Jarzeb 13.05.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 hmm czyli jednak szkoda bo jeden duzy piec wychodzil taniej niz dwa male ale skoro Ty jestes zadowolona to moze skusze sie na inproel? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 13.05.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ciekawe jaki byłby bilans ogrzewania akumulacynego- (pobór prądu tylko w II taryfie), a ogrzewania gazem ziemnym. Jaka była by różnica na korzyść gazu ? Miałem u siebie piece akumulacyjne przez ponad 20 lat, a teraz od czterech lat mam gaz ziemny i kocioł kondensacyjny. W moim przypadku grzanie gazem ziemnym to ok. 30% kosztów grzania elektrycznego (II taryfa). Piece akumulacyjne grzeją nierówno, raz są za zimne raz za ciepłe. Dużego pieca nie można postawić pod oknem, co powoduje, że cyrkulacja ciepła jest niekorzystna -> może się robić grzyb na ścianie przy oknie. Ogólnie mówiąc - w ogóle odradzam elektryczność, lepszy gaz lub olej i centralne ogrzewanie. Koszty inwestycji są na pewno większe, ale komfort życia i koszty eksploatacji nieporównywalnie korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 13.05.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Wiesz Sam piec piecowi nie równy, te wspólczesnie produkowane troche sie jednak róznia wielkoscia, moca, sprawnoscia, sposobem akumulacji ciepla i jego oddawania do tych sprzed 20 lat . Wspolczesne piece jak najbardziej mieszcza sie pod oknami. ale co kto lubi i co sie komu kalkuluje, ja jzu zdecydowalam na piece, prawdopodobnie wlasnie Inproel, koszt calej inwestycji w piece i dodatkowe grzejniki wyniesie mnie maks. 13 tys, co przy cenie kotłowni + co ok. 30 tys daje istotna roznice na etapie inwestycji. dom ejst dobrze ocieplony, okna cieple, wiec w eksploatacji tez powinno byc dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 14.05.2005 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Faktycznie, piece teraz produkowane będą na pewno lepsze i ekonomiczniejsze. Kiedyś w piecach akumulacyjnych stosowane były cegły szamotowe, jako akumulatory ciepła. Nie wiem, co stosuje się teraz. Jeżeli to samo, to różnica w zdolności akumulacji ciepła nie będzie zbyt duża. To co opisałem, to po prostu moje doświadczenia z piecami akumulacyjnymi. Życzę Ci, aby Twój wybór się sprawdził.PozdrawiamSam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partner 15.05.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Teraz nie stosuje się już szamoty tylko wkłady z magnetyzu ( pewnie źle to napisałem ale jakoś tak to brzmi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 15.05.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 partner, prawie ci sie udalo, bo chodzi o magnezyt lub feolit, mineraly, ktore potrafia nagrzac sie do okolo 700 stopni i magazynowac cieplo statycznie nawet przez kilka dni. Dynamicznie rozladowane traca to cieplo w kilkanascie godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbil 16.05.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Mój (Domgos) trzyma góra dwa dni.Mam z "dynamicznym" rozładowaniem (zwykły wentylatorek) , drugi raz kupiłbym pewno statyczny .Dla większości standardowych zastosowań (mniej więcej stała temperatura w pomieszczeniu) są wystarczające.Brakuje mi też sterowalności takiej jak przy ogrzewaniu podłogówką elektryczną (np.zaczyna ładowanie pieca w II taryfie pod zadaną tremp.). Pzdr MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 16.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 ja z kolei dostalem od tesciow maly domek ~90mkw gaz mam na dzialce, ale jak policze koszta podlaczenia, abonamentu, kominiarza i calego c.o. to mi sie odechciewa tym bardziej ze wywalilem spora kase w kominek z DGP Mysle ze dwa piece akumulacyjne dynam + maty w zupelnosci wystarcza i nawet kombinuje aby kupic jeden wiekszy piec a drugi ewent dokupic jak bedzie za malo Jedyne co mnie intryguje - jaka marke- gdzie nie zapytalem odradzaja mi Inproela i Domgosa na rzecz minimum Elektrotermii a najlepiej AEG, Stiebel czy rzekomo the best Dimlex-a - ale cena od Inproela x2 marekbill - nie bardzo rozumiem czego brakuje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbil 16.05.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 W elektrycznym ogrzewaniu podłogowym jeżeli ustawisz programator (Devi) na godz. np 4.00 rano (II taryfa) na temp. 21 stopni to sterownik załączy kable np o godz 12.00 w nocy po to aby uzyskac o godz 4.00 temp 21 stopni. Bierze aktualną temp , temperaturę zadaną i wylicza czas właczenia systemu, nie musze dodawać jak ważne jest to dla optymalizacji zużycia prądu. W moim piecu jest tylko termostat który włącza wentylator.Słyszałem że w droższych piecach jest opcja ładowania pieca np. na 3/4 ładowania, mimo tej piece dalej maja dużą inercję w sterowaniu. Pzdr MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 16.05.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Jarzeb -pooglądaj piece i wyrób sobei opinie, ja nie kupilabym Domgosa conajmniej z pwoodów wizulanych, widziałam Dimplex i Olsberg -to to samo (inne nazwy handlowe ) oraz aEG i sitebel - etz to samo, wyglad ok, cena duuuzo wyzsza od polskich.Inproel -to dla mnie, akceptowalny wygląd i technologia , jak zapewnia przedstawiciel Inproela -Simensa . Piece mozesz zobaczyc np. w Castoramie, i najlepiej umowic sie z przedstawicielem w swoim regionie, liste znajdziesz na http://www.inproel.com.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 16.05.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Honorata wielki dzieki na razie ogladalem tylko inproela w Leroy i nic poza, tak wiec nie mam porownania, czyli trzeba sie wziac w "troki" i pojsc zobaczyc marekbill - aaaaaa - idzie o programator pogodowy który potrafi dokladnie to co opisales - natomiast cena tego cacka ok. 500zl - raczej sobie odpuszcze bez tego - tylko recznie- wszystkie piece niby mialy to miec!! co do bezwladnosci to fakt - spora - ale w dobrych piecech niby tylko niecale 10% emituje statycznie, reszte dynamicznie- tak wiec straty raczej niewielkie - jak sie robi za cieplo przykrecasz ladowanie i 500zl na hulanke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.08.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 dziwnie sie to czyta jak ktos sie zastanawia nad tym, czy ogrzewanie pradem w 2 taryfie jest tansze niz gazem i w tym celu roztrzasa kto ile zaplacicl za miesiac grzania czy za sezon jedynym kryterium jest przeciez cena 1 kWh jak widac dla 2 taryfy dajmy na to 19 grosza dla gazu okolo 12 groszy wiec wyraznie widac ze gaz wychodzi znacznie taniej (prad wychodzi 58 % drozej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!) dla mnie sprawa jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet120 05.12.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 WitamMoje zestawienie kosztów ogrzewania mieszkania piecami akumulacyjnymi z dynamicznym rozładowaniem pozwoliłem sobie opisać w innym wątku.Dla zainteresowanych:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=14712&start=360 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zengo 05.04.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 (edytowane) Edytowane 10 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowa123q 04.07.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 (edytowane) Witam mam pytanie, czy ktoś z użytkowników piszących w tym temacie jest może z Krakowa ?? Potrzebuję dobrej firmy, która mogła by mi przygotować instalację właśnie pod piece akumulacyjne z Krakowa. Czy może ktoś korzystał z usług [] ?? . Zależy mi na dobrym wykonaniu instalacji, żeby się nie okazało później że czegoś brakuje. Edytowane 10 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosa45 21.02.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Pozdrawiam wszystkich, użytkownik powyżej bardzo mi pomógł. Skorzystałam z ich usługi jestem zadowolona. Ale mam pytanie czy ktoś zna firmę w Krakowie o nazwie Adagre ??Proszę o oponie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mari79 06.05.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 kosa45 korzystałem z firmy Adagree w Krakowie. Bardzo fachowa firma. Podchodzą do klienta bardzo uczciwie i solidnie.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika1983 07.10.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Edytowane 10 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona23 10.03.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Witam Chcę instalować piec akumulacyjny do pomieszczenia 15m ale mam dylemat czy dobry model wybrałam [] Co myślicie o tym? Edytowane 10 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 10.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam Chcę instalować piec akumulacyjny do pomieszczenia 15m ale mam dylemat czy dobry model wybrałam ... Co myślicie o tym? mysle ze nikt sie nie nabierze na tak prymitywną rekleme, stań przy drodze to chociaż uczciwie zarobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts