wojptak 23.10.2002 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Właśnie jestem w trakcie układania paneli Classen-a na płycie HDF i mam pewien problem. Robię dokładnie tak jak w instrukcji (klej na odpowiednią stronę, dobijam klockiem, ściągam pasami klej wychodzi równo na całej długości) ale między połączeniami wyczuwalny palcem i widoczny odpowiednim padaniu światła jest uskok. Poradźcie może robię coś nie tak. Kiedyś kładłem panele Kronopol i nic takiego się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.10.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Tych nie oglądałem ale to jest chyba podstawowa rzecz przy panelach. Większość na łączeniu ma krawędzie podwinięte w górę co według mnie jest istotną wadą, po jakimś czasie będzie się to wycierać. Tej wady nie mają panele (przynajmniej ja takie widziałem) w cenie >50 PLN /m2- niestety. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te wu 28.10.2002 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 trochę już tych paneli położyłem i kiedy patrzę na te moje pierwsze po których chodzę - te same problemy .Moim zdaniem ilość kleju ma decydujące znaczenie na szczeliny pomiedzy panelami . Malutko kleju i będzie ok . Ponadto jeśli wysokość paneli jest różna to błąd spowodowany ich niedoskonałością wykonania , trzeba szukać tych droższych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 28.10.2002 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2002 Ja też kładąc doszedłem do wniosku, że najlepiej ukłądać z małą ilością kleju - łatwiej unikać powstawania szczelin. Bardzo uważaj dobijając panel, najidealniej (choć boleściwie) jest dobijać (=dopychać) dłońmi, uderzać można np przez fragment odciętego panela, ale tylko kilka (kilkanaście razy) można wykorzystać ten kawałek, im dłużej tym łatwiej o uszkodzenie brzegu dobijanego panela, często po uderzeniu niewidoczne. Classen i inne na płycie HDF generalnie mniej się "strzępią" (układałem i takie i takjie)Pozdrowienia i powodzenia (i tak kiedyś te panele zmienisz na coś innego, trudno je pokochać - więc się nie przejmuj)Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puch 14.11.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 mam zamiar samodzielnie kłaśc panele podłogowe niestety na klej takie mam kupione i poradźcie jak to robić żeby czegoś nie popieprzyć acha ścieny nie są najrówniejsze a wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 14.11.2002 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 1. Na równą podłogę2. Najpierw folia lub folia z gąbką3. płyty wytlumiająca (jeśli sama folia)4. Dłuższym bokiem w kierunku okna5. na pasy (min 4 szt.)6. Jest artykuł na http://www.abcdom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puch 15.11.2002 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 dzięki za informację zaraz poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gradziu 15.11.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 a na klej, to nie niestety, są lepsiejsze, nie ma ryzyka że połączenia bedą przeciekać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puch 15.11.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 a powiedzcie czy podczas kładzenia paneli trzeba używać taśm ściągających? czy bez tego się obejdzie. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 15.11.2002 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2002 Pasów ściągających powinno być co najmniej 1 szt na panel. (zależnie od długości pomieszczenia). Dzień wcześniej, a przynajmniej 2 godz. wcześniej połóż 3 pasy paneli. Wówczas następne lepiej będą się trzymać (nie rozchodzi się wszystko). Najlepiej jeśli łączenia zawsze wypadają w innym miejscu, wówczas ewentualne błędy przy połączeniach paneli oraz niedokładności szerokości paneli nie będą się sumować. Pamiętaj aby dobrze wycierać klej, po wstępnym zaschnięciu. Ja wycierałem zawsze wilgotna szmatka a następnie suchą poprzedni rząd paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puch 16.11.2002 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2002 dziękuję za rady.Mam już pasy śiągające kleje itp.Jednym słowem panele kłaść zacząć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 18.11.2002 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2002 Sprawdź koniecznie czy podłoga jest równa. Np przy pomocy długiej poziomicy tzw. łaty. Ewentualne niewielkie nierówności możesz wyrównać zaprawą wyrównującą. Jest tańsza od wylewki samopoziomującej, a ta nie zawsze jest konieczna. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 19.11.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2002 Wiem, że przy układaniu paneli należy zwrócić uwagę na wilgotność, zarówno posadzki jak i powietrza. Czy znacie jakieś sposoby na sprawdzenie wilgotność jest odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.11.2002 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2002 Zgadza sie. Panele mozna układac przy wilgotnosci powietrza nie przekraczajacej 60%. Zmiezyc mozna wilgotnosciomierzem (niektóre elektroniczne termometry maja go w zestawie). Otwarte pudełka nie powinny długo lezec. Najlepiej panele rozpakowac bezposrednio przed układaniem. To, co zostanie na pózniej - opakowac z powrotem w folie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 22.11.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 A czy tę matę tłumiącą stukanie można kłaść na podłogówkę, bo z tego co wiem ona również izoluje cieplnie. Więc jak to jest? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2002-11-22 12:44 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 22.11.2002 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 Nieprawda jest jakoby cieniutkie maty stosowane pod panele tłumiły odgłos kroków. Dzwieki uderzeniowe mozna stłumic wyłacznie poprzez zwiekszanie masy. Taka mata nic nie wazy! Nie tylko nie tłumi, ale powoduje "kłapanie". Drewniane panele powinno sie przyklejac do podłoza tak jak parkiet. Natomiast sklejanie paneli ze soba jest indywidualna sprawa kazdego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 22.11.2002 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2002 No właśnie - jak to jest z podłogówką (wiem, że najlepiej to kamień, ale..). Stosować tą cienką gąbkę i robić panele tzw pływające, czy przyklejać (i czym przyklejać) do podłoża [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-11-22 23:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 25.11.2002 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Zmierzyłem higrometrem szklarniowym - 70% Misiu: Barlinek nie zaleca klejenia do podłoża. Kleić więc czy nie kleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.11.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2002 Nie kleic. Przeciez to sa podlogi typu "plywajacego". Jesli masz je kleic to po co Ci pas sciagajacy, skoro go nie wyciagniesz? Logiki troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puch 28.11.2002 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 no prawie skończyłem zostało mi jeszcze tylko jedno pomieszczenie bardzo ważne złapać "winkle" jak się mówi na śląsku.jak nie złapiesz kątów prostych to sorry, dobra ostra piła również ułatwia sprawę szczególnie jak trzba obciąć drzwi mi się akurat w tym momencie stępiła pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts