EDZIA 06.10.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Jak będziesz próbował z imbirem to polecam wersję paradną ...sama wymysliłam . Kawałek wędzonego łososia albo szyneczki, takiej też fajnie uwędzonej pokrojone w kosteczkę nakładamy na talerz i zalewamy zupą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 06.10.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Hmmm, zupkę Jerzysiowo-Edziową muszę spróbować. Brzmi kusząco. Choć wg moich standardów to dzieeeeeń roboty! rrmi - sposób babuni, żeby mięsko szybko miękło: przed pieczeniem polać/natrzeć wódką. Smaku nie zmienia, ale kruszeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 06.10.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 ...no dobra, a teraz naprawdę b. szybka w przygotowaniu zupa - mus. Mrożonkę ( np. warzywną ) zmiksować na pył, dodać: - kostkę rosołową - śmietanę ( min. 0,5 l ) - serek topiony ( zwykły nie smakowy 3 szt. ) - całość uzupełnić wodą i przyprawić Gotować ok. 15 - 20 min. Podawać zez tymi kuleczkami, co to ptysiowe siem nazywają.. Smacznego J oj ja uwielbiam zupy-kremy a rzeczywiscie najszybciej robi sie z mrozonek, tylko ze ja od razu gotuje mrozonke w wywarze z kostki i dopiero potem miksuje, potem tylko doprawic, chwile pogotowac i gotowe najlepsza oczywiscie brokulowa - doprawic galka muszkatalowa zamiast groszku mozna tez dac drobniutkie grzanki z bulki ja sera zazwyczaj nie daje (mniej tuczace ) jak ktos lubi to mozna tez dodac odrobine koziego - zaostrza smak teraz sezon na dynie - zupa krem - boska dynia uduszona z cebula (troche zeby zaostrzyc smak), wywar z kostki - zmiksowac - doprawic, troche smietany lub nie jak kto woli na to prazone platki migdalow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 06.10.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Zupa - krem z dyni jest pycha. Ja do niej daję dosyć dużo czosnku, wtedy ma wyraźniejszy smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 06.10.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Wow! Ile wcieleń zupy dyniowej! U mnie w domu gotuje się ją w dwóch garnkach - bo tak skrajne tradycje rodzinne. W jednym z mlekiem zamiast wody i cukrem (), w drugim na kostce rosołowej i tę przy podaniu uzupełnia się ogromną ilością drobno posiekanej natki pietruszki (tak prawie pęczek na talerz). Ta druga nie tylko smakowita, ale tez niezwykle atrakcyjna kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcychna 06.10.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witajcie łasuchy Dorzucę i ja swoją małą patelenkę Małe co nieco na ciepło: dwie piersi z kurczaka....pokroić w plasterki.....obsmażyć na maśle....dosypać ziół prowansalskich....sól...pieprz...wedle uznania....troszkę poddusić......na koniec wyłączyć gaz....odczekać chwikę.....i polać dobrą! śmietaną....chwilę pomieszać....żeby wszystko sie połączyło Naprawdę dobrze smakuje....z gotowanymi brokułami...jak je poleje się tym sosikiem Ummmmm.....troszkę się rozmażyłem Pozdrawiam Marc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 05.11.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Podciągam z tematem na jesienne wieczory. Apple Crumble Do żaroodpornej miski wrzucić pokrojone jabłka bez skórki, tak np. na głebokość 5 cm, mogą być z cynamonem. Na to warstwa samej kruszonki (czyli zimne masło utarte szybko w palcach z cukrem i mąką na takie grudki nieregularne). Niezagładzać, tylko taką trochę potarganą tę kruszonkę o średniej grubości 1 cm zostawić. Do pierkarnika aż się zrumieni (ok 0,5h). Podawać gorrrrrące, nakładać łyżką do miseczek, na wierzch można sporą łyżkę lodów waniliowych każdemu polożyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 07.11.2005 01:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Bratki a mozesz powiedziec jakie sa proporcje tej maki , masla i cukru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 07.11.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 rrmi zależy jaka wielkość miski ja kruszonkę też robię zawsze na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 07.11.2005 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 dzieki monka , ale ja naprawde potrzebuje zaskoczyc z tym okiem czyli np.5 jablek i... no nie mam talentu , a bardzo bym chciala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.11.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 ....na "oko" znaczy siem coby wew michę wlazło i nie wypadało J ...a można też jabłka wydrążyć, cukru a rodzynek włożyć do środka i wew gorącym piecu dobry kwadrans trzymać J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 08.11.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 rrmi, znam to w uncjach, podaję więc też próbę przeliczenia na gramy: 6 oz (170g) mąki 3 oz (85g) masła (lub margaryny) 2 oz (56g) cukru Ale dokładność nie jest kluczowa. Za to zapomniałam poprzednio napisać, że jabłka lepiej jeśli są lekko obgotowane i że całość wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Tę ilość robię na naczynie o średnicy 23 cm, które jabłkami napełniam do ok. 5 cm głębokości - nie mam pojęcia ile one ważą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
accola 08.11.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 zupka meksykańska: 1/2 kg wołowiny zmielonej 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli sos sojowy koncentrat pomidorowy tabasco czosnek 1 cebula A robimy tak: mięsko + posiekanš cebulę podsmażamy i wrzucamy do gara do tego dodajemy wszystkie puszki ( bez odcedzania)+ koncentat pomidorowy+ doprawiamy i wcinamy miam miam czas przygotowania 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
accola 08.11.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Spaghetti:1 papryka w kostkę + 1 posiekana cebula - podsmażyć dodać 3 zmiażdźone ząbki czosnku+ vegeta/ kucharek , bazylia, papryka w proszku , pieprz + koncentat pomidorowy+ 3 łyżeczki mąki (zrobić zasmażkę) i wszystko rozprowadzić zagotowaną wodą ugotowany makaron posypać startym żółtym serem i polać sosemsmacznego!!!!ok. 20 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 08.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 A gdzie mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.11.2005 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 dzieki Bratki juz mi jasniej , bede probowala w sobote accola ta meksykanska dobrze wyglada , a nie myslisz , ze zamiast zmielonego miecha dac w malych kawalkach? mieso do spagetti to mozna chyba dodac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
accola 09.11.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 dzieki Bratki juz mi jasniej , bede probowala w sobote accola ta meksykanska dobrze wyglada , a nie myslisz , ze zamiast zmielonego miecha dac w malych kawalkach? mieso do spagetti to mozna chyba dodac Meksykańska z kawałakmi mięsa też będzie ok. To świeży przepis i na razie próbowałam tylko z mielonym. Następnym razem zrobie z kurczakiem. A zupa naprawdę pyszna i świetnie rozgrzewa:). A mięso do spaghetti czemu nie, ale ja w tej wersji nie dodaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 09.11.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Oj tak ta Meksykańska jest pyszna ja zawsze robię z mielonym to taki urok tej zupy i to mielone bardzo do niej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 10.11.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 "Gyros" po polskuPierś z kurczaka lub indyka pokroić w paski ok 1,5 cm można też w kostkę. Wrzucić wszystko do sosu (oliwa z oliwek plus przyprawa do gyrosu wymieszana z oliwą). Wrzucić wszystko na patelnię obsmażyć na lekki złoty kolor. Do tego dodać pół szklanki piwa (resztę wypić) i zalać śmietanką lub śmietaną można dodać kostkę warzywną jeśli za mało słone. Sałata po francusku Sałatę lodową poszarpać na kawałki i przyrządzić sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego (ten ciemny) łyżeczka musztardy koniecznie z gorczycą 1 lub 2 duże ząbki czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 10.11.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Czosnek sprasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.