tetisherii 23.12.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 witam serdecznie!Tak jak pisałem w temacie mam (chciałoby się powiedzieć) mały problem z panelami. Sprawa wygląda tak, że jakiś miesiąc temu (może 1,5) zdecydowałem się położyć panele. Pomimo, że nie miałem zbytnio doświadczenia szło mi całkiem nieźle (kiedyś jedynie pomagałem przy układaniu). Wydawałoby się, że nie było większych problemów, aż do dziś, ponieważ zauważyłem w około 3 miejscach „skazę”. Polega ona na tym, że na łączeniu paneli, na długości nie większej niż 15 cm, pojawiło się zgrubienie o szerokości 1-2 mm. Na pierwszy rzut oka wygląda to jakby panele po prostu dostały wody. Choć po głębszym zastanowieniu opcja ta odpada, ponieważ do pielęgnacji paneli używam emulsji, do mycia mam specjalny mop nie pozostawiający wody (jedynie panele są wilgotne), czyli opcja zalania ich przeze mnie opdada, a gdyby było to z winy np. sklepu to powinny być napuchnięte na większej powierzchni i w większej ilości. Wydawać by się mogło również, że panele były zbyt ciasno położone. Otóż tez nie, ponieważ nie dobijałem paneli niczym, jedynie delikatnie dociskałem ręką i to do momentu aż panele się nie zeszły. Może pomoże mi ktoś z tym problemem. Na marginesie mówiąc mam panele firmy CLASSEN kolekcja TREND, tj. AC4, easy connect na klikach. Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszAER 24.12.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Witam Czy zostawiłeś pomiędzy ścianą a panelem przestrzeń min 1,5 cm.Najlepiej zrób zdjęcie i wklej, zobaczymy wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1719504352 24.12.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 tak jak kolega sądzi minimum ten centymetr powinien być pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.12.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 czy te fragmenty są lekko wymarszczone? Czy powstają też w innym miejscu? Co masz pod spodem paneli i jak to coś ułożyłeś? Czy podłoże jest równe 2mm prześwit na długości 2m we wszystkich kierunkach?Sprawdź działanie emulsji na kawałku panela (resztki), nasączając jego boki emulsją. Czy te fragmenty (3) leżą w lini prostej i jeden koło drugiego, czy może są porozrzucane na całej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetisherii 25.12.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 zostawiłem 1,5-2 cm odstępu od ściany. miejsca o których mowa nie są raczej wymarszczone, i leżą +- na 1 linii ( w sumie licząc od ściany na krawędzi 4-7 panela, oraz pomiędzy 1 parą w 5 rzędziepokazałem to na schemacie.pod panelami mam eko-max 5 mm ułożone gładką stroną do dołuco do emulsji to fakt, zauważyłem to po jej użyciu. http://images50.fotosik.pl/43/bc3ce4dda2d4a5c3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz1 25.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 czy sposób układania jest zgodny z instrukcją/łączenie prostopadłe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 25.12.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 zostawiłem 1,5-2 cm odstępu od ściany. miejsca o których mowa nie są raczej wymarszczone, i leżą +- na 1 linii ( w sumie licząc od ściany na krawędzi 4-7 panela, oraz pomiędzy 1 parą w 5 rzędzie pokazałem to na schemacie. pod panelami mam eko-max 5 mm ułożone gładką stroną do dołu co do emulsji to fakt, zauważyłem to po jej użyciu. http://images50.fotosik.pl/43/bc3ce4dda2d4a5c3.jpg jeśli położyłeś taj jak na rysunku to raczej nie jest dobrze łączenia pionowe w poszczególnych rzędach powinny być oddalone o min. 40cm od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.12.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 jezeli nawet odcinki od czoła są krótsze niż przewiduje to instrukcja montażu producenta to niem to żadnego wpływu na spuchnięcie zaznaczonych miejsc.Zauwazyłeś, że dzieje się coś takiego po wykonaniu próby na kawałku laminatu, czy może na całej swojej posadzce?jeżeli próba z emulsją potwierdziła takie spuchnięcia to mamy do czynienie prawdopodobnie (90%) z wilgocią. Możliwe, że w tych miejscach (są one jednak zogniskowane) nastapiło wadliwe ułożenie paneli przez uszkodzone zatrzaski i dostaje się tam emulsja (ciecz). Mogło nastąpic niedokładne dociśnięcie panela do podkładu i wtedy pozostał napięty (nie do końca zatrzaśnięty). Ja zawsze dobijam do podkłady daje to gwarancję na całkowite i pełne zatrzaśnięcie się zamków.Sprawdź czy w tym miejscu powierzchnia jest bardziej podatna na uginanie pod ciężarem przechodzącego po niej? Ewentualnie w tym miejscu jest zbyt duza wilgotnośc podkładu. Oby to było tylko to jedyne miejsce!Czy folia została ułożona? Jezeli tak to w jaki sposób i jaka folia?Wilgotnośc podkładu (wylewki) była mierzona? Jaka miała wilgotnośc?Bywa tak ponieważ wylewki nie mają jednakowej wilgotności na całej powierzchni, zależy to od grubości wylewki w róznych miejscach, ilości wody a takze wilgotnosci piasku, żwiru etc.Pene jest, że musisz skończyc z emulsją i z innymi cieczami. Jezeli nie ma pomarszczenia to jest szansa, że spuchniecia opadną jeżeli wilgoc nie pochodzi od dołu.Laminat jest bardzo wrażliwy na wilgoc. Laminat to nic innego jak mielony papier z drobnymi trocinami drewna prasowany w wysokich temperaturach i ciśnieniu. trochę wody i pęcznieje.Spróbuj te miejsca delikatnie podsuszyc suszarką do włosów w temperaturze około 30C i lekkim nawiewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaj 29.12.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Pomóżcie - pytanie zadam dla niektórych na pewno niezbyt mądre, ale mam wątpliwości.jestem w trakcie kładzenia paneli typu clik i w związku z brakiem miejsca na wyniesienie gdzie indziej mebli z tego pokoju (korytarz nie wchodzi w rachubę) czy jest możliwość postawić jakiś mebel na połowie podłogi która jest już w panelach i kłaść sobie resztę. Czy muszę faktycznie wynieść wszystko i kłaść całość paneli w pustym pokoju. Z panelami na klej tak się nie da a z panelami clik nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gacol 29.12.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam.Możesz śmiało postawić meble na te położone już panele, nic złego sie nie stanie.Tylko pamiętaj o podklejeniu tych mebelków jakimś filcem, żeby się panele nie porysowały przy przesuwaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 24.01.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 tez mam podobny problem.. u mnie jednak prawie napewno jest to spowodowane rozlaniem wody i nie wytarciem na czas. pytanie moje brzmi: czy wymiana kilku paneli w srodku pokoju to duzy problem? nie wiem jak sie do tego zabrac a nie mam juz kasy na kolejne ekipy. pozdor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 24.01.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 tez mam podobny problem.. u mnie jednak prawie napewno jest to spowodowane rozlaniem wody i nie wytarciem na czas. pytanie moje brzmi: czy wymiana kilku paneli w srodku pokoju to duzy problem? nie wiem jak sie do tego zabrac a nie mam juz kasy na kolejne ekipy. pozdor Za jakies 2 tygodnie moge Ci to zrobic Mozna rozebrac panele bezklejowe ale czy laczenia pioro - wpust to wytrzymaja? podejrzewam ze jakis panel odpadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.01.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 tez mam podobny problem.. u mnie jednak prawie napewno jest to spowodowane rozlaniem wody i nie wytarciem na czas. pytanie moje brzmi: czy wymiana kilku paneli w srodku pokoju to duzy problem? nie wiem jak sie do tego zabrac a nie mam juz kasy na kolejne ekipy. pozdor to jest panel laminatowy czy drewniany? W obu przypadkach musiałbym pozna przekrój zatrzasku lub łączenia na pióro-wpust i napewno pełną nazwę panela i producenta. Równiez potrzebny byłby szkic pomieszczenia w któym są panele i ewentualnie czy wychodzą z pomieszczenia dalej do następnych bez dylatacji np. w drzwiach czy z dylatacją? Czy panele są klejone czy ułożone pływająco i na czym? Problem da się załatwic tylko musisz mie trochę narzędzi i zdolności manualne do majsterkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 25.01.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Pomóżcie wszędzie czytam - nawet na "instrukcji" dołączonej przez producenta, żeby układac panele prostopadle do okna ale gdzie się nie ruszę wszyscy radzą aby układać rónolegle z do okna - doradźcie bo już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.01.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jak położysz zgodnie z kierunkiem padania światła, to mniej będzie widać łączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingga 11.06.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 W instrukcji dotyczącej kładzenia paneli jest napisane że”„Wzajemne przesunięcie każdego z panelu względem panelu równoległego powinno wynosić co najmniej 40 cm.”oraz „odcięte kawałki nadają się do układania jeśli ich długość wynosi przynajmniej 40 cm. „ Ale stosując te zasadę po ułożeniu jednego pokoju pozostało mi sporo kawałków o długości ok. 35 cm I teraz mam dylemat czy mimo wskazań producenta wykorzystać te kawałki? Byłyby one ułożone w kilku miejscach pod kaloryferem. Na różnych stronach z radami jak ułożyć panele jest napisane że to przesunięcie ma mieć ok. 20 – 40 cm Zdaje sobie sprawę że w razie reklamacji mogą być problemy, ale z tego co słyszałam to eksperci i tak zawsze coś zajdą żeby nie uznać reklamacji, jeśli nie było firmowego układani paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotreknow 11.06.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Jezeli to nie bedzie w miejscach bardzo obciazonych tj np pod gezejnikiem nie sadze aby to stanowilo problem pozostaje kwesita estetyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 11.06.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Spokojnie możesz wykorzystać te kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufus295 12.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja dawałem kawałki 20cm i jest gitara. Przecież jak będziesz wyrzucał te co mają 39cm to producent nie odczuje skutków kryzysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingga 12.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chyba jestem zmuszona użyć tych kawałków, bo wg moich ostatnich wyliczeń paneli mam na styk, a jak kupowałam to wydawało mi się że za duża rezerwę wzięłam. Teoretycznie mogłabym dokupić ta paczkę (albo nawet kilka sztuk, bo taka możliwości tez jest), ale tu z kolei boje się ze z innej partii panele te mogą się odrobinę różnić odcieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts