Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gotowanie na szybko


Recommended Posts

2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego (ten ciemny) łyżeczka musztardy koniecznie z gorczycą 1 lub 2 duże ząbki czosnku.

 

Uwielbiam sos Vinaigrette.

Mój przepis na ten sosób podobny do powyzszego): Oliwa, musztartda De Dijon (bardzo ostra), ocet winny (najlepiej z czerwonego), troszk? cukru, soli, pieprzu. Zabek czosnku pokrojony w kosteczk?. Pamieta? aby przyprawy doda? przed octem bo inaczej sie kiepsko bed? rozpuszcza?y.

Konsystencja dowolna ja wole sos barzdziej g?sty i ostry.

Sos Vinaigrette mo?e sta? d?ugo w lodówce i nic sie z nim nie dziej?.

 

Polecam ten sos do wszystkiego. :) Do pomidorów i innych warzyw, bardzo dobre sa buraczki czerwone ugotowane w ca?o?ci i pokrojone w plastry i polane tym sosem, albo surowa marchewka potarta na du?ych oczkach, no i oczywiscie sa?ata z sos Vinaigrette to sztandarowe danie.

 

 

Jeszcze jeden przepis. Sa?atka robiona czesto we francji.

 

Kaszka kus-kus : wg potrzeby - pamieta? ze dwukrotnie zwieksza objeto??

Pomidory

Ogórek ?wie?y

ew ser ?ó?ty

sos Vinaigrette.

 

Kaszke wsypa? do naczynia zala? wrzatkiem i przykry?. Warzywa i ser pokroi? w du?? kostk?. Po zrobieniu i przestudzxeniu kaszki wymerda? wszystko razem z sosem.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przebijam ;) to jest szybsze:

 

1/2 słoika powiedeł

1/2 kostki masła lub margaryny

6 łyżek cukru

6 łyżek mleka

2 łyżki kakao

 

zagotować, ostudzić

 

dodać:

2 jajka

12 łyżek mąki

1 łyżeczkę sody

zapach (rumowy, migdałowy, jak kto lubi)

 

piec w 15-20 w prostokątnej sporej blaszce. Temp.150-170 stopni C.

 

Polać polewą (może być z torebki), można (ale nie trzeba) posypać wiórkami kokosowymi i/lub rodzynkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sałatka kurczakowa,niestety nie za szybka w wykonaniu,ale smak -rewelka

kurczak posypac carry i upiec -pokroić w kostke

ryż w woreczku ugotowac

rodzynki/ja daję 2 paczki/

brzoskwinie w puszce -pokroić

czosnek z 4 zabki

orzechy włoskie pokruszone

majonez

curry/ja daję trochę z kamisa/jest ostre/i paczke z galeo/

sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej ,wtedy rodzynki stają się miękkie

jak jest za sucha dodaję sok z brzoskwiń

polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Błyskawiczne danie...wykonanie 3 min czas duszenia 30 min

 

skrzydła z indyka posypac vegetą i wrzucic do zeptera z łyzką oliwy i podsmazyc.

Po 10 min. wrzucic mrożona fasolke szparagową, podlac łyzką wody i dusic z pół godzinypod przykryciem.

Fasolka ma wysmienity smak bo duszona jest w smaku indyka...

 

Polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a teraz czas na sałatki...

 

z kurczaka:

 

ugotowanego lub wędzonego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydze, ananasy, natke pietruszki i majonez.

 

Z tuńczyka:

 

Tunczyka odlac z zalewy, dodac kukurydze, ananasy, wczesniej namoczone rdzynki, cebule pokrojona w kostkę i majonez.

 

z Buraków- przepis przywieziony z Azji

 

ugotowane buraki zetrzec na tartce, dodac czosnek, orzechy włoskie i majonez.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
A moze jakies proste Swiateczne potrawy?

 

:D Tak od paru dni też już o tym myślę, ale... w święta właśnie same bardzo czasochłonne cudeńka się tworzy, więc uznałam, że do tego wątku nie wypada.

 

Chociaż... zawsze można coś zrobić, żeby przyspieszyć :)

 

Już w tym tygodniu będę gotowała kapustę z grzybami i zamrożę. Potem w wigilię o jeden garnek mniej na kuchni, i szybko można pierożki zrobić.

