Murarz 31.05.2005 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 O tym, że różnica między gwarancją a rękojmią jest duża to ja dobrze wiem. Wystarczy spojrzeć do kodeksu cywilnego żeby się przekonać. Dlataego właśnie ja wole rękojmię, bo przynajmniej jest ona precyzyjnie zdefiniowana. Oczywiście dla Ciebie lepsza jest gwarancja bo tu Ty dyktujesz warunki.Co do jakości materiałów - oczywiście stwierdzenie że ta JA odpowiadam za materiały też nie jest do końca prawdziwe bo za to odpowiada sprzedawca (gwarancja, rękojmia itd). Chodziło mi o to, że nie będę się za to czepiał wykonawcy. Nie rozumiem dlaczego takie stwierdzenie ma nie mieć mocy prawnej. Po prostu nie istnieje odpowiedzialność za materiał ze strony wykonawcy i koniec. Nie zgodzę się z Tobą, że to ja dyktuję warunki, ponieważ jak wcześniej napisałem, zapisy w karcie gwarancyjnej (podobnie jak w umowie)możemy wspólnie ustalić (na co rękojmia nie pozwala), ponadto w przypadku udzielenia rękojmi brak jest rozgraniczenia na materiały, prace itd. ja udzielam rękojmi i w tym momencie na zasadzie ryzyka odpowiadam za całość czyli kompletny produkt (tutaj Twój dom w zakresie zgodnym z umową) Rękojmia za wady fizyczne i prawne, to odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego, która wynika z ustawy (kodeksu cywilnego art. 556 - 576), a nie z umowy stron i dotyczy zarówno rzeczy nowych, jak i używanych. Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady sprzedanej rzeczy, nie zależy od winy sprzedawcy, gdyż oparta jest na zasadzie ryzyka i ma charakter absolutny. Sprzedawca nie może się z niej zwolnić, nie może jej ograniczyć lub wyłączyć, gdyż w umowach z udziałem konsumentów (osób fizycznych) takie działanie jest niedopuszczalne. Wycen miałem wiele ale jeżeli różnice sięgają 30 % to nie ma sensu negocjować. Jeżeli facet opuszcza mi cenę na robocie o 30% to znaczy że na dzień dobry chciał mnie orżnąć. W takiej sytuacji od razu dziękuję. Jeśli mówimy tu o upustach rzędu 30%, to masz absolutną rację, cena już z założenia była wzięta z kosmosu, a nie z rzetelnej kalkulacji. Według mnie rabat rządu 10% to jest max., ewentualnie ja np. zamiast upustu proponuję wykonanie dodatkowych robót w ramach upustu, w myśl zasady "wilk syty - owca cała". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnboro 04.06.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Za moj dom w oleandrach 3...(foto obok) po zmianach (149,8m2 po podlodze) 11500. W tym: zbrojenie, fundamenty, sciany zewnetrzne i wewnetrzne, strop, i sciana kolankowa...czyli wszystko co z murowaniem zwiazane. ale... teraz cos mi mowi ze strzemiona mam zamowic juz gotowe hmmmm...5zl za kg a z metra ciete 1,68 mam nadzieje ze nie wymisli jakisinnych rzeczy po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 02.09.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 My budujemy D06, 80m użytekowe, poddasze nieużytkowe, garaż 22m2, jeden komin, dach dwuspadowy. Ekipa za całą robociznę od wykopów po dach przykryty dachówką, ze sciankami działowymi, chudziakiem chce 22000. Pracują aż miło patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaco 02.09.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 my budujemy dom 130 m2 piwnica z izolacją , parter. poddasze użytkowe dwa stropy wylewane trzy kominy dwa razy schody w sumie 18 tys złekipa pięciu ludzi i robią naprawdę bardzo dobrzeżadnej umowy nie spisywaliśmy, nie uzgadnialiśmy szczegółowego planu robót i wszystko jest ok, własnie dzisiaj zalali strop nad parterem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 03.09.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Po długich poszukiwaniach - 43 tysiące za dom z użytkowym poddaszem, 225m2 (z garażem dwustanowiskowym), dach czterospadowy z dachówki ceramicznej 360m2, ściana z Silki. Reszta ofert: 41 500, 50 000, 62 000, 70 000,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 09.09.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 A co myślicie o tym :za robociznę domu 210m stan surowy otwart 450tyś natomist druga firma przedstwiła ofertę na 260tyś bez położenia dachu:D Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 19.09.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 260 tyś za robociznę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 25.09.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Przepraszam za pomyłkę dostawiłam przypadkiem o jedno zero za dużo mówimy o kwotach 26 tyś i 45 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts