Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE - wątek zbiorczy o samodzielnym układaniu paneli

wojptak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Joola tylko nie potrafię sobie wyobrazić takiej listwy z korka. Jesli kładziesz parę m2 korka + gres, itp. to ok. Ale jak połączyć panelę za pomocą listwy korkowej. Są takie?

Może nie rozumiem Twoich intencji do końca, ale niem do końca znam się na korku.

Pozdrawiam

Kodi_gdynia, ta listwa z korka, to właściwie taki pasek z korka np. szer 2cm wstawiony pomiędzy panel(nie korek) a np. gres i pomalowany pod kolor np. paneli i polakierowany bezbarwnym . Widziałam takie rozwiązanie u jednego z forumowiczów i na prawdę super to wygląda. Podłoga z paneli pracuje a korek też jest miękki i pracuje razem z nią. I nie ma tych okropnych progów.

mozna zastosowac korek, tylko czy aby na pewno bedzie on ladniejszy niz listwa ?? i czy nie bedzie sie w jakis tamsposob "wysuwal"

invx czy ładniejszy, to rzecz gustu :wink: ja nie chcę mieć żadnych progów w domu i już. Chodzi mi właśnie o to czy korek nie będzie się wysuwał z pomiędzy dwóch pracujących podłóg, bo że nie wysuwa się z pomiędzy gresu a panela, to wiem.

Markus - zdecydowanie dylatacje w każdym pokoju w okolicy drzwi a konkretniej na wysokości drzwi oczywiscie zamkniętych.

Pamiętasz jak robili Ci wylewki. Przypuszczam, że masz w drzwiach porobione dylatacje. Z dylatacjami jest pewniej - lepiej pracuje podloga, prościej. Wadą, że trochę drożej bo listwy, ale to ładny element ozdobny podłogi.

Pozdrawiam

Żeby było smieszniej, ja już listwy progowe mam kupione i właśnie gdy dojechałem w pierwszym pokoju do progu i trzeba było przyciąć panele zrobiło mi się ich szkoda i zacząłem kombinować, stąd wzięło się moje pytanie.

Kodi_gdynia, ta listwa z korka, to właściwie taki pasek z korka np. szer 2cm wstawiony pomiędzy panel(nie korek) a np. gres i pomalowany pod kolor np. paneli i polakierowany bezbarwnym . Widziałam takie rozwiązanie u jednego z forumowiczów i na prawdę super to wygląda. Podłoga z paneli pracuje a korek też jest miękki i pracuje razem z nią. I nie ma tych okropnych progów.

mozna zastosowac korek, tylko czy aby na pewno bedzie on ladniejszy niz listwa ?? i czy nie bedzie sie w jakis tamsposob "wysuwal"

invx czy ładniejszy, to rzecz gustu :wink: ja nie chcę mieć żadnych progów w domu i już. Chodzi mi właśnie o to czy korek nie będzie się wysuwał z pomiędzy dwóch pracujących podłóg, bo że nie wysuwa się z pomiędzy gresu a panela, to wiem.

Witam na forum wszystkich.

Korka przy wykończeniach z panelach nie stosuje się.

Korek stosuje się przy połączeniach parkiet - inne podłoże np.kafle.

Panel jest bardzo poddatny na zmiany wilgotności w pomieszczeniu i takie wykończenie byłoby dobre przez krótki czas.

• 1 year później...
Jeśli masz posadzkę betonową to oczywiście odkurzanie + zalecałbym jednak zagruntować, zwiąże Ci to pył i jak podskoczysz w garderobie to z pod listew nie będzie wydobywał się biały dymek :D

:o :o :o

Toffi z "tym dymkiem" to poniosła Cię fantazja. :lol:

• 1 year później...

Czy układanie paneli bezklejowych to jakas skomplikowana czynnosc wymagajaca specjalisty? Czy jako poczatkujacy moge sam we wlasnym mieszkaniu polożyć takie panele? NIe zalezy mi na czasie, ale zeby bylo to dobrze wykonane. Mieszkanie stan developerski, wylewka samopoziomujaca, zakupilem panele i pod nie piankofolie. Chcialbym samemu ulozyc te panele.

W jaki sposob ukladac je zeby pokrywaly sie wzorami, zeby nie bylo "paskow" widoczynch miedzy panelami, tak aby wzory sie zgrywaly. Czy jest to mozliwe? Panel to Allegro Teak Rangoon ( link: http://tiny.pl/p418 )

Dziekuje za rady, pozdrawiam

Układanie paneli bez klejowych jest tak proste, że ułożysz bez problemu ,

Każde panele mają w opakowaniu instrukcje układania , trza ją przestrzegać by uniknąć błędów , takich jak na zdjęciu.

Zaczynasz np. od lewej ,jedziesz do prawej, na końcu zdąży ci sie docinka paneli , to co pozostanie z dociętej paneli dajesz znowu od lewej i tak co warstwę

Trzeba pamiętać o mijaniu sie zakładów( coś na wzór wiązania przy murowaniu,nie można zakład na zakład,chyba min.to 30-40cm.)

Pamiętaj też o tym żeby zachować szczeliny miedzy ścianą a panelami 1,5cm ,taką by listwa wykończeniowa przykryła.Jak zapomnisz to w miarę chodzenia gdzieś wypaczy podłogę.

Ach uważaj na paluchy, jak ci skóra przypadkiem wejdzie gdzies w łączenie to można sie z.....ać :lol:

Najlepiej układać panele w dwie osoby. Położyłem ponad 30m2 sam i krzyże myślałem że mi pękną. Z resztą pomógł mi kumpel, szło znacznie lepiej. Samo układanie proste jak budowa cepa, aczkolwiek to też zależy od producenta. Ja kupiłem panele z Classena (są woskowane a moja żona jest miłośniczką kwiatów i czasami przelewa wodę). Sąsiad kupił z Classena i Kronopola, mówił że Kronopol układa się dużo gorzej, aczkolwiek nie sprecyzował czemu.

Więc można uniknać takich widocznych łączeń jak na fotce? Super sprawa, a czy takie panele po jednym położeniu można rozebrac i położyć na nowo, czy tylko są do jednokrotnego położenia? Pytam w razie gdyby mi coś nie poszlo :)

Łatwiej niż przy klockach "lego" :wink: bo tylko w poziomie.