 

Zresztą jak na Wigilię to szybkie i proste :D:

 

smażone pierożki

 

ciasto pierogowe

(szklanka mąki, 3 łyżki oleju i oliwy, ok. 1/2 szklanki wrzątku, płaska łyżeczka soli, mąka do podsypania)

Mąkę w misce wymieszać z solą (jest jej sporo, bo nie będą gotowane), zrobić dołek, wlać olej, potem dodawać gorącą wodę zarabiając końcem noża. Potem zagnieść ręką aż zrobi się elastyczne i lśniące i nie będzie przywierać do miski ani ręki. Odstawić na kwadrans.

 

Rozwałkować na cienkie placki i kroić kwadraty o boku ok. 6-7 cm.

 

Układać farsz z kapusty z grzybami na środku, składać po przekątnej, zalepić brzegi, a na koniec połączyć oba ostre kąty powstałego trójkącika (jak tzw. "uszka", pierożek wygląda wtedy jak duży pierścionek). Dokładność nie jest tak ważna jak przy gotowanych, bo nawet jak się rozkleją, to nic się nie stanie, najwyżej olej będzie pryskał.

 

Układać na tacy lub desce posypanej mąką tak by się nie dotykały, przykryć lnianą ściereczką. Nie powinny zbyt długo tak leżeć. (Godzinka dwie, więcej lepiej nie, choć można zaryzykować - po prostu część się porozrywa)

 

Tuż przed podaniem, mocno rozgrzać olej na patelni, tak ok. 0.5 cm głęboki. Obsmażyć pierożki ze wszystkich stron - uwaga dzieje się to błyskawicznie, prawie zaraz są złoto brązowe, wyjąć na papier kuchenny lekko osączyć i zaraz przekładać na ogrzany półmisek.

 

Póki są gorące fantastycznie chrupią. Potem w sumie też - byle nie przykryć bo zaparują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepis na swiateczny piernik:4 szklanki mąki,2 szklanki cukru,4 jajka,1/2 paczki margaryny,1 łyżeczka sodki,łyzeczka mielonych goździków,bakalie.

Z pół szklanki cukru zrobić karmel-przypalic cukier,odstawic i dolac gorącej wody tak ,by było półtorej szklanki płynu.Margaryne utrzeć z cukrem ,dodac jajka ,makę i dolewac karmel.Dodac gozdziki i balkalie i sodę.Wystarcza na dwie wąskie blaszki(jedna dla przyjaciół) :lol: smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Risotto na szybko:

ryż w woreczkach, mrożona marchewka, groszek, kukurydza, straty żółty ser, czosnek (ewentualnie), papryka, sól

wersja na trochę więcej czasu:

ryż bez woreczków, najpierw podsmażyć, zalać wrzątkiem i ugotować (zupełnie inny smak)

 

Ryż i warzywa ugotować, wymieszać, dodać ser póki gorące, zeby się stopił, przyprawić. Można to potem odsmażyć na patelni (pychotka), można dodac inne warzywa, można domieszać do masy surowa jajko, panierować w bułce tartej i zrobić kotlety. Moje dzieci polewają keczupem.

 

Makaron prawie po chińsku (wersja wegetariańska):

 

makaron, warzywa (marchew, kukurydza, groszek, inne wedle uznania), pokrojony por, przyprawy

 

W rondlu teflonowym (w innym tez można) - na dno trochę oliwy (oleju ryżowego), trochę wody (do mrożonek mniej), wsypać warzywa (dużo pora) i surowy makaron spaghetti, posolić i zalać wodą, ale tak tylko, żeby przykryć). Dusić do momentu, kiedy woda odparuje albo wsiąknie w makaron (około 10 min.). Por jest juz tak rozgotowany, że go w ogóle nie widać!

 

Wersja z mięsem:

Pokrojone w kawałeczki i przyprawione mięso kurze podsmażyć na oleju (krótko na bardzo rozgrzanym oleju, żeby nie wyschło). Dalej można albo dodać do mięsa wszystko jak w poprzednim przepisie, albo mięso domieszać do gotowego jedzonka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

potrawa w 15 min!- SOS BOLOŃSKI-NAWET TEŚCIOWA DAŁA SIĘ OSZUKAĆ

 

2 konserwy TYROLSKIE (aby nie za tłuste jakieś tuszonki psiK,psik-coś kanapkowego)

4 cebule w piórka

1 koncentrat pomidorowy(słoiczek)

przyprawy

makaron lub ryż

 

- cebulę udusić do miękości cit soli (konserwa słona)

- dodać rozdrobnione dwie konserwy-zdejmij nadmiar tłuszczu

widelcem rozdrobnij aby nie było całych kawałków

- dodaj przegotowanej wody tyle ile sosu chcesz uzyskać więcej wody i cebuli to nakarmisz tym 4 osobową rodzinę- nawet 5-cio

- dusić razem pod przykrywką 10 min

- koncentrat i przyprawy (oregano sól,pieprz,co w rekę ci wpadnie byle nie cukier)

- jeśli dopiłowałaś za dużo wody duś bez przykrycia i dodaj sek topiony

 

dajesz z makaronem fantazyjnie troszkę posyp utartym serem żółtym może być szczypiorek :p :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 years później...
  • 2 weeks później...
potrawa w 15 min!- SOS BOLOŃSKI-NAWET TEŚCIOWA DAŁA SIĘ OSZUKAĆ

 

2 konserwy TYROLSKIE (aby nie za tłuste jakieś tuszonki psiK,psik-coś kanapkowego)

4 cebule w piórka

1 koncentrat pomidorowy(słoiczek)

przyprawy

makaron lub ryż

 

- cebulę udusić do miękości cit soli (konserwa słona)

- dodać rozdrobnione dwie konserwy-zdejmij nadmiar tłuszczu

widelcem rozdrobnij aby nie było całych kawałków

- dodaj przegotowanej wody tyle ile sosu chcesz uzyskać więcej wody i cebuli to nakarmisz tym 4 osobową rodzinę- nawet 5-cio

- dusić razem pod przykrywką 10 min

- koncentrat i przyprawy (oregano sól,pieprz,co w rekę ci wpadnie byle nie cukier)

- jeśli dopiłowałaś za dużo wody duś bez przykrycia i dodaj sek topiony

 

dajesz z makaronem fantazyjnie troszkę posyp utartym serem żółtym może być szczypiorek :p :wink:

 

Zamiast tych dwóch konserw tyrolskich o niewiadomym składzie wystarczy dodać mielone mięso a reszta jak w przepisie :yes: Pozdrawiam i radzę nie utrudniać sobie życia :no:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wypróbowałam przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem. Jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Spróbujcie:

 

Składniki:

200 g makaronu świderki

4 łodygi selera naciowego

500 g fileta z kurczaka

1-2 ząbki czosnku

1 jogurt naturalny

majonez Kielecki Omega-3

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować we wcześniej posolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał, a następnie pozostawić do ostudzenia. Filet z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Wcześniej przygotowany seler pokroić w plasterki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe! Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zupa "Ratunku mąż na schodach!" :)

 

Zapomniałam zrobić coś do jedzenia i w potrzebie wymyśliłam taką:

Puszka kukurydzy

1/3 bulionetki kurczaka

Kilka łyżek wody

 

doprowadzić do wrzenia

 

zmiksować

 

dodać tyle gotowanej wody, by nie była za słona ani przesadnie gęsta

 

Kleks ze śmietany i groszek ptysiowy kończą temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
zupa "Ratunku mąż na schodach!"
bratki monitor oplułam, tak sie uśmiałam:D

Oskar się należy za nazwę!

 

A ja gdzieś już na forum pisałam, ale sprzedam ten przepis i tu, może się nie powtórzy:p

 

Danie na szybko dla gości, zwłaszcza jak się okazuje, że w lodówce pusto;)

 

...ale zwykle kilka kiełbasek zawsze jest

stary żółty serek bywa i nie wiadomo co z tym zrobić

ostatni ogórek kiszony i resztka podeschniętej czerwonej papryki

z pół cebulki

 

przygotowanie:

 

-kiełbaskę przekroić na płaskiego "hot-doga", ponacinać skórkę w kostkę, podsmażyć

-obrócić, rozciętym do góry, na środek położyć po pasku ogórka i papryki

-przyprawić do smaku, położyć kawałek żółtego sera

-posypać cebulką i przykryć

 

Dusić ok 5-7min /tak aby się ser roztopił/

 

Podawać na patelni z duszonymi ziemniaczkami lub chlebkiem.

 

Swego czasu to był przebój dla naszych znajomych:D

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

to może ja coś na szybko.......

 

ziemniaki z mikrofalować w mundurkach,czas 5min.ser żółty zetrzeć na tartce jarzynowej,ogórek kiszony zetrzeć na niej także,do tego zestawu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i trzy jaja. Wyrobić mamałygę.Na wrzątek kłaść łyżką tak jak kluski kładzione.Podać oczekującym z sosem tatarskim ze sklepu.Do gorzały dla chłopów szok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...