Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece akumulacyjne - to się opłaca?

Jares

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe jaki byłby bilans ogrzewania akumulacynego- (pobór prądu tylko w II taryfie), a ogrzewania gazem ziemnym. Jaka była by różnica na korzyść gazu ?

Miałem u siebie piece akumulacyjne przez ponad 20 lat, a teraz od czterech lat mam gaz ziemny i kocioł kondensacyjny. W moim przypadku grzanie gazem ziemnym to ok. 30% kosztów grzania elektrycznego (II taryfa).

Piece akumulacyjne grzeją nierówno, raz są za zimne raz za ciepłe. Dużego pieca nie można postawić pod oknem, co powoduje, że cyrkulacja ciepła jest niekorzystna -> może się robić grzyb na ścianie przy oknie.

Ogólnie mówiąc - w ogóle odradzam elektryczność, lepszy gaz lub olej i centralne ogrzewanie. Koszty inwestycji są na pewno większe, ale komfort życia i koszty eksploatacji nieporównywalnie korzystniejsze.

Wiesz Sam piec piecowi nie równy, te wspólczesnie produkowane troche sie jednak róznia wielkoscia, moca, sprawnoscia, sposobem akumulacji ciepla i jego oddawania do tych sprzed 20 lat . Wspolczesne piece jak najbardziej mieszcza sie pod oknami. ale co kto lubi i co sie komu kalkuluje, ja jzu zdecydowalam na piece, prawdopodobnie wlasnie Inproel, koszt calej inwestycji w piece i dodatkowe grzejniki wyniesie mnie maks. 13 tys, co przy cenie kotłowni + co ok. 30 tys daje istotna roznice na etapie inwestycji. dom ejst dobrze ocieplony, okna cieple, wiec w eksploatacji tez powinno byc dobrze.

Faktycznie, piece teraz produkowane będą na pewno lepsze i ekonomiczniejsze. Kiedyś w piecach akumulacyjnych stosowane były cegły szamotowe, jako akumulatory ciepła. Nie wiem, co stosuje się teraz. Jeżeli to samo, to różnica w zdolności akumulacji ciepła nie będzie zbyt duża. To co opisałem, to po prostu moje doświadczenia z piecami akumulacyjnymi.

Życzę Ci, aby Twój wybór się sprawdził.

Pozdrawiam

Sam

Mój (Domgos) trzyma góra dwa dni.Mam z "dynamicznym" rozładowaniem (zwykły wentylatorek) , drugi raz kupiłbym pewno statyczny .Dla większości standardowych zastosowań (mniej więcej stała temperatura w pomieszczeniu) są wystarczające.Brakuje mi też sterowalności takiej jak przy ogrzewaniu podłogówką elektryczną (np.zaczyna ładowanie pieca w II taryfie pod zadaną tremp.).

Pzdr

MB

ja z kolei dostalem od tesciow maly domek ~90mkw

gaz mam na dzialce, ale jak policze koszta podlaczenia, abonamentu, kominiarza i calego c.o. to mi sie odechciewa tym bardziej ze wywalilem spora kase w kominek z DGP :lol:

Mysle ze dwa piece akumulacyjne dynam + maty w zupelnosci wystarcza i nawet kombinuje aby kupic jeden wiekszy piec a drugi ewent dokupic jak bedzie za malo :wink:

Jedyne co mnie intryguje - jaka marke- gdzie nie zapytalem odradzaja mi Inproela i Domgosa na rzecz minimum Elektrotermii a najlepiej AEG, Stiebel czy rzekomo the best Dimlex-a - ale cena od Inproela x2

marekbill - nie bardzo rozumiem czego brakuje :o

pzdr

W elektrycznym ogrzewaniu podłogowym jeżeli ustawisz programator (Devi) na godz. np 4.00 rano (II taryfa) na temp. 21 stopni to sterownik załączy kable np o godz 12.00 w nocy po to aby uzyskac o godz 4.00 temp 21 stopni. Bierze aktualną temp , temperaturę zadaną i wylicza czas właczenia systemu, nie musze dodawać jak ważne jest to dla optymalizacji zużycia prądu. W moim piecu jest tylko termostat który włącza wentylator.Słyszałem że w droższych piecach jest opcja ładowania pieca np. na 3/4 ładowania, mimo tej piece dalej maja dużą inercję w sterowaniu.

Pzdr

MB

Jarzeb -pooglądaj piece i wyrób sobei opinie, ja nie kupilabym Domgosa conajmniej z pwoodów wizulanych, widziałam Dimplex i Olsberg -to to samo (inne nazwy handlowe ) oraz aEG i sitebel - etz to samo, wyglad ok, cena duuuzo wyzsza od polskich.

Inproel -to dla mnie, akceptowalny wygląd i technologia , jak zapewnia przedstawiciel Inproela -Simensa . Piece mozesz zobaczyc np. w Castoramie, i najlepiej umowic sie z przedstawicielem w swoim regionie, liste znajdziesz na http://www.inproel.com.pl.

Honorata wielki dzieki

na razie ogladalem tylko inproela w Leroy i nic poza, tak wiec nie mam porownania,

czyli trzeba sie wziac w "troki" i pojsc zobaczyc :lol:

marekbill - aaaaaa - idzie o programator pogodowy który potrafi dokladnie to co opisales - natomiast cena tego cacka ok. 500zl - raczej sobie odpuszcze

bez tego - tylko recznie- wszystkie piece niby mialy to miec!!

co do bezwladnosci to fakt - spora - ale w dobrych piecech niby tylko niecale 10% emituje statycznie, reszte dynamicznie- tak wiec straty raczej niewielkie - jak sie robi za cieplo przykrecasz ladowanie i 500zl na hulanke :wink: :wink: :wink:

• 3 months później...

dziwnie sie to czyta

jak ktos sie zastanawia nad tym, czy ogrzewanie pradem w 2 taryfie jest tansze niz gazem i w tym celu roztrzasa kto ile zaplacicl za miesiac grzania czy za sezon

jedynym kryterium jest przeciez cena 1 kWh

jak widac dla 2 taryfy dajmy na to 19 grosza

dla gazu okolo 12 groszy wiec wyraznie widac ze gaz wychodzi znacznie taniej (prad wychodzi 58 % drozej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

dla mnie sprawa jasna ;)

• 3 months później...
  • 4 years później...
  • 3 years później...

Witam mam pytanie, czy ktoś z użytkowników piszących w tym temacie jest może z Krakowa ??

Potrzebuję dobrej firmy, która mogła by mi przygotować instalację właśnie pod piece akumulacyjne z Krakowa. Czy może ktoś korzystał z usług [:spam:] ?? . Zależy mi na dobrym wykonaniu instalacji, żeby się nie okazało później że czegoś brakuje.

Edytowane przez joliska

• 7 months później...
  • 2 months później...
  • 5 months później...
  • 5 months później...