jacekp71 15.06.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 jakies wskazówki poposze:) a jakie panele kladziesz ? klejone ? click pojedynczy ? click podwojny ? o ile podklad jest taki sam, to sposob montazu samych paneli juz sie rozni .... u siebie ukladalismy panele z podwojnym click`iem i dzisiaj wiem, ze samemu trudno to sprawnie zrobic, dlugie pasy uklada sie lepiej w dwie osoby, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 15.06.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 i wlasnie o takie rady mi chodzilo i teraz nie wiem jakie nie klejone tylko click a czy podwojny czy pojedynczy to ja nie wiem. A jaka jest roznica? zezo: czyli kladziemy od jednej sciany do drugiej i potem nastepny rząd tak?A co najpierw folia czy pianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 15.06.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Najlepiej sie kładzie panele bez klejowe, najpierw kładziesz folie a później podkład wygłuszający czyli pianka albo karton.Lepszy jest karton bo panele sie nie ślizgają.Panel nie może być krótszy niż 30 cm bo będzie wyskakiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 15.06.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 i wlasnie o takie rady mi chodzilo i teraz nie wiem jakie nie klejone tylko click a czy podwojny czy pojedynczy to ja nie wiem. A jaka jest roznica? klejone z reguly nie posiadaja zatrzasków (click`ow) w ogole, tzn. pióro jest gładkie, zatrzaski spotyka sie badz tylko na dlugim piórze / boku, lub i na dlugim i na krotkim (podwojny zatrzask), przy zatrzaskach nie stosuje sie kleju, dobry panel ma tak dokladne zatrzaski, ze warstwa kleju moze spowodowac powstanie szczeliny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 15.06.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 klejonych napewno nie bedziemy mieli, jutro sprawdzimy z tym pojedynczym czy podwojnym clickiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 15.06.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 No i pamiętajcie o kierunku układania - prostopadle do kierunku padania swiatła od okna, inaczej widac te długie połączenia pod światło. Najkrótszy przycięty kawałek powinien mieć min. 30 cm, najlpeiej 40. Osiąga się to docianjąc odpowiednio ten pierwszy. Także kładąc pasy paneli warto rozmierzyć, żeby nie wyszedł na końcu pod scianą jakiś hiperwąski paseczek - też w razie czego docinasz pierwszy pas. Najlepiej kłaść całymi pasami - w dwie osoby.Kliki często lepiej zaskakują z jednej strony, przy trudnosciach "zapięcia" spróbować odwrócić panele.Aha - koniecznie zachować dylatacje od ściany - bo panele jak nabiorą troszkę wilgoci poszerzają się i "wstaną". Do utrzymania dylatacji podczas układania stosować kliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.06.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 No i proszę jakie fajne porady dostała Madziulka84 może jeszcze taka drobna dygresja co by nie spotkało cię to co mnie a mianowicie proponuję dobrze wymierzyć pokój, ja tego nie zrobiłem i musiałem wszystkie panele demontować przycinać i montować ponownie a tak dokładnie to rozchodzi mi się o szerokość pokoju, trzeba wymierzyć co by na samym końcu nie wyszedł zbyt wąski pasek mnie właśnie tak wyszło w jednym rogu 3 cm a w innym 1.5 cm i dlatego musiałem je demontować aby pierwszy rządek przyciąć na 1/2 szerokości paneli i na końcu było już OK Tak więc proponuje dokładnie rozmierzyć podzielić aby uniknąć takich niespodzianek acha jeszcze jedno jeżeli masz do położenia panele w kilku pomieszczeniach to raczej unika kładzenie jednym ciągiem bez dylatacji, w miarę użytkowania okazuje się że mają tendencję do wybrzuszania, ja tak miałem zrobić ale kumpel co się zna na tych sprawach mi odradził i w każdych drzwiach mam pozostawioną 2 cm dylatacje, oczywiście przykrytą taką listwą maskującą . Tak więc Madziulka84 DO DZIEłA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 16.06.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 dziekuje bardzo za rady, bardzo pomocne, bo takich nie znalazlabym w teoretycznych tekstach zaczynamy klasc w piatek po poludniu i mam nadzieje ze jako amatorzy w niedziele skonczymy? mamy do polozenia 50m2 na dole i jakies 20 m2 na gorze. Zaczniemy od gory, bo sa to miejsca malo uzywane i kupimy jakas gorsza podloge i wyprobujemy sil, coby na dole nie zepsuc a tak dokładnie to rozchodzi mi się o szerokość pokoju, trzeba wymierzyć co by na samym końcu nie wyszedł zbyt wąski pasek mnie właśnie tak wyszło w jednym rogu 3 cm a w innym 1.5 cm i dlatego musiałem je demontować aby pierwszy rządek przyciąć na 1/2 szerokości paneli i na końcu było już OK nawet sobie sprawy z tego nie zdawalam!!! tylko ze u nas korytarz pozniej w salon przechodzi i myslalam by dac tam caly panel to jak obliczymy i nie wyjdzie to mowisz by go przyciac????i tak od korytarza, hmmm dziwnie moe to wygladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 16.06.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A ja mam pytanie z innej beczki. Najpierw kładziecie panele, a potem malujecie ściany czy najpierw malujecie, a potem panele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 16.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 My robiliśmy tak, że układaliśmy cały rządek, na końcu docięty panel na wymiar, a pozostała po docięciu część wędrowała na początek kolejnego rządka. Dzięki temu było bardzo mało odpadów i nigdzie łączenie nie wyszło w jednej linii. Pierwszy rządek od ściany musi być idealnie trzymać się w linii (kliniki pomiędzy ścianą a panelami), żeby przy układaniu kolejnych rzędów nic się nie rozjeżdżało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.06.