oli_oli 11.11.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego (ten ciemny) łyżeczka musztardy koniecznie z gorczycą 1 lub 2 duże ząbki czosnku. Uwielbiam sos Vinaigrette. Mój przepis na ten sosób podobny do powyzszego): Oliwa, musztartda De Dijon (bardzo ostra), ocet winny (najlepiej z czerwonego), troszk? cukru, soli, pieprzu. Zabek czosnku pokrojony w kosteczk?. Pamieta? aby przyprawy doda? przed octem bo inaczej sie kiepsko bed? rozpuszcza?y. Konsystencja dowolna ja wole sos barzdziej g?sty i ostry. Sos Vinaigrette mo?e sta? d?ugo w lodówce i nic sie z nim nie dziej?. Polecam ten sos do wszystkiego. Do pomidorów i innych warzyw, bardzo dobre sa buraczki czerwone ugotowane w ca?o?ci i pokrojone w plastry i polane tym sosem, albo surowa marchewka potarta na du?ych oczkach, no i oczywiscie sa?ata z sos Vinaigrette to sztandarowe danie. Jeszcze jeden przepis. Sa?atka robiona czesto we francji. Kaszka kus-kus : wg potrzeby - pamieta? ze dwukrotnie zwieksza objeto?? Pomidory Ogórek ?wie?y ew ser ?ó?ty sos Vinaigrette. Kaszke wsypa? do naczynia zala? wrzatkiem i przykry?. Warzywa i ser pokroi? w du?? kostk?. Po zrobieniu i przestudzxeniu kaszki wymerda? wszystko razem z sosem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 15.11.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 najszybsze ciasto świata:4 całe jajka utrzeć z 15 łyżkami cukru dodać 15 łyżek mąki i 15 łyżek oleju oraz proszek do pieczenia. Eulać na formę. Na górę ułożyc jakieś owoce- mogą być z puszki, mrożone, lub prosto z warzywniaka. Piec 30 min w temp 180-200 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 16.11.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 przebijam to jest szybsze: 1/2 słoika powiedeł 1/2 kostki masła lub margaryny 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao zagotować, ostudzić dodać: 2 jajka 12 łyżek mąki 1 łyżeczkę sody zapach (rumowy, migdałowy, jak kto lubi) piec w 15-20 w prostokątnej sporej blaszce. Temp.150-170 stopni C. Polać polewą (może być z torebki), można (ale nie trzeba) posypać wiórkami kokosowymi i/lub rodzynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 18.11.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 zupa od jerzysia inaczejpaczka mięsa mielon.-podsmazyćpory -białe części pokroić -podsmażyćkostka rosołowa,serki topione -czyste lub ziołowe.wszystko wymieszać w jednym garnku/można do smaku dodać wegety/polecam do tego grzankismacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 18.11.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 sałatka kurczakowa,niestety nie za szybka w wykonaniu,ale smak -rewelkakurczak posypac carry i upiec -pokroić w kostkeryż w woreczku ugotowacrodzynki/ja daję 2 paczki/brzoskwinie w puszce -pokroićczosnek z 4 zabkiorzechy włoskie pokruszonemajonezcurry/ja daję trochę z kamisa/jest ostre/i paczke z galeo/sałatkę najlepiej zrobić dzień wcześniej ,wtedy rodzynki stają się miękkiejak jest za sucha dodaję sok z brzoskwińpolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 18.11.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Błyskawiczne danie...wykonanie 3 min czas duszenia 30 min skrzydła z indyka posypac vegetą i wrzucic do zeptera z łyzką oliwy i podsmazyc.Po 10 min. wrzucic mrożona fasolke szparagową, podlac łyzką wody i dusic z pół godzinypod przykryciem.Fasolka ma wysmienity smak bo duszona jest w smaku indyka... Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 18.11.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Kotleciki ziemniaczane: ugotowane ziemniaki, ser biały i troche bryndzy ubic widelcem, dodać jajko, przyprawic solą, pieprzem.Uformowac okrągłe kotleciki, obtoczyć w jajku i bułce i smazyc...Pychotka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metea 18.11.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 a teraz czas na sałatki... z kurczaka: ugotowanego lub wędzonego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydze, ananasy, natke pietruszki i majonez. Z tuńczyka: Tunczyka odlac z zalewy, dodac kukurydze, ananasy, wczesniej namoczone rdzynki, cebule pokrojona w kostkę i majonez. z Buraków- przepis przywieziony z Azji ugotowane buraki zetrzec na tartce, dodac czosnek, orzechy włoskie i majonez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 03.12.2005 23:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 A moze jakies proste Swiateczne potrawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 04.12.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 A moze jakies proste Swiateczne potrawy? Tak od paru dni też już o tym myślę, ale... w święta właśnie same bardzo czasochłonne cudeńka się tworzy, więc uznałam, że do tego wątku nie wypada. Chociaż... zawsze można coś zrobić, żeby przyspieszyć Już w tym tygodniu będę gotowała kapustę z grzybami i zamrożę. Potem w wigilię o jeden garnek mniej na kuchni, i szybko można pierożki zrobić. Zresztą jak na Wigilię to szybkie i proste : smażone pierożki ciasto pierogowe (szklanka mąki, 3 łyżki oleju i oliwy, ok. 1/2 szklanki wrzątku, płaska łyżeczka soli, mąka do podsypania) Mąkę w misce wymieszać z solą (jest jej sporo, bo nie będą gotowane), zrobić dołek, wlać olej, potem dodawać gorącą wodę zarabiając końcem noża. Potem zagnieść ręką aż zrobi się elastyczne i lśniące i nie będzie przywierać do miski ani ręki. Odstawić na kwadrans. Rozwałkować na cienkie placki i kroić kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Układać farsz z kapusty z grzybami na środku, składać po przekątnej, zalepić brzegi, a na koniec połączyć oba ostre kąty powstałego trójkącika (jak tzw. "uszka", pierożek wygląda wtedy jak duży pierścionek). Dokładność nie jest tak ważna jak przy gotowanych, bo nawet jak się rozkleją, to nic się nie stanie, najwyżej olej będzie pryskał. Układać na tacy lub desce posypanej mąką tak by się nie dotykały, przykryć lnianą ściereczką. Nie powinny zbyt długo tak leżeć. (Godzinka dwie, więcej lepiej nie, choć można zaryzykować - po prostu część się porozrywa) Tuż przed podaniem, mocno rozgrzać olej na patelni, tak ok. 0.5 cm głęboki. Obsmażyć pierożki ze wszystkich stron - uwaga dzieje się to błyskawicznie, prawie zaraz są złoto brązowe, wyjąć na papier kuchenny lekko osączyć i zaraz przekładać na ogrzany półmisek. Póki są gorące fantastycznie chrupią. Potem w sumie też - byle nie przykryć bo zaparują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iw1719499402 05.12.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 przepis na swiateczny piernik:4 szklanki mąki,2 szklanki cukru,4 jajka,1/2 paczki margaryny,1 łyżeczka sodki,łyzeczka mielonych goździków,bakalie. Z pół szklanki cukru zrobić karmel-przypalic cukier,odstawic i dolac gorącej wody tak ,by było półtorej szklanki płynu.Margaryne utrzeć z cukrem ,dodac jajka ,makę i dolewac karmel.Dodac gozdziki i balkalie i sodę.Wystarcza na dwie wąskie blaszki(jedna dla przyjaciół) smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 22.12.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Podciagam z nadzieja na jakies last minute pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.01.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Risotto na szybko:ryż w woreczkach, mrożona marchewka, groszek, kukurydza, straty żółty ser, czosnek (ewentualnie), papryka, sólwersja na trochę więcej czasu:ryż bez woreczków, najpierw podsmażyć, zalać wrzątkiem i ugotować (zupełnie inny smak) Ryż i warzywa ugotować, wymieszać, dodać ser póki gorące, zeby się stopił, przyprawić. Można to potem odsmażyć na patelni (pychotka), można dodac inne warzywa, można domieszać do masy surowa jajko, panierować w bułce tartej i zrobić kotlety. Moje dzieci polewają keczupem. Makaron prawie po chińsku (wersja wegetariańska): makaron, warzywa (marchew, kukurydza, groszek, inne wedle uznania), pokrojony por, przyprawy W rondlu teflonowym (w innym tez można) - na dno trochę oliwy (oleju ryżowego), trochę wody (do mrożonek mniej), wsypać warzywa (dużo pora) i surowy makaron spaghetti, posolić i zalać wodą, ale tak tylko, żeby przykryć). Dusić do momentu, kiedy woda odparuje albo wsiąknie w makaron (około 10 min.). Por jest juz tak rozgotowany, że go w ogóle nie widać! Wersja z mięsem:Pokrojone w kawałeczki i przyprawione mięso kurze podsmażyć na oleju (krótko na bardzo rozgrzanym oleju, żeby nie wyschło). Dalej można albo dodać do mięsa wszystko jak w poprzednim przepisie, albo mięso domieszać do gotowego jedzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiapsik 25.01.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 potrawa w 15 min!- SOS BOLOŃSKI-NAWET TEŚCIOWA DAŁA SIĘ OSZUKAĆ 2 konserwy TYROLSKIE (aby nie za tłuste jakieś tuszonki psiK,psik-coś kanapkowego) 4 cebule w piórka 1 koncentrat pomidorowy(słoiczek) przyprawy makaron lub ryż - cebulę udusić do miękości cit soli (konserwa słona) - dodać rozdrobnione dwie konserwy-zdejmij nadmiar tłuszczu widelcem rozdrobnij aby nie było całych kawałków - dodaj przegotowanej wody tyle ile sosu chcesz uzyskać więcej wody i cebuli to nakarmisz tym 4 osobową rodzinę- nawet 5-cio - dusić razem pod przykrywką 10 min - koncentrat i przyprawy (oregano sól,pieprz,co w rekę ci wpadnie byle nie cukier) - jeśli dopiłowałaś za dużo wody duś bez przykrycia i dodaj sek topiony dajesz z makaronem fantazyjnie troszkę posyp utartym serem żółtym może być szczypiorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 07.02.2011 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Uwielbiam sos Vinaigrette. Pamieta? aby przyprawy doda? przed octem bo inaczej sie kiepsko bed? rozpuszcza?y. Przyprawy a dokładnie sól nie rozpuszczają się w oliwie a nie w occie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 18.02.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 potrawa w 15 min!- SOS BOLOŃSKI-NAWET TEŚCIOWA DAŁA SIĘ OSZUKAĆ 2 konserwy TYROLSKIE (aby nie za tłuste jakieś tuszonki psiK,psik-coś kanapkowego) 4 cebule w piórka 1 koncentrat pomidorowy(słoiczek) przyprawy makaron lub ryż - cebulę udusić do miękości cit soli (konserwa słona) - dodać rozdrobnione dwie konserwy-zdejmij nadmiar tłuszczu widelcem rozdrobnij aby nie było całych kawałków - dodaj przegotowanej wody tyle ile sosu chcesz uzyskać więcej wody i cebuli to nakarmisz tym 4 osobową rodzinę- nawet 5-cio - dusić razem pod przykrywką 10 min - koncentrat i przyprawy (oregano sól,pieprz,co w rekę ci wpadnie byle nie cukier) - jeśli dopiłowałaś za dużo wody duś bez przykrycia i dodaj sek topiony dajesz z makaronem fantazyjnie troszkę posyp utartym serem żółtym może być szczypiorek Zamiast tych dwóch konserw tyrolskich o niewiadomym składzie wystarczy dodać mielone mięso a reszta jak w przepisie Pozdrawiam i radzę nie utrudniać sobie życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_a 22.02.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ostatnio wypróbowałam przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem. Jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Spróbujcie: Składniki:200 g makaronu świderki4 łodygi selera naciowego500 g fileta z kurczaka1-2 ząbki czosnku1 jogurt naturalnymajonez Kielecki Omega-3sól pieprz Sposób przygotowania:Makaron ugotować we wcześniej posolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał, a następnie pozostawić do ostudzenia. Filet z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Wcześniej przygotowany seler pokroić w plasterki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowe! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 24.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 zupa "Ratunku mąż na schodach!" Zapomniałam zrobić coś do jedzenia i w potrzebie wymyśliłam taką: Puszka kukurydzy 1/3 bulionetki kurczaka Kilka łyżek wody doprowadzić do wrzenia zmiksować dodać tyle gotowanej wody, by nie była za słona ani przesadnie gęsta Kleks ze śmietany i groszek ptysiowy kończą temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 06.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 zupa "Ratunku mąż na schodach!" bratki monitor oplułam, tak sie uśmiałam:D Oskar się należy za nazwę! A ja gdzieś już na forum pisałam, ale sprzedam ten przepis i tu, może się nie powtórzy:p Danie na szybko dla gości, zwłaszcza jak się okazuje, że w lodówce pusto;) ...ale zwykle kilka kiełbasek zawsze jest stary żółty serek bywa i nie wiadomo co z tym zrobić ostatni ogórek kiszony i resztka podeschniętej czerwonej papryki z pół cebulki przygotowanie: -kiełbaskę przekroić na płaskiego "hot-doga", ponacinać skórkę w kostkę, podsmażyć -obrócić, rozciętym do góry, na środek położyć po pasku ogórka i papryki -przyprawić do smaku, położyć kawałek żółtego sera -posypać cebulką i przykryć Dusić ok 5-7min /tak aby się ser roztopił/ Podawać na patelni z duszonymi ziemniaczkami lub chlebkiem. Swego czasu to był przebój dla naszych znajomych:D SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.04.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 to może ja coś na szybko....... ziemniaki z mikrofalować w mundurkach,czas 5min.ser żółty zetrzeć na tartce jarzynowej,ogórek kiszony zetrzeć na niej także,do tego zestawu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej i trzy jaja. Wyrobić mamałygę.Na wrzątek kłaść łyżką tak jak kluski kładzione.Podać oczekującym z sosem tatarskim ze sklepu.Do gorzały dla chłopów szok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.