Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowanie na szybko


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polendwiczki po Francusku

 

Polendwiczki ok 300gr na 2-3 osoby pokroic na plasterki dodac 2 cebule pokrojone w piorka podsmarzyc doprawic wegeta ,pieprzem i przyprawa grilowa po 3 minutach dodac 2 pokrojone papryki i 3 pomidory pokrojone w kostke po 3 minutach dodac smietane i koperek ja jeszcze dodaje pasty chille .

 

podawac z bagietka lub ryzem

Sprobujcie mieszanki ryzu kolorowego jest supper.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka ze szpinakiem:

- ugotowany makaron al dente (ja lubie fusili, czyli świderki)

- szpinak podduszony (jak mrożony, to musi odparować woda oczywiście), przyprawiony czosnkiem i jeśli komuś nie zależy, żeby był light, to masełko, śmietana, sól, parmezan.

- rozbełtane jajko ze śmietaną i też może być z parmezanem, jakieś ziółka (ja daję oregano)

 

Później to mieszam wszystko. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym żółtym serem (i znów trochę parmezanu, ładnie się rumieni). Do pieca.

 

To mój obiad dzisiaj :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

grzanki w jajku.

 

Znacie to ? Leitmotive mojego dzieciństwa. :D

 

Czerstwa bułka paryska pokrojona w kromki. Każda kromka zanurzana kolejno w mleku, jajku i na patelnię najlepiej na masełku, króciutko.

 

Podawać gorące z cukrem.

Z cukrem??? :o fuj, ja to znam, ale z solą i pieprzem albo papryką, no i może być każde pieczywo -- mniam mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka ze szpinakiem:

- ugotowany makaron al dente (ja lubie fusili, czyli świderki)

- szpinak podduszony (jak mrożony, to musi odparować woda oczywiście), przyprawiony czosnkiem i jeśli komuś nie zależy, żeby był light, to masełko, śmietana, sól, parmezan.

- rozbełtane jajko ze śmietaną i też może być z parmezanem, jakieś ziółka (ja daję oregano)

 

Później to mieszam wszystko. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym żółtym serem (i znów trochę parmezanu, ładnie się rumieni). Do pieca.

 

To mój obiad dzisiaj :)

TO musi być pyszne, szkoda, że moje dzieci takich rzeczy nie jedzą :x

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mój obiad dzisiaj :)

A ja dzisiaj pomyslalam , ze upieke kawalek miesa , w piekarniku.

W miedzyczasie juz ugotowalam zupe , mieso piecze sie jakies 6 godzin , dalej jest twarde .

Taki szybki obiad na jutro bedzie . :wink:

Ale ze mnie gosposia :oops: :oops:

Maz powiedzial , ze czas moja walizke wystawic przed drzwi :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to jest kapusta na nóżce? :o jakaś stojąca? :D

 

 

:D :D

 

Kapusta, najlepiej młoda, gotowana wraz z nozkami wieprzowymi (albo golonką) i ziolami (gł. ziele ang, lisc laurowy, itd). Prozaiczne, ale smakowite i zdrowe. No i raz zrobione nadaje sie na kilka "szybkich obiadów". :)

To musi smakować :D Bratki, już to czuję, z goloneczką... Marzenie :D

Ślinka cieknie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mój obiad dzisiaj :)

A ja dzisiaj pomyslalam , ze upieke kawalek miesa , w piekarniku.

W miedzyczasie juz ugotowalam zupe , mieso piecze sie jakies 6 godzin , dalej jest twarde .

Taki szybki obiad na jutro bedzie . :wink:

Ale ze mnie gosposia :oops: :oops:

Maz powiedzial , ze czas moja walizke wystawic przed drzwi :lol: :lol: :lol:

Czy to znaczy, że już wracasz? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tomku , niestety opanowalam sytuacje dajac mezowi 2 miski zupy , no i mieso doszlo jakas godzine temu , to juz nawet nie wiem ile sie pieklo

Co za podeszew :evil: , a moze barana kupilam i nic o tym nie wiem :lol: :lol:

Grunt jak czlowiek rozgarniety jest :D :D

 

Wracajac do tematu powiem , ze gotowalam wlasnie dzisiaj grzybowa, jako nowosc , dla mnie przynajmniej - z makaronem , zawsze byla z ziemniakami .

Dobra nawet .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jesli ma byc szynko to:

 

Ipokroic cebulke w kosteczke, dobra kielbase w kosteczke - podsmazyc.

Dodac ugotowany makaron i razem podsmazyc. Na koniec wrzucic zolty ser i wymieszac i zjesc :p oczywiscie sol i pieprz do tego.

 

II

a to nalesniki ala pizza :lol:

pokroic w paseczki szynke, zolty ser, pieczarki. Zrobic geste ciasto jak na nalesniki. Wszystko wymieszac i smazyc jak nalesniki. Oczywiscie sol i pieprz do tego i keczup. Mojemu mezowi nie smakuje :lol:

 

III

szybka salatka :

pieczarki obgotowac , pokroic w kosteczke. Jajka pokroic w kosteczke. Szczypior pokroic . Mozna kilka plasterkow szynki dodac.Wszystko wymieszac z majonezem. Mniam , mniam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jesli ma byc smacznie polecam placek po wegiersku - mniam, mniam

 

mieso szynke, lub inne nadajace sie na szybki gulasz pokroic w drobna kosteczke, podsmazyc, zalac woda, pichcic jak na gulasz. Dorobic sos wegierski. Usmazyc duzego placka ziemniaczanego , gulasz z sosem wegierskim nakladac na polowe placka, druga polowa przykryc i jesc - smacznego :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...no dobra, a teraz naprawdę b. szybka w przygotowaniu zupa - mus.

Mrożonkę ( np. warzywną ) zmiksować na pył, dodać:

- kostkę rosołową

- śmietanę ( min. 0,5 l )

- serek topiony ( zwykły nie smakowy 3 szt. )

- całość uzupełnić wodą i przyprawić

Gotować ok. 15 - 20 min.

Podawać zez tymi kuleczkami, co to ptysiowe siem nazywają..

Smacznego

J

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...no dobra, a teraz naprawdę b. szybka w przygotowaniu zupa - mus.

Mrożonkę ( np. warzywną ) zmiksować na pył, dodać:

- kostkę rosołową

- śmietanę ( min. 0,5 l )

- serek topiony ( zwykły nie smakowy 3 szt. )

- całość uzupełnić wodą i przyprawić

Gotować ok. 15 - 20 min.

Podawać zez tymi kuleczkami, co to ptysiowe siem nazywają..

Smacznego

J

 

bleeee, to musi byc niedobre

juz wole zupke z torebki :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...zmienisz zdanie jak spróbujesz :roll:

J

 

O Jerzysio dobrze, że mi przypomniałeś o tej zupie :roll: , bo dawno już jej nie robiłam. :-?

Potwierdzam, że zupa jest pyyyyyszna i baaaaaaaardzo pożywna i najważniejsze szybka w przygotowaniu.

 

Ja ją czasem urozmaicam...raz dodaję np. imbiru, gałki muszk., czasem czosnek, ...w zależności od widzi misie :wink:

Podaję z kuleczkami ...ptysiowymi, albo grzankami

 

pozdrawiam

 

Edzia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...