić dwie i zobaczyć, która zniknie, a ktora wróci do kuchni. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry! Ja znam, bo... strasznie kiepsko kucharzę (zwłaszcza słodkiego nie lubie robić) i co szukam jakiegoś prostego przepisu na wytworny deser to trafiam na "gruszki pięknej heleny". :D Po prostu połówki twardych gruszek obgotowane w krótkim syropie i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Podawane już na zimno. To taki dyżurny hit kuchni francuskiej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hanulu, to wrzuć coś na ruszt ze swoich expresowych praktyk ! :D

No to znowu kurczak ale tym razem w towarzystwie mieszanki chińskiej (mrożonki). Zatem:

dwie duże piersi :wink: kurczaka

przyprawa do kurczaka (złocista KAMISA)

torebka mrożonki - Mieszanka chińska

dwie torebki ryżu

nastawiamy ryż, w tym czasie kroimy na kęsy kurczaka i obtaczamy go sowicie w przyprawie, rzucamy na rozgrzany olej i jak zbieleje dodajemy wspomnianą mieszankę i dusimy do zmiękczenia tychże warzyw w mrożonce, w tym czasie dochodzi ryż

no a potem jemy, ale tu pasuje piwo

 

 

A dla wegetarian potrawa z sera twarogowego:

rozgniatamy ser praską do ziemniaków dodajemy jajko mąkę szczyptę soli ( troszke mleka w razie potrzeby) zarabiamy ciasto, które następnie łyżką kładziemy na gotującą się wodę i mamy bazę czyli kluseczki z sera, na które mozna polać sos truskawkowy lub jak kto lubi grzybowy lub każdy inny - as you like

 

 

Smacznego

PS: A jutro będę jadła pyszne pierożki z mięskiem - mamusia mi zrobi, mniam mniam, (jak to dobrze mieszkać na prowincji)

 

PS nr2: Wszystkie Wasze przepisy wykorzystam jak już sie wreszcie przeprowadzę i dopiero będę szaleć w nowej kuchni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS: A jutro będę jadła pyszne pierożki z mięskiem - mamusia mi zrobi, mniam mniam, (jak to dobrze mieszkać na prowincji)

 

zazdroszcze Ci tych pierogow z miesem .

Nie wydaje mi sie zeby to byla potrawa z prowincji. :o :o

Qrczak to jednak dobry wynalazek :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jutro będę jadła pyszne pierożki z mięskiem - mamusia mi zrobi, mniam mniam, (jak to dobrze mieszkać na prowincji)

 

Tez zazdroszcze - pierożki różne to jedne z najlepszych smakołyków. A mamusine to ho, ho. Ja niestety mam do wyboru tylko wersje pospieszną czyli... z supermarketu. :(

 

No, ale wtedy to jest naprawde najszybszy obiad: 30 do 60sek na Max w mikrofali i nawet juz nie wyciagam talerza, tylko wcinam z pojemniczka :) Kto to przebije? ;) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak mnie natchnęło właśnie: dla mnie "na szybko" to znaczy też np. zrobić raz więcej jakiejś bardziej pracochłonnej potrawy, poporcjować, a potem tylko rozmrażać i jest faktycznie bardzo szybko. Nie wszystko się do tego nadaje, ale niektórym nawet służy przemrożenie. Robie tak z bigosem, leczo (choć tu lubie dodać coś świeżego po rozmrożeniu), kapustą na nóżce, sosami/gulaszami... Mrożę też niektóre zupy.

 

A Wy co mrozicie, żeby mieć potem gotowe danie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...