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Madziulka84 napisała tylko ze u nas korytarz pozniej w salon przechodzi i myslalam by dac tam caly panel to jak obliczymy i nie wyjdzie to mowisz by go przyciac????i tak od korytarza, hmmm dziwnie moe to wygladac nie wiem czy się dobrze rozumiemy ja piszę o tym że może, powtarzam może się tak przytrafić. wcale nie musi. ale z doświadczenia powiem że raczej się przytrafi jeżeli u ciebie panele z korytarza przechodzą w salonik czy też z salonu w korytarz to musisz sobie policzyć jak ci wypadnie aby nie było tak że będzie bardzo wąski paseczek dlatego mówię o przycięciu pierwszej warstwy co by uniknąć ponownej pracy, dobrze by było ułożyć jeden pas paneli z salonu przez cały korytarz chwycić za miarkę i pomierzyć w jedną i drugą stronę następnie podzielić przez szerokość panela i wszystko jasne jak ostatni pasek będzie zbyt wąski to przesuniesz w jedną lub w drugą stronę aby wszystko wam grało myślę że sobie poradzicie bez problemu. Ola i Krzysiek napisali Najpierw kładziecie panele, a potem malujecie ściany czy najpierw malujecie, a potem panele?? raczej najpierw malowanie a następnie panele unikniemy mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulka 16.06.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A ja mam pytanie z innej beczki. Najpierw kładziecie panele, a potem malujecie ściany czy najpierw malujecie, a potem panele?? najpierw "mokre" czyli malowanie, a potem panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 16.06.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ja maluje pierw sufity, później kłade panele i na końcu ściany.BO przed malowaniem może zdarzyć sie że uszkodzimy ściane panelem a i w razie szpar między listwą a ścianą można je zniwelować np. akrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziulka84 16.06.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 my rowniez najpierw malowalismy a w weekend podloge bedziemy klasc, a jak cos sie popsuje przy scianach przy zakladaniu podlogi to sie poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.06.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 My robiliśmy tak, że układaliśmy cały rządek, na końcu docięty panel na wymiar, a pozostała po docięciu część wędrowała na początek kolejnego rządka. Dzięki temu było bardzo mało odpadów i nigdzie łączenie nie wyszło w jednej linii. Pierwszy rządek od ściany musi być idealnie trzymać się w linii (kliniki pomiędzy ścianą a panelami), żeby przy układaniu kolejnych rzędów nic się nie rozjeżdżało. Z 5lat temu zakładałem około 100m2 paneli (5 pokoi) i ta metoda sprawdziła się rewelacyjnie. Po zakończeniu praktycznie nic nie zostało, może z 3-4 deski. Przydaje się dobra pilarka z jeszcze lepszą "gęstą" piłą. Wyrzynarki już na początku miałem dosyć. A ja mam pytanie z innej beczki. Najpierw kładziecie panele, a potem malujecie ściany czy najpierw malujecie, a potem panele?? Malowanie na końcu, panele zabezpieczone folią obklejoną po brzegach taśmą malarską. Ja maluje pierw sufity, później kłade panele i na końcu ściany.BO przed malowaniem może zdarzyć sie że uszkodzimy ściane panelem a i w razie szpar między listwą a ścianą można je zniwelować np. akrylem. Jak sam robisz, to raczej uważasz Wynajmując kogoś masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 16.06.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A który system połączeniowy, pojedynczy click czy podwójny clik jest lepszy w układaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 16.06.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Raczej niewielka różnica. Do domu kupowałem wszystkie panele z oferty classena - miałem bardzo dobry upust na nie w hurtowni i odpowiadały nam wzorami. Zaletą też były woskowane łączenia, w kuchni także położone są panele - nie przepadam za kaflami. Sposób łączenia masz w classenowskich materiałach propagandowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 23.06.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Madziulka84 jak am panele, położone ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 23.06.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 - w powietrzu cały czas utrzymuje mi się spora wilgotność: pomiedzy ok.80% a ....100. A w jaki sposób sprawdzić wilgotność podłoża? - panele na klik- pod panelami będzie folia + płyta filcowa (bodajże) - czy te płyty układam w karo ?- czy folię mogę sobie jakoś przymocować do podłoża, by się nie ślizgała? albo położyć na zakładkę?- jak wykończyć miejsca zejścia rur od kaloryferów do podłogi?pozdr.emild Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 23.06.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Do sprawdzania wilgotności powietrza są urządzenia, trzeba by było zapytać jakiegoś fachowca od parkietu oni przeważnie mają.Pierw kładzie sie folie lekko wywiniętą na ściany a zakład foli na podłodze musi być powyżej 15cm.Na to idzie płyta filcowa lub korek albo inne podkłady.Najlepiej stosować podkład na którym panele nie będą sie ślizgały ułatwi to układanie.Nie widziałem jeszcze paneli kładzionych w karo może dlatego że będzie dużo odpadu.Łączenia foli można zaklejać plastrem samoprzylepnym.Na około rur musi być odstęp panela min.1cm a od ścian od 1cm do 2cm.Panele między pomieszczeniam muszą być łączone najlepiej pod drzwiami oczywiście z przerwą min.1cm.Do zakrywania przerwy między rurą a panelem można w hydraulicznym kupić rozety maskujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts