Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PANELE - wątek zbiorczy o samodzielnym układaniu paneli

wojptak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki Bastorek

Nie widziałem jeszcze paneli kładzionych w karo może dlatego że będzie dużo odpadu.

nie, nie panele tylko płyty pod panele - chyba gdzieś o tym czytałem, by łączenia płyt nie pokrywały się z łączeniami paneli, należy ułożyć te płyty w karo. Nie mogę znaleźć tego poradnika.

PS

Łączenia foli można zaklejać plastrem samoprzylepnym

na całej długości? czy tylko w kilku miejscach by się nie przemieszczały względem siebie?

• 3 weeks później...
rozchodzi mi się o szerokość pokoju, trzeba wymierzyć co by na samym końcu nie wyszedł zbyt wąski pasek mnie właśnie tak wyszło w jednym rogu 3 cm a w innym 1.5 cm i dlatego musiałem je demontować aby pierwszy rządek przyciąć na 1/2 szerokości paneli i na końcu było już OK

hmm było ok bo ten ostatni rząd nie był za cienki, ale i tak chyba to nie zmieniło faktu, że miałeś różne szczeliny w dwóch rogach? :roll: czy ten ostatni rząd ciąłeś pod kątem?

1. mam prosbe o pomoc w wyborze strategii :wink: na przykładzie mojego pokoju

http://img185.imageshack.us/img185/9494/pokojpanelepl3.jpg

z której strony zacząć układać?

a) sciana z oknem ma 255cm minus 2cm na dylatacje z obydwu stron da 253cm. panel ma 19,4cm wiec wejdzie na styk 13 paneli ( 13,041) czyli praktycznie nie muszę docinać pierwszego rzędu

b) sciana dolna jest dłuższa - jeśli zacznę układać od strony jak na rysunku to na ścianie z drzwiami powstanie mi wąska szpara (ze 3-4cm, im bliżej drzwi tym szersza)

- docinać taki wąski kawałek panela??? to znowu sie kłóci z zasadą, że panel nie może byc węższy niż 10cm;

2. zejście rur od grzejnika

http://img297.imageshack.us/img297/7615/cb725e067a370f3aa3e168bup1.jpg

rys ze strony Leroy Merlin

w moim przypadku nacięcia będę musiał wykonać na krótszych bokach paneli

- nie zmierzyłem jeszcze, w którym miejscu schodzą rury z grzejnika, ale jest prawdopodobne, że nacięcie wyjdzie mi na ....dwóch panelach. co wtedy - mozna tak?

3. i jeszcze ponowie pytanie o plyty pod panele:

- czy je układać w karo?

- na ich opakowaniu napisane jest, że pomiedzy tymi płytami ma być szczelina 2mm - czy można te płyty przykleić do folii np. taśmą dwustronną?

4.profil dylatacyjny pod listwę łączącą dwie posadzki

http://img150.imageshack.us/img150/1470/profildylgg5.jpg

-rys ze strony Leroy Merlin

jeszcze nie wiem jaką listwę zastosuję - czy ten profil ma standardową szerokość? jesli zostawię dylatację np 1cm to zmieści mi się ten profil?

pozdr....

• 2 weeks później...
Chociażby strona Komfortu mówi "Każdy kolejny rząd paneli rozpoczynamy od elementu pozostałego z wcześniejszego rzędu (elementów krótszych niż 20 cm nie używamy). "

No właśnie ale czy to oznacza, że również panel kończący rząd musi mieć min. 20 cm?

Jeżeli taki element nie może być rozpoczynającym, to pewnie nie może też być kończącym.

W szczególności, że jest napisane elementów krótszych niż 20 cm nie używamy.

Może po prostu ten pierwszy panel zetnij z 10cm, wtedy ten ostatni będzie miał 21,5

Chociażby strona Komfortu mówi "Każdy kolejny rząd paneli rozpoczynamy od elementu pozostałego z wcześniejszego rzędu (elementów krótszych niż 20 cm nie używamy). "

No właśnie ale czy to oznacza, że również panel kończący rząd musi mieć min. 20 cm?

Jeżeli taki element nie może być rozpoczynającym, to pewnie nie może też być kończącym.

W szczególności, że jest napisane elementów krótszych niż 20 cm nie używamy.

Może po prostu ten pierwszy panel zetnij z 10cm, wtedy ten ostatni będzie miał 21,5

takie małe kawałki (20cm) będą brzydko wyglądały - lepiej układać z większym przesunięciem.

A ja powiem że teoria sobie a praktyka sobie ...czasem sytuacja wymaga założenie kawałka nawet 5 cm ( np .przy rurkach ) i się zakłada ... ani tego nie widać ani nic się z tym nie dzieje .... montuję panele już bardzo długo i jeszcze nikt mi nie powiedział że coś się z tym dzieje....

Ale nie o to chodzi. Można i szpaclować gipsem jak trzeba :D

Przesunięcie powinno być na połowie ewentualnie do 1/3 długości panela - czasem zależy to od wzoru, różnie pasuje. Człowiek to istota leniwa, kombinuje jak się nie narobić :D A tutaj nie ma znaczenia - i tak czy inaczej trzeba ciąć.

Z takim kawałkiem, jak napisałem, czyli 11,5 cm będzie najmniej strat w panelach.

Zrobiłem kilka "symulacji" na papierze i taka opcja jest najlepsza.

Nie chodzi mi o wygląd (wzór jest bambus - i tak nie będzie widać), lecz o to, czy to się będzie dobrze trzymało.

Najlepszej (popartej praktyką) odpowiedzi udzielił mi chyba markal2. O takie odpowiedzi właśnie mi chodziło.

Z takim kawałkiem, jak napisałem, czyli 11,5 cm będzie najmniej strat w panelach.

Zrobiłem kilka "symulacji" na papierze i taka opcja jest najlepsza.

Nie chodzi mi o wygląd (wzór jest bambus - i tak nie będzie widać), lecz o to, czy to się będzie dobrze trzymało.

Najlepszej (popartej praktyką) odpowiedzi udzielił mi chyba markal2. O takie odpowiedzi właśnie mi chodziło.

Krótse kawałki niż 30-40cm nie mogą mieć miejsca na otwartej przestrzeni. Tam sie chodzi stawia meble, bardzo łatwo mągą się małe kawałki wypiąć (wyłamać), szczególnie przy cienkich panelach. Markal ma rację przy rurach, ścianach, rogach nikt nie chodzi. Jeżeli coś tam stoi to i tak w bezruchu. Krótko mówiąc tnij 11,5cm kawałki i wstawiaj w rogach przy rurach etc.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 4 weeks później...

Mam pytanko

Jak ułożyć panele przy futrynach drzwiowych. Mam futryny zamontowane już na etapie budowy-dębowe. Wszędzie gdzie czytam jest napisane aby futryne podcinać i tam wsuwać panel ale u mnie takiej możliwości nie ma. Za skomplikowana sprawa. Czy można przy futrynach dosunąć panel nie zachowując odstępu dylatacyjnego. Może się nie będzie wypaczał. Nie wydaje mi się aby w tym miejscu montować listwy przypodłogowe przecież drzwi sie nie zamkną.Sprawa pilna.

Mam pytanko

Jak ułożyć panele przy futrynach drzwiowych. Mam futryny zamontowane już na etapie budowy-dębowe. Wszędzie gdzie czytam jest napisane aby futryne podcinać i tam wsuwać panel ale u mnie takiej możliwości nie ma. Za skomplikowana sprawa. Czy można przy futrynach dosunąć panel nie zachowując odstępu dylatacyjnego. Może się nie będzie wypaczał. Nie wydaje mi się aby w tym miejscu montować listwy przypodłogowe przecież drzwi sie nie zamkną.Sprawa pilna.

Panele są na zamki. Niestety nawet podcięcie futryn nie da możliwości zamontowania estetycznie paneli przy drzwiach. Panele na zatrzask wkłada się pod kątem 45-60 stopni w poprzedzający panel... Dylatacje muszą być zachowane wokół ścian a więc i drzwi. Dzwoń do producenta paneli i zobaczysz co odpowiedzą. Ciasno przycięte przy futrynie nie mają żadnej możliwości na pracę przy zmianach klimatycznych. Ryzykujesz zniszczenie podłogi. Wybór należy do ciebie.

vanitas vanitatum et omnia vanitas