CMYK 11.01.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 taka drobna podpowiedz latwiej uklada sie panele z lepsza wytrzymaloscia np AC4 AC5 poniewaz maja twardsze zatrzaski i latwiej wchodza polozylem z zona 4 pokoje i w kazdym byl inny panel i widzialem roznice ale z ukladaniem nie ma problemu tylko pamietac o folii i podkladzie gabce lub specjalnej tekturze pod spod oraz o dylatacjach brzegowych bo po jakims czasie moze byc problem ze podloga sie podniesie. Najlepiej ukladac z druga osoba chyba ze pokoj jest krotki.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 11.01.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Mój mąż ułożył więc i Ty dasz sobie radę Też nie chcieliśmy takich łączeń jak na fotce którą wstawiłeś, posegregowaliśmy wszystkie panele z paczek, co któryś się powtarza (nie pamiętam co 6 lub co i te których było więcej daliśmy na środek naprzemiennie (panele z jednej "kupki" ułożone jeden za drugim tworzą ciągły wzór) kilka pojedyńczych które zostały, poszły na końcówki i w miejsca niewidoczne. Wyglądają dużo lepiej, niż kładzione na "chybił trafił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 11.01.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Jeżeli istnieje niebezpieczeństwo wylania się wody lub niektóre pomieszczenia so bardziej wilgotne to jest specjalny uszczelniacz do paneli. Nie jest to klei i nie klei. Wygląda podobnie jak bezbarwny silikon ale jest trochę rzadszy. Nakładasz na wypust montujesz panel a po wyschnięciu ścierasz, wyciera się bardzo dobrze. Oczywiście są to dodatkowe koszta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vezyrek 11.01.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Serdeczne dzieki za wszystkie rady. Pokoj do malych nie nalezy, ma 22m2, ale krok po kroku i poradze sobie jeszcze raz Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA76 12.01.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Witam.Zgodnie z tym co mówią fachowcy-panele układamy zgodnie z kierunkiem światła, czyli prostopadle do okien.Ale ja bym polemizowała........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 12.01.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 hehe, ja mam w większości po skosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 13.01.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 a jak mamy 2 okna na 2 ścianach to prostopadle do którego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 13.01.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 do tego co daje więcej światła? Ja tak mam w większości, ale skos dałam dlatego, że mi się tak bardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Położyłem sam (pierwszy raz w życiu) około 100m2 paneli. Ty także sobie poradzisz. Korzystaj z rad forumowiczów (Kris2222 napisał wszystko co powinieneś wiedzieć)- jak chcesz aby wzór trzymał "ciągłość" to zrób tak jak oxa. Jak masz pokój 22m2 to masz chyba 9-10 paczek paneli. W każdej z nich powinieneś mieć 2 takie same panele. Ale możesz mieć wszystkie różne. Rozpakuj je wszystkie, posegreguj, ułóż na kupki i potem układaj korzystając z paneli jednej kupki. To co jest przycięte dawaj w miejsce mniej widoczne. Będzie widać połączenia (na tych samych panelach) ale tylko wtedy gdy wzór ma przesunięcie o kilka cm - tak niestety są laminowane w fabryce i nic z tym nie zrobisz.Jak mi wyszedł zakład 10 cm to też dawałem mimo tego, że w instrukcji było napisane 30cm - zdażyło mi się to tylko kilka razy. Do tej pory nic złego nic się nie dzieje. Jak masz pokój dłuższy niż 3m (a na pewno masz) to weź sobie kogoś do pomocy. Zdarzyło mi się rozebrać 3 m2 i ułożyć na nowo (bo zacząłem układać i w trakcie kapnąłem się, że mogę robić tak jak oxa radzi).Kilka z nich miało uszkodzone pióra i wpusty ale i tak je wykorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 14.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 My robiliśmy długośc z jednej kupki, obok szła następna kupka pasująca wzorem, dalej trzecia itd a potem powrót znów do pierwszej. Przy wykorzystaniu paneli tylko z jednej Kupki (haha ) a potem z kolejnej masz placki (dla odmiany ) na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dokładnie to miałem na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dokładnie to miałem na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dokładnie to miałem na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hlasco 14.01.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 dokładnie taki sposób układania miałem ny myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 14.06.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 jakies wskazówki poposze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 14.06.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Chętnie się dołączę do pytania bo i mnie to czeka wszelkie info mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 14.06.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 W internecie można znaleźć pełno "poradników" jak układać panele.. pierwsze z brzegu: http://www.badz.pl/dom/jak-zakladac-panele.html http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,73936,392944.html http://solidnydom.pl/cv_603_9216,ukladanie_paneli_podlogowych.htm Jak by się bardziej przyłożyć do szukania można znaleźć naprawde szczegółowe instrukcje, ja np znalazłam taką o robieniu ocieplenia domu i sami zrobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 15.06.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 a mi chodzilo o takie rady, a nie czysta teorie, bo to bede czytac i tak kladzie sie pianke i folie? a jesli folie mamy w wylewce to tez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 15.06.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Madziulka84 napisała a jesli folie mamy w wylewce to tez? to też pod panele kładziemy folie może taka rada jak kłaść panele, kumpel mi kiedyś powiedział aby kłaść cały rządek na raz, czyli montujemy panele na całej długość od ściany do ściany np. 4 m i dopiero montujemy do pozostałego rzędu, muszę powiedzieć ze tak zrobiłem i montuje się o wiele lepiej niż pojedyńczo każdy panel z osobna, 40 m2 położyłem w jedno popołudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts